Τρέχων Άρθρο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Η Ευρώπη καλωσορίζει την Αστυπάλαια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Η Ευρώπη καλωσορίζει την Αστυπάλαια

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση της Αστυπάλαιας στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, και συγκεκριμένα του Συμβουλίου της ΕΕ, για την Ημέρα της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Μαΐου 2017, στο αίθριο του κτηρίου Justus Lipsius, στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών.

Το ελληνικό περίπτερο, ανάμεσα στα 28 των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε, ως τιμώμενο φιλοξενούμενο, τη νήσο Αστυπάλαια. Σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο, η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν αδελφές, γνωστές για την απαράμιλλη ομορφιά τους. Η παρουσία τους δεν έμεινε απαρατήρητη από τους θεούς του Ολύμπου. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο και απήγαγε την Ευρώπη οδηγώντας την στα βουνά της Κρήτης. Ο Ποσειδώνας μεταμορφώθηκε σε θαλάσσιο δράκο, απήγαγε και μετέφερε την Αστυπάλαια στο θαλάσσιο βασίλειό του στο Αιγαίο πέλαγος.

Η αναγωγή στη μυθολογική ιδιότητα της Αστυπάλαιας κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, την εκδήλωση, η οποία ήταν ολοήμερη, επισκέφθηκαν 7.500 άτομα, τα οποία είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν ιστορικές πληροφορίες καθώς και να ενημερωθούν για την πολιτιστική, γαστρονομική και τουριστική κουλτούρα της Ελλάδας και της Αστυπάλαιας ειδικότερα.

Στο ελληνικό περίπτερο, τη διοργάνωση και προβολή του οποίου ανέλαβε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βρυξελλών, προβλήθηκε μέσω ενός σύντομου φιλμ που επιμελήθηκε το Γραφείο Τύπου και επένδυσε μουσικά με το νησιώτικο μπάλο του ο Αντώνης Απέργης, η αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά της Αστυπάλαιας, ενώ προσφέρθηκαν αστυπαλιώτικα εδέσματα, όπως μέλι, ρίγανη, παξιμάδι και άνθος αλατιού, καθώς και πλούσιο ενημερωτικό υλικό με ποικίλες πληροφορίες σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά η αντιδήμαρχος Αστυπάλαιας, Μαρία Καμπούρη, η πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων του νησιού, Μαρία Μανωλάκη, καθώς και το μέλος της δημοτικής τουριστικής επιτροπής Αστυπάλαιας, Βιργινία Χρυσοχόου, η οποία φόρεσε την παραδοσιακή αστυπαλιώτικη φορεσιά με τυπολογικές ιδιότητες που παραπέμπουν στη βυζαντινή ενδυματολογία.

Σύνδεσμος προς video εκδήλωσης:
https://www.facebook.com/GreeceInBrussels/videos/1654003601306980/

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr