Το αρχαίο ελληνικό δράμα ταξιδεύει στο Πεκίνο
Στην Κεντρική Ακαδημία Δράματος του Πεκίνου υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017 το πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα σήμερα», το οποίο αποτελεί συνεργασία του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος (ΚΕΔΡΑ) του Παντείου Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και ενισχύεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Θήβας.
Σε ένα ολιγοήμερο σεμινάριο 37 ωρών με θέμα τον Θηβαϊκό κύκλο, ο καθηγητής και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του προγράμματος Γιάγκος Ανδρεάδης, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέπη Ρηγοπούλου, ειδικευμένη στην τέχνη του μύθου και την ψυχανάλυση, και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Τράντας μύησαν το κοινό τους στο αρχαίο ελληνικό δράμα, στην έννοια του μύθου στην ελληνική θεατρική παράδοση και σε επιμέρους θεατρικές τεχνικές, όπως η κατασκευή μάσκας. Αξιοσημείωτη η παρουσίαση από Κινέζους φοιτητές αποσπασμάτων χορικών στα αρχαία ελληνικά.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ανοιχτή πρόβα, με την παρουσία του Αντιπρύτανη κ. Χάο Ρόνγκ, φοιτητών από το Τμήμα Υποκριτικής της Κεντρικής Ακαδημίας Δράματος, καθηγητών και φίλων του αρχαίου ελληνικού δράματος και του Προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Πεκίνου κ. Ευθ. Αθανασιάδη.
Η ελληνο-κινεζική αυτή θεατρική συνεργασία αποτέλεσε το πρώτο βήμα για μια μακρόπνοη σύμπραξη μεταξύ του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και της Κεντρικής Ακαδημίας Δράματος του Πεκίνου, με σκοπό να προωθήσει έμπρακτα και δημιουργικά το διάλογο μεταξύ δύο μεγάλων πολιτισμών και θεατρικών παραδόσεων.
Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Πεκίνου εισηγήθηκε, στήριξε και συντόνισε τη φιλοξενία της ελληνικής αποστολής στην κινεζική πρωτεύουσα.