Τρέχων Άρθρο
Σόφια: Ημέρες Κωνσταντίνου Καβάφη

Σόφια: Ημέρες Κωνσταντίνου Καβάφη

Μια ενδιαφέρουσα βραδιά γόνιμου προβληματισμού πάνω στο έργο του Καβάφη και την παγκόσμια απήχησή του είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν Βούλγαροι και Έλληνες, φίλοι της ελληνικής λογοτεχνίας και του πολιτισμού, στην εκδήλωση που οργάνωσε στη Σόφια στις 8 Μαρτίου, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας και τον ελληνο-βουλγαρικό σύνδεσμο «Αριστοτέλης-Γέφυρα Πολιτισμού».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία κ. Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού γυρίζει μια νέα σελίδα στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Στη συζήτηση με θέμα «Η διεθνής απήχηση του Καβάφη: μια ελληνο-βουλγαρική συνάντηση», την οποία συντόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, πήραν μέρος η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ και Λάιντεν Μαρία Μπολέτση, ο ποιητής και πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας, η μεταφράστρια λογοτεχνίας και νεοελληνίστρια Ζντράφκα Μιχαήλοβα, ο επίκουρος καθηγητής του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου Γκεόργκι Γκότσεφ και η επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Βέλικο Τύρνοβο Ελένη Κουρμαντζή.

Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα και απαγγελία ποιημάτων του Καβάφη στην κεντρική αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Ο εξάρχων βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και συνθέτης Σίμος Παπάνας ερμήνευσε τη «Δωδεκαννησιακή Σουίτα» του Γιάννη Κωνσταντινίδη και το «Τραγούδι» από τη «Βουλγαρική σουίτα» του Πάντσο Βλαντιγκέροφ. Στο πιάνο τον συνόδευε η αντιπρύτανης της Βουλγαρικής Εθνικής Μουσικής Ακαδημίας καθηγήτρια Μπορισλάβα Τάνεβα.

Απαγγελίες ποιημάτων του Καβάφη έγιναν από τον Γιώργο Χουλιάρα στα ελληνικά και την ηθοποιό Γιάνα Τιτόβα στα βουλγαρικά, ενώ ο ηθοποιός Αλεκ Αλέξιεφ απήγγηλε ένα από τα πρώτα ποιήματα του Καβάφη και το μοναδικό στα αγγλικά που έχει διασωθεί, με τίτλο «Leaving Therapia».

Το ΓΤΕ Σόφιας στήριξε την εκδήλωση προωθώντας ανακοίνωση τύπου στους πολιτιστικούς συντάκτες των σημαντικότερων ΜΜΕ και των κυριότερων ιστοσελίδων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και, παράλληλα, οργάνωσε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα Γκέτσεφ της πρεσβείας, μία ημέρα πριν την εκδήλωση. Στην συνέντευξη, την οποία συντόνισε η προϊσταμένη του Γραφείου Μαρία Τυροπώλη, μίλησαν στους δημοσιογράφους οι διοργανωτές της εκδήλωσης: ο πρόεδρος του ΕΙΠ καθ. Κ. Τσουκαλάς, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γ. Χουλιάρας, η καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου «Αγ. Κλήμης της Αχρίδας» Πέτια Γιάνεβα και ο πρόεδρος του ελληνο-βουλγαρικού συνδέσμου «Αριστοτέλης-Γέφυρα Πολιτισμού» Γιάννης Λιόλιος.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr