Τρέχων Άρθρο
Στ. Πέτσας στον “ΣΚΑΪ”: “Η εμπιστοσύνη επιστρέφει”

Στ. Πέτσας στον “ΣΚΑΪ”: “Η εμπιστοσύνη επιστρέφει”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κύριο Στέλιο Πέτσα, που είναι μαζί μας. Καλώς ήρθατε, κύριε εκπρόσωπε.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καλώς σας βρήκα, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν σας την απευθύναμε βέβαια την πρόσκληση, δεν ξέραμε ότι θα γινόσασταν και ο πρωταγωνιστής απόψε στην αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή. Και θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό, κύριε Πέτσα, γιατί έχει γίνει μεγάλη φασαρία με αφορμή μία δήλωση που σας καταλογίζει ο κύριος Τσίπρας ότι έχετε κάνει. Καταρχάς, για ποια δήλωση μιλάμε; Πείτε μου εσείς, εάν την έχετε βρει.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο κύριος Τσίπρας ως συνήθως λέει ψέματα. Το ένα ψέμα που είπε. Χρησιμοποίησε μία δήλωση δική μου διαστρεβλώνοντάς την, λέγοντας ότι αυτή η δήλωση δείχνει ότι η Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση, ακολουθεί μία πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας. Μετά ξέχασε αυτή τη δήλωση και έπιασε μία άλλη δήλωση, την οποία μάλιστα την έκανα εδώ, σε αυτό το στούντιο στο ΣΚΑΪ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την έχω, την έχω εδώ μπροστά μου αυτή τη δήλωση, θα τη συζητήσουμε.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: … την Κυριακή, στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα», το πρωϊ, όταν με ρωτήσανε οι συνάδελφοί μας για το θέμα της δήλωσης Τσαβούσογλου, ότι η ελληνική πλευρά, το ελληνικό Λιμενικό, τέλος πάντως, βυθίζει βάρκες, στέλνει τραυματίες πίσω στην Τουρκία και ρωτήθηκα ευθέως, εάν υπάρχει τέτοιο περιστατικό. Με ρώτησαν, εάν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό και είπα βέβαια ότι, όταν αυξάνουμε τις περιπολίες στα σύνορά μας, αυξάνει στατιστικά η πιθανότητα να έχουμε ατυχήματα. Δεν μίλησα για νεκρούς, δεν μίλησα για θέματα που έχουν να κάνουν με πολιτική την οποία θα ήθελε ο κύριος Τσίπρας να υπονοήσει από πίσω, ότι εμείς σκοπίμως χρησιμοποιούμε βία απέναντι σε όσους έρχονται προς τα εδώ, υιοθετώντας στην ουσία τις δηλώσεις του κυρίου Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, γιατί αυτή τη δήλωση όπως ακριβώς την είπατε και όπως ακριβώς την έχω κι εδώ μπροστά μου – την έφεραν συνάδελφοί πριν από λίγο – είναι που λέει ο κύριος Τσίπρας ότι είναι προβληματική. Είναι η ίδια δήλωση που ο Πρωθυπουργός πριν από λίγο τον προκάλεσε να καταθέσει στα πρακτικά, δηλώνοντας ότι δεν την έχετε κάνει ποτέ.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η δήλωση που διαβάσατε τώρα, που έχετε μπροστά σας, έχει να κάνει με το περιεχόμενο το οποίο σας είπα πριν. Μια δήλωση του κυρίου Τσαβούσογλου την οποία έρχομαι να αποκρούσω, ότι η Ελλάδα δεν κάνει τέτοιου είδους ενέργειες, δηλαδή να βυθίζει βάρκες ή να γυρίζει πίσω τραυματίες στην Τουρκία και αναφέρω συγκεκριμένα ότι, έχουμε αυξήσει τον έλεγχο των συνόρων μας. Έχουμε αυξήσει τις περιπολίες μας και ότι με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να συμβεί, όταν έχεις τριάντα τέσσερις ανθρώπους όπως στην προκειμένη περίπτωση στη συγκεκριμένη βάρκα μέσα στο σκοτάδι που με γυμνό μάτι δεν μπόρεσε να τους δει το σκάφος του Λιμενικού. Είχαμε, δυστυχώς, το θύμα με το ένα παιδάκι. Από την άλλη, συμβαίνει αυτό που είπε ο κύριος Τσίπρας. Οι διασώσεις μπορούν να αυξάνονται και να υπάρχουν και περιστατικά όπως ένα ατύχημα. Γιατί μέσα στη βάρκα ήταν τριάντα τέσσερις και διασώθηκαν οι τριάντα δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άρα επιμένετε σε αυτή τη δήλωση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ήταν μία καθαρή διαστρέβλωση, απομονώνοντας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να την διαβάσω για να είναι κατανοητό και στους τηλεθεατές μας.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μπορείτε να διαβάσετε, αλλά δεν έχετε την ερώτηση βέβαια που με ρωτάνε για τον κύριο Τσαβούσογλου, έχετε του δελτίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μιλάτε για τον κύριο Τσαβούσογλου, διαψεύδοντας τα όσα καταλογίζει. Δυστυχώς, δεν μπορώ να διαβάσω όλο αυτό, αλλά το επίμαχο σημείο. Λέτε: «Ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό, την κατανόηση όλων ότι, όταν αυξάνουμε τις περιπολίες – έχουμε αυξήσει περίπου κατά 23 περιπολίες από το Λιμενικό και όσο τελειώνει η τουριστική περίοδος αυξάνουμε και άλλο – αυξάνει στατιστικά και η πιθανότητα να έχουμε δυστυχώς θέματα». Αυτή είναι η δήλωση. Και σας ρωτάει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πως γίνεται, όταν αυξάνεις τις περιπολίες να έχεις περισσότερα θύματα παρά περισσότερες διασώσεις. Αυτό είναι το θέμα, δηλαδή, να το εξηγήσουμε και στον κόσμο.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα λογικό άλμα του κυρίου Τσίπρα, γιατί σας λέω, τριάντα τέσσερα άτομα ήταν στη βάρκα, τριάντα δύο διασώθησαν από το Λιμενικό, άρα διασώσεις είχαμε τριάντα δύο. Δυστυχώς, όμως, είχαμε και το ατύχημα με ένα παιδάκι που πνίγηκε. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο, αλλά να προσπαθείς να συνδέσεις το γεγονός του ατυχήματος για να βάλεις στα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου και εν προκειμένω στα λόγια τα δικά μου, θέματα που εξυπηρετούν την τουρκική προπαγάνδα, είναι ένα λογικό άλμα. Και αυτό του το επιστρέφουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, παράλληλα θα δούμε εν πάση περιπτώσει πως θα λήξει αυτή η αντιπαράθεση γύρω από αυτή τη δήλωση.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για την άλλη δήλωση όμως περί του κατευνασμού, δεν άκουσα κάτι. Ήταν πλήρης διαστρέβλωση, ήταν και οι δύο σε μια πολιτική η οποία θα ήθελε να υποστηρίξει την προηγούμενη ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος του, το οποίο υιοθετούσε δυστυχώς τις απόψεις του κυρίου Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ ξέρετε σε ποια δήλωση μπορεί να αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ούτε λίγο ούτε πολύ σας καταλόγισαν ότι κάνετε εκπτώσεις στα εθνικά μας θέματα, στα εθνικά μας συμφέροντα, λόγω του φόβου που υπάρχει μήπως ανοίξει την πόρτα ο Ερντογάν και πλημμυρίσουμε εδώ πρόσφυγες και μετανάστες.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Πως δικαιολογείτε εσείς μετά τις δηλώσεις του κυρίου Τσαβούσογλου, αν ακολουθούσαμε πολιτική κατευνασμού; Εμείς θα φυλάξουμε τα σύνορα μας, είτε αρέσει στον κ. Τσίπρα είτε όχι. Έχουμε ένα πλέγμα τεσσάρων σημείων, φυλάσσουμε τα σύνορά μας, κάνουμε αυξημένες επιστροφές, επιταχύνουμε η διαδικασία του ασύλου και κατασκευάζουμε κλειστά προαναχωρισιακά κέντρα και όλα αυτά τα διατρέχει οριζόντια η βούληση μας να αποσυμφορήσουμε από το μεγάλο βάρος που έχουν σήμερα με στοχευμένες μεταφορές οικογενειών με προσφυγικό προφίλ στην ενδοχώρα. Αυτή είναι η πολιτική μας, είναι ξεκάθαρη, την έχουμε πει στους Έλληνες και οι Έλληνες αγκαλιάζουν μία διαφορετική πολιτική γιατί με την προηγούμενη δεν είδαν κάτι καλύτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, λοιπόν, πάμε παρακάτω κ. Πέτσα γιατί και ο χρόνος στο δελτίο είναι περιορισμένος. Δώσατε την απάντηση σε αυτό το θέμα που δημιούργησε θόρυβο πριν από λίγο στην Βουλή. Να έρθουμε στη Δ.Ε.Η. Ανακοινώθηκε σήμερα ένα σχέδιο, ένα νέο μοντέλο λειτουργίας στην πραγματικότητα της Δ.Ε.Η. που προσομοιάζει πολύ με αυτό του Ο.Τ.Ε.. Αυτός είναι ο στόχος; Μία νέα Δ.Ε.Η. αλά Ο.Τ.Ε.;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Δ.Ε.Η. είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας που δυστυχώς με την προηγούμενη διακυβέρνηση έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εμείς κάνουμε τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες υπεράνθρωπες προσπάθειες να τη στήσουμε στα πόδια της. Για να γίνει αυτό θέλει ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό της. Πολλά από αυτά τα ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Χατζηδάκης με τον υφυπουργό τον κ. Θωμά, λέγοντας τι, ότι θα πρέπει να έχουμε ένα πλάνο που θα έχουμε μια εθελούσια έξοδο προσωπικού σε συμφωνία με το προσωπικό στα πλαίσια αυτών που έκανε ο Ο.Τ.Ε. από το 2012 μέχρι το 2014…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δεσμεύεστε ότι δεν θα επιβαρύνει όλους τους πολίτες της χώρας; Δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καθόλου θα το αναλάβει η επιχείρηση, όπως έκανε και το 2012 έως 2014 με τον Ο.Τ.Ε.. Είναι το ίδιο μοντέλο ακριβώς σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας κάνοντας χρήση της διάταξης του κ. Βρούτση τότε επί κυβέρνησης Σαμαρά και προσπαθώντας σε κάθε περίπτωση όχι μόνο να μην επιβαρύνουμε τους Έλληνες φορολογούμενους αλλά να μπορέσει η Δ.Ε.Η. να σταθεί στα πόδια της. Γιατί ξέρετε χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει οικονομία και δεν υπάρχει τίποτα στη χώρα και η Δ.Ε.Η. είναι σήμερα ένας πολύ μεγάλος, ένας γίγαντας με πάνω από 70% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προβλέπονται και μετατάξεις υπαλλήλων από τα λιγνιτικά, τα οποία αναμένεται να κλείσουν και το άλλο που καταλαβαίνω ότι αρχίζει να σηκώνει μια συζήτηση είναι ότι πρώτον θα αίρεται η μονιμότητα των νέων υπαλλήλων και δεύτερον ότι πλέον σε ότι αφορά την επιλογή των στελεχών η Δ.Ε.Η. θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μια εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο, είναι πολύ πιο δυσκίνητη από τους ανταγωνιστές της και η Δ.Ε.Η. θα πρέπει να μπορέσει να παλέψει κι αυτή να σταθεί στα πόδια της. Επομένως εμείς βγάζουμε αγκυλώσεις, εμπόδια από τη λειτουργία της, εμπιστευόμαστε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κινδυνεύουνε υπάλληλοι να χάσουν τις δουλειές τους, υπάλληλοι που είναι πολλά χρόνια στη Δ.Ε.Η.;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όχι καθόλου, για αυτό και μιλάμε για ένα πλαίσιο εθελουσίας που είναι προς όφελος και της διοίκησης και της εταιρείας μακροπρόθεσμα και των εργαζομένων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Κανείς δεν χάνει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, κανείς δεν χάνει τη δουλειά του, παίρνει τα χρήματα τα οποία προβλέπονται και κάτι παραπάνω…. Στην εθελούσια συμμετέχει γιατί καταλαβαίνει ότι το πακέτο που του προσφέρεται είναι δελεαστικό, άρα δεν υποχρεώνεται να το ακολουθήσει και βγάζοντας τις αγκυλώσεις επίσης για τα μεσαία και τα ανώτερα στελέχη και επιλέγοντας ανθρώπους με θητεία στις κορυφαίες θέσεις, δίνουμε το στίγμα ότι ο καθένας θα πρέπει να είναι κατάλληλος για τη θέση που παίρνει και να κρίνεται από το αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα που μπορεί να σας θέσουνε κάποιοι στη Δ.Ε.Η. ότι εδώ υπάρχει εδώ υπάρχει ένας υπάλληλος ο οποίος γνωρίζει απέξω και ανακατωτά την επιχείρηση, δουλεύει είκοσι χρόνια στην επιχείρηση και γνωρίζει αυτή την επιχείρηση καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, γιατί να φέρεις ένα απέξω και να μην τηρείς την ιεραρχία, αυτό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν αποκλείεται κανείς από μέσα καταρχάς, απλώς ανοίγεις τη διαδικασία ώστε να μπορείς να έχεις μια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχει και η άλλη επιλογή.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για αυτό θα φροντίσουμε να είναι ένα ελκυστικό πακέτο τέτοιο και στα μεσαία και στα ανώτερα στελέχη, ώστε να μπορεί να υπάρξει ένας υγιής ανταγωνισμός για αυτές τις θέσεις. Επαναλαμβάνω, το αποτέλεσμα μετράει και για τους Έλληνες πολίτες και για τη Δ.Ε.Η.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μείνουμε στο πεδίο της οικονομίας και να έρθουμε σε αυτό τον Χριστουγενιάτικο μποναμά που κυκλοφορεί εντόνως το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι θα έρθει. Ξέραμε για ένα ποσό γύρω στα 350 εκατομμύρια από το περίφημο υπερπλεόνασμα  ότι είναι στα σχέδιά σας να το διανέμετε πίσω, υπό κάποια μορφή – εσείς θα μας πείτε – στους ασθενέστερους. Φαίνεται όμως ότι αυτό το ποσό αυγατίζει. Γίνεται λόγος ακόμη και για υπερπλεόνασμα ενός δις. Πρώτον, μπορείτε, να επιβεβαιώσετε αυτό το ποσό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα. Ούτε το οικονομικό επιτελείο μπορεί να επιβεβαιώσει τίποτε αυτή τη στιγμή, γιατί πηγαίνουμε μήνα – μήνα. Όπως ξέρετε, αυτό θα αξιολογηθεί τέλος Νοεμβρίου. Θα δούμε τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και αυτό το μήνα. Ακόμη δεν έχουμε οριστική εικόνα και για τον Οκτώβριο.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως καταλαβαίνουμε, ότι το υπερπλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από αυτό που περιμένατε.ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που έχουμε κερδίσει τους τελευταίους μήνες είναι μία συστηματική υπέρβαση των στόχων στα έσοδα. Αυτό δείχνει μία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και μία καλύτερη οικονομική δραστηριότητα η οποία φαίνεται από τους πρόδρομους δείκτες εμπιστοσύνης στην οικονομία, αλλά δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Άρα περιμένουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και γι’ αυτό μάλλον έρχονται περισσότερα έσοδα και υψηλότερη συμμόρφωση, γιατί ο κόσμος αποκτά εμπιστοσύνη και προσδοκά ότι τα εισοδήματά του το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι καλύτερα.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά καταλαβαίνουμ, ότι το όποιο υπερπλεόνασμα θα επιστραφεί στους πολίτες. Αυτό που αναζητάμε – διότι από τις δηλώσεις που έχουν γίνει καταλαβαίνουμε ότι θα το πράξετε, θα το επιστρέψετε στους πολίτες – αυτό που αναζητούμε είναι, με ποιο τρόπο θα το κάνετε. Ποιοι έχουν να κερδίσουν. Ποιοι έχουν να περιμένουν.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς ποτέ δεν είμασταν υπέρ της λογικής της υπερφορολόγησης που τσάκισε τη μεσαία τάξη και δημιουργούσε όλα αυτά τα χρόνια συστηματικά μεγαλύτερα πλεονάσματα, ακόμη και από αυτά τα πολύ υψηλά τα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να έχουμε ένα στόχο 3,5%  για φέτος και του χρόνου και από το 2021 να μειωθεί σε πολύ ρεαλιστικότερα επίπεδα. Αλλά, όταν έχουμε τη δυνατότητα να μην υπερβαίνουμε το στόχο, θα γυρίζουμε τα χρήματα στους Έλληνες πολίτεςΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δια της μείωσης της φορολογίας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ένα μέρος, όπως έχουμε δείξει αυτούς τους μήνες, θα είναι και μέσω της μείωσης της φορολογίας. Έχουμε κάνει ήδη κάνει πράξη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά. Μειώνουμε την προκαταβολή φόρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχεται και άλλη μείωση του ΕΝΦΙΑ;ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε δηλώσεις χθες. Είπε ότι δεν το εντάσσουμε στον προϋπολογισμό του 2020 το επόμενο βήμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά προσδοκούμε ότι μετά τη διεύρυνση της βάσης της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας που θα προέλθει μετά τις αντικειμενικές αξίες και την ένταξη στον μηχανισμό των εκτός σχεδίου, είτε οικοπέδων, είτε κτισμάτων, θα έχουμε μία μεγαλύτερη φορολογική βάση, θα έχουμε μία καλύτερη απόδοση στην οικονομία και τότε θα μπορούσαμε μετά το Μάιο του 2020 να ξαναδούμε, αν η μείωση του 10% που απομένει στον ΕΝΦΙΑ, να γίνει αντί το 2021 και μέσα στο 2020. Αυτό είναι κάτι που θα το αξιολογήσουμε το Μάιο, όπως δήλωσε και ο κύριος Σταϊκούρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Θα ήθελα να έρθουμε και αλλάζοντας εντελώς σελίδα στη συζήτησή μας και στο θέμα που παρουσιάσαμε νωρίτερα και σχολίασε και ο συνάδελφός μου Βασίλης Χιώτης σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το άσυλο στα πανεπιστήμια. Δέχτηκε κριτική η κυβέρνηση χθες για το γεγονός ότι παρά το ότι υπήρξε μια έντονη κατάσταση έξω από την ΑΣΟΕ, έσπασαν μαγαζιά, υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ αστυνομικών και κάποιων δεκάδων ατόμων που είχαν μπει μέσα στο πανεπιστήμιο και εξαπέλυαν αυτές τις επιθέσεις παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε καμία προσαγωγή και η κυβέρνηση, η αστυνομία δεν μπήκε στον χώρο του πανεπιστημίου να πιάσει αυτούς τους ανθρώπους που προξένησαν αυτές τις φθορές. Τι γίνεται εδώ; Υπάρχει μια δυσκολία στην εφαρμογή του;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα το έλεγα αυτό. Θα έλεγα το εξής. Ότι εμείς, κάναμε ένα γενναίο βήμα με την κατάργηση του ασύλου που το ζητούσε η ελληνική κοινωνία, γιατί δεν ήταν ένα άσυλο ιδεών ήταν άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχετε δει και από εικόνες που έχετε δείξει εσείς και που έχουμε δει και στις εφημερίδες ότι έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα και εν προκειμένω στο οικονομικό πανεπιστήμιο και στους γύρω δρόμους εκτός των άλλων πανεπιστημίων. Αυτό είναι ένα περιστατικό, χθες, το οποίο έκρινε η αστυνομία ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει στο πανεπιστήμιο. Και μην περιμένετε πάντα για οποιοδήποτε θέμα ανακύπτει να μπαίνει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο. Η αστυνομία θα μπαίνει στο πανεπιστήμιο όταν το κρίνει και η ίδια και οι πρυτανικές αρχές αλλά μετά την παρέμβαση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το να σπάνε τις επιχειρήσεις των ανθρώπων απ’έξω δεν είναι ένα θέμα που να δικαιολογεί την αστυνομία να μπει στο πανεπιστήμιο να πιάσει αυτούς τους ανθρώπους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Επαναλαμβάνω είμαστε στην αρχή μιας αλλαγής υποδείγματος. Η αλλαγή του υποδείγματος τι είναι; Ότι καταργήθηκε το άσυλο που έβρισκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων. Ξεκινήσαμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λάου-λάου δηλαδή.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: … καθαρίζουμε το τοπίο και η αστυνομία σιγά-σιγά θα κάνει τη δουλειά της. Δεν θα είναι όμως κάθε φορά ανάλογα με το πώς θα ήταν και η χθεσινή μέρα, μια άλλη ημέρα μια άλλη εβδομάδα αφορμή για να μπαίνει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο. Πάντα θα γίνεται σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές και πάντα με την επιχειρησιακή της άποψη εκείνη τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άρα πιστεύετε ότι χθες ορθώς το αξιολόγησε η αστυνομία και δεν κινήσατε τους ανθρώπους που ήταν εκεί.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα κάνω, θα ασκήσω κριτική στις επιχειρησιακές αποφάσεις της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την κυβέρνηση εκπροσωπείτε.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η αστυνομία είναι για να κάνει τη δουλειά της. Εμείς χτίζουμε το πλαίσιο. Βάζουμε τον νόμο και η αστυνομία μάσα στα πλαίσια του νόμου και του Συντάγματος θα κάνει τη δουλειά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό θέλουμε. Δεν θέλουμε να γίνουμε εμείς οι στρατηγοί στη δουλειά της αστυνομίας. Όπως δεν γίναμε το καλοκαίρι πυροσβέστες στη δουλειά της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρέχω λίγο τη συζήτηση, γιατί πρέπει να κλείσουμε. Θέλω ένα σχόλιό σας για τις εξελίξεις που έχουμε στην προανακριτική μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής για την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλο. Ακούμε σήμερα σενάρια περί αντικατάστασης των δύο βουλευτών από τους εαυτούς τους. Θέλω να σας ρωτήσω πως θα χειριστείτε αυτό το θέμα και αν πιστεύετε ότι υπάρχει και κάποια… από πίσω γιατί άκουγα διάφορα στελέχη σας που μιλούν για μια παρελκυστική τακτική από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που μπορώ να σχολιάσω είναι κατά την άποψή μου μια κίνηση αποπροσανατολισμού από την ουσία της υπόθεσης. Από κει και πέρα η κυβέρνηση δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης. Είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή είναι μια υπόθεση της Βουλής. Η Βουλή έχει συστήσει την Προκαταρκτική Επιτροπή σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής και κάνει τη δουλειά της. Δεν θέλουμε εμείς σαν κυβέρνηση να παρεμβαίνουμε σε αυτή τη δουλειά της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Η Προκαταρκτική Επιτροπή πήρε μια απόφαση και οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να την σεβαστούν. Αυτό είναι και το νόημα της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: παρ’ όλα αυτά εάν συνεχιστεί αυτή η διελκυστίνδα και καταλαβαίνεται ότι αυτό σημαίνει παρακώληση του έργου της Προανακριτικής Επιτροπής.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θέλω να κάνω εικασίες ότι θα συνεχιστεί. Ελπίζω ότι δεν θα συνεχιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζετε στην εκτόνωση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ελπίζω ότι δεν θα συνεχιστεί και θα πάμε σε μια εκτόνωση γιατί αυτό επιβάλει η κοινή λογική και αν θέλετε νομίζω ότι το ίδιον συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:… Σας ευχαριστώ για την συζήτηση που είχαμε.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr