Τρέχων Άρθρο
Στ. Πέτσας στα “Παραπολιτικά”: “Διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό”

Στ. Πέτσας στα “Παραπολιτικά”: “Διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό”

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα
στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στο δημοσιογράφο κ. Κώστα Παπαχλιμίντζο

1. Ξεκινάμε από το μεταναστευτικό: Περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έρθει φέτος στην Ελλάδα. Εφόσον η Ε.Ε. συνεχίσει την άκαμπτη στάση της για την κατανομή τους σε άλλα κράτη-μέλη, τι μπορεί να κάνει η χώρα μας για το ζήτημα αυτό; 

Το ζήτημα έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό σε όλες τις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και στον Ο.Η.Ε.. Έχει τεθεί επίσης από τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπίας μας στην Ε.Ε. στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER). Έχουμε ήδη την πρωτοβουλία των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας με τις επισκέψεις τους στην Τουρκία και την Ελλάδα για σχετικές διαβουλεύσεις. Έχουμε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Βουλγαρία, για τη συζήτηση πτυχών του προβλήματος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7-8 Οκτωβρίου. Και, όπως γνωρίζετε, αναπτύσσουμε προσπάθειες προκειμένου να συμπεριληφθεί το θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ηςΟκτωβρίου. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση. Με στήριξη στη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν μπορεί -όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη της Συμφωνία του Σενγκεν, αλλά αρνούνται την ανάληψη συναφών υποχρεώσεων. Προσδοκούμε, λοιπόν, ότι θα επικρατήσει ρεαλισμός.

2.Παρά τη συζήτηση που έγινε με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, η προκλητική ρητορική του Προέδρου της Τουρκίας συνεχίζεται και οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές βαίνουν σχεδόν αμείωτες. Θα αλλάξει στάση η ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην Άγκυρα; 

Ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν έθεσε όλα τα θέματα. Τα πλέον επείγοντα ζητήματα είναι το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στην Κύπρο, τις πρπκλητικές ενέργειες της γείτονος στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, που ανεβάζουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών. Από τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα αυτά ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί -και όχι να διαψευσθεί- το καλό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές ότι θέλουμε τον διάλογο και τη συνεργασία, αλλά με μια βασική και απαράβατη προϋπόθεση: Το σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

3.Τι προσδοκά η Κυβέρνηση από την παρουσία του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα και από τη νέα αμυντική συμφωνία με τις Η.Π.Α.;  

Πέρα από τα άμεσα οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, η νέα συμφωνία ενισχύει τη στρατηγική σχέση της χώρας μας με τις Η.Π.Α. και αναβαθμίζει τη σημασία της στο δυτικό σύστημα ασφαλείας. Οι Η.Π.Α. αναγνωρίζουν έμπρακτα τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της Πατρίδας μας στην ταραγμένη γειτονιά μας και μάλιστα σε μια περίοδο που μπορεί να κρίνονται πολλά. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία επιφυλάσσει προφανή θετικά οφέλη για τα εθνικά μας συμφέροντά.

4.Στα αμιγώς εσωτερικά τώρα, έχετε καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για την ψήφο των ομογενών. Είστε ανοιχτοί σε διαπραγμάτευση με τους άλλους πολιτικούς Αρχηγούς προκειμένου να εξασφαλίσετε την απαιτούμενη συναίνεση;   

Ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει την πρόθεσή του να συναντηθεί με τους πολιτικούς Αρχηγούς για το συγκεκριμένο θέμα και αυτό αναδεικνύει τη σημασία που δίνει στην επίλυσή του. Την πρόθεσή του αυτή αναμένεται να την κάνει πράξη την ερχόμενη εβδομάδα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι αφορά ουσιαστικά στη διευκόλυνση των εκτός Επικρατείας ψηφοφόρων, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Έτσι, δεν θα υποβάλλονται σε ταλαιπωρία και έξοδα προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, που ήδη έχουν. Η διευκόλυνση αυτή είναι συνταγματική επιταγή και εθνική υποχρέωση. Επιθυμούμε να βρεθεί κοινός τόπος και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό και από τους 300 της Βουλής.

5.Ποιες θα είναι οι βασικές φοροελαφρύνσεις στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού;

Θα ισχύσει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ.. Θα υπάρχει πρώτα από όλα η θέσπιση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 9%, αντί του 22% που είναι σήμερα για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Κι αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς αφορά πρώτιστα τους οικονομικά πιο αδύναμους, ενώ επηρεάζει και το τελικό φορολογικό αποτέλεσμα για όλους. Θα υπάρχει, επίσης, η προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Θα περιλαμβάνονται ακόμα τα φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων, ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και κράνη, καθώς και ο μειωμένος φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα.

6. Ο τέως Υπουργός Νίκος Παππάς ζήτησε η Ε.Ρ.Τ. να εξαγοράσει την εταιρεία Forthnet. Πως αντιμετωπίζετε την πρόταση αυτή; 

Πως δεν το σκέφτηκε όταν ήταν Υπουργός; Και γιατί μόνο τη Forthnet; Γιατί να μην αγοράσει και την Cosmote TV και όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες; Ας σοβαρευτούμε καλύτερα. Τα χρήματα της Ε.Ρ.Τ. είναι χρήματα των φορολογουμένων, όχι του εκάστοτε Υπουργού για να τα χρησιμοποιεί για εξαγορά ψήφων ή άλλα μικροπολιτικά οφέλη. Ο κρατισμός και ο λαϊκισμός κόστισαν πολύ στη χώρα μας. Εμείς σεβόμαστε τα χρήματα των φορολογουμένων, δεν τα σπαταλούμε. Η νέα διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. θα παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ώστε να γίνει αυτό που επιθυμούν όλοι οι Έλληνες: Αντικειμενική, πλουραλιστική και ανεξάρτητη. Η Κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στο έργο της διοίκησης και θα την κρίνει με βάση τα αποτελέσματά της σε σχέση με το σχέδιο που θα έχει εγκριθεί.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr