Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ»

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στην εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποδεχθούμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Παύλο Μαρινάκη. Καλώς ήρθατε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να δούμε μαζί όλα τα θέματα. Το περιμένατε αυτό από τον κ. Μητσοτάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπήρχε χρόνος να σκεφτούμε τίποτε άλλο. Παρά μόνο τη μάχη που δώσαμε στο πλευρό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία μάχη που δεν τη δώσαμε τους τελευταίους μήνες. Δεν περιμέναμε την προεκλογική περίοδο για να μιλήσουμε με τους πολίτες, να ακούσουμε τα προβλήματά τους, να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά και τον απολογισμό μας. Όπως μας είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή, ήμασταν κάθε εβδομάδα με μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα και νέων, αλλά και εμπειρότερων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νομό, σε κάθε γειτονιά, οπότε, μέχρι τελευταία στιγμή, αγωνιζόμασταν για την αλήθεια. Αγωνιζόμασταν για το αυτονόητο. Αγωνιζόμασταν για να περάσουμε το πρόγραμμά μας σε κάθε γειτονιά και αυτό ήταν και μια πολύ μεγάλη τιμή. Νομίζω ότι κέρδισε η αλήθεια στις εκλογές αυτές, κέρδισε η κοινή λογική, κέρδισε η ενότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κέρδισε το κόμμα αρχών ή το κόμμα της διαμαρτυρίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι αν μπορούσε κανείς να θυμηθεί μία φράση πολύ χαρακτηριστική που περιέγραψε -πολλοί τη ζήσαμε από την άλλη πλευρά – ήταν, αν θυμάστε, αυτό που είχε πει η πρώην Υπουργός, η κυρία Αχτσιόγλου, ότι η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά. Το θυμίζω αυτό. Άρχισε, λοιπόν, η Ελλάδα να επιστρέφει με πάρα πολλές δυσκολίες – γιατί δεν ήταν εύκολα χρόνια αυτά, ήταν χρόνια πολλών εισαγόμενων κρίσεων – άρχισε σταδιακά  να επιστρέφει   στην κανονικότητα με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες και των πολιτών και υπομονή, αλλά και πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πούμε τα καινούργια; Ήρθε, λοιπόν, ο Μητσοτάκης και λέει: «Ό,τι σας πήραν τα μνημόνια τα προηγούμενα και ό,τι σας πήρε το 3ο  το πιο σκληρό, εγώ έρχομαι να το δώσω πίσω». Πριν πάμε στα μέτρα, πριν πάμε σε όλα αυτά, θέλω να μου πείτε το εξής: Πώς εκτιμάτε στη Νέα Δημοκρατία τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ; Είστε σε αναμονή; Το περιμένατε; Η φυγή, αν θέλετε, η παραίτηση Τσίπρα – που δεν είπε παραίτηση – είναι πρόσκαιρη; Τον περιμένετε πάλι; Τι σκέφτεστε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν τόσο μεγάλο και τιμητικό το αποτέλεσμα των εκλογών και του Μαΐου, αλλά και του Ιουνίου, που διαμόρφωσε τις ισορροπίες, τόσο ισχυρή η εντολή που έδωσαν οι πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι το μόνο  μας μέλημα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να συνεχίσουμε να λύνουμε προβλήματα – γιατί τα προβλήματα παρέμειναν, δεν σβήνονται με ένα εκλογικό αποτέλεσμα – και να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες, είτε μας ψήφισαν είτε όχι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε χρόνος ούτε περιθώριο να κάνουμε μία αντιπαράθεση, μάλιστα, σε εσωκομματικά κάποιου άλλου κόμματος, τα οποία τα σεβόμαστε απόλυτα. Από εκεί και πέρα, βέβαια, επειδή η ιστορία δεν είναι καλό να επαναληφθεί, μαζί με τον κ. Τσίπρα, που αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε να αποχωρήσει και η διγλωσσία. Δηλαδή άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε στη συνέχεια. Και βέβαια η τοξικότητα. Γιατί, δυστυχώς, αν κάτι μας έμεινε και ειδικά σε μας τους νεότερους, είναι ότι ποτέ δεν στάθηκε απέναντι στην τοξικότητα. Δεν ήταν πάντοτε αυτός που την εξέφραζε, αλλά στελέχη του πολλές φορές, τα οποία ουδέποτε τα έβαζε έστω στη θέση τους, κανέναν από αυτούς που μίλησαν τοξικά, που μίλησαν για προγραφές δημοσιογράφων, που κατηγόρησαν οικογένειες, συζύγους, συγγενείς του Πρωθυπουργού, των Υπουργών.

Εμείς, λοιπόν, αυτό που θέλουμε, γιατί το θέλουν και οι πολίτες, το έδειξαν με το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι να έχουμε μία συνολική αλλαγή εποχής για τη χώρα.  Πληρώσαμε πολύ ακριβά «την πάνω και την κάτω πλατεία» -συμβολικά τα λέω. Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω όχι μόνο όσα μας στέρησαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, των πολλών κρίσεων, αλλά να ανακτήσουμε την ενότητα συνολικά. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας στόχος πέραν των οικονομικών, πέραν των εξαγγελιών, που θα εφαρμοστούν όλες …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, βλέπετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τις παρακολουθούμε ως τις εξελίξεις του δεύτερου τη τάξει κόμματος, σεβόμαστε απόλυτα τις εσωκομματικές διαδικασίες. Σε εμάς μία τέτοια διαδικασία θα είχε γίνει τέσσερα χρόνια πριν τουλάχιστον. Δηλαδή, θέλω να πω, στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μία λογική – το είχε πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όποιος χάνει, φεύγει. Και μάλιστα έχουμε άμεσες διαδικασίες εσωκομματικές, εσωτερική κριτική. Τα έχουμε ζήσει όλα αυτά, και μέσα από πολύ δύσκολες στιγμές, στο παρελθόν. Γιατί δεν είναι πάντοτε τα εκλογικά αποτελέσματα για μία παράταξη νικηφόρα. Η Νέα Δημοκρατία έχει  μία εσωτερική διαδικασία πολύ συγκεκριμένη. Και στο τέλος της ημέρας, μετά από πάρα πολύ σκληρή αυτοκριτική που κάνουμε, προχωράμε όλοι μαζί μπροστά. Εμείς μαθήματα στα υπόλοιπα κόμματα δεν θα κάνουμε. Θα ασχοληθούμε με τα του οίκου μας και το πάρα πολύ βαρύ πρόγραμμα που έχουμε και τις πολλές υποχρεώσεις που θα υλοποιήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, βλέπετε και κάνετε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο κ. Μητσοτάκης τον Τσίπρα τέσσερα – μηδέν τον είχε πάει. Τέσσερις νίκες, την μία πίσω από την άλλη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βασιζόμενος στις πολύ στέρεες αρχές και βάσεις και την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, προσπάθησε να ανοίξει τις πόρτες του κόμματος σε ανθρώπους, οι οποίοι, ενδεχομένως, να μην είχαν ασχοληθεί ούτε μία μέρα με την πολιτική. Και σας μιλάει ένας άνθρωπος που, παράλληλα πάντοτε με την επαγγελματική μου δραστηριότητα, είμαι εκεί στο κόμμα αυτό και μάλιστα αυτή η τεράστια τιμή που έκανε στο πρόσωπό μου, θεωρώ ότι, σε συνδυασμό με πολλές επιλογές άλλες νέων ανθρώπων και στα ψηφοδέλτια που μπήκαν και εξελέγησαν πολλοί εξ αυτών, πήγαν πολύ καλά και πολλών στην Κυβέρνηση, δείχνουν ότι στην πράξη δίνει ευκαιρίες. Αλλά, πέραν αυτού, υπάρχει μία λέξη, η οποία δεν χτίζεται από τη μέρα στην άλλη, η λέξη αξιοπιστία. Τα τελευταία χρόνια είναι οδηγός για τα επόμενα. Τι θέλω να πω; ΄Όταν βγαίνεις και λες κάποια πράγματα στους πολίτες, αυτά καταγράφονται, μένουν. Είχαμε κουραστεί άλλα να ακούμε προεκλογικά και άλλα να βλέπουμε να γίνονται – ειδικά από την προηγούμενη κυβέρνηση – μετεκλογικά. Αυτή, λοιπόν, η λέξη, αυτός ο όρος, αυτή η έννοια χτίστηκε μέρα με τη μέρα, γειτονιά-γειτονία. Και εδώ, λοιπόν, με αυτό το εχέγγυο, θα πάμε στα επόμενα χρόνια να υλοποιήσουμε όσα είπαμε. Και όχι μόνο αυτό. Ξέρετε, δεν είναι κάθε μέρα εύκολη. Δεν είναι κάθε περίοδος εύκολη. Υπάρχουν κρίσεις, υπάρχουν απρόβλεπτα. Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν. Εμείς είμαστε εδώ, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, να τα αντιμετωπίσουμε μαζί …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να δούμε σιγά-σιγά όλη αυτή την εξέλιξη. Άρα, παρακολουθείτε τα γεγονότα στον ΣΥΡΙΖΑ με το καλό ο καινούργιος ή η καινούργια, όποιος κι αν είναι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μας ενδιαφέρει να έχουμε μία ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά μία αντιπολίτευση πολιτική. Μία αντιπολίτευση που θα μας κάνει σκληρή κριτική, προφανώς, θα λέει τις δικές της προτάσεις, προφανώς δεν θα συμφωνήσουμε πάντα- αυτός είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης – αλλά μία αντιπολίτευση που να μην κάνει αντιπολίτευση στην χώρα, να κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς, κάτι που είδαμε δυστυχώς να γίνεται στα προηγούμενα χρόνια. Και  θα αποδέχεται – και εδώ είναι και η πρωτοβουλία η νομοθετική για την κοστολόγηση των προγραμμάτων, είναι μία κατάκτηση των προηγούμενων εκλογών-  ότι όταν έξω είναι μέρα, είναι μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα στον Πρωθυπουργό. Λέγαμε στην κουβέντα που κάναμε πριν ότι έλεγε ο πατέρας του κ. Μητσοτάκη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «πολιτικός που δεν ξέρει οικονομικά, δεν ξέρει ούτε πολιτική». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, ξέρει οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει ο καθένας μέσα στο γραφείο του να  του πει οτιδήποτε, γιατί θα του πει φύγε από εδώ, δεν είναι έτσι το πράγμα και έλα σε μία ώρα με καινούργια στοιχεία. Ετοίμασε ένα πρόγραμμα έως και 1/1/2024. Αυτό είναι συγκεκριμένο υπέρ της κοινωνίας. Έτσι δεν είναι; Δηλαδή, τα έχουμε τα λεφτά για τα μέτρα αυτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πρόγραμμά μας είναι πλήρως κοστολογημένο, εξασφαλισμένοι οι πόροι για όλη την τετραετία συνολικά. Βασίζεται σε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί στην προηγούμενη τετραετία και   αρχίζουν και  υλοποιούνται. Αυτό που είπατε πριν, ας πούμε, είναι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, για παράδειγμα, για περαιτέρω αξιοποίηση των στεγαστικών αυτών δανείων «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ». Είναι όλα αυτά τα οποία τα έχουμε δει να ξεκινούν από την προηγούμενη τετραετία. Υπάρχει συνέχεια στο Κράτος. Και αυτοί οι περιβόητοι μπλε φάκελοι, που λέγονται και δόθηκαν στους Υπουργούς, δεν έχουν μόνο αυτά τα οποία θα γίνουν από την επομένη της λήψης ψήφου εμπιστοσύνης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι το 2027.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μέχρι το 2027, αλλά είναι και η  συνέχιση, υπάρχει συνέχεια στο Κράτος, όσα δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, θα τους καλεί, για παράδειγμα, και θα λέει έλα εδώ Μαρινάκη, είπες ότι θα το κάνεις αυτό και δεν το έκανες. Γιατί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Αυτό είναι η λογοδοσία. Η λογοδοσία, κ. Αυτιά, είναι στους πολίτες. Ήρθαν άνθρωποι και μας ψήφισαν, που μια ζωή είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν, αλλά ήρθαν και άνθρωποι και μας ψήφισαν που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ ξανά. Δεν έχουμε αυταπάτες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έγιναν από την μια μέρα στην άλλη φανατικοί νεοδημοκράτες. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν αυτά που είδαν στο χαρτί, αυτά που άκουσαν από μας, αυτά που είπαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια, να τα συνεχίσουμε και αυτά που τους ενοχλούν, να αλλάξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, βλέπω ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα είναι αυτός ο οποίος θα ελέγχει τους Υπουργούς. Από τη στιγμή που μέχρι να συνέλθει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα περάσει αρκετός χρόνος, γιατί έχουμε τη Δ.Ε.Θ., θα μπει ο χειμώνας σιγά-σιγά, έχουμε ένα καλοκαίρι που έχουμε μεγάλο τουρισμό. Αλλά ο ίδιος θα ελέγχει τους Υπουργούς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, δημιουργεί κάθε φορά μία ομάδα, όλο και πιο ανανεωμένη, όλο και πιο δυνατή, ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν μεγάλες αλλαγές και έχουν και τον τρόπο, αλλά έχουν και την εξασφάλιση των πόρων μέσα απ’ όλες τις διαδικασίες που έχουν γίνει. Είπατε κάτι πριν για την οικονομία. Το θεωρώ πολύ σημαντικό να το πούμε. Δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα». Όλα αυτά που έχουμε πει και έχουμε εξασφαλίσει προκύπτουν από το γεγονός ότι μέσα σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια καταφέραμε, με μια μάχη που δώσαμε όλοι μαζί, να αυξήσουμε την πίτα, να αυξήσουμε το ΑΕΠ. Και μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, έχουμε πλέον σχεδόν βέβαιη, αλλά πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη για τα επόμενα τρία χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει η πίτα, με διαρκείς μειώσεις φόρων και σταδιακά θα αυξάνονται, όπως έχουμε υποσχεθεί, οι μισθοί και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί έχουμε προγράμματα απασχόλησης, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 300% με τη νέα ΔΥΠΑ, λέω απορροφώνται και μένουν οι άνθρωποι αυτοί στις θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορούμε εδώ να δούμε τις αυξήσεις στο δημόσιο. Διότι αυτό το δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μετά από 14 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά από 14 χρόνια. Κάναμε μία μεγάλη ανάλυση πριν από λίγη ώρα. Βλέπουμε την κάρτα με τις αυξήσεις του δημοσίου. Εδώ το πλαίσιο είναι προκαθορισμένο. Δηλαδή, και αύξηση μισθών και αύξηση επιδομάτων πολύ μεγάλη, έως 600 ευρώ τον χρόνο, μεικτό σύστημα, ειδικά κίνητρα, ειδικά μισθολόγια, αύξηση κλιμακίων, σύνδεση μισθού και βαθμού. Δεν σας ζητώ να μου το αναλύσετε, αλλά θέλω να μου δώσετε τη φιλοσοφία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε τρία βασικά στοιχεία. Πρώτον, ότι είπαμε στο πρόγραμμά μας, θα εφαρμοστεί. Δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα. Και για άλλη μία φορά, όπως και το 2019, θα το διαπιστώσουν οι πολίτες. Δεύτερον, σε πάρα πολύ λίγες μέρες έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Πρωθυπουργός θα θέσει τις βάσεις για το πώς θα κινηθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα δώσει τις βασικές κατευθύνσεις και ο κάθε Υπουργός ή η κάθε Υπουργός και τα μέλη της Κυβέρνησης θα αρχίσουν να αναλύουν όλα όσα θα δούμε και τον πρώτο χρόνο, το 2024, τα πρώτα νομοσχέδια, αλλά και την πορεία της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε, πολύ σημαντικό,  τις ανάγκες που θα προκύψουν. Το τρίτο που θέλω να πω, για  να μην κάνω επιμέρους ανάλυση όλων αυτών γιατί θα ακολουθήσουν οι Υπουργοί, είναι το εξής: Υπάρχουν κάποια στοιχεία που πολύ σημαντικά. Οι νεότεροι κυρίως, αλλά και οι πολύ μεγαλύτεροι, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, πληρώσαμε μία λογική μαξιμαλιστικών πολιτικών, δηλαδή να ζούμε παραπάνω από τις δυνάμεις μας. Αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, είναι ότι όλα όσα θα δώσουμε ως Κράτος στη στήριξη των αδυνάτων, στο «καλάθι του νοικοκυριού», η διατήρηση κάποιων μέτρων στήριξης για την ακρίβεια – όλα αυτά θα τα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό συγκεκριμένα – και βέβαια η κάλυψη της προσωπικής διαφοράς, ένα απαράδεκτο μέτρο για τους συνταξιούχους … Όλα αυτά προκύπτουν είτε από υπερέσοδα είτε από την ανάπτυξη, δεν χρεώνουν τις επόμενες γενιές.

Όχι απλώς δεν βάζουμε φόρο, γιατί μειώσαμε πάνω από πενήντα φόρους την προηγούμενη τετραετία και θα συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους, όπως έχουμε πει στο πρόγραμμά μας, και μάλιστα πρώτο το φορολογικό νομοσχέδιο, τις λεπτομέρειες του οποίου θα μας πει   ο Υπουργός Οικονομικών και θα αναλύσει βεβαίως και ο Πρωθυπουργός όχι απλά δεν θα αυξήσουμε κανέναν φόρο, δεν θα χρεώσουμε τις επόμενες γενιές. Τι θέλω να πω; Η Ελλάδα αποδεδειγμένα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους,  συναρτήσει του ΑΕΠ, από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα, σε μία περίοδο όπου η ανάπτυξη ήταν οριακή και πολλές φορές ήταν ύφεση στην Ευρώπη, είχε ανάπτυξη διπλάσια. Είχε αύξηση κατώτατου μισθού τετραπλάσια. Τα προηγούμενα χρόνια, που είχαμε ανάπτυξη 15%, δεν υπήρχαν όλα αυτά.  Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά προκύπτουν από επενδύσεις, από εισροή χρημάτων στη χώρα, από την αύξηση της πίτας. Αυτό είναι μια δίκαιη ανάπτυξη, όμως, μια ουσιαστική και κανονική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έρχεται η επενδυτική βαθμίδα και επειδή έρχονται και χρήματα από την Ευρώπη, μόνο η επενδυτική  βαθμίδα, έγραψε ο παγκόσμιος Τύπος, θα φέρει γύρω στα 70 – 90 δισεκατομμύρια. Δηλαδή θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχουν υποχρέωση οι πολίτες να ξέρουν τι είναι η επενδυτική βαθμίδα, αλλά να πούμε με λίγα λόγια ότι είναι ένα τεράστιο βήμα για την ελληνική οικονομία. Να θυμίσουμε ότι η ελληνική  οικονομία επί των ημερών των προηγούμενων -για να μην επανέλθουμε σε αυτές, πάμε μπροστά – είχε χαρακτηρισμούς για τα σκουπίδια, ας πούμε. Είχε ακουστεί αυτή η έκφραση. Είναι μια έκφραση οικονομική. Μετά από πάρα πολλές αναβαθμίσεις, είμαστε  πολύ κοντά σε αυτό το βήμα, το οποίο προϋπέθετε πολιτική σταθερότητα. Τι σημαίνει με λίγα λόγια; Με λίγα λόγια  θα έρθουν δυνατότητες, χρηματοδοτικά εργαλεία, θα έρθουν χρήματα, τα οποία θα βοηθήσουν σε όλη αυτή την κατεύθυνση. Αυτό ήθελα, με λίγα λόγια να καταλάβουν, γιατί θα μας απασχολήσει όλους αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε την κάρτα με τον κατώτατο μισθό. Αυτή η εκπομπή είναι μικροοικονομία. Δηλαδή, δείχνει το μέλλον, αλλά παράλληλα λέει το δια ταύτα. Δείτε εδώ. Από 713 που ήταν, θα πάει 953, 950 δηλαδή και τρία βγάζει το δικό μας πρόγραμμα, δεν ξέρω πόσο βγάζει ο Υπουργός Οικονομικών.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Είναι μία προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Τεκμήρια αξιοπιστίας, το είπαμε και πριν. Είχε δεσμευτεί το 2019 ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό διπλάσια από την ανάπτυξη. Τον αύξησε τετραπλάσια από την ανάπτυξη. Τώρα δεσμεύτηκε ότι θα τον πάει στα 950 ευρώ, γιατί θα γίνουν όλα όσα περιγράψαμε πριν, θα αναπτυχθεί η οικονομία και βήμα-βήμα θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην επόμενη κάρτα για να δούμε τι θα μπει στην τσέπη. Εδώ, λοιπόν, καθίσαμε και μετρήσαμε με όλους τους συνεργάτες και βγάλαμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο όφελος. Δείτε, κ. Εκπρόσωπε, τα τεκμήρια από 300 έως 900 ευρώ, το αφορολόγητο από 90 έως 300 ευρώ όφελος, μητρότητα 2.742 ευρώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι σημαντικό να πούμε για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες  οι οποίες ήταν «ξεχασμένες» για πάρα πολλά χρόνια. Γιατί μαζί με το γραφείο τους, με την εταιρία που δούλευαν, που συμμετείχαν, την ατομική τους επιχείρηση, πολλές φορές είχαν να ξεκινήσουν και μια οικογένεια, να διατηρήσουν μια οικογένεια και είχαν ένα πενιχρό επίδομα το μήνα. Ουσιαστικά ήταν αντικίνητρο όλα αυτά. Θα αυξηθεί στον κατώτατο μισθό, θα επεκταθεί στους εννέα μήνες. Πολύ σημαντικό είναι οι άδειες και μητρότητας και πατρότητας. Γιατί ξέρετε, αόριστα μιλάνε όλοι για την υπογεννητικότητα, μιλάνε αόριστα για το μεγάλο  δημογραφικό πρόβλημα. Η ουσία μετράει, η ουσία. Από τα 2.000 ευρώ που δόθηκαν, που είναι μία κίνηση, από την πολύ μεγαλύτερη  δυνατότητα για βρεφονηπιακούς σταθμούς και όλες αυτές οι κινήσεις – αυτονόητες θα πω εγώ-  δεν είναι για να πανηγυρίζουμε, κινήσεις, όμως, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας και θα τις δούμε να εφαρμόζονται βήμα-βήμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας πάω στη μείωση των τεκμηρίων. Διότι το τεκμήριο πολλές φορές είναι σκληρό, πολλές φορές είναι δίκαιο να επιβάλλεται για κάποιους που φοροδιαφεύγουν κλπ. Βλέπουμε ότι το όφελος μπορεί να φθάσει τα 990 ευρώ. Σήμερα ένα τεκμήριο 15.000 ευρώ με τη μείωση του 30% θα πάει στις 10.500. Ο φόρος στις 15.000 είναι 2.000, στις 10.500 είναι 1.090, δηλαδή 900 ευρώ γεμάτα το όφελος. Αυτό, όμως, για να γίνει, θα πρέπει κάποιοι να δηλώνουν αυτά που εισπράττουν. Και το έχει πει, θα το αρχίσω από το 2025, αλλά πρέπει ένα μέρος της φοροδιαφυγής να παταχθεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ να πούμε τα εξής: Καταρχάς, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ποια είναι τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και ποια βήματα θα γίνουν ακόμα, θα μας τα πει αναλυτικά, βέβαια, και ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης και όλο το οικονομικό επιτελείο. Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αύξηση χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος. Υποσημείωση: Πολύ βοήθησαν και οι συνθήκες, οι συναλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας που αύξησαν τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος. Διπλασιάστηκαν, λοιπόν, τα χρήματα τα οποία διακινήθηκαν ηλεκτρονικά στην Ελλάδα. Βέβαια, θέλει πολύ μεγαλύτερα βήματα και περισσότερα. Το δεύτερο που πρέπει να πούμε, είναι ότι θα δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα ψηφιακά εργαλεία και μάλιστα αυτό είναι μια ρητή πρόβλεψη του Ταμείου Ανάκαμψης. Άρα είναι ήδη μια υπάρχουσα δέσμευση, δεν είναι κάτι που θα γίνει, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Επίσης  πολύ σημαντικό, γιατί αυτό που έχω πει πολλές φορές να μιλάμε με πράξεις, πλέον είναι ξεκάθαρα περισσότεροι οι έλεγχοι. Και όχι μόνο για τη φοροδιαφυγή, είναι και ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και αντιμετωπίζεται καθημερινά, η αισχροκέρδεια. Σκεφτείτε ότι ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια στην Ελλάδα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 2019.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου έλεγε ο Α. Γεωργιάδης ότι παρέλαβε 8 ελεγκτές και τους πήγε 45, με 8 δεν ελέγχεις ούτε την πλατεία Κάνιγγος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Και όχι μόνον αυτό. Αυξήθηκαν οι ελεγκτές, αυξήθηκαν οι τρόποι ελέγχου. Και συνεχίζει η αύξηση των κινήτρων αυτών και των ψηφιακών εργαλείων.

Για το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ηταν συνολική σκέψη και ο υπουργός ο κ. Σκέρτσος πρωταγωνίστησε σε αυτό και το οικονομικό επιτελείο. Το σύνολο των μέτρων, αυτό μπορούμε να το πούμε μετά από καιρό, το σύνολο των πρωτοβουλιών για τους νέους ανθρώπους ήταν μια από τις προσωπικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Γιατί; Γιατί είχαμε ακούσει πάρα πολλές φορές ότι εμείς δεν απευθυνόμαστε στους νέους, γιατί είναι «αποκλειστικό προνόμιο της Αριστεράς» και εγώ ως νέος άνθρωπος κιόλας δεν μπορούσα να το δεχτώ, από την άποψη ότι είχα δει τα εντελώς αντίθετα. Αν θυμάστε, λοιπόν, και στην προηγούμενη και στην τελευταία ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός ενώπιον των πολιτών προέβη σε κάποιες εξαγγελίες. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια από τις κινήσεις για τους νέους ανθρώπους, με πάρα πολλές άλλες κινήσεις για την εύρεση εργασίας, με το πρώτο ένσημο, με τις πολλές μειώσεις φόρων, την ψηφιακή επανάσταση. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», λοιπόν, φαίνεται ότι πετυχαίνει γιατί το σύνολο δανείων που έχουν ήδη εγκριθεί, άρα προχωράει η διαδικασία, είναι 4.706.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 105.000 είναι το μέσο δάνειο, ειδικά στην επαρχία τρέχει….

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Διπλασιάζεται το πρόγραμμα και έχουν εξασφαλιστεί  1,8 δις συνολικά στην 4ετία, συνολικά για το ζήτημα της βοήθειας των νέων ανθρώπων στην εύρεση στέγης. Προφανώς, δεν λύθηκε ακόμα, αλλά λύνεται μέρα με τη μέρα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νέων ανθρώπων. Είναι εγκεκριμένη, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, μαζί με τη μείωση της ανεργίας που έχει φτάσει στο 10,8% με καλύτερους όμως μισθούς, αυτό είναι το πού σημαντικό, και ακόμα καλύτερους.

Για το θέμα των Ελληνοτουρκικών και του μεταναστευτικού

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία διαλόγου, όπως έλεγε και ο Πρωθυπουργός υπάρχει μια σταδιακή μείωση των εντάσεων και των προκλήσεων και από την προεκλογική περίοδο. Από κει και πέρα, όμως, εμείς επιμένουμε ότι δεν υποχωρούμε ούτε σπιθαμή από τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Όπως πολύ σωστά έχετε πει πολλές φορές «δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες». Αυτό το ενσαρκώνει πλήρως ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκπροσωπεί, νομίζω, τη χώρα επάξια. Στο μεταναστευτικό έχει δοθεί σκληρή μάχη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την Κυβέρνηση. Πρώτον, γιατί η Ελλάδα έχει σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Τον φράχτη που κάποιοι υπονόμευσαν στο εξωτερικό, εμείς θα συνεχίσουμε να τον επεκτείνουμε. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Κάποτε, όχι πολύ μακριά, στα νησιά μας ήταν 40.000 ταλαιπωρημένοι άνθρωποι και στοιβαγμένοι. Τώρα είναι, σε ανθρώπινες συνθήκες , 4000. Οι εκκρεμείς αιτήσεις έχουν μειωθεί κατά 90%. Όμως, μην έχουμε αυταπάτες. Όσο σημαντικά και αν είναι τα βήματα που έγιναν στο εσωτερικό και έχουν εξορθολογίσει την κατάσταση και στα νησιά και στην ενδοχώρα, έχοντας μειώσει και τις ροές, έχοντας μειώσει τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, έχοντας μειώσει τον αριθμό των ασυνόδευτων ανήλικων που πριν  ήταν σε άθλιες συνθήκες, αν είναι αυτό ανθρωπιστικές κινήσεις, θέλω να πω 5.500 ασυνόδευτα ανήλικα σε άθλιες συνθήκες ήταν τραγική κατάσταση. Τώρα  είναι σε ανθρώπινες συνθήκες 2.700 παιδιά. Σημαντικές όλες αυτές οι κινήσεις, όμως πρέπει και η Ευρώπη να αλλάξει ρότα. Και οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας  με τις χώρες του Νότου, με προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ποιες είναι, λοιπόν, οι προτεραιότητες: Να διασφαλιστεί αυτό που λέμε στα λόγια και στην πράξη ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να είναι μια συνολική ευθύνη. Η διαχείριση των ροών – γιατί όσο και να φυλάξεις τα σύνορά σου, οι ροές συνεχίζονται και υπάρχουν για την Ευρώπη, απλά πλέον η Ελλάδα δεν έχει το 90% των ροών- να είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση. Εκεί, με δυο χώρες οι οποίες μειοψήφησαν , η Ευρώπη φαίνεται ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Μια πολύ σημαντική αλλαγή στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού που μένει να επικυρωθεί, είναι ότι πλέον δεν έχει η χώρα υποχρέωση να διατηρήσει για 10 χρόνια  έναν αιτούντα άσυλο, αλλά μόνο για 18 μήνες, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά. Εδώ, όμως, θέλει και συνεργασία και με τα κράτη υποδοχής και – όπως το είπατε πολύ σωστά- να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα το πρόβλημα που είναι οι διακινητές, που ξεκινούν από τις χώρες της Β. Αφρικής, εδώ αναφέρομαι στη Λιβύη, στο Μαρόκο, όπου εκεί εμείς αυτό που ζητάμε είναι να το δουν ακόμα πιο δυναμικά, γιατί έτσι θα προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι άνθρωποι αυτοί. Ξέρετε, είναι κατατρεγμένοι άνθρωποι, τους εκμεταλλεύονται άθλιοι διακινητές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σχέδιο των 100 ημερών, πάει να πει ότι εγώ δίνω, κάνω, προχωράω…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είχα πει, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η στήριξη των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη και τόσο λιγότερος ο χρόνος ανοχής. Μας έδωσαν, λοιπόν, οι Έλληνες πολίτες,  δυο φορές, κάτι πρωτοφανές. Μας έδωσαν μια μεγαλύτερη στήριξη, από αυτή που είχαμε πάρει το 2019. Δηλαδή, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, πολλών εισαγόμενων κρίσεων, ήρθαν οι πολίτες και είπαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία, ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Αυτό τι σημαίνει; Ότι έχουμε ακόμα λιγότερο χρόνο ανοχής. Δεν πρέπει, λοιπόν, να χαθεί ούτε μια μέρα. Όχι μόνο γιατί υπήρξε αυτό το ποσοστό, γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες της κοινωνίας συνολικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς τον Τσίπρα τι θα κάνετε, για πέστε μου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Αυτός είναι ο αντίπαλός μας. Και είναι κοινός αντίπαλος όλων των πολιτών. Και θα έπρεπε να είναι, αυτό θα το δούμε στην πράξη , και όλων των πολιτικών κομμάτων. Δεν υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος αντίπαλος από τα προβλήματα, από την καθημερινότητα, από τις ανάγκες. Αυτό περιεγράφηκε  και προεκλογικά, τη στιγμή που εμείς προσπαθούσαμε να αναλύσουμε το πρόγραμμά μας, από την άλλη πλευρά είχαμε μια σφοδρή αντιπαράθεση. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που μου είπατε ότι «αντίπαλός μας είναι η καθημερινότητα», το ακούω πρώτη φορά από Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ήταν και το μοτίβο της Κυβέρνησης και της προηγούμενης . Είναι η συνέχιση της λογικής μας . Θέλω να πω κάτι: Θα κριθούμε από την κάθε μέρα, από την κάθε κίνηση που θα κάνουμε. Θα υπάρχουν και εύκολες και δύσκολες στιγμές, όμως για ένα πράγμα να είστε σίγουροι, από τον Πρωθυπουργό μέχρις όλους εμάς: Δεν θα κρυφτούμε πίσω από κανένα πρόβλημα  και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουμε με βάση την καθημερινότητα. Αυτό που λέγαμε πριν τις εκλογές και σε σας και τους πολίτες, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα τους. Για μας η προεκλογική περίοδος – το είχαμε πει και το 2019 – ξεκίνησε ήδη. Θα είμαστε δίπλα στην κοινωνία, δηλαδή, από την επόμενη μέρα. Ήδη το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα του ιδιωτικού χρέους. Πέρα από την ευαλωτότητα των φυσικών προσώπων, όσον αφορά το κομμάτι των επιχειρήσεων, πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο σχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντέξουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τις τεχνικές λεπτομέρειες θα απαντήσει ο καθ΄ύλην αρμόδιος Υπουργός. Εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Γιατί, όπως έχει πολύ σωστά περιγράψει και ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, το πλήθος των ΑΦΜ έχει μειωθεί ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αρα σημαίνει ότι έχουν γίνει πάρα πολύ συγκεκριμένες κινήσεις και προφανώς θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, να ρυθμίζονται οι οφειλές και να είναι πολύ πιο βιώσιμο το ποσό συνολικά. Εδώ είναι μια στρατηγική της Κυβέρνησης που συνεχίζεται από την προηγούμενη 4ετία και όσο μάλιστα απομακρυνόμαστε από τις κρίσεις. Γιατί μην ξεχνάμε, δεν το χρησιμοποιήσαμε ως δικαιολογία και ως άλλοθι, αλλά όλα όσα κάναμε και όλα όσα περιγράφουμε, με τα προβλήματα, με τις αστοχίες, έγιναν σε ένα περιβάλλον πολλών μεγάλων  εισαγόμενων κρίσεων, που φαίνεται – πρώτα ο Θεός – ότι δεν θα τις αντιμετωπίζουμε τα επόμενα χρόνια – πάντοτε κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά αισιοδοξούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης κάτι πρέπει να ετοιμάζει πέραν των ελέγχων στην αγορά. Είπατε για τις τιμές, έλεγχοι στην αγορά , market pass…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πλαφόν κέρδους, είναι πολύ σημαντικό, το καλάθι του νοικοκυριού.  Έχουν αντιγράψει ήδη τρεις πολύ ισχυρές οικονομίες  και κάποιοι ειρωνεύονταν. Κανένα από αυτά δεν έλυσε το πρόβλημα από μόνο του. Ήταν, όμως, όλα εργαλεία που βοήθησαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετοιμάζει κι άλλα, που δεν τα ξέρουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν πρόκειται ποτέ να προδικάσω καμιά κίνηση. Όλα στην ώρα τους. Οσο αναπτύσσεται η οικονομία, όσο αυξάνεται η πίτα, όσο μεγαλώνει το ΑΕΠ, πάντοτε, χωρίς να μπορώ να το περιγράψω με σαφήνεια, όλα αυτά με κάποιον τρόπο, είτε με μειώσεις φόρων, είτε με στηρίξεις των πολιτών, είτε με κινήσεις, όπως οι κινήσεις για τη στήριξη της οικογένειας, όλα αυτά επιστρέφουν στην κοινωνία. Δεν θα έχουμε καμία αύξηση φόρου και θα έχουμε μόνο αυξήσεις μισθών, πάντοτε όμως νοικοκυρεμένα, το ξαναλέω, χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την πείρα μου λέω ότι ο Πρωθυπουργός κάτι ψάχνει για να πάει στον πυρήνα της ακρίβειας, γιατί δύσκολα πέφτουν οι τιμές στα τρόφιμα. Είναι κάτι που το ψάχνει εναγωνίως, το ψάχνουν και οι αρμόδιοι υπουργοί…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε λίγες μέρες θα έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν ξέρω αν θα έχουμε απάντηση σε αυτό που λέτε, γιατί έχουμε ήδη πολλές απαντήσεις για την εκτόξευση της ακρίβειας. Και να πούμε – για να μη μιλάμε στον αέρα- ότι με βάση και τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού συνολικά – μειώθηκε κι άλλο ο πληθωρισμός στη χώρα μας, ακόμα είναι υψηλός στα τρόφιμά, αλλά είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτά είναι στοιχεία, τα οποία είναι επίσημα, δεν είναι στον αέρα και αποδεικνύουν τι; Όχι ότι λύθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής, αλλά ότι συνεχώς μειώνονται μέρα με τη μέρα, με συγκεκριμένες κινήσεις, είμαστε συνεπείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, θα μπορέσει η Κυβέρνηση να ξαναφέρει τα δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους, να κόψει αυτό το τραγικό ΕΝΦΙΑ που πλήττει τον κόσμο, αλλά και να επαναφέρει το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε περισσότερο από όσο είχαμε υποσχεθεί, 35%. Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να περιμένετε μόνο μειώσεις φόρων, καμία αύξηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τις τιμές είπε θα αυξάνω μισθούς, θα κόβω φόρους, αυτό θα μπαίνει στο εισόδημα των πολιτών, για όλα αυτά πήρε το 40 και κάτι τοις εκατό. Μερικές φορές οι δημοσιογράφοι είμαστε πιεστικοί…

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να μας βάζετε δύσκολα, γιατί τα δύσκολα είναι και η καθημερινότητα και η αλήθεια. Αυτή είναι η δουλειά η δική σας, εμείς θα κρινόμαστε καθημερινά από το αποτέλεσμα

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr