Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον “ΣΚΑΪ”

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον “ΣΚΑΪ”

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»  και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Περιμένουμε την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Εκεί θα είναι ο κ. Δένδιας και θα δούμε όλες τις λεπτομέρειες της χθεσινής Διάσκεψης. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή δύο θετικά στοιχεία: Πρώτον, την επιμονή όλων των συμμετεχόντων σε πολιτική λύση, στη Λιβύη, και δεύτερον την επιμονή τους στο εμπάργκο όπλων. Αυτά τα δύο θετικά στοιχεία ελπίζουμε να βρουν το βηματισμό τους. Προαναγγέλθηκαν Επιτροπές, στις οποίες θα συμμετέχουν και χώρες που δεν ήταν στη Διάσκεψη. Είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε όλες τις λεπτομέρειες. Εμείς, έχουμε κάνει όλες τις προεργασίες που χρειάζεται. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έχουμε πει από την αρχή ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, ιδίως όταν αυτά εξελίσσονται στη γειτονιά μας, όπως είναι το θέμα της Λιβύης.

Η Ελλάδα δεν έχει ποτέ αρνηθεί τις ευθύνες της, όταν χρειάζεται να συμμετάσχει σε μια ειρηνική επίλυση  διαφορών. Επομένως, πάντα είμαστε έτοιμοι ν’ αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Αλλά πρώτα πρέπει να βάζουμε το άλογο και μετά το κάρο. Σημασία έχει να δούμε το πλαίσιο, στο οποίο θα δρομολογηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση. Γιατί δυστυχώς, υπάρχει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μία τραγική κατάσταση στη Λιβύη και πρέπει η Ευρώπη -και είναι καλό ότι  ξεκίνησε, έστω και από χθες- ν’ αναλάβει κι αυτή τις ευθύνες της για τη γειτονιά της.

Εκφράσαμε τη δυσφορία μας, στ’ ανώτατο δυνατό επίπεδο, στην επικοινωνία που είχε η κυρία. Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή, για το γεγονός ότι δεν προσκληθήκαμε στη διάσκεψη. Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι τι θα κάνουμε. Είναι να έχουμε τη φωνή που απαιτείται για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και να βοηθάμε την Ευρώπη να βρει το βηματισμό της. Η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη, για να μένει απαθής σ’ αυτήν την κατάσταση, που συμβαίνει εδώ και μία δεκαετία στην περιοχή.

Δεν συμμετείχαμε όταν ξεκίνησε η διαδικασία το 2015, δεν συμμετείχαμε ούτε το 2017, ενώ η συνάντηση του 2018, στην οποία συμμετείχε ο κ. Τσίπρας ήταν πρωτοβουλία ιταλική και όχι η πρωτοβουλία που καλούμε σήμερα  ως Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ενοχλήθηκε προφανέστατα ο Τούρκος Πρόεδρος από το γεγονός ότι ήρθε ο κ. Χαφτάρ εδώ, αμέσως πριν πάει στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Ενδεχομένως να ενοχλήθηκε και σήμερα με τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την ελληνική συνδρομή. Δεν μας επηρεάζει αυτό. Ο στόχος μας είναι να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του Κοινοτικού Κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας και σ’ αυτό θα επιμείνουμε. Ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν δύο φορές. Μία στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ πρόσφατα και την προηγούμενη φορά τον Σεπτέμβριο στη Σύνοδο του Ο.Η.Ε. Όλα τα ζητήματα που θέτει ο κ. Ερντογάν από την πρώτη στιγμή έχουν βρεθεί στο περιθώριο, με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου, που χαρακτηρίζουν το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης ως ανυπόστατο, τονίζοντας ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για το Διεθνές Δίκαιο.

Έχουμε δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό έχει φτάσει παντού και πιστεύουμε και στην Τουρκία.

Έχει   εκφραστεί επ’ αυτού -για ένα θερμό επεισόδιο- ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν ανησυχεί. Τρία βασικά στοιχεία μας κάνουν να έχουμε αυτή τη στάση της ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Πρώτον έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, δεύτερον τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τρίτον τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι μια φράση που δείχνει την αποφασιστικότητά μας. Και το μήνυμα αυτό είναι σαφές και φτάνει παντού.

Ο κ. Χαφτάρ, πάει ένα βήμα πέρα από την κατάργηση του «μνημονίου» Λιβύης-Τουρκίας. Είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα  -εφόσον είναι αυτός το αποτέλεσμα της πολιτικής λύσης στη Λιβύη-  να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε το 2010 όταν σταμάτησαν οι κοινές διαπραγματεύσεις.

Για μεταναστευτικό

Έχουμε, από την αρχή,  συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.  Έχει τέσσερις βασικούς άξονες: Αύξηση της φύλαξης των συνόρων μας, αυξημένες επιστροφές, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Ταυτόχρονα, αποσυμφορίζουμε τα νησιά και διεθνοποιούμε το πρόβλημα. Στο διάστημα που πέρασε βάλαμε περιεχόμενο στους άξονες αυτούς. Ψηφίστηκε  το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ήδη εφαρμόζεται, γεγονός που συνδέεται άμεσα με αυξημένες επιστροφές. Ξεκινήσαμε πριν δύο ημέρες τις επιστροφές με μία συμβολική κίνηση έντεκα επιστροφών. Η διαδικασία του αρμόδιου Υπουργείου λέει ότι προσδιορίζονται οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται ασύλου, μετά γίνεται η ειδοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία προς τον Τούρκο σύνδεσμο και μέσω της Frontex ανοίγει το κανάλι για να γυρίσουν στην Τουρκία σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Όταν υπάρχει τόσο μεγάλο βάρος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι  το σχέδιο που εφαρμόζουμε θέλει κάποιο χρονικό διάστημα να αποδώσει καρπούς. Όταν βλέπει κανείς ότι ενισχύουμε τις επιστροφές, αρχίζει να πείθεται ότι όντως υπάρχει αποσυμφόρηση στα Ανατολικά, που είναι βασικό ζητούμενο. Γιατί η αποσυμφόρηση με μεταφορές προς την ενδοχώρα είναι πεπερασμένη, καθώς αφορά μόνο το πρώτο κύμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2020 και δεν θα υπάρξει άλλο. Αλλά όταν βλέπει επιστροφές, καταλαβαίνει ότι κάτι γίνεται. Αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη δυσπιστία, είναι οι άνθρωποι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, γιατί ίσως δεν πιστεύουν ότι θα γίνουν οι κλειστές δομές και ότι οι ανοιχτές θα κλείσουν. Αλλά αυτή είναι ξεκάθαρη δέσμευσή μας. Αυτό προσπαθεί ο νέος Υπουργός να εξηγήσει σε όλους: Ότι θα γίνουν οι κλειστές δομές, ξεκινά η κατασκευή τους άμεσα, θα είναι ολοκληρωμένες της μεν Σάμου πολύ σύντομα, μέσα στον χειμώνα, μέχρι να τελειώσει ο Φεβρουάριος και οι υπόλοιπες μέχρι να αρχίσει το Καλοκαίρι. Επομένως, θα ανοίξουν οι κλειστές και θα κλείσουν οι ανοιχτές άναρχες δομές που υπάρχουν σήμερα.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο

Πρώτη γυναίκα, με την πρώτη ψηφοφορία, είναι ένας δυνατός συμβολισμός, που ακολουθεί μια σειρά άλλων ισχυρών συμβολισμών. Έχουμε ήδη περάσει σε μια νέα δεκαετία αφήνοντας πίσω μια δεκαετία κρίσης. Μιλάμε για μία νέα εποχή, μια εθνική αναγέννηση. Και τι καλύτερο να συμβολίσει αυτήν την εθνική αναγέννηση από μία γυναίκα. Επομένως, όλα αυτά τα συμβολικά βρίσκουν την έκφρασή τους στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου και ευχόμαστε αυτή η ευρεία συναίνεση να εκφραστεί την Τετάρτη το πρωί.

Αυτό που έχει σημασία για τους πολίτες, είναι ότι με την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που τυγχάνει ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα άλλα κόμματα και ευρείας συναίνεσης, δεν θα διαταραχθεί το κυβερνητικό έργο. Άρα, αντί να έχουμε έναν μήνα που θα συζητάμε σε αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζουμε το έργο μας. Μέσα σε αυτό το έργο, είναι και ο εκλογικός νόμος. Και όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, πάμε για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Επιλέγουμε έναν εκλογικό νόμο που να συνδυάζει τη δικαιοσύνη με την κυβερνησιμότητα και καλούμε τα άλλα πολιτικά κόμματα και κυρίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση, εφόσον πιστεύει ότι μπορεί να διεκδικήσει κάποια στιγμή στο μέλλον να ξαναγίνει Κυβέρνηση, να το ψηφίσει.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα

Επαναλαμβάνουμε τη βασική μας θέση: Ότι πετύχαμε τον στόχο μας -έτσι πιστεύουμε με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας- για το 2019. Θα τον επιτύχουμε και το 2020. Και μέσα στους πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς, προχωρούμε στη συζήτηση με τους εταίρους μας, ώστε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, όχι από το 2022.

Θέλουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, κοντά στο 2%. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε κατ΄ ευθείαν, είτε σταδιακά. Πιστεύουμε ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα και τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων δανειστών μας. Γιατί βοηθά την οικονομική ανάπτυξη και όσο μεγαλώνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερο εισόδημα έχουν οι Έλληνες πολίτες και το κράτος μας για να ξεπληρώσει τα δάνεια που μας έδωσαν οι εταίροι μας από την Ε.Ε.

Για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης

Μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών έχουν δει, ήδη, από τις μισθοδοσίες τους μια αύξηση των χρημάτων που μπαίνουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό, γιατί έχουν μειωθεί ήδη οι φόροι.

Όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός έρχεται σοβαρή  μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020. Έρχεται, επίσης, μια δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Είχαμε τη μείωση 22% μεσοσταθμικά το 2019. Θα ακολουθήσει ένα 8% μέσα στο 2020. Αλλά, επίσης πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι αυξάνεται και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, που σημαίνει εισοδήματα, ιδίως για τη μεσαία τάξη, που επωφελείται πιο γρήγορα, όπως ήδη γίνεται από την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας, καθώς πολλοί έχουν περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή τους, όπως σπίτια ή κάποια οικόπεδα. Όσο ανεβαίνει η αξία των ακινήτων, τόσο ανεβαίνει και ο πλούτος που έχουν στα χέρια τους. Αλλά και από το γεγονός ότι δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας, ώστε να αυξηθεί το εισόδημα με μόνιμο τρόπο στα νοικοκυριά.

Για την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Η δημοσιογράφος κυρία Αριστοτελία Πελώνη -που αναλαμβάνει Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, είναι μια πολύ καλλιεργημένη γυναίκα. Χαίρομαι πραγματικά, που θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε καθημερινά για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση τη δική σας και των Ελλήνων.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr