Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής» (14/5/22)

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής» (14/5/22)

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής»

-Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια αγωνία στον κόσμο, αν θα επαρκέσουν οι εναλλακτικοί τρόποι για την αντικατάσταση της ενέργειας από το ρωσικό φυσικό αέριο στη χώρα μας. Υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο που συζητάτε, που θα περιορίζει τυχόν την κατανάλωση ενέργειας;

 «Η Κυβέρνησή μας έχει βρεθεί να διαχειρίζεται εξωγενείς κρίσεις από την αρχή σχεδόν της θητείας της (με την απόπειρα οργανωμένης εισβολής μεταναστών στον Έβρο, με την πανδημία, την κλιματική κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση). Κατά κοινή ομολογία, η Ελλάδα τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες των περισσότερων Ελλήνων και πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς σε τι κατάσταση βρισκόταν ο κρατικός μηχανισμός το καλοκαίρι του 2019, μετά τη μακρά περίοδο των μνημονίων και την καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν έγινε μαγικά, ούτε ήταν θαύμα. Έγινε επειδή έχουμε γνώση, επαγγελματισμό, εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε καλά μελετημένο σχέδιο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ενεργειακά ακάλυπτη. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει εναλλακτικούς τρόπους και συντομότατα μάλιστα θα είμαστε κόμβος παροχής ενέργειας στις βαλκανικές χώρες. Η οικονομία ενέργειας είναι πολύ σημαντική, ανεξαρτήτως της κρίσης. Για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς η εξοικονόμηση ενέργειας είναι εθνική προτεραιότητα ούτως ή άλλως, χωρίς όμως να θίγεται η ποιότητα ζωής των πολιτών. Η διεύρυνση του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων είναι στο τραπέζι».

 -Οι επιθέσεις από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνεχίζονται και για τα μέτρα ελάφρυνσης που πήρατε για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ως προς τη ρήτρα αναπροσαρμογής μιλά για αισχροκέρδεια με τη συνενοχή της Kυβέρνησης. Τι απαντάτε;

 «Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο έγινε την εποχή που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, είτε ο κ. Τσίπρας δεν κατανοούσε τι νομοθετεί, είτε τώρα κοροϊδεύει την κοινωνία. Η Κυβέρνηση έλαβε δραστικά και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια και τις δευτερογενείς επιπτώσεις της. Μέτρα που αποκαθιστούν την ομαλότητα στην αγορά και εξασφαλίζουν ανεκτές τιμές ρεύματος για τον επόμενο χρόνο. Μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας έμεινε γυμνός από πολιτικά επιχειρήματα και αναγκαστικά βρήκε καταφύγιο στα ψέματα και τις αερολογίες, στο φυσικό του δηλαδή πεδίο».

-Η Κυβέρνηση θα βρει τρόπους ώστε να μην κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν;

 «Το πακέτο μέτρων που έχει, ήδη, λάβει η Κυβέρνηση είναι γενναίο και θα διευρύνεται συνεχώς, καθώς τα μαντάτα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι αισιόδοξα. Ακόμα και πριν από τα τελευταία μέτρα για την ενέργεια, είχαμε εν εξελίξει ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης των ανθρώπων που βρίσκονταν σε μεγάλη δυσκολία. Η στήριξη αυτών των ανθρώπων θα διαρκέσει όσο είμαστε στο τιμόνι της χώρας. Κυβερνούμε με γνώμονα τον πολιτικό ανθρωπισμό: είμαστε εδώ για τον άνθρωπο και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Δεν θα μείνει κανείς χωρίς τα βασικά για μια αξιοπρεπή ζωή».

 -Πώς αποτιμάτε και τι κρατάτε από το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας;

 «Στο συνέδριο αποτυπώθηκε ανάγλυφα η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας. Ενός κόμματος, το οποίο υπάρχει για να υπηρετεί την Πατρίδα και να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, επιλύοντας τα προβλήματά του και βοηθώντας τον να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Ενός κόμματος το οποίο είναι πια το μεγαλύτερο φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, που μεγαλώνει καθώς είναι πόλος έλξης για όλους τους δημοκράτες και τους φιλελεύθερους που συντάσσονται με την πρόοδο, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Η Νέα Δημοκρατία έχει μακρά ιστορία και εκφράζει αξίες και αρχές που ιστορικά δικαιώθηκαν και διέσωσαν την Πατρίδα σε δύσκολους καιρούς. Ταυτόχρονα, είναι ένα κόμμα που ξέρει να προσαρμόζεται στα κελεύσματα των καιρών. Γιατί η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η προσαρμογή είναι το κλειδί της επιβίωσης».

 -Στο συνέδριο ο Πρωθυπουργός ταύτισε την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία με την αυτοδύναμη Ελλάδα. Έχετε εγκαταλείψει το ενδεχόμενο της προοπτικής των συνεργασιών; Υπάρχουν πιστεύετε περιθώρια συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ;

 «Η αυτοδυναμία είναι προς το συμφέρον της Πατρίδας και της κοινωνίας μας. Η ιστορική εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι Κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι ικανές να διαχειριστούν περιόδους σαν και αυτή που ζούμε, όπου απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και δυναμικές πρωτοβουλίες. Η Νέα Δημοκρατία δεν αποσκοπεί σε καμιά μονοκρατορία, ούτε έχει ηγεμονικές βλέψεις. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ένα συμπεριληπτικό κόμμα και μπορούμε να διαχειριστούμε τον πλουραλισμό εντός του κόμματός μας, μετατρέποντάς τον σε εθνικό όφελος».

 -Πιστεύετε ότι είναι προτιμότερο μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ που μπορεί να είναι κοινοβουλευτικά πιο αδύναμη ή μια ισχυρή κοινοβουλευτικά Κυβέρνηση συνεργασίας;

 «Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι είναι ένα ζήτημα η κοινοβουλευτική ισχύς και άλλο ζήτημα η πολιτική και κοινωνική ισχύς. Η κοινοβουλευτική ισχύς είναι αποτέλεσμα του εκλογικού νόμου και εξαρτάται από αυτόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια επίδειξη παλαιοκομματισμού, βγαλμένη απευθείας από τη δεκαετία του 1980, νομοθέτησε με αποκλειστικό σκοπό να δυσχεράνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά, ο λαός θα του δώσει άλλη μια φορά την κατάλληλη απάντηση. Για να είναι ισχυρά λειτουργική μια Κυβέρνηση, απαιτείται να διαθέτει ευρεία κοινωνική στήριξη και να είναι συμπαγής. Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις και αυτές υπηρετούνται από την αυτοδυναμία».

 -«Στη “ρήτρα Μητσοτάκη” να αντιτείνουμε τη “ρήτρα πολιτικής αλλαγής”» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, βάζοντας το δικό του δίλημμα και ταυτίζοντας ουσιαστικά την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό με την ενεργειακή κρίση. Εσείς ποιο πιστεύετε ότι είναι το δίλημμα που θα τεθεί στις εκλογές;

 «Την τελευταία διετία ο κόσμος άλλαξε και ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να το καταλάβει. Το ρολόι της Ιστορίας δεν γυρίζει πίσω. Το δίλημμα το έχει θέσει η ίδια η Ιστορία και η εξέλιξη του Πολιτισμού: πρόοδος ή οπισθοδρόμηση; Θέλουμε, ως πολιτική κοινωνία, να ανοίξουμε βήμα, να προσαρμοστούμε στο νέο κόσμο, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να απολαύσουμε τους καρπούς της προόδου; Αν ναι, η επιλογή είναι ΝΔ και μόνο. Όποιος θέλει μια Ελλάδα της υστέρησης, της μιζέριας, της παρακμής, της υπανάπτυξης, της απομόνωσης έχει πολλές επιλογές στις επόμενες εκλογές».

 -Ποιες είναι οι προσδοκίες από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Biden;

 «Κατά ομολογία και των δύο πλευρών οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα στρατηγικής και σχεδίου. Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι παράγοντας υπευθυνότητας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο κόσμος μας άλλαξε και όλοι σπεύδουν να επανατοποθετηθούν στην παγκόσμια σκακιέρα. Στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική και γεωπολιτική θέση της Ελλάδας αναβαθμίζεται και ενισχύουμε τους δεσμούς μας με τις Η.Π.Α., την ηγέτιδα δύναμη του κόσμου της ελευθερίας, του δικαίου και της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα, με την τεράστια παράδοση που έχει, είναι ο θεματοφύλακας αυτού του κόσμου, πράγμα που αναγνωρίζεται από τους συμμάχους μας. Μετά και την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία προχωρούμε σε περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας, με αμοιβαίο πολύπλευρο όφελος. Η διπλωματία μας είναι μοχλός εξασφάλισης της χώρας και ανάπτυξης».

 -Η  συνέχιση του πολέμου της Ουκρανίας παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις όσον αφορά στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Υπάρχει η πιθανότητα η Ε.Ε. να πάρει μέτρα όπως περιορισμό των ταξιδιών ή τηλεργασία μέσα στο καλοκαίρι; Είναι κάτι που μπορούμε να δούμε πιο μετά;

 «Ο πόλεμος είναι απρόβλεπτος και έχουμε αναπτύξει και αναπτύσσουμε, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σχέδια αντιμετώπισης κάθε ενδεχόμενου. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι έτοιμη και η ενεργειακή επάρκεια εξασφαλισμένη, ιδίως την περίοδο καλοκαιριού και φθινοπώρου, με την αυξημένη απόδοση των ΑΠΕ. Εκείνο που είναι επιτακτική ανάγκη είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόλυτη αποκατάσταση της νομιμότητας».

 

 

 

 

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr