Τρέχων Άρθρο
Παρίσι – Παρουσίαση της έκθεσης της ΓΓΕΕ «Πρόσωπα του πολέμου»

Παρίσι – Παρουσίαση της έκθεσης της ΓΓΕΕ «Πρόσωπα του πολέμου»

Το ΓΤΕ Παρισίων σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία, στις 17 Απριλίου 2018, στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι, τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «Πρόσωπα του πολέμου – Ελλάδα 1940 – 1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση», η οποία θα διαρκέσει έως και τις 13 Μαΐου 2018.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία κ. Παντιάς Ηλιάδης, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Δημήτρης Ψιάχας, ο Διευθυντής του Γραφείου της κας Nathalie Loiseau, Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Gaël Veyssière, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας στη Γαλλία κ. Ευαγόρας Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Θάλασσας κ. Gérard Pétillat, επίσης στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, Έλληνες και Γάλλοι που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα και παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Την έκθεση παρουσίασε η ιστορικός και Γραμματέας του Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων κα Νίκη Παπαηλιάκη, η οποία για το σκοπό αυτό πραγματοποίησε μια επιστημονική πρωτογενή εργασία χρησιμοποιώντας τόσο το φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης όσο και τις πηγές της ιστορικής αυτής περιόδου. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων κα Σέτα Θεοδωρίδου, τονίζοντας την άριστη συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Παρισίων με κοινό στόχο την προβολή της Ελλάδας στη Γαλλία.

Τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσο εκπροσώπησε στην εκδήλωση η κα Βάλια Καϊμάκη, η οποία αναφέρθηκε στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας διοργάνωσης της έκθεσης «Πρόσωπα του Πολέμου». Τόνισε επίσης, το σημαντικό ρόλο της ΓΓΕΕ στη διατήρηση και αξιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου που διαθέτει. Η κα Καϊμάκη παρουσίασε επίσης την ιστορική πορεία και το ρόλο που έχει διαδραματίσει η ΓΓΕΕ στο χώρο του Τύπου και της Ενημέρωσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα, ενώ αναφέρθηκε στην συμβολή του επιμελητή της έκθεσης κ. Στέλιου Κυμιωνή.

Στον χαιρετισμό της, η Προϊσταμένη του ΓΤΕ Παρισίων κα Κωνσταντίνα Πανέτη, ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων και προσωπικά την κα Σέτα Θεοδωρίδου καθώς και την ιστορικό κα Νίκη Παπαηλιάκη για τη θερμή ανταπόκρισή τους στην πρόταση του ΓΤΕ για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης. Αναφέρθηκε επίσης, στο γεγονός ότι η φωτογραφική έκθεση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αξιοποίησης του φωτογραφικού αρχείου που διαθέτει η ΓΓΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά ντοκουμέντα που εκτείνονται χρονικά από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Η ΓΓΕΕ χρησιμοποιώντας διεθνώς εναρμονισμένες πρακτικές ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και πρόσβασης στη συλλογή που διαθέτει, επιδιώκει στο να της προσδώσει έναν νέο κύκλο ζωής που θα καταστήσει δυνατή την αξιοποίησή της. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους σημαντικούς ρόλους του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) που μεταξύ άλλων στοχεύει στην διάσωση της οπτικοακουστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr