Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Σήμερα”

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Σήμερα”

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Σήμερα” με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοντά μας, λοιπόν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Παύλος Μαρινάκης. Καλώς ήρθατε κύριε Υπουργέ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλημέρα! Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη! Σε όλον τον κόσμο τα καλύτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αληθώς! Να είστε καλά! Είχαμε, ίσως παρακολουθήσατε ένα κομμάτι μίας συζήτησης πριν με την κυρία Τζάκρη, πολύ έντονη πραγματικά και αποδόμησε όλο το αφήγημά σας και τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώσατε χθες. Ένα βέβαια κεντρικό ερώτημα, θα απαντήσουμε βέβαια και σε συγκεκριμένα σε ορισμένα από αυτά, είναι το «γιατί τώρα;».  Σας παρακαλούσε ο κόσμος, μέσα στο Πάσχα, να δώσετε κάτι, ένα επίδομα, πιο νωρίς τις συντάξεις να προλάβουν οι άνθρωποι, γιατί εδώ η κυρία Τζάκρη μας λέει ότι επικράτησε πείνα και καταστροφή το Πάσχα. Γιατί τώρα λοιπόν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά -όχι μια μόνο πολλές- αλλά μια εκ των διαφορών αυτής της Κυβέρνησης με προηγούμενες Κυβερνήσεις και κυρίως με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είναι ότι επιστρέφει στους πολίτες λεφτά, τα οποία βρίσκει. Τί συνέβη λοιπόν χθες; Χθες, ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα. Ο προϋπολογισμός του 2025 συντάχθηκε με βάση κάποια στοιχεία, με κάποια δεδομένα. Και ο προϋπολογισμός αυτός είναι ό,τι εφαρμόζεται το 2025 στη χώρα. Οι 12 μειώσεις φόρων, οι 12 παρεμβάσεις αύξησης των εισοδημάτων, τα επιδόματα για τους ένστολους και όλα αυτά τα οποία ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο στη Βουλή και γίνονται πράξη κάθε μήνα και το βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά. Μάθαμε, λοιπόν, χθες ως Κυβέρνηση επίσημα ότι αυτό στο οποίο υπολογίζαμε και κάναμε τον προϋπολογισμό έχει έξτρα κάποια λεφτά. Τί κάναμε λοιπόν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί το πάτε τον Νοέμβριο αυτό και όχι νωρίτερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τί εννοείτε γιατί το πάμε τον Νοέμβριο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δίνετε τον Νοέμβριο; Γιατί λέτε τέλος Νοεμβρίου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Τα τρία μέτρα που ανακοινώθηκαν, χθες, έχουν τρία χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι το αναπτυξιακό. Τί σημαίνει αυτό; Δίνουμε τα μισά από αυτά τα λεφτά- αυτό το οποίο χαρακτηρίζει η κυρία Τζάκρη με καταγγελτικό λόγο- εμάς είναι η βασική μας πολιτική, η αναπτυξιακή πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ημέτερους μεγαλοεργολάβους λέει θα πάνε. Αυτό σας λέει. Και σε «γαλάζιους» περιφερειάρχες…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι μια οπτική της Αντιπολίτευσης του 3%…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λέει, τα 500 εκατ. ευρώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι η οπτική της Αντιπολίτευσης του 3% και του 5% που όταν ήταν Κυβέρνηση πήγε από το 36% στο 30% και μετά στο 17%. Η δική μας οπτική- έχουμε το δικαίωμα να έχουμε μια οπτική και εμείς, οι πολίτες αποφασίζουν-  είναι ότι επειδή τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου, πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες στην οικονομία, για αυτό και δίνουμε παραπάνω λεφτά στις επενδύσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας. Και αυτές οι θέσεις εργασίας, μισό εκατομμύριο δουλειές που έχουμε δημιουργήσει, αυξάνουν τα έσοδα του κράτους, γιατί οι άνθρωποι που πληρώνονταν από το κράτος με το επίδομα ανεργίας, τώρα παίρνουν τον μισθό τους και πληρώνουν φόρους και εισφορές. Άρα το πρώτο είναι ότι συνεχίζουμε στην αναπτυξιακή λογική, για να συνεχίσουμε να εισπράττουμε παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά λένε όμως για φορο-αφαίμαξη… Και όλη η αντιπολίτευση, όχι μόνο τα μικρότερα κόμματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το βασικό που θέλω να απαντήσω είναι η φορο-αφαίμαξη, το άκουσα από την κυρία Τζάκρη. Το δεύτερο, λοιπόν χαρακτηριστικό  των μέτρων αυτών είναι ότι υπάρχει μια συνέπεια. Αν δείτε υπάρχει κάτι, το οποίο κρύβεται πίσω -είναι ξεκάθαρο βασικά- από το μέτρο για τα ενοίκια. Δίνει ένα ακόμη κίνητρο, να δηλώνονται τα πραγματικά ενοίκια, τα πραγματικά μισθώματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πώς ανακουφίζει αυτό τη στεγαστική κρίση κύριε Υπουργέ; Με συγχωρείτε. Ο άνθρωπος που πληρώνει έναν μισθό κάθε μήνα στο ενοίκιό του, ο άνθρωπος που αναζητά να ενοικιάσει και βρίσκει ενοίκια που είναι δυσβάσταχτα. Πώς ανακουφίζεται με την επιστροφή ενός ενοικίου στο τέλος του χρόνου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι, επειδή έχετε βάλει δύο τρία πολύ σοβαρά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν στους πολίτες, όχι τόσο στην Αντιπολίτευση γιατί η Αντιπολίτευση ότι και να πούμε τα ίδια θα λέει, δυστυχώς. Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι αρχίζει, πλέον, η λέξη αξιοπρέπεια και επανέρχεται- έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, μην παρεξηγηθώ- σε αυτήν τη χώρα. Γιατί, πλέον, θα ξέρει ένας συνταξιούχος, ένας ανασφάλιστος υπερήλικας, ένας συμπολίτης μας με αναπηρία, ένας συμπολίτης μας, ο οποίος ζει στο ενοίκιο, ότι με μόνιμα χαρακτηριστικά -δεν θα έχει την αγωνία κάθε χρόνο- ότι θα παίρνει ένα ποσό, δεν λέω ότι του λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά έχει σημασία, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Είναι κάτι το οποίο είναι σταθερό και μόνιμο, θα ξέρει για παράδειγμα ένα ζευγάρι συνταξιούχων ότι θα παίρνει 500 ευρώ τέλος Νοεμβρίου και αν μένει στο ενοίκιο και επιπλέον 800 ευρώ. Θα ξέρει ένας πατέρας, μια μητέρα, που μπορεί να σπουδάζουν το παιδί τους στην ελληνική περιφέρεια- είμαι και εγώ ένας από αυτούς που σπούδασε, όπως πολλοί άλλοι σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο της ελληνικής περιφέρειας-  ότι θα έχει κάτι ακόμη για το ενοίκιο του παιδιού του ή των παιδιών του, ειδικά μια μονογονεϊκή οικογένεια. Υπάρχουν μανάδες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους ή μπαμπάδες που μεγαλώνουν μόνοι τους παιδιά σε αυτή τη χώρα. Και ήδη έχουμε αυξήσει, για παράδειγμα, και πάω στο ερώτημά σας, και άλλα πράγματα. Δηλαδή δεν είναι μόνο το ενοίκιο που δίνουμε πίσω. Τί άλλο έχουμε κάνει για το στεγαστικό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάτε σε αυτό, πόσους αφορούν αυτά τα μέτρα κύριε Υπουργέ; Γιατί και αυτό αμφισβητήθηκε. Η κυρία Τζάκρη, το αμφισβήτησε και αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Ερώτημα πρώτο: Αυτό το μέτρο για τα ενοίκια αφορά μόνο δύο στους 10 που είπε η κυρία Τζάκρη; Είναι το εντελώς αντίθετο. Αφορά οκτώ στους 10. Και σπεύδω να απαντήσω ότι μακάρι να βρούμε τους τρόπους αυτό να αφορά και τους υπόλοιπους δύο στους 10. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που έκανε χθες μια παρουσίαση, ο κ. Πιερρακάκης, ο κ. Πετραλιάς, ο κ. Παπαθανάσης, στα στοιχεία αυτά δεν έλεγαν λόγια του αέρα -όπως λέει η Αντιπολίτευση. Με βάση τα επίσημα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται ότι το μέτρο που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός για το ενοίκιο αφορά οκτώ στους 10 συμπολίτες μας που μένουν στο ενοίκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσος είναι ο αριθμός ξέρουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τα ενοίκια; Είναι ακριβώς 948.000 δικαιούχοι που αντιστοιχούν σε 1.280.000 φορολογούμενους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι και Άτομα με Αναπηρία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους. Είναι μέχρι 14.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο, αν είναι μόνοι τους, υπάρχουν και οι αντίστοιχες σχετικές προσαυξήσεις και υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία είναι μέχρι 120.000 ευρώ για τα ενοίκια και αντιστοίχως για τους συνταξιούχους. Και εδώ θέλω να πω το εξής, τρία πολύ βασικά ερωτήματα που θέτει η Αντιπολίτευση…Πρώτον, η φορο-αφαίμαξη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να τα κλείνουμε ένα ένα θέμα. Θα πάμε στην φορο-αφαίμαξη. Το ερώτημα το πρώτο ήταν: πώς αυτό αντιμετωπίζει τη στεγαστική κρίση και το δεύτερο ερώτημα που αφορά στους συνταξιούχους, πώς ακριβώς ένας συνταξιούχος που δεν έχει να τα βγάλει πέρα τους 11 μήνες θα ανακουφιστεί τον 12ο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά: Φορο-αφαίμαξη πρώτο ερώτημα. Λέει η Αντιπολίτευση, το άκουσα το πρωί από εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, το άκουσα τώρα από την κυρία Τζάκρη, «μα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης έλεγε τα αντίθετα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν έδινε ο Τσίπρας, το είπε ο κ. Χρηστίδης πριν, ότι όταν έδινε ο Τσίπρας λέγατε άλλα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάνει το εντελώς αντίθετο. Τα πλεονάσματα του Μητσοτάκη δεν είναι από υπερφορολόγηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αυξήσει ούτε έναν φόρο. Τα πλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από υπερφορολόγηση. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει ή καταργήσει 72 άμεσους και έμμεσους φόρους, 23 ΦΠΑ έχουν μειωθεί επί Μητσοτάκη και για να πω και την πλήρη απάντηση, γνωρίζοντας ότι μας ακούν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και πολλοί άνθρωποι που είναι πάνω από τα εισοδηματικά κριτήρια των χθεσινών ανακοινώσεων, το επίκεντρο των ανακοινώσεων στην προσεχή ΔΕΘ θα είναι περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, κυρίως, για τους ανθρώπους αυτούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι η μεσαία τάξη μέσα σε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί; Γιατί στη ΔΕΘ; Και γιατί όχι χθες; Γιατί οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν αποτέλεσμα μιας έκτακτης είδησης κάποιων επιπλέον χρημάτων και δεν ήταν ανακοινώσεις, οι οποίες αφορούσαν ένα ολόκληρο φορολογικό έτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είναι οι ανακοινώσεις της ΔΕΘ του 2026.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ έρχεται, όμως ότι από τα 11,4 εκατομμύρια, βρήκατε να δώσετε ένα, 11,4 είναι διαστημικό πλεόνασμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, αυτό το οποίο λένε ότι ο Μητσοτάκης έλεγε άλλα και κάνει άλλα, είναι απολύτως ψευδές, γιατί ο Μητσοτάκης έβλεπε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει υπερ-φορολόγηση, να βάζει φόρους, και κάνει το αντίθετο, μειώνει φόρους. Τα πλεονάσματα, λοιπόν, της κυβέρνησης Μητσοτάκη -για να τα κλείνουμε ένα – ένα- είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: ο πρώτος παράγοντας είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο δεύτερος παράγοντας είναι η ανάπτυξη. Τί σημαίνει αυτό, το είπα πριν. Δημιουργούνται δουλειές από την πολιτική μας, οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν, δεν πληρώνονται με το επίδομα ανεργίας, άρα δεν τους πληρώνει το κράτος, πληρώνουν το κράτος μειωμένους φόρους μεν, αλλά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις άλλες κατηγορίες τί θα κάνετε κύριε Υπουργέ; Υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία, η οποία λέγεται μεσαία τάξη. Που τρώει ξύλο πάρα πολλά χρόνια. Πάρα πολλά χρόνια τρώει ξύλο και δεν έχει πάρει τίποτα πίσω. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα απαντήσω σε όλα. Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας, κύριε Οικονόμου, για να καταλαβαίνει ο κόσμος, πού βρέθηκαν τα λεφτά. Πράγματι, φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι από τις χώρες, οι οποίες αναπτύσσονται ταχύτατα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί με τρεις – τέσσερις ακόμα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν κάποιος παίρνει 100 ευρώ και ο φόρος είναι 28%, πόσα πληρώνει; 28 ευρώ. Όταν κάποιος πληρώνει 200 ευρώ και ο φόρος είναι 22%, πόσα πληρώνει; 44 ευρώ. Με αυτό το παράδειγμα, ελπίζω, κάποια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλάβουν, ότι είναι άλλο πράγμα οι φορολογικοί συντελεστές, άλλο πράγμα τα φορολογικά έσοδα. Ναι, έχουν αυξηθεί τα φορολογικά έσοδα, μπορούν να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές. Γιατί; Γιατί όταν υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία, μπορείς να βγάζεις περισσότερα ως Κράτος. Έχει αυξηθεί η φορολογητέα ύλη. Άρα, αυτό που λέει η αντιπολίτευση ότι έχουμε αυξήσει φόρους, ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής απάτης. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε, τώρα, στεγαστικό. Στεγαστικό και συνταξιούχοι. Οι μόνες ανακοινώσεις σε σχέση με το στεγαστικό ήταν οι χθεσινές; Απαντάω, όχι. Η κυβέρνηση έχει μια στεγαστική πολιτική που ξεπερνά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, έχει πάνω από 40 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Ναι, έχει μία αξία η επιστροφή ενοικίου σε οκτώ στους δέκα ανθρώπους που μένουν στο ενοίκιο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό και μάλιστα τα περισσότερα μέτρα που έχουμε πάρει για το στεγαστικό είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Παράδειγμα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το είπαμε 30%, το κάναμε 35%, μέχρι 50% για τα ασφαλισμένα ακίνητα. Ο μηδενισμός του φόρου για τις γονικές παροχές. Το Πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι» με εισοδηματικά κριτήρια, διευρυμένα το Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», που θα βρουν σπίτι 20.000 συμπολίτες μας. Ήδη έχει φθάσει πάνω από 20% της κάλυψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγκροτήματα με κοινωνικές κατοικίες, γιατί δεν φτιάχνετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εννοείται προχωράμε και προγράμματα κοινωνικής κατοικίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περιουσίες του Δημοσίου, σε εκτάσεις του Δημοσίου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παυλόπουλε, εννοείται ότι είναι και αυτό στο πρόγραμμά μας και το έχουμε εξαγγείλει και προχωράει. Είναι και κάτι άλλο, οι φοιτητές. Το είπα πριν. Ξέρετε πόσο ήταν το επίδομα για έναν φοιτητή, όταν το παραλάβαμε εμείς; 1000 ευρώ. Τώρα ξέρετε πόσο έχει πάει; 2000 ευρώ για τους φοιτητές της περιφέρειας και 1500 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μάλιστα, ενώ εάν συγκατοικούν είναι 2000 και 2500 ευρώ. Επίδομα ενοικίου. Για 200.000 συμπολίτες μας. Άρα, η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις, ναι, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι το στεγαστικό, εμείς, λοιπόν, απαντάμε σε αυτό το πρόβλημα με μια σειρά από παρεμβάσεις. Συνταξιούχοι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 13η σύνταξη γιατί δεν δίνετε, μας είπε η κυρία Τζάκρη πριν, για εμάς είναι προτεραιότητα αυτό. Και συνολικά το λέει η αντιπολίτευση, δεν το λέει μόνο η κυρία Τζάκρη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πάρει μία απόφαση, όσα παραπάνω λεφτά βγάζει το κράτος, χωρίς να βάζουμε παραπάνω φόρους, να τα επιστρέφουμε σε αυτούς οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα και αδικήθηκαν πολύ. Μια χαρακτηριστική κατηγορία είναι οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας. Οι συνταξιούχοι οι οποίοι πλήρωσαν και είναι οι πιο αδικημένοι, γιατί πλήρωσαν αυτά τα λεφτά. Και λόγω της οικονομικής κρίσης και κάποιων χειρισμών και μιας λογικής «λεφτά υπάρχουν», που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε, αναγκάστηκαν να δώσουν πίσω τα δικά τους λεφτά, αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα, λοιπόν, λέω το εξής: οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν κάποιες από τις ανακοινώσεις που αφορούν τους συνταξιούχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λέτε να περιμένουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας φρεσκάρουμε λίγου τη μνήμη μας. Και να περιμένουμε, αλλά και να θυμηθούμε. Τι ισχύει από 1/32025; Η απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη. Ανακοίνωση για τους συνταξιούχους. Πρώτες αυξήσεις, μετά από δύο χρόνια, που μαζί με τις περυσινές, συνολικά φθάνουν το 13%. Είχαν να δουν πάνω από 10 χρόνια αυξήσεις οι συνταξιούχοι. Και επειδή, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, κάποιοι από αυτούς δεν είδαν αυξήσεις, λόγω της προσωπικής διαφοράς, θυμίζω ότι με συνέπεια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα καταργηθεί αυτή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πει πως θα την καταργήσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς, αυτό το οποίο είχαμε πει, το κάνουμε πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το νόμο Κατρούγκαλου, κανονικά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς, το νόμο Κατρούγκαλου και ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες τον καταργήσαμε στην πράξη, με την αλλαγή του ασφαλιστικού και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και καταργούμε το νόμο Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους στην πράξη. Πώς το κάνουμε αυτό; Κάθε χρόνο οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτήν τη φοβερή αδικία της προσωπικής διαφοράς, παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα το οποίο είναι άσχετο με το επίδομα των 250 ευρώ που είναι επιπλέον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το επίδομα των 250 ευρώ, κύριε Παυλόπουλε, δεν είναι το επίδομα της προσωπικής διαφοράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο, γιατί αυτό όλο δεν είναι προεκλογικό; Διαβάζουμε σήμερα και σε μερίδα του Τύπου που λέει «επιχείρηση ανάκτησης του 30%», «υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, ο Μητσοτάκης ανοίγει το ‘‘πουγκί’’, μόλις φθάσει στο 30 – 31% πάει για εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πακέτο διάσωσης της κυβέρνησης» λέει σήμερα η «Εφημερίδα των συντακτών».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλύτερα ν’ ασχοληθούνε με τη διάσωση της αντιπολίτευσης. Εγώ έχω μία αρχή. Λένε ότι όταν κάνεις μαθήματα οδήγησης, όταν κοιτάς συνέχεια -λέει- τον καθρέφτη πίσω, θα τρακάρεις. Δεν πρέπει να κοιτάς πίσω, πρέπει να κοιτάς μπροστά, που μπροστά είναι τα προβλήματα των πολιτών, γιατί ακόμα υπάρχουν πάρα πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που μας ακούνε και όλα αυτά δεν τους φτάνουν και είναι λογικό να ζητάνε περισσότερα. Είναι στον πυρήνα της λογικής του Πρωθυπουργού και αυτής της παράταξης ότι η προεκλογική περίοδος ξεκινάει την επομένη των εκλογών. Αυτό εφάρμοσα και εγώ, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, ως Γραμματέας του κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάθε φορά που πηγαίναμε σε μία περιοχή, για δύο χρόνια που γυρίσαμε ξανά και ξανά όλη την Ελλάδα, μας έλεγαν «μα τώρα που ήρθατε, λογικά, έχουμε εκλογές». Όχι, τον κόσμο δεν τον θυμάσαι προεκλογικά, γιατί όταν τον κόσμο τον θυμάσαι προεκλογικά τότε τον εμπαίζεις. Αυτό ήταν που έκανε ο κ. Τσίπρας τότε με την υπερφορολόγηση και τον είχε καταγγείλει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί, λοιπόν, δεν έχουμε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρχίζει περιοδείες ο Πρωθυπουργός τώρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν σταμάτησε ποτέ τις περιοδείες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, τώρα. Αν αρχίζει ξανά λέμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έκανε. Αν είδατε πήγε στη Βοιωτία, πήγε την προηγούμενη εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάει την άλλη εβδομάδα πάλι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα συνεχίσει κανονικά. Προσέξτε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν είναι προεκλογικό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί δεν είναι προεκλογικό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκλογές θα κάνουμε στο 2027.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν δώσαμε την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών στους γιατρούς, ήταν προεκλογικό μέτρο; Όχι. Όταν δώσαμε έξτρα χρήματα στους γιατρούς των απομακρυσμένων περιοχών, ήταν προεκλογικό μέτρο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πιέζεστε, θα σας πει κανείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις πιέζουν, τα ποσοστά σας έχουν «καθίσει».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάθε τόσο η Κυβέρνηση αυτή προχωράει και σε κάποια στοχευμένα, αλλά μόνιμα μέτρα, ακούγοντας τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό δεν το κάνει ούτε έξι μήνες, ούτε έναν χρόνο, ούτε δύο χρόνια πριν τις εκλογές. Μπορώ να σας θυμίσω μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες είναι δυόμισι χρόνια  πριν  τις εκλογές, τρία χρόνια πριν τις εκλογές. Οι εκλογές είναι η κατάληξη. Είναι η τελική κρίση των πολίτων για όσα έκανες και όσα λες ότι θα κάνεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λέτε ότι δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ζήτημα προεκλογικής περιόδου. Νας σας πω τι υπάρχει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Με τη μεσαία τάξη, δεν μας απαντήσατε τι θα κάνετε. Υπάρχει κόσμος που διαμαρτύρεται και εξοργίστηκε με τα χθεσινά. Είναι ένας κόσμος που λέγεται μεσαία τάξη και λέει: «Ρε παιδιά εμείς τι είμαστε; Αυτοί που θα πληρώνουμε πάντα»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, ένα μέρος της μεσαίας τάξης – γιατί στη μεσαία τάξη ανήκουν και κάποιοι συνταξιούχοι, στη μεσαία τάξη ανήκουν και κάποιοι συμπολίτες μας που τα παιδιά τους σπουδάζουν στην ελληνική περιφέρεια – ένα  μέρος της μεσαίας τάξης, με βάση τα επίσημα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, είναι χθες. Ένα άλλο μέρος της μεσαίας τάξης δεν είναι σε αυτά τα μέτρα, τα δύο από τα τρία, γιατί στο 1/3 των μέτρων, το μισό εκατομμύριο στις επενδύσεις, ουσιαστικά είναι ένα μέτρο που είναι στον πυρήνα της μεσαίας τάξης. Γιατί τι θέλει η μεσαία τάξη; Θέλει χρήματα στην οικονομία, ούτως ώστε να δημιουργούνται περισσότερες …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μείωση φορολογίας, μείωση φόρων θέλει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε, λοιπόν, τώρα σε αυτό. Γιατί ο πυρήνας, θεωρώ του ερωτήματός σας η αλήθεια είναι ότι είναι  φόροι. Σας μιλάω και ως ένας ελεύθερος επαγγελματίας, τελών σε αναστολή, αλλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είτε δουλεύει σε γραφεία είτε ζει, διοικεί γραφεία. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι. Αν δεν έχεις υπάρξει ελεύθερος επαγγελματίας, δεν  ξέρεις πόσο δύσκολο είναι. Έτσι; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πυρήνας των ανακοινώσεων στην επόμενη ΔΕΘ θα είναι οι φοροελαφρύνσεις. Θα μου πείτε, και επειδή το λες, τι σημαίνει αυτό; Το λέω και θεωρώ ότι είμαι αξιόπιστος, γιατί εκπροσωπώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για συγκεκριμένους συντελεστές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το τι συγκεκριμένο θα ακούσουμε, θα το δούμε είναι υπό επεξργασία, είναι ζήτημα του οικονομικού  επιτελείου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά εδώ μιλάμε για συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, αφορά τη μεσαία τάξη, αυτό μας λέτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα αφορά τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν φόρους και εισφορές όλα αυτά τα χρόνια. Και γιατί είναι αξιόπιστο αυτό το οποίο λέω; Το είπα και στην αρχή της συνέντευξής μας. Γιατί εκπροσωπώ μία Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα μείωσε ή κατήργησε 72 άμεσους και έμμεσους φόρους. Και το λέω για να ακουστεί: Ναι, δεν αρκούν, χρειάζονται και άλλες φοροελαφρύνσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τεκμήρια θα καταργηθούν, κ. Εκπρόσωπε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Την περίοδο που συζητήθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο αυτό, μονοπώλησαν τη συζήτηση τα τεκμήρια. Και είναι λογικό. Έτσι; Τα τεκμήρια ήταν ένα από δώδεκα μέτρα του νόμου αυτού, επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη. Τα υπόλοιπα έντεκα μέτρα ήταν αυτά τα οποία – και τα τεκμήρια, αλλά περισσότερο τα υπόλοιπα –  έφεραν αυτά τα παραπάνω χρήματα, χωρίς παραπάνω φόρους, στο Κράτος. Παράδειγμα: Το IRIS, η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ο νέος τρόπος μεταβίβασης των ακινήτων και όλα αυτά τα οποία, οι έλεγχοι ταυτοποίησης. Τα τεκμήρια είναι ένα μέτρο το οποίο, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, ο στόχος μας είναι να μην χρειάζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δηλαδή, να υπάρχει τέτοια εξέλιξη του ηλεκτρονικού χρήματος και των διασυνδέσεων, ούτως ώστε να μην χρειάζονται. Εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα ένας ο οποίος έχει, για παράδειγμα, ένα καφέ, έχει δέκα εργαζόμενους και δηλώνει κάτω από αυτούς τους δέκα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Άρα δεν είναι ακόμα ώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, καταργούνται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με έναν αυτοαπασχολούμενο δικηγόρο ή λογιστή, που είναι μόνος του και τα πληρώνει όλα  μόνος του και μπορεί πράγματι έναν χρόνο να βγάλει παρακάτω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπήρχαν εξαιρέσεις στα τεκμήρια, υπήρχαν φίλτρα. Δεν υπάρχει είδηση «καταργούνται», για να μην παρεξηγηθώ. Και σίγουρα, όμως, όσο προχωράει η Ελλάδα, αυξάνει τα έσοδά της …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δημιουργούνται προϋποθέσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα δημιουργούνται προϋποθέσεις, ούτως ώστε να έχουμε περισσότερες φοροελαφρύνσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση. Ο Πρωθυπουργός θα πάει στην κηδεία του Πάπα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απ’ όσο γνωρίζω, ο προγραμματισμός είναι να παραστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ωραία. Ευχαριστούμε πολύ, κ. Εκπρόσωπε.

 

https://www.youtube.com/watch?v=CXTAOgvr8co

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr