Τρέχων Άρθρο
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και τις αναφορές του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις ανατιμήσεις

Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και τις αναφορές του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις ανατιμήσεις

Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και τις αναφορές του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις ανατιμήσεις:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει μια εξαχρειωμένη αντιπολιτευτική πρακτική τόσο σε περιεχόμενο, όσο και σε ύφος στα θέματα της πανδημίας. Αλλά και όταν επιχειρεί να καταθέσει προτάσεις αυτό που αναδεικνύεται είναι είτε η άγνοια, είτε η υποκρισία του. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα ακόλουθα:

  • Ζητά άμεση επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, όταν όλες οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών έχουν διατεθεί στο ΕΚΑΒ για non Covid περιστατικά (αφού προφανώς δεν μπορεί μέσα την ίδια μονάδα να είναι και Covid και non Covid). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων ΜΕΘ για Covid περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες από το 2019 μέχρι σήμερα, έτσι κι αλλιώς, έχουν υπερδιπλασιαστεί.
  • Ζητά υποχρεωτικά rapid test με αποζημίωση σε όλο το πληθυσμό, (πόσα άραγε; 1, 2, 10, και για ποιες δραστηριότητες;). Πρόκειται για ένα μέτρο ανεφάρμοστο δημοσιονομικά και επιχειρησιακά χωρίς ικανά αποθέματα. Η Κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα για δωρεάν self test και μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 78 εκατ. self test σε 6,1 εκατ. πολίτες. Από αυτά τα test έχουν εντοπιστεί 250.000 κρούσματα, ενώ όλοι οι ανεμβολίαστοι υποχρεωτικά κάνουν δυο rapid test τη βδομάδα.
  • Ζητούν άμεση πρόσληψη γιατρών που δήθεν περιμένουν σε λίστες αναμονής, όταν δεν υπάρχει αναμονή σε καμία ειδικότητα ενδιαφέροντος Covid, οι συγκεκριμένοι υπηρετούν ήδη στο Ε.Σ.Υ. και το τελευταίο διάστημα έχουν προσληφθεί στο σύστημα υγείας περισσότεροι από 14.000 υγειονομικοί.
  • Στα ΜΜΜ σήμερα κυκλοφορούν στην Αθήνα 1.320 λεωφορεία από τα 850 που κυκλοφορούσαν το καλοκαίρι του 2019, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα 3.800 δρομολόγια την ημέρα παραπάνω, ενώ στο Μετρό η αύξηση των συρμών από 32 σε 38, έχει σαν αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των χρόνων αναμονής.
  • Στα σχολεία τη φετινή χρονιά έχουν γίνει προσλήψεις 50.208 εκπαιδευτικών εκ των οποίων 38.508 είναι αναπληρωτές και 11.700 μόνιμοι. Σε σύνολο 77.185 τμημάτων γενικής παιδείας στα δημόσια σχολεία, μόνο στο 4,5% υπάρχουν πάνω από 25 μαθητές ενώ στους μεγάλους Δήμους ο μέσος όρος είναι 15-17 μαθητές. Έχει εφαρμοστεί ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα πρόληψης της διασποράς του ιού με αυξημένους ελέγχους που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 7 test την εβδομάδα, ενώ τα στοιχεία ιχνηλάτησης δεν δείχνουν καμία υπερμετάδοση στα σχολεία, αντίθετα τον τελευταίο μήνα έχουμε μείωση κατά 3.000 στα κρούσματα στα σχολεία.
  • Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ενημερώνουμε το κόμμα που για μήνες έργω και λόγω συμπορευόταν με τους αντιμεβολιαστές, ότι χάρη στην υποχρεωτικότητα στους άνω των 60+ που καταψήφισαν, έχουμε φτάσει στο 80% των ενηλίκων και στο 87% άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί, τους ενημερώνουμε ακόμη ότι ακριβώς επειδή δώσαμε έγκαιρα τη δυνατότητα για την αναμνηστική δόση σήμερα έχουμε ποσοστά πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δικαιούχους τρίτης δόσης και ότι η προμήθεια των εμβολίων για τα παιδιά γίνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής παραγγελίας. Η πλατφόρμα ανοίγει ανάλογα με τη δυνατότητα διάθεσης των εμβολίων. Στις 3 Ιανουαρίου ανοίγει ξανά η πλατφόρμα με την παραλαβή των νέων εμβολίων.
  • Τέλος, όπως μας εισηγήθηκε η Επιτροπή, με την οποία συμπορευόμαστε από την αρχή της πανδημίας, ανακοινώθηκαν τόσο άμεσα μάσκες παντού και αναστολή εκδηλώσεων, όσο και σε δεύτερη φάση (τηλεργασία, αλλαγές στη διασκέδαση κτλ.) , ενώ τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Επιτροπής θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα και αν χρειαστεί θα υπάρξουν προσαρμογές.

Τα δύο τελευταία χρόνια, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και πολλαπλών κρίσεων, προσπαθούμε συνεχώς σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η αλήθεια με την οποία πορεύεται η Κυβέρνηση. Από την άλλη, το ψέμα και η παραποίηση είναι το καταφύγιο όσων δεν αντέχουν την ευθύνη της απόφασης και των καιροσκόπων που βλέπουν στον πόνο των άλλων μια ευκαιρία κέρδους.

ΥΓ. Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τις ανατιμήσεις, τον ενημερώνουμε ότι η στήριξη της Κυβέρνησης στα νοικοκυριά έχει σαν αποτέλεσμα την κάλυψη του 80% των ανατιμήσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο λογαριασμό πριν από αυτές, έκπτωση 40% σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου για το Δεκέμβριο, επιδότηση για την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο και όλα αυτά όταν μέσα σε ένα χρόνο, διεθνώς, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει πενταπλασιαστεί και η τιμή του φυσικού αερίου έχει δεκαπλασιαστεί».

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr