Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:. Ζητήσατε το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη μετ’ επιτάσεως μάλιστα την περασμένη εβδομάδα. Παρουσίασε την περιουσιακή του κατάσταση στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να μου πείτε: Θα θέσετε άλλα ερωτήματα σχετικά με αυτό το θέμα; Έληξε για εσάς αυτό το θέμα; Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα; Θα πάτε παραπέρα ή θα μείνουμε σε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους πολίτες ενόψει ευρωεκλογών είναι μία αντιπαράθεση για τα πόθεν έσχες. Όμως, είναι μία θεσμική υποχρέωση όλων όσοι την έχουν να κλείνουν αυτό το θέμα αμέσως μόλις αναλαμβάνουν, ή σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μην ανοίγει στην πραγματικότητα ποτέ. Προσέξτε, δύο, τρεις σύντομες παρατηρήσεις. Πρώτον, δεν κατέθεσε πόθεν έσχες ο κ. Κασσελάκης, δεν κατέθεσε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, σε ένα σόου που μάλλον φαίνεται για φιάσκο όπως εξελίχθηκε,  -σήμερα μόνον έχουν βγάλει εννιά ανακοινώσεις για να δικαιολογήσουν τον πανικό τους- κατέθεσε ένα μονοσέλιδο excel με κάποια στοιχεία κατά δήλωσή του, τα οποία καλή τη πίστη εμείς τα δεχόμαστε. Με βάση αυτά τα στοιχεία, κ. Κουβαρά, γεννούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα είχαμε μέχρι την ημέρα που κατέθεσε το μονοσέλιδο excel. Δεδομένο πρώτο, πριν τα ερωτήματα, και σημαντικότερο, ότι υπάρχει μία διαπιστωμένη πλέον παράβαση του νόμου, γιατί 31/12/2023 ήταν σε αλλοδαπή εταιρεία ενώ ο νόμος το απαγόρευε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν γνωστή ήδη αυτή η παράβαση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι κάτι το οποίο είναι και με τη βούλα και αν βάλει κανείς στο ζύγι έσοδα, καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα και δανεισμό, τουλάχιστον με αυτά τα οποία δήλωσε ο κ. Κασσελάκης στο μονοσέλιδο excel βλέπει ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί λέτε ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί κ. Κουβαρά, ο κ. Κασσελάκης πριν από κάποιους μήνες σε πολλές του συνεντεύξεις – γιατί το ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του πριν τις εκλογές ο ίδιος το είχε πει σε συνέντευξή του, δεν το είπαμε εμείς – είχε πει και πολλά άλλα πράγματα, ένα εκ των οποίων, ότι είχε βγάλει τόσα πολλά λεφτά, -εμείς δεν το ποινικοποιούμε-, που δεν χρειάζεται ξανά να δουλέψει στη ζωή του. Έτσι είχε πει ο κ. Κασσελάκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δεν βγαίνει ο λογαριασμός, εννοείτε  ότι δεν του φτάνουν για όλη του τη ζωή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, θα σας πω. Και μάλιστα έχει πει ότι δεν πληρώνεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και καλά κάνει, θα πω. Και θα πω το εξής. Αν δει κανείς τις καταθέσεις του, τα δάνειά του, το πως πρέπει να αποπληρωθούν τα δάνεια και εδώ ανοίγω μία παρένθεση γι’ αυτό και δεν είναι κανονικό πόθεν έσχες, γιατί στο κανονικό πόθεν έσχες λες τι δάνεια είναι, αν είναι κατασκευαστικά, αν είναι στεγαστικά, αν είναι δάνεια επιχειρηματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εδώ έχει επενδυτικά προϊόντα μέσα και μόνο τα μερίσματα από αυτά και τα εισοδήματα που διαθέτει. Μου έκανε εντύπωση που λέτε ότι δεν φτάνουν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κουβαρά, υπάρχει ένας δανεισμός ο οποίος ισοδυναμεί περίπου με τα επενδυτικά προϊόντα. Υπάρχει μία πολυτελέστατη ζωή με ελικόπτερα, η οποία το ξαναλέω δεν είμαστε από τους πολιτικούς χώρους που ποινικοποιούμε τη ζωή κάποιου, η οποία φαίνεται ότι κοστίζει πολλά λεφτά το μήνα. Δεν συνάδουν. Τα εισοδήματα στη συνέχεια καταλήγουν είτε σε καταθέσεις, είτε σε κάποια επενδυτικά προϊόντα. Υπάρχουν όμως και χρέη. Αυτά είναι ένα ισοζύγιο. Υπάρχουν όμως και δύο ψέματα, μόνο δύο την τελευταία μέρα. Είναι και άλλα προηγούμενα. Ψέμα πρώτο. Δεν έχει, λέει, τη δυνατότητα, επειδή δεν λειτουργεί η πλατφόρμα να κάνει την κατάθεση του πόθεν έσχες του, του αρχικού, της αρχικής δήλωσης – γιατί είχα και εγώ υποχρέωση να κάνω τον Ιανουάριο και την έκανα το Φεβρουάριο ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου – γιατί λέει δεν λειτουργεί η πλατφόρμα. Ψέμα. Υπάρχει μία νέα πλατφόρμα υπό επεξεργασία που θα είναι σύντομα διαθέσιμη, όμως λειτουργεί ακόμα. Η προηγούμενη πλατφόρμα, η οποία δέχεται αρχικές δηλώσεις πόθεν έσχες και μάλιστα υπάρχει και ρητή αναφορά αν δει κανείς το σύστημα του πόθεν έσχες, μπορεί να μπει να το δει, ότι οι δηλώσεις οι αρχικές που θα γίνουν με την ισχύουσα πλατφόρμα έχουν ισχύ και θα ισχύσουν στην επόμενη. Ψέμα δεύτερο. Λέει: ανοίξτε την πλατφόρμα και την επόμενη στιγμή εγώ θα καταθέσω. Σας εξήγησα ότι μπορεί και τώρα. Την ίδια στιγμή τι λέει; Ότι μου λείπουν κάποια στοιχεία IRS για να καταθέσω. Είτε του λείπουν στοιχεία, είτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταθέσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως, γιατί εσείς δεν ανοίγετε τόσο καιρό αυτή την πλατφόρμα; Δηλαδή είναι δυνατόν να έχουμε πάει σε δύο εκλογές, εθνικές εκλογές, σε αυτοδιοικητικές εκλογές, να πηγαίνουμε τώρα σε ευρωεκλογές και ακόμα οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι με τα πόθεν έσχες του ’21; Για ποιο λόγο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι πολιτικοί αρχηγοί και όσοι έχουν υποχρέωση για πόθεν έσχες με την ισχύουσα πλατφόρμα η οποία είναι ακόμα στον αέρα – δεν έπεσε μία πλατφόρμα για να ανέβει μία άλλη- και θα δημιουργηθεί μία άλλη πλατφόρμα, την τελευταία φορά που είχανε υποχρέωση να δηλώσουν πόθεν έσχες το έκαναν. Ήταν πέρυσι για το προηγούμενο έτος. Τώρα λοιπόν έχει δοθεί παράταση μέχρι 30/06 για τις ετήσιες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έπρεπε να ξέρουμε τα εισοδήματα του ’23 όλων των πολιτικών αρχηγών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρουμε τα εισοδήματα, έχουν γίνει οι δηλώσεις πόθεν έσχες της τελευταίας χρονιάς που αναφέρεται στην αμέσως προηγούμενη. Το 2024 θα γίνουν οι δηλώσεις για την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Το ξαναλέω όμως για να μην παρεξηγηθούμε. Εδώ, επειδή σκοπίμως τα μπλέκει ο κ. Κασσελάκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εδώ σας έστειλε ένα excel και λέει συμπληρώστε τα εισοδήματα του ΄23.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κουβαρά, ο  κ. Κασσελάκης μπλέκει σκοπίμως άσχετα μεταξύ τους πράγματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την αρχική δήλωση πόθεν έσχες, δηλαδή, με τι λεφτά μπαίνει στην πολιτική, με τι δάνεια, με τι σπίτια, θα ήθελα να σχολιάσω και για τα 40 σπίτια του Πρωθυπουργού, άλλο ψέμα του κ. Κασσελάκη. Αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε το 2004. Έκτοτε μέχρι σήμερα ελέγχεται εξονυχιστικά 20 χρόνια, όπως και όλοι οι πολιτικοί. Προσέξτε ποιο είναι το θράσος και η αλαζονεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελέγχεται, ουδέν έχει ανευρεθεί, δεν υπάρχει καμία υπόθεση ανοικτή και όλα αυτά, έχουν ελεγχθεί από επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν βουλευτές όλων των κομμάτων. Όλων και του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που είχαμε υποχρέωση για αρχική δήλωση όπως και ο κ. Κασσελάκης. Εγώ λοιπόν που ανέλαβα υφυπουργός και δεν ήθελα να αφήνω ένα θέμα να αιωρείται, ήρθα εντός της προθεσμίας και έκανα την αρχική δήλωση. Βρήκα την πλατφόρμα ανοιχτή και την έκανα. Ο κ. Κασσελάκης είναι στην κατηγορία αυτή. Δεν είναι στην κατηγορία των πολιτικών όχι μόνο πολιτικών αρχηγών, που ελέγχονται για 5,10,15 χρόνια. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχομαι σε αυτά για τα οποία ρωτάει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και εκεί θέλω την απάντησή σας. Πρώτον λέει γιατί δεν μας καταθέτει ο Πρωθυπουργός το πόθεν έσχες του ΄23. Μετά λέει γιατί δεν καταθέτετε τα τιμολόγια με τα οποία πληρώνετε λέει τον σύμβουλό σας τον κ. Γκρίνμπεργκ. Γιατί δεν καταθέτετε για τους …

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει μια λέξη που λέγεται αντιπερισπασμός ή αστείοι τέλος πάντων συμψηφισμοί. Πάμε λίγο να πούμε για τον Πρωθυπουργό ξανά για να γίνει αντιληπτό. Ο Πρωθυπουργός 20 χρόνια εντός των προθεσμιών και με τον προβλεπόμενο τρόπο όχι φιέστα και μονοσέλιδο excel, κάνει δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατά τον νόμο. Δηλαδή, με δικαιολογητικά, με εξτρέ από τις τράπεζες, αυτό είναι πόθεν έσχες. Αυτό κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν φιάσκο. Σόου και φιάσκο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πόθεν έσχες. Είκοσι χρόνια. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο. Ρωτήσανε για τον επικοινωνιολόγο τον κ. Γκρίνμπεργκ. Απάντησα και σήμερα. Έχει σύμβαση με τη ΝΔ κόβει τιμολόγια και πληρώνεται. Όλα αυτά κατατίθενται και στην ΑΑΔΕ όπως όλα τα τιμολόγια και οι συμβάσεις στον ισολογισμό του κόμματος. Αν υπάρχει κάτι μεμπτό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι λάσπη στον ανεμιστήρα, να έρθει να μας το πει και να καλέσει τη δικαιοσύνη. Επειδή όμως δεν υπάρχει και αυτές είναι χυδαίες συκοφαντίες οι οποίες μάλιστα στρέφονται και κατά επαγγελματιών που έχουν εργαστεί σε πολλές χώρες, καλύτερα να τις αφήσει στην άκρη. Αυτά που λέμε εμείς είναι πραγματικά, είναι ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από επίσημα στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ό,τι καταλαβαίνω το ερώτημα δεν είναι για το μεμπτό, είναι για το ύψος των ποσών. Δηλαδή λέει εδώ ότι χαλάτε πάρα πολλά χρήματα στην προεκλογική σας εκστρατεία.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακούσαμε το φοβερό. Έβγαλαν κι έναν πίνακα από την google, ανακάλυψαν τον τροχό, ότι η ΝΔ δαπανά κάποια περισσότερα χρήματα από τα άλλα κόμματα στη διαδικτυακή καμπάνια. Τους απαντάμε, προφανώς το ξέρουν, απλά κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Τα κόμματα έχουν ένα συγκεκριμένο μπάτζετ που μπορούν να δαπανήσουν. Και μια συγκεκριμένη διαδικασία κατά τον εκλογικό νόμο. Η ΝΔ προτιμά, επιλέγει στρατηγικά, να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά στη διαδικτυακή καμπάνια και όχι παράδειγμα σε αφίσες, που ρυπαίνουν όλη την Ελλάδα. Θα απολογηθούμε ενώ το κάνουμε by the book στον ΣΥΡΙΖΑ που γεμίζει με αφίσες όλη Ελλάδα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κόστος είναι το ερώτημα. Δεν είναι για το τι είδος διαφήμιση κάνει. Αυτό είναι δικαίωμά του. Και καλά κάνετε και δεν κάνετε αφίσες.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ελέγχονται από συγκεκριμένη νομοθεσία και έχουν μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία η ΝΔ την τηρεί σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Αν υπήρχε το οτιδήποτε μεμπτό, θα υπήρχε έστω και μια ανοιχτή υπό διερεύνηση υπόθεση. Έχουμε περάσει τόσα χρόνια, τόσες εκλογές και τα ζητήματα αυτά έχουν κλείσει. Δεν υπάρχουν καν, δεν έχουν ανοίξει ποτέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει debate. Λέει ελάτε τώρα που γίνεται και όλη αυτή η φασαρία διότι εδώ έχει παραγίνει το πράγμα. Ελάτε να κάνουμε ένα debate οι δυο μας λέει στον κ. Μητσοτάκη. Εσείς τι απαντάτε σε αυτό;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια. Ήμουν στην Κρήτη, συνόδευα τον πρωθυπουργό και είχα και την ευθύνη του συντονισμού ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου. Τι σημαίνει διακαναλική συνέντευξη Τύπου; Κάθε μέσο, έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση και να έχει ένα διαπιστευμένο δημοσιογράφο να έρθει να ρωτήσει ό,τι θέλει. Αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε, φαντάζομαι και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος δεν θέλει να έρθει όποιος δημοσιογράφος θέλει, να ρωτήσει ό,τι θέλει, και να απαντήσει όπως εκείνος πιστεύει, εκτός και αν αποχωρήσει από τη συνέντευξη. Ο άνθρωπος λοιπόν αυτός, ενώ είχε τη δυνατότητα και μάλιστα είναι και δωρεάν προβολή πολιτικού χρόνου  σε όλα τα κανάλια για μια ώρα, εμείς το κρατήσαμε και παραπάνω για να ακουστούν όλες οι ερωτήσεις, γιατί δεν μπορείς πάνω από μια ώρα στην τηλεόραση, το αρνήθηκε αυτό. Το αρνήθηκε και έκανε και υποδείξεις στους δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις που έχουν όλες τεθεί στον πρωθυπουργό, έχουν όλες απαντηθεί. Γιατί επανήλθε σήμερα με το debate; Γιατί είδαν το χθεσινό φιάσκο, βρίσκονται σε πανικό, έχουν βγάλει κ. Κουβαρά 9 ανακοινώσεις-αναρτήσεις. Ο κ. Κασσελάκης και η εκπρόσωπος Τύπου, σε ούτε μια μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς γιατί λέτε όχι στο debate;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε απαντήσει για το debate πριν από ενάμιση – δύο μήνες. Δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά νομίζω ότι είναι πάνω από 1 μήνα μπορεί και 2 μήνες να έχουν περάσει. Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική αντιπαράθεση στις ευρωεκλογές γίνεται κατ΄ αρχάς μεταξύ των υποψηφίων. Το καλύτερο debate γίνεται στη Βουλή. Έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις στη Βουλή. Δεν φταίει η ΝΔ που ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε πρόεδρο εξωκοινοβουλευτικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά εσείς έχετε θέσει ως διακύβευμα των εκλογών, έχετε δώσει χαρακτήρα εθνικής κάλπης, αυτό δεν συνάδει με το να μην γίνεται συζήτηση πολιτικών αρχηγών.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θεωρούμε ότι οι εκλογές αυτές πριν και πάνω από όλα έχουν πολύ μεγάλη κρισιμότητα ως προς την ευρωπαϊκή τους διάσταση. Γιατί αποφασίζουν οι πολίτες την Κυριακή 9 Ιουνίου, ποια Ελλάδα θέλουν στην Ευρώπη. Ποιους ευρωβουλευτές θέλουν να εκλέξουν. Αυτούς που είναι με το κόμμα που φέρνει χρήματα στην Ελλάδα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης; Προστατεύουν τα σύνορά; Καταφέρνει και φέρνει 42 δισ. για την πανδημία ή αυτούς που ζητούν να περισκοπούν χρήματα για την χώρα, όπως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Βέβαια, σηκώνουμε και το γάντι που έχει πετάξει η Αντιπολίτευση, η οποία τι λέει; Να πέσει ο Μητσοτάκης, να αμφισβητηθεί η Κυβέρνηση, να αποσταθεροποιηθεί η χώρα. Εμείς δηλαδή δεν θα κάτσουμε να απαντήσουμε σε αυτό; Και λέμε ναι, εδώ είμαστε εμείς, να δούμε τελικά, αν θέλουν οι Έλληνες πολίτες να αμφισβητηθεί η σταθερότητα. Εν πάση περιπτώσει, ενώ έχουμε πει ότι οι εκλογές είναι το 2027, αν θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να τεθεί θέμα σταθερότητας για την Κυβέρνηση αν η Νέα Δημοκρατία δεν επιτύχει τον εκλογικό της στόχο, αυτό το 33%;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς βάζεις πάντοτε ένα πήχη και το λογικό είναι να βάζεις τον πήχη της τελευταίας αντίστοιχης, ίδιας τέλος πάντων εκλογικής διαδικασίας. Πάντα πρέπει να βάζεις έναν πήχη για να κρίνεσαι για την δουλειά που έχεις κάνει και την αποτελεσματικότητα σου. Το κάθε στέλεχος που έχει μία ευθύνη, πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει ένας στόχος. Την δεύτερη διάσταση των ευρωεκλογών καταρχάς, πριν και πάνω από όλα την έχει βάλει η Αντιπολίτευση. Η Αντιπολίτευση ζητάει να ανατραπούν οι συσχετισμοί.  Δεν το ζητάει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση οφείλει να σηκώσει το γάντι. Και το ξαναλέω, ακούμε μία κριτική, και θέλω αυτό να γίνει σαφές και να ακουστεί. Ακούμε μία καλοπροαίρετη κριτική από ανθρώπους που είναι κοντά μας, ότι «ρε παιδιά την δεύτερη τετραετία δεν κάνατε και τόσες μεταρρυθμίσεις, όπως την πρώτη και για αυτό θέλουμε ενδεχομένως να σας στείλουμε ένα μήνυμα, ή γιατί μπορούμε να διαφωνούμε για ένα νομοσχέδιο». Απαντώ. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Την δεύτερη τετραετία έχουν γίνει σημαντικές τομές, Δικαστικός Χάρτης, Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, Φορολογικό Νομοσχέδιο, και Ψηφιακό Φροντιστήριο και  Ψηφιακό Σχολείο, σημαντικές παρεμβάσεις την Δημόσια Τάξη, όπως στα γήπεδα. Προφανώς έχουμε να κάνουμε πολλά γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα, που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, σε όλες αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως η επιστολική ψήφος, ήταν απέναντι, τις καταψήφισαν. Ή σε μία λογική της επιβολής του Νόμου, είναι απέναντι. ‘Άρα με το να στηριχθούν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και ειδικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση το μήνυμα που στέλνουμε ξέρετε ποιο είναι; Να γυρίσουμε στα χρόνια που όλα αυτά ήταν ζητούμενα. Εμείς λοιπόν θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά, τα οποία έχουμε ήδη χτίσει και όχι να τα γκρεμίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας προβληματίζει η πιθανότητα ενός ποσοστού ρεκόρ αποχής, γιατί πέρα από τα ποσοστά που θα πάρετε, εδώ υπάρχει και ο απόλυτος αριθμός των ψήφων που θα πάρετε, και που το αποδίδεται το γεγονός ότι φαίνεται, λένε οι περισσότεροι ψηφοφόροι, ότι δεν θέλουν να έρθουν να ψηφίσουν;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μας προβληματίζει πολύ, γι’ αυτό περάσαμε από τα λόγια στα έργα. Ψηφίσαμε, μόνοι μας δυστυχώς, την επιστολική ψήφο. Ελπίζουμε η επόμενη τέτοια ψηφοφορία να έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τα υπόλοιπα κόμματα, αναφέρομαι στις βουλευτικές εκλογές, μία τροπολογία που θα φέρουμε το συντομότερο δυνατό. Άρα, κάναμε καταρχάς, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ως προς το θεσμικό όπλο το οποίο είχαμε. Το δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε τους πολίτες να ψηφίσουν και γιατί το «φοβόμαστε» παραπάνω; Γιατί παραδοσιακά οι Ευρωεκλογές έχουν αυξημένη αποχή. Εδώ μιλάμε για μία διαδικασία ευρωεκλογών που για πρώτη φορά, μετά το 2009, δεν συμπίπτει με αυτοδιοικητικές εκλογές, άρα ναι υπάρχει ανησυχία, γι΄αυτό και οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν και να τους πούμε, ότι τα αποτελέσματα καθορίζονται από τους ψηφίσαντες, από τους παρόντες. Άρα δεν πρέπει κανείς να αφήσει τους άλλους κα καθορίσουν ένα αποτέλεσμα, χωρίς οι ίδιοι να ασκήσουν το δικό τους εκλογικό δικαίωμα. Και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είσαστε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο πάει με υποψήφια τον Φον Ντερ Λάιεν. Φαίνεται ότι δεν θα είναι τόσο εύκολη η εκλογή της και έχει καταθέσει και ο Μακρόν μία πρόταση για Ντράγκι. Μπορεί η ΝΔ να μετακινείτε σε μία πρόταση τύπου Ντράγκι;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την υποψηφιότητα της Φον Ντερ Λάιεν και για μας είναι η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως και για όλο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα διεκδικήσουμε μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος να είναι εκ νέου Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν χρειαστεί τις ψήφους του κόμματος της Μελόνι θα είσαστε θα είστε θετικοί σε αυτό;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και πολύ περισσότερο η Νέα Δημοκρατία, έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του και η ΝΔ τα διαπιστευτήρια της για με ποιους συνεργάζεται και με ποιους δεν συνεργάζεται. Αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς πάντοτε είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν μια πιο δημοκρατική Ευρώπη, χώρες οι οποίες να είναι ισχυρές μέσα στην  Ευρώπη, να παίρνονται πολύ πιο γρήγορα οι αποφάσεις και έχουμε βάλει μία πολύ συγκεκριμένη ατζέντα, ίσως το μόνο κόμμα. Νομίζω ότι το μόνο κόμμα που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και απολογισμό για την δράση στην Ευρώπη είναι η Νέα Δημοκρατία.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr