Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό REAL FM 97,8

Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό REAL FM 97,8

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό REAL FM 97,8 και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, κ. Εκπρόσωπε, να ξεκινήσω γιατί εμείς έχουμε μία πολύ συγκεχυμένη εικόνα και θέλω να ρωτήσω αν έχει αλλάξει -κι αν το γνωρίζετε- ο αριθμός των νεκρών και αν υπάρχουν αγνοούμενοι, γιατί επ’ αυτού δεν έχουμε τίποτα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την Πυροσβεστική και από την Πολιτική Προστασία, ο αριθμός ο καταγεγραμμένος είναι έξι νεκροί και έξι αγνοούμενοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, παραμένει ο χτεσινός.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έξι νεκροί και έξι αγνοούμενοι, αυτή τη στιγμή, είναι η τελευταία ενημέρωση που έχουμε. Εντάξει, διαβάζουμε κάποιες πληροφορίες, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση για κάτι παραπάνω απ’ αυτό. Αναμένουμε, δηλαδή, τις επίσημες ενημερώσεις και διαρκώς, προφανώς, θα υπάρχει και σχετική ενημέρωση κι από εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μεγάλη αγωνία και ανησυχία όλων, κ. Εκπρόσωπε, είναι το τι γίνεται κάτω από τα νερά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό ήθελα να συμπληρώσω: Ότι για να υπάρχει μία ασφαλής και πλήρης εικόνα, πρέπει, προφανώς, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που είναι εν εξελίξει σε πάρα πολλές περιοχές. Να υπάρχει μια πλήρης αποτύπωση για να μπορούμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα για αυτούς τους αριθμούς στους οποίους αναφερόμαστε. Έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή, περίπου 2000 διασώσεις πολιτών. Μόνο σήμερα το πρωί από αέρος είναι περισσότερες από 50. Πάνω από 75 με λέμβους και τεχνητό φωτισμό μέσα στη νύχτα. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται. Βλέπετε και σχετικές εικόνες με όλα τα δυνατά μέσα σε πάρα πολλές περιοχές. Είναι ένα φαινόμενο του οποίου η ένταση δεν έχει προηγούμενο, δεν έχει καταγραφεί προηγούμενο στη χώρα μας. Προέχει αυτή τη στιγμή, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η διάσωση των συμπολιτών μας, να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία των πολιτών, την περίθαλψη όσων έχουν μείνει χωρίς σπίτια, την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Πολλά τα μέτωπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας άκουσα με μεγάλη προσοχή να βάζετε ένα πλαίσιο στη συζήτηση. Θέλω τώρα να πάμε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, γιατί εδώ τώρα έχουν ήδη προκύψει πολλά ερωτήματα, κ. Εκπρόσωπε. Για παράδειγμα, γιατί ο Στρατός ενεργοποιήθηκε χτες, την πέμπτη μέρα της καταστροφής; Από Δευτέρα που ξεκίνησε το φαινόμενο πήγαμε σε Πέμπτη και διαβάζω τη δήλωση του κ. Δένδια η οποία είναι σαφώς με μία αιχμή και λέει ότι ο Στρατός παρενέβη άμεσα όταν του ζητήθηκε βοήθεια. Άρα, δεν του είχε ζητηθεί νωρίτερα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η δήλωση του Υπουργού αναφέρει ότι δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση. Είναι ξεκάθαρη η δήλωση, ότι ο Στρατός ήταν σε ετοιμότητα και σε επιφυλακή και όποτε χρειάστηκε, επενέβη, όπως και συνέβη για απεγκλωβισμούς ή για οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, όπως συνέβη σε όλες τις έκτακτες περιστάσεις και αυτή την περίοδο και σε πολλές άλλες. Η δήλωση είναι σαφής στη διατύπωσή της ότι δεν υπήρχε και καμία καθυστέρηση και καμία ολιγωρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία ολιγωρία σε ό,τι αφορά την άμεση επέμβαση του Στρατού από τη στιγμή που του ζητήθηκε, αλλά αυτό έγινε την Πέμπτη. Εγώ, λοιπόν, ρωτώ: Από Δευτέρα που ξεκίνησε το φαινόμενο μέχρι την Πέμπτη, δεν μπορούσατε να λειτουργήσετε προληπτικά; Δηλαδή, οι μετεωρολόγοι λένε όλοι ότι ο Παλαμάς είναι το χωριό που καταλήγουν όλα τα νερά από τα βουνά. Ο Παλαμάς γιατί δεν εκκενώθηκε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι είναι μία διαφορετική διαδικασία. Έχουν σταλεί πάνω από 30 μηνύματα από το 112 συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, εστάλησαν και την προηγούμενη μέρα που εκδηλώθηκε το φαινόμενο, εστάλησαν και λίγο πριν ξεκινήσει να ξεσπάει το φαινόμενο. Θα παρατεθούν, μάλιστα, και συνολικά τα στοιχεία όλων των μηνυμάτων που εστάλησαν. Είναι μία διαφορετική διαδικασία η διαδικασία ειδοποίησης και αντιμετώπισης του 112 από ό,τι στις πυρκαγιές, όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω της ταχύτητας του φαινομένου και λόγω του τι πρέπει να κάνει κάποιος, όταν αντιμετωπίζουμε μία πυρκαγιά, η οποία είναι κοντά σε ένα σημείο, ή μια έντονη βροχόπτωση, η οποία, μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ταχύτατη και δεν είχε προηγούμενο. Αυτά είναι όλα επιχειρησιακά και έχουν διαφορετικές, προφανώς, διαβαθμίσεις και διαχείριση. Εστάλησαν μηνύματα και, μάλιστα, όπως τόνισαν και οι δήμαρχοι της περιοχής στη σύσκεψη που έγινε με τον Πρωθυπουργό πριν από λίγη ώρα στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, πέραν του ότι τόνισαν το πρωτοφανές φαινόμενο, υπήρχαν και από τους δημάρχους σχετικές ειδοποιήσεις στους κατοίκους για το φαινόμενο, για την ένταση του, την οποία, προφανώς, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το φαινόμενο ήταν πολύ μεγάλο, συμφωνούμε σ’ αυτό. Επειδή, ακριβώς, όμως, ήταν τόσο μεγάλο και επειδή από την προηγούμενη Παρασκευή, ο κ. Κικίλιας είχε στείλει επιστολή σε Περιφερειάρχες και σε Δημάρχους, «προσέξτε», σημαίνει ότι και το ξέρατε και μπορούσατε πολύ νωρίτερα να λειτουργήσετε και να λειτουργήσετε προληπτικά. Εδώ, τώρα, βλέπουμε μια εικόνα να μην ξέρουμε τι έχει συμβεί. Να μην ξέρουμε – ακόμα-  πόσοι είναι οι εγκλωβισμένοι. Να μην ξέρουμε πόσοι είναι οι νεκροί. Να μην έχουν τροφή και νερό οι άνθρωποι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, όπως αντιλαμβάνεστε η ενημέρωση που δίνεται είναι η ενημέρωση που μπορεί να δοθεί με βάση τις επιχειρησιακές κινήσεις που γίνονται. Όταν είναι εν εξελίξει μια επιχείρηση σε σημεία στα οποία με το που καθίσταται εφικτό ένα μέσο είτε εναέριο, είτε επίγειο, είτε λέμβοι, οποιοδήποτε μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, και μόλις γίνεται η οποιαδήποτε διάσωση ή η οποιαδήποτε καταγραφή αγνοούμενου ή η οποιαδήποτε καταγραφή ανθρώπου ο οποίος έχει χάσει τη ζωή του, γίνεται άμεση ενημέρωση. Αυτό γίνεται με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους. Είναι μια διαδικασία εντελώς διαφορετική από άλλες, η οποία δεν έχει προηγούμενο και ακολουθείται όλο το προβλεπόμενο πρωτόκολλο. Ως προς τις προληπτικές κινήσεις στις οποίες αναφέρεστε, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προειδοποιήσεις και σε επίπεδο τοπικών αρχών και σε επίπεδο 112 και όλη η διαδικασία εκκένωσης. Από εκεί και πέρα, προφανώς, εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω την επιχειρησιακή εικόνα, ούτε την πλήρη αρμοδιότητα για να σας δώσω τεχνικές λεπτομέρειες. Όμως, δεν είναι ούτε ότι δεν είχαν γίνει προειδοποιήσεις, ούτε ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ούτε απουσίαζε ο κρατικός μηχανισμός. Από την πρώτη μέρα ήταν παρών ο κρατικός μηχανισμός, μέρα και νύχτα, όποτε αυτό το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα τα εναέρια μέσα. Αν δεν δοθεί σχετική άδεια για να είναι απολύτως ασφαλής μια πτήση, ούτως ώστε η διάσωση να μην καταλήξει σε κίνδυνο των διασωστών, αυτό είναι ένα πρωτόκολλο, που ακολουθείται και δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση να μην ακολουθηθεί το πρωτόκολλο. Υπήρχαν έντονα κεραυνικά φαινόμενα, υπήρχαν έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης. Από την πρώτη στιγμή, που μπορούσαν να διατεθούν τα εναέρια μέσα -για παράδειγμα- επενέβησαν στο σημείο. Και, μάλιστα, αμέσως. Είναι δεδομένο ότι είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των ανθρώπων. Κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση τους, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως μπορεί να σκέφτεται ένας άνθρωπος, πως να νιώθει ένας άνθρωπος, που είναι πάρα πολλές ώρες σε ένα σημείο, με τόσο δύσκολες συνθήκες. Κατανοούμε, προφανώς -όπως όλοι- απολύτως, πολλές φορές και την οργή των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είστε ικανοποιημένος, δηλαδή, από τον χειρισμό της Κυβέρνησης, από την αντίδραση, από τους χρόνους αντίδρασης κτλ.; Θεωρείτε ότι όλα έγιναν καλά; Ή έγιναν, τουλάχιστον, όσο το δυνατόν καλύτερα; Για να το πω έτσι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κυρία Μακρή, αυτή τη στιγμή είναι εν εξελίξει μια τεράστια μάχη. Μια μάχη η οποία έχει πάρα πολλά μέτωπα, σε πάρα πολλά χωριά, σε πάρα πολλές περιοχές. Μια μάχη η οποία δεν έχει προηγούμενο. Είναι ένα φαινόμενο στο οποίο έπεσε τόσο νερό όσο δεν πέφτει ολόκληρα χρόνια στην Αττική, μέσα σε κάποιες ώρες, μέσα σε λίγες ημέρες. Προέχει, λοιπόν, η καλύτερη δυνατή έκβαση αυτής της επιχείρησης διάσωσης, προστασίας των πολιτών, τροφοδοσίας των πολιτών, μεταφοράς τους σε ασφαλή σημεία. Δεν είναι αυτή η στιγμή της αποτίμησης, ούτε της απόδοσης ευθυνών, ούτε εν πάση περιπτώσει του να πούμε τι άλλο θα μπορούσε να έχει γίνει. Είναι μια διαδικασία εν εξελίξει. Ενημερωνόμαστε για την πορεία αυτής της διαδικασίας. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εκεί. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο σημείο για να ενημερωθεί ο ίδιος από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, από τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι εκεί. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, θα έρθει και η στιγμή να κάνουμε και τη σχετική αποτίμηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί, ξέρετε, είναι αθροιστικά πολλά πια. Είναι οι πυρκαγιές του καλοκαιριού που ήταν ένα άλλο κεφάλαιο. Και εκεί ένα πολύ έντονο φαινόμενο. Είναι τώρα οι πλημμύρες. Αλλά τα φαινόμενα πια, όπως φαίνεται, θα είναι πολύ έντονα. Άρα και εσείς πρέπει να μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα έντονα φαινόμενα. Δεν είναι άλλοθι, θέλω να πω, ότι είχαμε πολύ μεγάλες φωτιές, είχαμε πολύ μεγάλες πλημμύρες…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, σε καμία περίπτωση. Σε καμία περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … άρα, η Κυβέρνηση μοιρολατρικά το παρακολουθεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Και σε καμία περίπτωση δεν παρακολουθεί μοιρολατρικά η Κυβέρνηση. Είναι παρούσα, κυρίως οι επιχειρησιακοί οι οποίοι δίνουν την απόλυτη μάχη, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο, προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι όντως μία νέα πραγματικότητα και το έχουμε αποδείξει σε πάρα πολλές άλλες περιστάσεις δεν φοβόμαστε να κάνουμε την απαραίτητη και αναγκαία αυτοκριτική, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μοιρολατρούμε και δεν περιμένουμε πίσω από ένα φαινόμενο. Και οι απαραίτητες ειδοποιήσεις γίνονται και απαραίτητες επιχειρησιακές κινήσεις γίνονται με το καλύτερο δυνατό – το ξαναλέω – αποτέλεσμα. Αλλά δεν είναι η στιγμή της αποτίμησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τον ΙΑΝΟ δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα από τη δική σας Κυβέρνηση, γιατί ο ΙΑΝΟΣ έγινε το 2020, για την αποκατάσταση της περιοχής, για φράγματα, για αντιπλημμυρικά έργα, κ.λ.π.. Αυτά φαίνεται ότι κατέρρευσαν, δεν λειτούργησαν. Είχαν γίνει, είχαν προχωρήσει; Είχαν ολοκληρωθεί; Το είχατε παρακολουθήσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μιλώντας, ας πούμε, για τη Θεσσαλία,  κατ’ αρχάς δεν σημαίνει ότι δεν λειτούργησαν όλα αυτά τα έργα. Συγκεκριμένα ανά νομό η επίσημη ενημέρωση που έχω είναι ότι στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας, μέχρι και σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους άνω των 172 χιλιομέτρων. Αντίστοιχα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπου είχαμε και πάρα πολύ μεγάλο μέρος και των προηγούμενων έντονων καιρικών φαινομένων, έχουν γίνει καθαρισμοί πολλών χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα στα Τρίκαλα πάνω από 110 χιλιόμετρα έχουν καθαριστεί και έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες. Και βέβαια στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, όπου χτυπήθηκε από τον ΙΑΝΟ, ένα τεράστιο φαινόμενο το οποίο, όμως, ήταν πολύ μικρότερης έντασης από αυτό, δίνονται κάθε χρόνο, δημοπρατούνται και ουσιαστικά προχωράνε έργα, περίπου 500 χιλιάδων ευρώ, ετησίως, που αφορούν τρέχουσες ανάγκες καθαρισμών στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας μόνο. Και επιπλέον την τρέχουσα περίοδο, πέραν των ήδη γενόμενων παρεμβάσεων της Περιφέρειας για τις αποκαταστάσεις των ζημιών του ΙΑΝΟΥ, αλλά και των παρεμβάσεων αυτών, έχουν γίνει πολλά περισσότερα έργα, τα οποία αναφέρονται σε επιμέρους δημοτικές ενότητες Παλαμά, Σοφάδων, Δήμων Λίμνης Πλαστήρα: αποκαταστάσεις ρεμάτων και αναχωμάτων, αποκατάσταση και καθαρισμοί τμημάτων συγκεκριμένων, που είχαν πληγεί από τον ΙΑΝΟ και θέλουν κάθε χρόνο, εκ νέου, επεμβάσεις και καθαρισμούς. Είναι ένα τεράστιο μήκος και ένα τεράστιο εύρος παρεμβάσεων. Αλλά, επειδή είχα τη δυνατότητα προσωπικά πάρα πολλές φορές να επισκεφθώ τη Θεσσαλία και με την ιδιότητά μου ως Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, να σας πω ότι η τοπική κοινωνία, η οποία επλήγη άνευ προηγουμένου τότε από τον ΙΑΝΟ, αναγνώρισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές και σε επίπεδο υποδομών, αλλά και σε επίπεδο της αποκατάστασης των πολύ μεγάλων ζημιών που είχαν υποστεί ήταν άμεσες και είχαν αποτέλεσμα. Η εικόνα, δηλαδή, μέσα σε λίγους μήνες δεν είχε καμία σχέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν καταλάβουμε ποιο είναι το μέγεθος αυτής της καταστροφής, η οποία είναι εθνική καταστροφή, τότε πια θα βρεθείτε αντιμέτωποι και με τη νέα αποκατάστασή της. Οι πληροφορίες μου λένε ότι η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει μιλάει για ζημιές της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων, μόνο για τις υποδομές. Θέλω να μου πείτε είναι έτσι; Υπάρχουν αυτά τα χρήματα και πόσο γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί αυτή η περιοχή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε εκτίμηση του ύψους της ζημιάς είναι επισφαλής. Δεν έχει γίνει καμία διαδικασία πλήρους καταγραφής, γιατί, αυτή τη στιγμή, είμαστε στη φάση των απεγκλωβισμών και της ασφαλούς μεταφοράς των εγκλωβισμένων και όλων των υπόλοιπων διαδικασιών που σας ανέφερα για την τροφοδοσία και την ασφαλή μετεγκατάσταση. Όταν γίνει μια ασφαλής καταγραφή, η οποία θα γίνει το συντομότερο δυνατό, δεν μιλάμε δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλάμε για κάτι το οποίο πρέπει να γίνει άμεσα, προφανώς και θα ανακοινωθεί το συνολικό ύψος όσων πρέπει να καλυφθούν. Και είναι δεδομένο, ότι και σε επίπεδο αποκατάστασης οικιών, επαγγελματικών χώρων, υποδομών σε όλα τα επίπεδα, το Κράτος θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ταχύτερη δυνατή και πλήρη αποκατάσταση. Αυτό θέλω να γίνει σαφές. Είναι υποχρέωση του Κράτους απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι είδαν ένα πρωτοφανές, άνευ προηγουμένου φαινόμενο, να αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη τη ζωή τους και να τους φέρνει σε τέτοιο κίνδυνο και να χάνουν πολλές φορές και το βιός τους. Προφανώς, λοιπόν, θα γίνει καταγραφή. Αλλά οποιαδήποτε εκτίμηση ύψους ζημιάς είναι αυτή τη στιγμή ατεκμηρίωτη και δεν είναι ασφαλής. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να γίνει, μια πρώτη προφανώς εκτίμηση, θα γίνει μια επόμενη εκτίμηση που θα είναι ακόμη πιο ασφαλής. Και τότε ναι θα μπορούμε να μιλήσουμε για το ύψος.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr