Τρέχων Άρθρο
Βρυξέλλες – Ελληνική συμμετοχή στην Ημέρα της Ευρώπης

Βρυξέλλες – Ελληνική συμμετοχή στην Ημέρα της Ευρώπης

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Ημέρας της Ευρώπης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, στις Βρυξέλλες, οι υπηρεσίες Τύπου των Αντιπροσωπειών των χωρών-μελών της ΕΕ κλήθηκαν να παρουσιάσουν σε ευρύτατο κοινό επισκεπτών τις χώρες τους ως κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κύριο θέμα των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων ήταν «το 2018 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με στόχο την ενθάρρυνση των Ευρωπαίων πολιτών να ανακαλύψουν, να ενστερνιστούν και να προωθήσουν την πολιτιστική κληρονομιά ως κεντρικό στοιχείο της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου και να τονίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της διατήρησης της.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βρυξελλών ανέλαβε τη διοργάνωση του ελληνικού ενημερωτικού περίπτερου στο αίθριο του κτηρίου του Συμβουλίου της ΕΕ (κτήριο Justus Lipsius), καθώς και την επικοινωνιακή προβολή της ελληνικής συμμετοχής. Η επικοινωνιακή δράση της ελληνικής συμμετοχής έθεσε αρχικά ως στίγμα της την παρότρυνση των Ευρωπαίων για εξερεύνηση του παρελθόντος, ως απαραίτητου γνωσιακού εργαλείου για την οικοδόμηση του μέλλοντος: Explore the Past to build the Future.

Με έντονη την παρουσία στοιχείων που αντλήθηκαν από την ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με την οποία η θεά Αθηνά ήταν το σύμβολο της Σοφίας και η προστάτιδα των Τεχνών, η Παλλάδα αποτέλεσε το φετινό σύμβολο της ελληνικής παρουσίας. Επίσημη προσκεκλημένη η πόλη της Αθήνας, «ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού», πόλη-ορόσημο για τις Τέχνες, τη Γνώση και τη Φιλοσοφία και έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Η ελληνική συμμετοχή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων άγγιξε τις πέντε χιλιάδες περίπου.

Βασικός στόχος, η προβολή της Ελλάδας ως χώρας με ανεξάντλητο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, με ιστορία και μυθολογία που ανάγεται στο μακρινό παρελθόν, γενέτειρας της Φιλοσοφίας και της Δημοκρατίας που αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες διαμόρφωσης των αρχών και αξιών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα και η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας ως χώρας που χάρη στην πολιτιστική της κληρονομιά διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της καλλιτεχνικής και ψηφιακής δημιουργίας, όπως π.χ. στον τομέα της κινηματογράφησης.

Στο ελληνικό περίπτερο παρουσιάστηκαν:

  • Το καινούργιο νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα της Ελλάδας. Διανεμήθηκε σχετικό ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες και προβλήθηκε το διαφημιστικό σποτ GREECE IS NOW FILM FRIENDLY. Με τον κινηματογραφικό φακό να αποτυπώνει περισσότερες αποχρώσεις του μπλε στην Ελλάδα απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, με εκπληκτικές τοποθεσίες και φυσικά σκηνικά, χιλιάδες νησιά και πανέμορφη ενδοχώρα, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως χώρα που προσφέρει πολύ περισσότερα από μια ενιαία φυσική διακόσμηση.
  • Η περιοδική έκδοση της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό στην αγγλική γλώσσα, μέσω της οποίας δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια, φιλοδοξώντας να συμβάλει στην πληρέστερη πληροφόρηση των Ευρωπαίων πολιτών και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών και διεθνών ΜΜΕ.
  • Ενημερωτικό τουριστικό υλικό του Δήμου Αθηναίων και του ΕΟΤ, μέσω του οποίου παρουσιάστηκαν αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία κλασσικής, παραδοσιακής και σύγχρονης Τέχνης, πινακοθήκες, γκαλερί, μοντέρνα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ, υπαίθριες αγορές και θερινοί κινηματογράφοι, που περιμένουν τον επισκέπτη της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας.
  • Οπτικοακουστικό υλικό από τη διαδικτυακή-διαδραστική πλατφόρμα εικονικών ξεναγήσεων (Virtual Tours) του You Go Culture σε προορισμούς ανά την Ελλάδα. Μια νέα δράση ανάδειξης και εξωστρεφούς προβολής του ελληνικού πολιτισμού από το E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
  • Βραβευμένα ελληνικά προϊόντα, όπως λάδι, ελιές, βότανα, παστέλι, ταχίνι και χαλβάς, ευγενική προσφορά γνωστών ελληνικών εταιριών, τα οποία προσφέρθηκαν στους επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου σε ατομικές συσκευασίες.

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη, σύμφωνα με τα σχόλια των επισκεπτών, ελληνική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, με κύριο θέμα το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, έφερε στο προσκήνιο τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και το βαθμό σύνδεσής του με τον ευρωπαϊκό, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος του στη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr