Τρέχων Άρθρο
Δράσεις της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου

Δράσεις της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου

Δράσεις της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου

«Fake news: Μην γίνεσαι το παιχνίδι τους»

Βιωματικό Εργαστήριο στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ

 «Η Παιδεία Στα Μέσα»

Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

  • Με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου και του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρη Γαλαμάτη
  • Οι θεματικές, οι εισηγητές και το αναλυτικό πρόγραμμα

 Το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας Ενημέρωσης με το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Fake news: Μην γίνεσαι το παιχνίδι τους», θα λάβει χώρα εντός του σχολείου Βιωματικό Εργαστήριο με τίτλο «Μαθαίνοντας τα Μέσα – Αντιμετωπίζοντας την Παραπληροφόρηση», με τη συνεργασία και την ακαδημαϊκή καθοδήγηση Καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ. Η δράση αφορά την ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους των ψευδών ειδήσεων στα ΜΜΕ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Παιδεία στα Μέσα» με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, και του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρη Γαλαμάτη.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί ώρα 17.00-20.00, στο αμφιθέατρο του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου).

Στόχος της ημερίδας είναι να προάγει την «Παιδεία στα Μέσα» για τους πολίτες. Σε μια εποχή που οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία, επηρεάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν τα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η ημερίδα θέτει ως κύριο στόχο να απευθυνθεί στη νέα γενιά και σε όσες/ους την πλαισιώνουν και την υποστηρίζουν (εκπαιδευτικούς και γονείς), όπως και σε κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να ενημερωθεί, να προβληματιστεί και να εξοικειωθεί με τις βασικές έννοιες και τις λειτουργίες των Μέσων, αποφεύγοντας τους κινδύνους και αξιοποιώντας τα οφέλη τους.

Χαιρετισμό, στην έναρξη της ημερίδας, θα απευθύνουν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Δρ. Θωμάς Μπαχαράκης, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση των συμπερασμάτων του Βιωματικού Εργαστηρίου «Μαθαίνοντας τα Μέσα-Αντιμετωπίζοντας την  Παραπληροφόρηση» (που θα έχει πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), από την Διευθύντρια, Δρ. Ελένη Ρώσσιου και μαθητές του Σχολείου.

Στις 18:00 αρχίζουν οι θεματικές της ημερίδας. Στην πρώτη θεματική εισηγητές θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδoς και Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου,  κ. Συμεών με τίτλο «Η Εκκλησία “μέσα στα Μέσ@” στη διαχείριση κρίσεων», ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παναγιώτου, με τίτλο «Ειδησεογραφικός Γραμματισμός – Παιδεία  στα Μέσα Ενημέρωσης: ένα απαραίτητο βήμα  για την τυπική/άτυπη εκπαίδευση», η Πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, CITY, University Of London, Μαρία Χατζηπανταζή, με τίτλο «”Ζώντας” τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι στον Κυβερνοχώρο και οι συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν» και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δρ. Χρήστος Ρουμπίδης, με τίτλο «Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εφηβική ηλικία».

Στη δεύτερη θεματική εισηγητές θα είναι ο δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ-(ΜΑ) και επικοινωνιολόγος, Βαγγέλης Πλάκας, με τίτλο «Οι δημοσιογράφοι ως φορέας του μιντιακού εγγραμματισμού», η Προϊσταμένη του Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων και Διαδικτύου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Αικατερίνη Πολύζου με τίτλο «Παιδεία στα Μέσα – Καλές πρακτικές από το εξωτερικό», ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Παπακώστας, με τίτλο «Διαδικτυακά Φαινόμενα της σύγχρονης εποχής και πρακτικές αντιμετώπισης» και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα, με τίτλο «Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων στη ζωή του παιδιού και του εφήβου».

Η ημερίδα θα κλείσει με τον κύκλο των συμπερασμάτων από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρη Γαλαμάτη.

Την ημερίδα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τασιούλας.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr