Τρέχων Άρθρο
Στ. Πέτσας: “Είναι η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο άμεση και απερίφραστη απομόνωση της Τουρκίας”

Στ. Πέτσας: “Είναι η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο άμεση και απερίφραστη απομόνωση της Τουρκίας”

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη

Για Σύνοδο Κορυφής

Όπως ξέρετε, χθες, στη διάρκεια του δείπνου, ο Πρωθυπουργός έθιξε τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας. Τρία βασικά στοιχεία που ζητούσαμε να περάσουν στα Συμπεράσματα, πέρασαν. Είναι η καταδίκη της Τουρκίας, η αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη «συμφωνία» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας  δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και φυσικά η στήριξη στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Είναι ξεκάθαρο -και από τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του δείπνου, αλλά και κατά τις προηγούμενες ημέρες- ότι πρέπει να υπάρχει, κατ’ αρχάς, μια κοινή γραμμή της Ευρώπης. Όχι μόνο στα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό και η σχέση που θέλει να έχει η Ευρώπη με την Τουρκία. Η οποία όντως είναι μια σημαντική χώρα για τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής, αλλά η συμπεριφορά της πρέπει να είναι συμβατή με το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου για να μπορούν οι σχέσεις αυτές να γίνουν ακόμη καλύτερες. 

Είναι η πρώτη φορά, που υπήρξε τόσο άμεση και τόσο απερίφραστη απομόνωση της Τουρκίας από όλες τις χώρες και όχι μόνον της Ευρώπης. Έχουμε τις ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, που δείχνουν ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι μόνο μια σθεναρή και ψύχραιμα αποφασιστική στάση μπορεί να οδηγήσει τελικά στη βελτίωση των σχέσεων που θέλουμε.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr