Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή “ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ”

Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή “ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ”

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στα Παραπολιτικά 90,1 και την Εκπομπή ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ με τους Δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, εγώ θα ήθελα να μου πείτε και ένα σχόλιό σας για τη διάδοχό σας, την κ. Μαρία Συρεγγέλα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πω, καταρχάς, ότι όπως το είπα και χτες είναι πολύ ειλικρινές το «ευχαριστώ» στον Πρωθυπουργό, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία μέσα από αυτή την πολύ τιμητική και ουσιαστική θέση, του Γραμματέα του κόμματος, που είμαι από μικρό παιδί, να ζήσω κι εγώ ένα υπέροχο ταξίδι με εύκολες, αλλά και δύσκολες στιγμές και να δώσουμε μεγάλες και νικηφόρες μάχες, να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα. Και είμαι και πάρα πολύ χαρούμενος που παραδίδω τη σκυτάλη στη Μαρία Συρεγγέλα, μια πολύ καλή φίλη και ένα πολύ άξιο στέλεχος. Γνωριστήκαμε το 2019 ως τότε εγώ Αντιπρόεδρος και υποψήφιος Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και στη συνέχεια εξελέγην Πρόεδρος και η Μαρία Γραμματέας Ισότητας της Ν.Δ.. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να φέρνει αποτέλεσμα, αφοσιωμένη στο στόχο και θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις στα νέα της καθήκοντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περισσότερες γυναίκες. Είναι μία πρόθεση αυτή του Πρωθυπουργού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς. Περισσότεροι νέοι, περισσότερες γυναίκες. Και να σας πω και κάτι: Όχι όμως επειδή είναι γυναίκες ή επειδή είμαστε νέοι. Άξιες γυναίκες και άξιοι άνδρες, άξιοι νέοι άνθρωποι. Γιατί όταν η ανανέωση είναι σκέτη, τότε επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν ακολουθείται με δουλειά και ουσία, τότε, ναι, έχει νόημα μεγάλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, θέλω με την ιδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, να μου εξηγήσετε τι σημαίνει πολιτικά η φράση που είπε χτες ο Πρωθυπουργός: «Πρέπει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρο. Η Κυβέρνηση πήρε μια πολύ ισχυρή εντολή για μια δεύτερη τετραετία, για να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Να μην φάω τον χρόνο: Κυρίως σε επίπεδο οικονομίας, καθημερινότητας, υγείας. Δίνουμε καθημερινές μάχες κόντρα στα πολλά εισαγόμενα προβλήματα. Κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες. Πρέπει να έχουμε πολύ χαμηλά τη μπάλα, αλλά πολύ ψηλά τον πήχη, γιατί ο πήχης είναι ο πήχης των προβλημάτων. Ένα, λοιπόν, σταυροδρόμι σημαντικό και για το ευρωπαϊκό μήνυμα που θα στείλουν οι πολίτες, αλλά και για την αξιολόγηση που θα κάνουν σε αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε σε βάθος τετραετίας, αλλά μέρα – μέρα κρινόμαστε, είναι οι ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές, λοιπόν, δεν είναι αύριο. Είναι, όμως, την επόμενη χρονιά. Στις ευρωεκλογές, λοιπόν, αυτό το οποίο θέλουμε εμείς είναι, έχοντας μιλήσει και για τις δυσκολίες, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, να αρχίσουν να αποτυπώνονται οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προωθούμε και οι λύσεις που προσπαθούμε να δώσουμε στην καθημερινότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, ο πήχης για τις ευρωεκλογές πού είναι σε ποσοστό; Είχατε πάρει στις Εθνικές 41%, στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχατε πάρει 33%. Πού βάζετε τον πήχη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε, κι αυτό το οποίο το βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες να αντιλαμβάνονται, να αναγνωρίζουν μέσα από τις δυσκολίες τους, ότι εμείς αυτό το οποίο κάνουμε έχει θετική επίδραση στη ζωή τους. Εμείς δεν λέμε ότι με το να πατήσουμε ένα κουμπί θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Όμως, προσπαθούμε μέρα – μέρα να είμαστε χρήσιμοι και να βελτιώνουμε την κατάσταση. Εγώ δεν θα σας μιλήσω για ποσοστά, που ούτως ή άλλως είναι πολύ πρόωρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός θέτει θέμα πολιτικής σταθερότητας, πρέπει να μας πείτε ποιο αποτέλεσμα κατά την άποψή σας θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή, για να κάνουμε μια εκτίμηση και να βάλουμε ένα πήχη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το είπε ο Πρωθυπουργός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής μετά τις εκλογές. Ουσιαστικά, οργανωτικά αυτή τη στιγμή το 2024, η Νέα Δημοκρατία έχει να κάνει ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό συνέδριο για τα 50 χρόνια και στη συνέχεια να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, το ότι το λέει από τώρα ο Πρωθυπουργός, θέλει να στείλει ένα σήμα στα στελέχη του κόμματος, αλλιώς δεν θα το έλεγε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, προφανώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δίνει πολιτικό χαρακτήρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απολύτως. Οι ευρωεκλογές θα έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Είναι μια εθνική μάχη. Ναι, μεν με βασικό διακύβευμα να στείλουμε τους πιο άξιους εκπροσώπους, γυναίκες και άνδρες, που πιστεύουν οι πολίτες ότι πρέπει να τους εκπροσωπούν στην Ευρώπη. Και είναι πολλά τα παραδείγματα, που πολλές φορές κάποιοι μπορεί να μην ήταν αντάξιοι των περιστάσεων. Θα καταρτιστεί από τον Πρόεδρο ένα ψηφοδέλτιο ανθρώπων με άξια βιογραφικά και κυρίως με «χιλιόμετρα» στον επαγγελματικό στίβο. Αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βάλετε λαμπερά ονόματα, όπως σχολίαζε πριν από λίγο ο Δημήτρης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω ενημέρωση για το ψηφοδέλτιο  και νομίζω είναι πολύ νωρίς αυτή η συζήτηση. Αλλά έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κριτήριο του είναι η αξιοσύνη και η εργατικότητα. Και νομίζω ότι αυτά τα οποία έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια και εμείς με την εμπιστοσύνη που μας έχει δείξει και στο κόμμα και τα κυβερνητικά στελέχη και οι νέοι βουλευτές και η περίπτωση της Μαρίας Συρεγγέλα είναι αυτό που λέμε μια κινητικότητα στην πράξη. Άνθρωποι οι οποίοι έχουμε ξεκινήσει από τα χαμηλά κλιμάκια του κόμματος, έχουμε καταφέρει και έχουμε πάρει σημαντικές ευκαιρίες από τον Πρωθυπουργό και κρινόμαστε μετά καθημερινά. Δεν σημαίνει ότι από πριν όλα είναι εύκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι υπό την ευρεία έννοια πήχης το να γράφει μπροστά τρία το αποτέλεσμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Είναι σημαντικό το ότι οι επόμενες ευρωεκλογές έρχονται μετά από αυτό. Εμείς θέλουμε όταν έρθει η ώρα να αξιολογηθούμε για το έργο μας και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή – εκ νέου – αποτύπωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά. Προφανώς, αυτό είναι δεδομένο και το θέλουμε και το ζητάμε. Αλλά, όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό του πρώτου έτους της δεύτερης τετραετίας. Θα βάλουμε τους στόχους μας. Θα μιλήσουμε για την Ευρώπη και τι έχουμε καταφέρει εδώ. Γιατί, ξέρετε, αυτά τα τελευταία χρόνια η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης στην Ευρώπη, βοήθησε στο τέλος της ημέρας τη χώρα. Και το Ταμείο Ανάκαμψης, πόσα χρήματα ήρθανε στη χώρα. Το πρότυπο σύστημα εμβολιασμού. Όλη αυτή η στήριξη, τα πάνω από 40 δισ. για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Θα έρθει η ώρα, λοιπόν, να βάλουμε κάτω τι έχουμε κάνει. Πόσο σημαντική ήταν η παρουσία ενός ισχυρού Πρωθυπουργού στην Ευρώπη και πως η παρουσία του αυτή ενίσχυσε και θωράκισε τη χώρα και οικονομικά και αμυντικά και διπλωματικά. Επειδή μιλάμε και για μια διαδικασία ευρωεκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν από τις ευρωεκλογές ή μετά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία εικόνα, ούτε καμία ενημέρωση για ανασχηματισμό. Και, ούτως ή άλλως, αλίμονο αν είχα τέτοια εικόνα.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός χθες περί υπερφίαλων συμπεριφορών ποιους αφορούσε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει πει κάτι το οποίο νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε όλοι, όσοι έχουμε την οποιαδήποτε δημόσια θέση, οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, πολύ καλά μέσα μας. Υπάρχει  η διαρκής αξιολόγηση και θέλει και χρόνο για το έργο ενός Υπουργού, ενός κυβερνητικού στελέχους, προφανώς, γιατί πρέπει να αποτυπωθούν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Και υπάρχει, όμως, και η αξιολόγηση των συμπεριφορών και των δηλώσεων, οι οποίες κρίνονται κάθε μέρα. Πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι είμαστε αντάξιοι των περιστάσεων. Προφανώς, πρέπει να αποφεύγουμε άστοχες δηλώσεις και πρέπει να έχουμε πάντοτε το μυαλό μας στα προβλήματα των πολιτών. Να μην μιλάμε λες και είμαστε εκτός της πραγματικότητας. Και δόξα τω Θεώ αποδεικνύει αυτή η Κυβέρνηση και δίνει το μήνυμα και τον τόνο ο Πρωθυπουργός ότι ζει μέσα στην πραγματικότητα και όσο μπορεί περισσότερο δίνει λύσεις στα προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εγώ  αν χρειαστεί θα αναλάβω και το πολιτικό κόστος και δεν θα κάνω πίσω στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Όμως, έχετε προσδοκίες και για τις ευρωεκλογές. Δεν φοβάστε απώλεια εκλογικών ακροατηρίων που σας είχαν στηρίξει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο λόγος που η Κυβέρνηση αυτή πήρε μεγαλύτερο ποσοστό, απ’ ό,τι είχε πάρει για την πρώτη τετραετία και ο Πρωθυπουργός πήρε μεγαλύτερη στήριξη, είναι γιατί δεν κινήθηκε με βάση πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, αλλά με βάση την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα. Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Δεν είναι μόνο η παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι συνολικά πολλές παρεμβάσεις. Για τις ταμειακές με τα POS, για τα ακίνητα, για τα Airbnb, για την αυστηροποίηση της χρήσης μετρητών. Μία από αυτές τις παρεμβάσεις είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ως ελεύθερος επαγγελματίας για περίπου μία δεκαετία, που είναι η ζωή μου, είναι η δουλειά μου η δικηγορία και το ελεύθερο επάγγελμα κι αυτό το ξέρουν όσοι με γνωρίζουν καλά, μπορώ να σας πω ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε σε μια λογική οριζόντιας στοχοποίησης. Και είναι αυτό που δεν θέλει ο Πρωθυπουργός. Μιλάμε για ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έτσι λένε ότι στοχοποιείτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Ξεκινάει από μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία στοχοποίηση. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών ξεκινάει από μία παραδοχή ότι δεν γίνεται το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Όμως, αυτό το 71% προφανώς δεν είναι όλοι φοροφυγάδες, σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι έχουν μια επιχείρηση με δέκα εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό και δηλώνουν λιγότερα από αυτούς. Ε, αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβαίνει. Υπάρχουν, όμως, και οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που εξαιρούνται. Υπάρχουν και αυτοί που δουλεύουν με μπλοκάκι, μέχρι δύο εργοδότες, που εξαιρούνται. Και, βέβαια, το τεκμήριο είναι μαχητό και στη δημόσια διαβούλευση προφανώς και θα εξετάσουμε, χωρίς να παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, και σημειακές παρεμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι άλλο ήθελα να σας ρωτήσω.  Σας ρώτησαν και χθες στο Press room, αποφύγατε να το διατυπώσετε. Θέλουμε σήμερα μια πιο καθαρή απάντηση. Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ είχε ένα ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα ότι ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έρθει πριν από τα Χριστούγεννα. Έχετε κάτι να μας πείτε επ’ αυτού; Είναι σωστό το ρεπορτάζ; Θα γίνει ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών είπα αυτό το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή. Ό,τι είπε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν είπε στη ΔΕΘ. Ήταν γενικό, μέσα στην τετραετία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: ‘Ήταν  ξεκάθαρος ότι θα φέρει τον νόμο μέσα στην τετραετία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στην τετραετία είναι και τα Χριστούγεννα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν αποφασιστεί από τον ίδιο ο ακριβής χρόνος, να είστε σίγουροι ότι θα το ανακοινώσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν έχει αποφασιστεί λέτε ακόμη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι νεότερο. Όταν υπάρξει θα ανακοινωθεί .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στα ελληνοτουρκικά. Έχουμε δύο τουλάχιστον μεγάλες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, τρεις εβδομάδες πριν από  την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Αυτό ανησυχεί καθόλου τον Πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου, την Κυβέρνηση, ότι μπορεί να έρθει εδώ και να αναπτύξει μία ατζέντα προκλητικών διεκδικήσεων επί ελληνικού εδάφους, όπως είχε κάνει και επί Τσίπρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ και ένα αρκετά σεβαστό χρονικό διάστημα με την Τουρκία έχουμε μπει σε μία φάση διαλόγου, η οποία θεωρώ ότι είναι για το συμφέρον και των δύο χωρών. Σε αυτή τη φάση διαλόγου, όμως, στον διάλογο τον οποίο εμείς θέλουμε να θωρακίσουμε και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, προσερχόμαστε χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό γίνεται σαφές σε όλους τους τόνους και κυρίως από τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο διάλογος είναι μια άσκηση με δύο μέρη. Και η στάση των μερών αξιολογείται διαρκώς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα θωρακιστεί ο διάλογος. Όμως, το ξαναλέω, η κατάσταση, οι δηλώσεις, οι εξελίξεις αξιολογούνται διαρκώς. Και το τονίζω σε καμία περίπτωση ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η Ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr