Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα «Realnews»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα «Realnews»

 

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα «Realnews»

 

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Realnews». Αναλυτικά:

Η Αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ υποστηρίζει πως δεν έχετε ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τι απαντάτε;

«Η Ελλάδα είναι η μόνη ίσως χώρα στην Ευρώπη όπου η Αξιωματική Αντιπολίτευση, και όχι κάποιος ελάσσων πολιτικός οργανισμός, έχει επιλέξει να σπάσει το εθνικό μέτωπο που απαιτείται για την ανάσχεση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των συνέπειών της. Για να υπηρετήσει αυτό το μικροκομματικό σκοπό παράγει και διακινεί, συχνά με τοξικό τρόπο, μια σειρά από μύθους. Ο πιο αγαπημένος της είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας  σχετικά με την κατάσταση στο Ε.Σ.Υ., το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες δυσκολίας, ενισχύθηκε όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους και υποδομές. Ο  κ. Τσίπρας   επέλεξε συνειδητά, στο όνομα μιας φτηνής ψηφοθηρίας, να υπονομεύει τον αγώνα ενάντια στην πανδημία, συντασσόμενος με τον παραλογισμό σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η λειτουργία της εκπαίδευσης και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους».

Όσον αφορά στα σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί πως άνοιξαν όπως έκλεισαν παρά την «Όμικρον». Ανησυχείτε μήπως τα κρούσματα αυξηθούν και κλείσουν ολόκληρα τμήματα;

«Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεδαφική και μοιάζει με την κολλημένη στο βινύλιο βελόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τα ίδια και χειρότερα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν πήραμε την απόφαση ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά να προχωρήσουμε στην πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων, όλων των βαθμίδων, και των ΑΕΙ. Τελικά, αποδείχτηκε ότι είχε άδικο. Τα σχολεία λειτούργησαν, βάσει ενός άρτιου σχεδίου, με απόλυτη ασφάλεια και μέγιστη αποτελεσματικότητα. Η κοινωνία, ιδίως οι νέες γενιές, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας γιατί ξέρουν ότι είναι προς όφελός τους. Με αυτή την εμπειρία και με ανανεωμένα πρωτόκολλα ασφαλείας, ανοίξαμε τα σχολεία και μετά τις εορτές. Με τα δωρεάν τέστ που δόθηκαν εξετάσθηκαν 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικοί και εντοπίστηκαν 25000 κρούσματα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν βρεθεί, με συνέπεια να υπήρχε κίνδυνος 10πλάσιας διασποράς στην κοινότητα.  Τα αποτελέσματα, μέχρι τώρα  είναι ενθαρρυντικά και οι όποιες προσωρινές αρρυθμίες από την απουσία ασθενούντων εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται με μαζικούς διορισμούς αναπληρωτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο αντιπολιτευτικό του μένος, δεν κατανοεί ότι αντιπολιτεύεται τους νέους ανθρώπους».

Είστε ευχαριστημένος με την πορεία των εμβολιασμών; Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να επεκταθεί και σε συμπολίτες μας ηλικίας 50 ετών και άνω;

«Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι με τα ποσοστά που έχει πια φτάσει ο εμβολιασμός και από το ότι συνεχίζεται η αυξητική πορεία των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτό έγινε με πολύ σκληρή δουλειά, γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε το αντεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο δυστυχώς βρήκε και πολιτική κάλυψη. Δεν μένουμε όμως σε αυτό. Στόχος μας είναι να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη, όλων των κατηγοριών του πληθυσμού. Εκείνο που μας στεναχωρεί είναι ότι, εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος, δεν προχώρησε ο εμβολιασμός όσο γρήγορα επέβαλλαν οι περιστάσεις. Αν είχαμε πετύχει τα σημερινά ποσοστά από την αρχή του φθινοπώρου θα είχαμε λιγότερες ανθρώπινες απώλειες και απείρως λιγότερη πίεση στο ΕΣΥ. Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο από κλινικές μελέτες σε ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα, προχωρήσαμε πρώτοι στην ηλικιακή ομάδα 60+ για πολύ συγκεκριμένους λόγους που είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας αυτοί είναι περισσότερο ευάλωτοι απέναντι στην βαριά νόσηση. Η κίνηση αυτή που  ήρθε μετά  την εξάντληση τόσο της πειθούς όσο και της διευκόλυνσης προς όλους προκειμένου να εμβολιαστούν,  απέδωσε,  αφού 200000 περίπου συμπολίτες μας που ήταν απροστάτευτοι απέναντι στη νόσο, τελικώς εμβολιάστηκαν. Έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις γιατί είμαστε μια υπεύθυνη κυβέρνηση, όχι μόνο στο επίπεδο της πανδημίας, αλλά σε κάθε μεγάλη κρίση».

Επιχειρηματίες της εστίασης και όχι μόνο ζητούν περαιτέρω μέτρα στήριξης, αφού όπως υποστηρίζουν έχει πέσει κατά πολύ ο τζίρος τους. Τι λέτε;

«Καταρχήν, οι επαγγελματίες της εστίασης γνωρίζουν ότι η στήριξη που πήραν, σε επιστρεπτέες προκαταβολές που ένα μεγάλο μέρος τους δεν θα επιστραφεί, με επιδότηση ενοικίου, με αναστολές υποχρεώσεων, με το πρόγραμμα «Συνεργασία», με κεφάλαιο κίνησης για να επαναλειτουργήσουν  δεν έχει ούτε προηγούμενο, ούτε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι επαγγελματίες της εστίασης στηρίχθηκαν πολλαπλώς και συνεχώς. Δεν πρέπει να βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, συγκρίνοντας τον τζίρο πριν από την πανδημία με τον τζίρο και τη στήριξη που έλαβαν εντός αυτής. Είναι προφανές ότι εν μέσω πανδημίας δεν θα μπορούσαν να μην πληγούν. Όμως η κυβέρνηση στάθηκε, και θα συνεχίσει να στέκεται για όσο χρειαστεί, αξιοποιώντας μια πληθώρα εργαλείων και μέτρων, πλάι τους ώστε την επόμενη ημέρα να είναι έτοιμοι να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο και το χαμένο εισόδημα με την ανάπτυξη που γιγαντώνεται μήνα με το μήνα».

Αρκούν οι κινήσεις που έχετε κάνει για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην αύξηση των λογαριασμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο; Μάλιστα, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

«Η κρίση ακρίβειας σε καταναλωτικά προϊόντα και η κρίση στην αγορά ενέργειας αποτελούν παγκόσμια φαινόμενα, που εισήχθησαν στην Ελλάδα. Δεν γεννήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας μας. Ως συνδεόμενες και με την πανδημία, οι προβλέψεις των ειδικών συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται να είναι διαρκείς. Πάντως, έως σήμερα έχουμε διαθέσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Από αυτόν το μήνα  επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες και σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις, από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες, διαθέτοντας άλλα 395 εκατ. ευρώ για τη στήριξή τους. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επειδή μας το επιτρέπει η υπεραπόδοση της οικονομικής μας πολιτικής. Σχεδιάζουμε και άλλες παρεμβάσεις. Βασική μας προτεραιότητα εξακολουθεί να παραμένει η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για αυτό και θα ακολουθήσει, όπως συγκεκριμένα περιέγραψε ο Πρωθυπουργός και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και το 2022 μια σειρά από πολιτικές που επιτρέπουν στους πολίτες να πληρώνουν λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που διαθέτουμε προκειμένου να μην επιτρέψουμε στις ανατιμήσεις να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα αλλά και να μπορεί ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα επιλογής για τα βασικά αγαθά σε ένα ευρύ πλαίσιο τιμών.  Όπως και στην πανδημία έτσι και και τώρα στην δύσκολη συγκυρία των ανατιμήσεων, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν μόνο του. Θα στηρίξουμε τις οικογένειες, τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να έχουν οι ανατιμήσεις το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα, χωρίς φυσικά να θέτουμε σε κίνδυνο την σταθεροποίηση της οικονομίας και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Τι απαντάτε;

«Πυκνώνουν από όλους εκείνους που βάζουν το όποιο προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον πάνω από τον Έλληνα και την Ελλάδα. Εμείς, ως υπεύθυνη και σοβαρή Κυβέρνηση, εφαρμόζουμε ένα σχέδιο που οδηγεί την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών και διασφαλίζοντας την πατρίδα από κάθε απειλή. Η κοινωνία χρειάζεται ομαλότητα και σταθερότητα. Οι πολίτες δεν νοιάζονται για τα συμφέροντα των κομμάτων και οι πολιτικοί υπάρχουν για  να προάγουν το κοινό αγαθό και μόνο. Στο τέλος της τετραετίας το έργο μας θα έχει δημιουργήσει όφελος και προκοπή  για όλους και θα αξιολογηθούμε στη βάση αυτή».

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr