Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ

Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ με το δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Τρίτη συναντάται ο Πρωθυπουργός με τους αγρότες. Η πληροφορία που έχουμε, είναι ότι το πετρέλαιο θα το πάρουνε. Δηλαδή, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι γεγονός. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε, μπορείτε να το αρνηθείτε, μπορείτε να πείτε ότι είναι υπό συζήτηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, καταρχάς να πούμε ότι, όταν λέει κάτι ο Πρωθυπουργός, το κάνει πράξη και τις περισσότερες φορές προσπαθεί να κάνει και περισσότερα από αυτά που έχει υποσχεθεί. Λιγότερα από όσα έχουμε πει να κάνουμε, δεν θα δείτε από εμάς. Άρα, από τη στιγμή που το είπε στη Βουλή και το έχει ήδη κάνει -τι δηλαδή; την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες το έχει κάνει δύο χρονιές- το είπε και για τρίτη χρονιά και θα γίνει και για τρίτη χρονιά. Οι αγρότες, τώρα, έρχονται και λένε, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει μία προσπάθεια να τους βοηθήσει -και θα αναφέρουμε και μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις που έχουμε κάνει τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια- ζητάνε ουσιαστικά να καταβληθεί νωρίτερα για λόγους ρευστότητας, γιατί είναι αυξημένες οι ανάγκες και ειδικά οι αγρότες οι οποίοι βρίσκονται στη Θεσσαλία λόγω του πολύ έντονου φυσικού φαινομένου -άνευ προηγουμένου- του «ΝΤΑΝΙΕΛ». Αυτό, λοιπόν, που μπορώ να σας πω εγώ, γιατί προσέχω τα λόγια μου και δεν θέλω να λέω κάτι περισσότερο, επειδή το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τους τρόπους και είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εξετάζουμε να δοθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες μας σε μία σεζόν η οποία ξεκινάει, πολύ σημαντική. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε πράγματι και μετά και τη συζήτηση που θα γίνει με τον Πρωθυπουργό και με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα – ούτως ή άλλως το κόστος είναι το ίδιο, είναι 82 εκατομμύρια ευρώ – θα δοθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, όσο γίνεται πιο εμπροσθοβαρές, ούτως ώστε να μπορέσουνε να έχουνε μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τρίτη χρονιά, ότι θα φτάσει στα 82 εκατομμύρια ευρώ, όπως το είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και ενόψει των επόμενων ημερών θα δούμε τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, το ξαναλέω, όπως μας υποδείξουνε και από το αρμόδιο υπουργείο. Ο Πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει. Παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένη μελέτη και σε συγκεκριμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο το ’24 είναι 82 εκατομμύρια ευρώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και είναι η τρίτη χρονιά, το ξαναλέω. Ήταν άλλα, δηλαδή, 164 εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια. Είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα χρήματα που έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ ο οποίος ενισχύθηκε με 400 εκατομμύρια ευρώ και αποπληρώθηκαν οφειλές που πήγαιναν πίσω σε μία ολόκληρη δεκαετία. Είναι πάρα πολύ σημαντική η παρέμβαση που κάναμε για τη φορολογία των αγροτών σε αυτούς τους πενήντα φόρους που μειώσαμε την πρώτη τετραετία και ειρωνεύεται η αντιπολίτευση, η οποία είχε κάνει το εντελώς αντίθετο. Και κάποιους τους καταργήσαμε. Στους αγρότες αφορούσαν σημαντικοί φόροι όπως είναι ο φόρος εισοδήματος που ξεκινάει πλέον από 9% και όχι από 22%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν 22%;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία φορολογική κλίμακα που ξεκινάει από 9%. Είναι ο ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές που μειώθηκε, πάρα πολύ σημαντικοί και οι δύο φόροι προστιθέμενης αξίας, γιατί αφορούν ουσιαστικά το κόστος παραγωγής των αγροτών. Είναι το ρεύμα. Μην ξεχνάμε ότι στο ρεύμα στη χώρα μας δόθηκαν τα περισσότερα χρήματα συναρτήσει του ΑΕΠ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Γιατί; Γιατί οι πολίτες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες αντιμετώπισαν μία πρωτοφανή εισαγόμενη πληθωριστική κρίση. Για το ρεύμα, λοιπόν, των αγροτών όλα τα δύσκολα χρόνια στηρίχθηκαν, απορροφήθηκαν οι αυξήσεις δηλαδή, κατά 80% έως 90%. Και τώρα, που είναι πάλι αυξημένες οι ανάγκες, ο πρωθυπουργός μίλησε για μείωση 10% τους μήνες αιχμής και βέβαια για μία σειρά από άλλα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε και για τα συνεταιριστικά σχήματα αλλά και για τους υπόλοιπους αγρότες, που θα τους βοηθήσουν πολύ στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι κάτι το οποίο αποφασίστηκε τους προηγούμενους μήνες και λόγω κάποιων διακοπών ρεύματος που έγιναν εκ παραδρομής, άμεσα επενέβη το υπουργείο. Αυτό νομοθετήθηκε πλέον. Καμία διακοπή ρεύματος για τους αγρότες μας στη Θεσσαλία – αλίμονο, αν υπήρχε, θα πω εγώ– μία σωστή και αυτονόητη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μάλιστα ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα που διευκολύνει τους αγρότες που πέρασαν πάρα πολύ πιο δύσκολα εκεί, ως προς τις ρυθμίσεις των χρεών τους που φτάνει μέχρι και την επταετία. Όλα αυτά είναι πάρα πού σημαντικά, τα οποία προφανώς δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίοι κάθε χρόνο έχουν πολύ σοβαρά αιτήματα. Όμως, η κυβέρνηση αυτή έχει επιλέξει από το να ανεβαίνει στα τρακτέρ, να απαντάει με πράξεις. Προφανώς χρειάζονται περισσότερα. Όταν αντιμετωπίζεις την μεγαλύτερη εισαγόμενη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας και οι υπόλοιπες χώρες, πρέπει να δίνεις τις ταχύτερες δυνατές απαντήσεις. Αλλά θεωρώ ότι με ειλικρίνεια θα γίνει και αυτή η συζήτηση. Και κάτι τελευταίο, αν μου επιτρέπετε, γιατί έχει σημασία η διάρκεια και η συνέπεια στη ζωή. Είναι σημαντική η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες την Τρίτη. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία και επειδή είχα και εγώ την ευκαιρία να βρεθώ σε πάρα πολλές περιοδείες του πρωθυπουργού και με την προηγούμενή μου ιδιότητα στη Νέα Δημοκρατία, σχεδόν κάθε φορά σε κάθε περιοδεία, ειδικά σε περιοχή που έχει έντονη πρωτογενή παραγωγή σε όλη τη χώρα, ο Πρωθυπουργός είχε πάντοτε συνάντηση με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, άκουγε τα αιτήματά τους, επανερχόταν δια του αρμοδίου υπουργείου ή ακόμα και ο ίδιος με επίλυση πολλών εξ αυτών και αυτό θα συνεχιστεί. Είναι μία σχέση εμπιστοσύνης η οποία χτίστηκε πολύ δύσκολα, χτίστηκε με αυτοκριτική και με παραδοχή λαθών και για μένα είναι ένα από τα πιο γερά θεμέλια για να χτίσουμε όλα τα επόμενα βήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, ο πρωθυπουργός πήγε περιοδεία στο Χαϊδάρι, απευθύνθηκε στους αγρότες και έχω την εξής εκτίμηση: για να δεχθεί ο πρωθυπουργός τους αγρότες για να κουβεντιάσει μαζί τους, πέραν των όσων είπε στη Βουλή, προφανώς έχει και κάτι άλλο να τους πει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε ένα σχόλιο; Είπαμε και το εννοούμε αυτό, ότι εξαντλούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια και αυτό είναι κάτι το οποίο προκύπτει από όλα όσα φέρνει ως στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό που λέτε για τον κ. Χατζηδάκη και συνολικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το θεωρώ μία κατάκτηση, Γιατί; Γιατί ειδικά η δική μου η γενιά και οι μικρότεροι από εμάς πλήρωσαν πάρα πολύ τις λογικές τις μαξιμαλιστικές των προηγούμενων δεκαετιών που κάποιοι έταζαν, έδιναν χωρίς να ξέρουν, αν αυτό μπορεί πραγματικά να το υποστηρίξει η χώρα μας. Το γεγονός, λοιπόν, κ. Αυτιά, ότι αυξάνουμε τα εισοδήματα με ρυθμούς οι οποίοι επιτρέπουν στη χώρα μας να μειώνει και το χρέος της ως προς το ΑΕΠ, είναι σημαντικό. Δεν θέλουμε να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι. Θέλουμε οι πολιτικές μας να αποδώσουνε και σε βάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αντιλαμβάνομαι πλήρως, διότι, εάν εκτροχιαστεί η οικονομία με τον άλφα ή βήτα τρόπο, τότε ενδεχομένως να έχουμε άλλου είδους προβλήματα. Όμως, η εκτίμησή μου είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει κάτι άλλο να πει στους αγρότες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι σίγουρα σημαντικά τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος, το ρεύμα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεκαπέντε άτομα θα είναι στο τραπέζι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, θα ανακοινωθεί η σύνθεση. Θα είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, προφανώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που γυρίζει και αυτός όλη την Ελλάδα για να προσπαθήσει να λάβει και τα αιτήματα ανά περιοχή. Γιατί ξέρετε, έχει να κάνει και με το προϊόν που καλλιεργεί ο αγρότης, είναι τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Δεν είναι μονοδιάστατα τα αιτήματα του πρωτογενούς τομέα. Θα είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί και το κυριότερο, το ξαναλέω, δεν θα είναι η πρώτη με τον συγκεκριμένο Πρωθυπουργό συνάντηση και συνολικά με τις επαγγελματικές ομάδες. Δεν θα είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία και προφανώς όλο αυτό θέλει μία διάρκεια και στη διάρκεια αυτή επενδύουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά, λοιπόν. Άρα, εκτιμώ ότι αυτό θα το πει και στη σύσκεψη που θα γίνει με τους αγρότες. Προφανώς, θα θέσουν οι άνθρωποι τα αιτήματά τους. Κύριε Μαρινάκη, κανείς δεν βγαίνει στον δρόμο άμα είναι χορτάτος ή αν δεν έχει προβλήματα. Είναι κανόνας αυτός στην πολιτική και στη Δημοκρατία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν όσο θυμούνται τους εαυτούς τους. Προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Είμαι ένας από τους ανθρώπους που δουλεύει στη ζωή του, όπως όλοι που είναι εδώ στο τραπέζι, όπως όλοι όσοι μας βλέπουν και, ειδικά, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δουλεύουν πολλές φορές κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από εμάς και για αυτό και υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Βέβαια, αυτός ο σεβασμός, για αυτό και είπε ο Πρωθυπουργός ότι «ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους», πρέπει να υπάρχει και στο σύνολο Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αγωνία τους, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα του διαλόγου και θεωρώ ότι κάθε μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτημα: Άκουσα να λέει ο Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα μπόρεσε και άντεξε τις πιέσεις της Ευρώπης να μην αλλάξει κεκτημένα στους αγρότες. Τι ακριβώς έχει συμβεί για το θέμα αυτό, γιατί πάρα πολλοί με ρωτάνε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πολύ καλή ευκαιρία αυτή που μου δίνετε. Ξέρετε τις τελευταίες μέρες επανήλθε πάλι η τακτική των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και εντός και εκτός των συνόρων, με τη σύμπραξη των Ελλήνων εκπροσώπων άλλων κομμάτων, της συκοφάντησης της Ελλάδος. Της συκοφάντησης της Ελλάδος για πάρα πολλά ζητήματα, στα οποία αυτή τη στιγμή δεν θέλω να επεκταθώ. Μία από τις σπέκουλες οι οποίες έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό με αφορμή και τις κινητοποιήσεις των αγροτών είναι η δήθεν κακή διαπραγμάτευση της Ελλάδος για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτό, λοιπόν, που έχει αξία να πούμε είναι ότι ενώ το σύνολο των χρημάτων της Ευρώπης μειώθηκε και μειώθηκε αισθητά, κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια, η χώρα μας κατάφερε να πάρει στην τελευταία συμφωνία για την ΚΑΠ, 2019-2020-2021 δηλαδή που έγινε η διαπραγμάτευση -μια σκληρή διαπραγμάτευση και μία διαπραγμάτευση που προέκυψε μετά από διάλογο της Κυβέρνησης με τους αγρότες, με την κοινωνία των πολιτών, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα- να πάρει ακριβώς τα ίδια χρήματα. Δηλαδή, ενώ μειώθηκαν τα χρήματα που πήραν και μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η χώρα μας κατάφερε να πάρει ξανά 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο ήταν μια επιτυχία συναρτήσει του τι συνέβη με τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο: Αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο, όταν ήρθε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ν.Δ. με πρωταγωνιστή τον Έλληνα Πρωθυπουργό και είπε το εξής απλό: «Ναι στην πράσινη μετάβαση. Ναι, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, δεν είμαστε απέναντι, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο». Έχουν αλλάξει τα δεδομένα, έχουν αλλάξει οι ανάγκες, έχουν αλλάξει τα κόστη. Όταν, λοιπόν, το είπαμε αυτό, κ. Αυτιά -ήταν λίγες εβδομάδες που είχα αναλάβει την τιμή να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση- θυμάμαι τότε είχε βγει μια επιθετική ανακοίνωση και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ν.Δ. μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με σύμπραξη με την άκρα Δεξιά μπλοκάρει την πράσινη μετάβαση και είναι ενάντια στο περιβάλλον. Αν διαβάσει κανείς τα αιτήματα, τα οποία είχαν υποβληθεί πριν από περίπου –παραπάνω από έξι μήνες, δηλαδή το περυσινό καλοκαίρι- στην Ευρώπη, από τη Ν.Δ., από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα καταλάβει τι σημαίνει συνέπεια πολιτικής και ρεαλισμός. Εμείς, λοιπόν, λέμε και το λέμε και εντός και εκτός συνόρων, έχουμε την ίδια γραμμή, ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση, να επιστρέψουνε πολλές εκτάσεις προς καλλιέργεια, γιατί αυτό θα έχει και μεγαλύτερη αύξηση και στις αποζημιώσεις των αγροτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα θέμα είναι ότι δεν μπορεί να λες κάποιον: Πήγαινε στο χωριό σου να ασχοληθείς με τους αγρούς κτλ. και να τους βάζεις ΕΝΦΙΑ. Θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση συγκεκριμένη. Εδώ τώρα λένε το εξής: Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα. Είναι ένα από τα αιτήματα. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του Φ.Π.Α.. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής. Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων φυτικής, ζωϊκής και μελισσοκομικής παραγωγής…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό για εμένα είναι ένα από τα πιο σοβαρά αιτήματα και από τις πιο σοβαρές συζητήσεις που θα γίνουν και θα συνεχίσουν γιατί δεν θα κρατήσει, προφανώς, μία μέρα. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων είναι μάστιγα για τον πρωτογενή τομέα και κρατάει πάρα πολλά χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τα εννιά που βάζουν θέματα, θα τα έχετε κουβεντιάσει και τα εννιά, έτσι δεν είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάτι που ήθελα να σας πω για αυτό είναι ότι ακολουθούμε μια πολύ αυστηρή πολιτική ελέγχου και στα σύνορα. Έχουν απόλυτο δίκιο που έχουν αγωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα και, μάλιστα, είχα ακούσει και μια πολύ ωραία ανάλυση από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον κ. Καχριμάνη, για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί έχει ασχοληθεί και, μάλιστα, έχει παραθέσει και τις επιτυχίες των τελευταίων ετών. Όμως, προφανώς, είναι αυτό που λέμε πόσο σημασία έχει ο διάλογος, γιατί αυτοί οι οποίοι το βιώνουν, μπορούν να υποδείξουν και πολύ σημαντικές λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βάζουν εννιά βασικά θέματα, πολύ σημαντικά θέματα και βάζουν και τα θέματα της Θεσσαλίας. Όμως, Ελλάδα δεν είναι μόνο οι αγρότες…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν μου πείτε για τους υπόλοιπους επαγγελματίες, να σας πω ότι πολλά εξ αυτών που τίθενται στο κείμενο αυτό, έχουν ήδη κατά πολύ μεγάλο ποσοστό υλοποιηθεί. Σας είπα μια σειρά από παρεμβάσεις για τη στήριξη των αγροτών στο ρεύμα, για τη φορολογική μας πολιτική, τους σημαντικότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως είναι ο Φόρος Εισοδήματος, το ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και, βέβαια, ως προς τις ενισχύσεις, προφανώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά το γεγονός ότι έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρήματα και από τον ΕΛΓΑ και -με τα λάθη που έχουν γίνει και διορθώνονται- οι αποζημιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεις αρωγής, μιλάμε για λεφτά που έχουν δοθεί, δεν είναι λόγια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη Θεσσαλία θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός νέα μέτρα; Γιατί είναι δύο κατηγορίες. Είναι οι αγρότες όλης της Ελλάδας, η Θεσσαλία έχει πνιγεί. Κάποιοι άνθρωποι για δύο χρόνια μπορεί να μην έχουν να παράξουν κάτι. Αν σκέφτεστε κάτι συγκεκριμένο για αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πραγματικά πολύ πιο μεγάλες οι ανάγκες των αγροτών στη Θεσσαλία. Είναι προφανές αυτό. Έχει ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή ένα πολύ μεγάλο πακέτο αρωγής. Εδώ το μεγαλύτερο θέμα, νομίζω, είναι η μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος. Να πούμε κάτι: Αυτό το οποίο συνέβη στη Θεσσαλία με τον Ντάνιελ δεν έχει προηγούμενο. Όπως έχουν πει πολύ πιο έμπειροι από εμένα και πολύ πιο ειδικοί από εμάς, σε ζητήματα ανάλυσης καιρικών φαινομένων, το 1/10 του νερού να είχε πέσει στην Αττική, μπορεί να είχαμε πολλαπλάσια καταστροφή. Η Ελλάδα πλέον έχει μια πολιτική αποζημιώσεων, έναν μηχανισμό αποζημιώσεων, που είναι μια κατάκτηση. Και η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τις προηγούμενες κρίσεις, πολύ μικρότερης έντασης, όπως ήταν ο Ιανός. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι είναι τέτοιες οι ανάγκες των πολιτών, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων του Ντάνιελ, που, προφανώς, αυτό δεν τους αρκεί. Εργαζόμαστε, λοιπόν, πάρα πολύ σε αυτή την κατεύθυνση στο ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε και να αποζημιωθούν πιο γρήγορα -εδώ πρέπει να μπουν βέβαια στην πλατφόρμα. Αυξήθηκαν οι προκαταβολές μέχρι και 5.000 έως 10.000 ευρώ. Ξέρετε είναι τόσες πολλές οι παρεμβάσεις, που κάθε εβδομάδα είναι και περισσότερες και ξεχνάμε να αναφέρουμε και τις προηγούμενες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει κάτι όπως έγινε στην πανδημία, για τους αγρότες, οι οποίοι δεν θα έχουν εισόδημα; Στην πανδημία δώσατε στους εργαζόμενους επί της ουσίας ένα επίδομα στήριξης και επιβίωσης. Σκέφτεστε κάτι αντίστοιχο; Σαν ένα επίδομα ανεργίας, ενδεχομένως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι πολλές πολιτικές μας είναι οριζόντιες και αφορούν και τους αγρότες. Να σας πω ένα παράδειγμα. Ακούσαμε πριν και τον πρώην Υπουργό Εργασίας, νυν Υπουργό Υγείας, τον κ. Γεωργιάδη. Ένα πολύ σημαντικό μέτρο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη της δεύτερης 4ετίας, είναι η επέκταση του επιδόματος μητρότητας και στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες. Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια; Μια νέα μητέρα αγρότισσα, όπως δεν συνέβαινε δυστυχώς μόνο με τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες σε αυτή τη χώρα -πλέον συμβαίνει- άμα γεννήσει ένα παιδί θα παίρνει για 9 μήνες επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό, το οποίο θα αυξηθεί από 1ης Απριλίου στο ύψος που θα πάει και ο κατώτατος μισθός. Κανένα από μόνο του δεν σώζει την κατάσταση, όμως όλα μαζί συνθέτουν μια άλλη πραγματικότητα, πολύ πιο βιώσιμη. Σας λέω, δηλαδή, ένα μέτρο που δεν είναι αμιγώς αγροτικό, είναι της κεντρικής μας πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πάω τώρα και στον κατώτατο και σε όλα τα υπόλοιπα, με τη βοήθεια όλων των συναδέλφων. Έχουμε το συνάδελφο δημοσιογράφο, έχουμε τον φοροτεχνικό μας, έχουμε την νομικό μας, έχουμε κι εσάς. Θέλω το εξής: Αυτά τα εννιά σημεία, τα εννιά βασικά σημεία που κατέθεσαν μαζί με τα θέματα της Θεσσαλίας, αυτά τα εννιά τα επεξεργάζονται αυτή την ώρα οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει επί των εννέα θεμάτων με συγκεκριμένες απαντήσεις; Αυτό θέλω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έτσι έχει μάθει να απαντάει ο Πρωθυπουργός και  η Κυβέρνηση. Με συγκεκριμένες απαντήσεις, με πράξεις, δηλαδή με απολογισμό. Διότι όταν είσαι Κυβέρνηση τεσσεράμισι χρόνια και έχεις κάνει σημαντικά βήματα, οφείλεις να τα παραθέσεις, όχι για να ζητήσεις το «ευχαριστώ» κάποιου. Χρέος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αλλά γιατί πρέπει για να πείσεις τον συνομιλητή σου ότι αυτά που θα του πεις ότι θα κάνεις, θα τα κάνεις, πρέπει πρώτα να του έχεις πει τι έχεις κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, κ. Εκπρόσωπε, η επιστολή που έστειλαν οι άνθρωποι αυτοί, ο αγρότης πάει από τα χαράματα στο χωράφι και φεύγει αφού δύσει ο ήλιος…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια από τις βαριές βιομηχανίες της Ελλάδος και είμαστε πολύ περήφανοι γιατί έχει κρατήσει την οικονομία μας όρθια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 9 σημεία που έθεσαν οι άνθρωποι αυτοί, τα έχει παραλάβει ο Πρωθυπουργός, τα έχει δώσει στους Υπουργούς και επί των σημείων αυτών οι 15 θα πάρουν την απάντηση για λογαριασμό όλων των αγροτών.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σημείο- σημείο. Με βάση τις δυνατότητες της χώρας, με βάση ένα άλλο δεδομένο, ότι έχουν σοβαρά αιτήματα, ειδικά σε μια περίοδο τόσων πολλών εισαγόμενων κρίσεων και όλες οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Σεβόμαστε απολύτως τα αιτήματα των αγροτών, θα τους στηρίξουμε όσο παραπάνω μπορούμε, αλλά το ίδιο πρέπει να γίνει και θα γίνει – και γίνεται- με όλες τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε στον κατώτατο και τις τριετίες. Ο κ. Γεωργιάδης έφερε 20 μέτρα για το Ασφαλιστικό, τα οποία βοηθούν τον πολίτη. Τριετίες, αύξηση του κατώτατου, δεν τα έφερε ο Άδωνις , τα έφερε η Κυβέρνηση, με την έγκριση του Πρωθυπουργού.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν στο πρόγραμμά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τρία σενάρια: Με 5% πάμε στα 820 και με 8% η τριετία πάει στα 902. Αν έχουμε 6% πάμε στα 825 κι αν έχουμε 6,5% πάμε στα 830, με την τριετία πάει στο 913.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα στην αρχή ότι μπορεί να δείτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη  περισσότερα από αυτά που θα πει, λιγότερα δεν θα δείτε. Το «ξεπάγωμα» των τριετιών έρχεται περίπου έναν, ίσως και παραπάνω, χρόνο νωρίτερα από αυτό το οποίο είχε πει στις εκλογές, όχι πριν από πολλά χρόνια, στις εκλογές του ΄23. Νομίζω ότι σε αυτήν εδώ την εκπομπή, τον είχατε ρωτήσει και σας είχε πει ότι θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες όταν πέσει, για συγκεκριμένα τρίμηνα, η ανεργία κάτω από 10%. Έφερε μπροστά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός το «ξεπάγωμα». Γιατί το έκανε αυτό; Γιατί ήταν ένας από τους σημαντικούς τρόπους να μειωθούν οι συνέπειες της πληθωριστικής κρίσης και ένα από τα βασικά μας όπλα, να επιτευχθεί ο βασικός μας στόχος για μέσο μισθό 1500 ευρώ στην τετραετία. Για μένα είναι ο υπέρτατος στόχος αυτός. Και θα σας πω και κάτι: Επειδή αυτός ο στόχος πρέπει να μετριέται σε τακτά χρονικά διαστήματα, θέλω να πω δυο στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο Λαϊκό κόμμα της Ευρώπης. Πέραν των θεμάτων της άμυνας της  χώρας, πέραν των θεμάτων που άπτεται παραδοσιακά, έφερε 16 μέτρα για την οικογένεια που ήδη υλοποιούνται.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Υλοποιούνται και έχουν να κάνουν και με τη στεγαστική πολιτική – που είναι πάνω από 2, 3 δις  συνολικά το πρόγραμμά μας- και το πρόγραμμα «Σπίτι μου»,  «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα για τα κλειστά σπίτια, η «Κάλυψη» και όλα τα σχετικά. Σημαντικές παρεμβάσεις στους ανθρώπους, οι οποίοι είναι άστεγοι και σε ζητήματα εύρεσης εργασίας και στέγης. Για τους φοιτητές μας, η αύξηση του επιδόματος  στέγασης και το επίδομα που πήγε 2000 για όσους συγκατοικούν, άρα δυο νέα παιδιά μπορούν να έχουν μια βοήθεια. Οι φοιτητικές εστίες σε πέντε πανεπιστήμια, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο είναι μια πονεμένη ιστορία για πολλά χρόνια στην Ελλάδα -έχοντας τελειώσει δημόσιο πανεπιστήμιο, έχω δει συμφοιτητές μου, για πάρα πολλά χρόνια να μένουν σε εστίες που δεν ήταν σε καλές συνθήκες. Και αυτό πρέπει να το δούμε και το τρέχουμε και ως προς το επίδομα για το ενοίκιο των φοιτητών, αλλά και ως προς τις   νέες φοιτητικές εστίες. Όλα αυτά τα μέτρα δεν είναι τα μοναδικά. Η πολιτική μας και μέσω του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, της Σοφίας Ζαχαράκη, αλλά και οριζόντια, έχει έμφαση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη της οικογένειας. Δηλαδή: Αύξηση για όλους του δημοσίους υπαλλήλους για έναν μισθό επιπλέον μεσοσταθμικά,  από 1/1/2024, μετά από 14 χρόνια και με πιο μεγάλη αύξηση ως προς τα επιδόματα παιδιού, ως προς το Δημόσιο. Αφορολόγητο 1000 ευρώ παραπάνω για οικογένειες με παιδιά, για όλες τις οικογένειες με παιδιά. Επίσης, η στήριξη η οποία υπάρχει για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρακτικά, όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις να ικανοποιούνται μέσα από ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα voucher.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύ σημαντικά μέτρα που τρέχουν, αναφέρατε τα μέτρα για την οικογένεια, γιατί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το κόμμα της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέρα με τη μέρα, η αντιμετώπιση των συνεπειών του δημογραφικού είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, η μεγαλύτερη ευθύνη συνολικά όλης της Κυβέρνησης, η μεγαλύτερή μας ευθύνη απέναντι στους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ξαναπείτε μου, έχετε πάρει και τα 9 μέτρα, όλα έχουν πάει σε Υπουργούς…

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάποια εξ αυτών έχουν υλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Κάποια αιτήματα, όπως είναι για την ΚΑΠ, πρακτικά το να μην εφαρμοστεί η ΚΑΠ που λένε οι αγρότες, αυτό θα έχει μεγάλο κόστος και για τους ίδιους και για τη χώρα. Προφανώς εννοούν την επαναδιαπραγμάτευση, την οποία ήδη κάνουμε. Και κάποια προσπαθούμε να τα υλοποιήσουμε, αλλά το ξαναλέω: είναι συγκεκριμένα τα δημοσιοοικονομικά δεδομένα της χώρας και από εμάς, την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα ακούσετε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη εδώ

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr