Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ θα ξεκινήσω με το απλό ερώτημα. Γιατί Τασούλας; Γιατί όχι Βενιζέλος, για παράδειγμα, που θα ήταν μία κίνηση πιο συναινετική απέναντι σε κόμματα και στελέχη της κεντροαριστεράς;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί με βάση τη διεθνή συγκυρία αλλά και την κατάσταση η οποία υπάρχει στη χώρα μας το 2025, εκρίθη από τον Πρωθυπουργό, ότι χρειάζεται για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ένα πολιτικό πρόσωπο που εκλέγεται από τους πολίτες επί 25, 26 συναπτά έτη, με κύρος και ενωτικά χαρακτηριστικά. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι ενωτικά πρόσωπα, – το υποστηρίζω όλες αυτές τις ημέρες χωρίς να γνωρίζω κάτι – έχουν όλοι οι πολιτικοί χώροι. Δεν ανήκουν οι έννοιες αυτές, της ενότητας, του κύρους, μονοπωλιακά σε κάποιον πολιτικό χώρο και έχει και η κεντροαριστερά και το κέντρο και η κεντροδεξιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως δυναμιτίσατε, έτσι όμως, την πιθανότητα συναίνεσης, τουλάχιστον, με το ΠΑΣΟΚ; Τουλάχιστον με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα έλεγα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, μιλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για στενά κομματική επιλογή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα σας παραπέμψω μόνο στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις της ιστορίας που πρόεδροι κομμάτων και πρωθυπουργοί, ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990 και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 με την επανεκλογή του κ. Παπούλια, πρότειναν πρόσωπο από τον δικό τους πολιτικό χώρο. Εγώ θα σας πω, ότι οι επιλογές πρέπει να κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων. Μιλάμε για τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία το 2019 και πολύ πιο σημαντικό για εμένα, είναι η επανεκλογή του το 2023 σε δύο διαδικασίες, του Μαΐου και του Ιουνίου επί τη βάσει της οποίας έκριναν οι βουλευτές, 270 και 249 στη δεύτερη και στην τρίτη διαδικασία, τη θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα να αμφισβητηθεί το κύρος του, η αξιοπιστία του, η ευρύτητα της γνώσης του, τα ενωτικά του χαρακτηριστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπολίτευση λέει, άλλο πρόεδρος της Βουλής, άλλο Πρόεδρος Δημοκρατίας και επικαλούνται, δεν ξέρω γιατί και το λέω, γιατί έχοντας μελετήσει την ιστορία της μεταπολίτευσης, δεν είναι μόνον οι περιπτώσεις που είπατε. Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το ’74 και μετά υπέδειξε δύο υποψηφίους που έγιναν πρόεδροι, τον Στασινόπουλο και τον Τσάτσο, επίσης προερχόμενους από την κεντροδεξιά. Αλλά η αντιπολίτευση λέει ότι είθισται, είναι ένα εθιμικό δικαίω παράδειγμα πολιτικό, να προτείνει η μία παράταξη από την άλλη πρόεδρο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είπατε και εσείς, όπως σας ανέφερφα και εγώ κάποια παραδείγματα, δεν υπάρχει κανόνας. Υπάρχουν πρόσωπα και οι επιλογές κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων. Είδα το ΠΑΣΟΚ να βγάζει μία ανακοίνωση, -ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι προσωπικό το θέμα-, η οποία θεωρώ ότι είναι μία «μικρή» ανακοίνωση. Είναι μία ανακοίνωση ενός «μικρού» κόμματος, όχι ενός κόμματος που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για κάτι περισσότερο, ενός «κόμματος διαμαρτυρίας». Τι σχέση έχει ο κ. Τασούλας, η πορεία του, η διαδρομή του, η παρουσία του ως Πρόεδρος της Βουλής, η όλη του εικόνα, ο σεβασμός στους πολιτικούς του αντιπάλους με την Άκρα Δεξιά; Την ημέρα μάλιστα που ψηφίστηκε μία τροπολογία για την χρηματοδότηση των Σπαρτιατών…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … πριν λίγο ανάλογη ανακοίνωση έβγαλε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της δήλωσης του προέδρου των Σπαρτιατών κ. Στίγκα, ότι είναι καλή επιλογή, ότι πάτε να πορευτείτε αγκαλιά με την Ακροδεξιά και αυτή ήταν η επιλογή σας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παίζουμε με τους θεσμούς, ενώ χρησιμοποίησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να ρίξει μία κυβέρνηση, μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Και κατηγορούν το κόμμα, την Κυβέρνηση, που ψήφισε μία σειρά από τροπολογίες, των οποίων έκανε χρήση η Δικαιοσύνη, γιατί η Δικαιοσύνη αποφάσισε, για να μην είναι στην Βουλή ακροδεξιά μορφώματα, ως εγκληματικές οργανώσεις. Γιατί αυτό είναι το κρίσιμο, η δράση η ποινική κάποιων. Αυτό έγινε με μία σειρά από πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Νομίζω ότι να βάζουμε την ταμπέλα της Άκρας Δεξιάς, σε πρόσωπα που έχουν μία μακρά διαδρομή, μόνο και μόνο να ρίξουμε τοξικά στοιχεία στη πολιτική αντιπαράθεση, δεν δίνει κάτι στην πολιτική αντιπαράθεση. Να σας πω και κάτι; Αν ψάχνουν να βρουν απαντήσεις για το πως γίνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ τώρα, ενώ είναι στην Αντιπολίτευση, έστω όπως ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, πως γίνεται και το κόμμα της Αντιπολίτευσης να πέφτει δημοσκοπικά, η απάντηση είναι στο «όχι σε όλα». Σε ανακοινώσεις οι οποίες δεν ταιριάζουν ούτε στα πρόσωπα, ούτε στις συγκυρίες. Εγώ καλώ, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ να ξανασκεφτεί την στάση του. Να αξιολογήσει το πρόσωπο, να σκεφτεί ότι δεν ανήκουν μονοπωλιακά στον δικό τους πολιτικό χώρο ενωτικά πρόσωπα. Έχει ο δικός τους πολιτικός χώρος ενωτικά πρόσωπα, αλλά έχει και ο δικός μας πολιτικός χώρος. Υπάρχουν, ξέρετε, και Νεοδημοκράτες και Κεντρώοι και Κεντροδεξιοί και Κεντροαριστεροί, οι οποίοι έχουν κύρος, έχουν ενωτικά στοιχεία. Γιατί, εντάξει το να ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ έναν πολιτικό προερχόμενο από τον δικό του πολιτικό χώρο, ήταν μία συναίνεση εκ του ασφαλούς. Η ουσιαστική, η ειλικρινής διάθεση για συναίνεση κρίνεται όταν αξιολογείς έναν πολιτικό σου αντίπαλο, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Βουλής που τον έχεις ψηφίσει τόσες φορές, το ξαναλέω, τρεις φορές….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα ήταν προτιμότερο να εκλέξετε Πρόεδρο με 180 ή ίσως και με 200 ψήφους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω όπως όπως το έχω δει από τα προηγούμενα χρόνια. Ναι, είναι σημαντική η ευρύτερη πλειοψηφία, την επιδιώκουμε, αλλά για εμάς είναι πιο σημαντική η συναινετική θητεία. Ο κ. Τασούλας θα κριθεί περισσότερο για το πόσο συναινετικός και ενωτικός ΠτΔ είναι. Θα σας πω κάτι. Όπως ο κ. Τασούλας, έχει αξία νομίζω αυτό το παράδειγμα που θα σας πω… Όπως ο κ. Τασούλας, έτσι και άλλοι πρόεδροι της Βουλής, παραπέμπω στην κ. Κωνσταντοπούλου το 2015, ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία. Η παρουσία τους στο συγκεκριμένο θώκο, δεν απεδείχθη και τόσο συναινετική. Άρα ναι, σημαντική η πλειοψηφία, σημαντική η εκλογή, απευθύνουμε ξανά ένα κάλεσμα στα υπόλοιπα κόμματα, να δουν πίσω από τις ταμπέλες, πίσω από τους διαχωρισμούς προηγούμενων δεκαετιών και να αξιολογήσουν το πρόσωπο και τον πρόεδρο της Βουλής. Γιατί δεν είναι ένας βουλευτής που είπε η αντιπολίτευση, είναι ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ψηφίστηκε ξανά και ξανά και να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κ. Σακελλαροπούλου, γιατί δεν προτάθηκε για δεύτερη θητεία; Και επίσης τι συνέβη σήμερα το πρωϊ; Περιμέναμε στις 11.30 συνάντηση Πρωθυπουργού-Προέδρου. Και αντ’ αυτής, είδαμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού για τον κ. Τασούλα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μετά την επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και της ΠτΔ, επειδή η συγκεκριμένη συνάντηση είχε να κάνει με την μηνιαία ενημέρωση του Πρωθυπουργού στην ΠτΔ, θα ήταν καλύτερα να γίνει σε μια μέρα που δεν ήταν χαρακτηρισμένη απ’ αυτήν την ανακοίνωση. Δεδομένου του γεγονότος ότι υπήρχε μια επικοινωνία σε πολύ καλό κλίμα. Θέλω να ξεκαθαρίσω τρία πράγματα. Πρώτον: Η κ Σακελλαροπούλου ήταν μια εξαιρετική ΠτΔ, τίμησε το θεσμό. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι επελέγη ένα πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά γιατί ήταν άλλες οι επιταγές του 2020, άλλες οι επιταγές του 2025. Ας δει κανείς τι έχει συμβεί στον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα αυτά τα 5 χρόνια. Και το τρίτο που θέλω να πω, είναι ότι όπως είπαμε στην ανακοίνωση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, σκοπεύει να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση , ο ΠτΔ, να έχει μια και μοναδική θητεία, 6ετούς διάρκειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεγάλη διάρκεια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα είναι μια θητεία για να μην υπάρχει το άγχος, η αγωνία, η συζήτηση, όχι από το ίδιο το πρόσωπο, από την κοινή γνώμη, της επανεκλογής. Είναι ένα πολύ τιμητικό αξίωμα, το κορυφαίο αξίωμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που θεωρούμε ότι μια θητεία είναι αρκετή, είναι ικανή. Θα ήταν λίγο αντιφατικό, θα έλεγα υποκριτικό, ενώ έχεις προτείνει την επανεκλογή ενός προσώπου, να έρχεσαι λίγους μήνες μετά, και να λες «εγώ θέλω μια θητεία». Όλο αυτό λοιπόν, συνθέτει αυτή την απόφαση. Που σε καμία περίπτωση δεν είναι αρνητική, απορριπτική, για μια εξαιρετική Πρόεδρο όπως ήταν η κ. Σακελλαροπούλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με την προεδρία της Βουλής; Ο συνάδελφος ο Σπύρος Μουρελάτος είπε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Έχει βάση η πληροφορία του;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Δεν νομίζω ότι θα αργήσουμε να μάθουμε και το πρόσωπο του προέδρου της Βουλής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επίσκεψή του, ειδικά σήμερα, κάτι σηματοδοτεί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται ένα πολύ έμπειρο στέλεχος της ΝΔ αλλά και ένας πολύ έμπειρος κοινοβουλευτικός, όπως ο κ. Κακλαμάνης. Από κει και πέρα δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Ας περιμένουμε και εδώ τις αποφάσεις.
Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στο σύνδεσμο https://youtu.be/wIvRjnN-cpg