Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη, Γιώργο Ευγενίδη και Μάιρα Μπάρμπα

Για σενάρια ανασχηματισμού 

Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρες. Δεν έχει ούτε ανασχηματισμό, ούτε εκλογές. Νομίζω ότι είναι ένα αγαπημένο θέμα στα Μ.Μ.Ε. και σε πάρα πολύ κόσμο, που ασχολείται με την πολιτική, το οποίο από καιρού εις καιρόν έρχεται. Εμείς ως προτεραιότητα έχουμε την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου. Ο Πρωθυπουργός το αξιολογεί συνεχώς, όπως κάνει και τώρα με τον απολογισμό του εξαμήνου και τον σχεδιασμό του επόμενου.
Αύριο, για παράδειγμα,  έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που πρέπει, κάνει τις παρατηρήσεις του εκεί που νομίζει ότι χρειάζεται επιτάχυνση, απονέμει τα εύσημα εκεί που πάμε καλά και συνεχίζουμε. 
Νομίζω ότι δεν έχει συνηθίσει το πολιτικό μας σύστημα μια νέα κουλτούρα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Εμείς είπαμε συγκεκριμένα πράγματα πριν τις εκλογές και κοιτάζουμε να τα εφαρμόσουμε. Το σύνθημά μας είναι: «Το είπαμε, το κάναμε». 

Για μεταναστευτικό 

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη των τοπικών αρχόντων, όπως του Περιφερειάρχη ή των Δημάρχων, να έχουν μια συνεχή και άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους τους, δηλαδή τους δημότες και τους πολίτες της Περιφέρειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα μείνουμε αδρανείς. Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και οι κλειστές δομές. Προχωρούμε από τις αρχές της εβδομάδας στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των κλειστών δομών. Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των νησιωτών μας και των πολιτών όλης της Ελλάδας.
Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να γίνουν οι κλειστές δομές διότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλουμε αντιδράσεις για τις αντιδράσεις. Υπάρχει κάποιος να υποδείξει κάτι άλλο; Θέλουμε να διατηρούνται αυτές οι άναρχες δομές; Δεν θέλουμε να ξανάρθει το Καλοκαίρι και να έχουμε αυτές τις άναρχες δομές, οι οποίες δεν θα μπορούν να υποδεχθούν με ασφάλεια, με συνθήκες υγιεινής και με έλεγχό τους νέους πρόσφυγες ή μετανάστες, από την Τουρκία. Θέλουμε να έχουμε προλάβει να κατασκευάσουμε τις κλειστές δομές, ώστε σιγά-σιγά να μπει μια τάξη και να κλείσουν οι άναρχες δομές. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των τοπικών κοινωνιών.

Για τις δηλώσεις του κ. Μουτζούρη ότι οι αυτοδιοικητικοί, οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα μπουν μπροστά στις μπουλντόζες 

Τους καλούμε -και θα τους καλούμε μέχρι τελευταία στιγμή- να μην πάνε. Είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων των νησιών και όλης της χώρας, να γίνουν οι κλειστές δομές. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν γίνουν κλειστές δομές, όπως ζητούν οι άνθρωποι εκεί, θα έμεναν οι ανοιχτές δομές. Λένε «να κλείσουν και οι ανοιχτές». Ας υποθέσουμε ότι θα κλείσουν οι ανοιχτές και δεν θα δημιουργηθούν κλειστές. Πού θα πάνε; Στο σπίτι του κ. Μουτζούρη;  Δεν είναι απλά τα πράγματα. Φαίνεται ότι δεν πιστεύουν οι άνθρωποι αυτοί, ότι εμείς θα κάνουμε τις κλειστές και θα κλείσουμε τις ανοιχτές δομές. Πιστεύουν ότι θα μείνουν και οι ανοιχτές. Τους λέμε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Θα γίνουν οι κλειστές δομές, θα μεταφερθεί το προσωπικό που χρειάζεται από τις ανοιχτές στις κλειστές και θα αποσυμφορηθούν τα νησιά με τις επιστροφές προς την Τουρκία ή με τη χορήγηση ασύλου που θα τους ανοίξει το δρόμο προς τα Δυτικά. Η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου όπως έχει απαντήσει ο κ. Μηταράκης θα περιοριστεί, σε πρώτο βαθμό, μέχρι 24 ημέρες και γενικά -συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών και των υπολοίπων διαδικασιών- θα διαρκεί περίπου δύο μήνες. 

Για την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα 

Πολύ φόβο βλέπω. Ακούσαμε την αναφορά που έκανε ο κ. Τσίπρας. Είπε κανείς ότι είναι πουθενά κατηγορούμενος ο κ. Τσίπρας; Έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής η οποία εξετάζει το ζήτημα του κ. Παπαγγελόπουλου. Ο κ. Τσίπρας κατηγορείται για κάτι και λέει να πάει στο Ειδικό Δικαστήριο;  Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αγνοεί βασικά θέματα του Συντάγματος ο κ. Τσίπρας. Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έχει τις αρμοδιότητες που έχουν οι Εισαγγελικές Αρχές. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να συσπειρώσει την εσωκομματική του βάση. Φοβάται με όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα από τις αποκαλύψεις πολλών Εισαγγελέων στη διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής. Βλέπει όμως και μια δική του φθορά στο εσωτερικό του κόμματός του -όπως είδαμε στην Κεντρική Επιτροπή- και προσπαθεί να βάλει τον εαυτό του τάχα ως θύμα, θέλοντας να προλάβει και τις καταθέσεις που έρχονται τις επόμενες ημέρες. Μπορεί να έχει καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με το τι έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα, που εμείς δεν την έχουμε αυτή τη στιγμή. Ο ίδιος βάζει τον εαυτό του στο κέντρο και αυτή η αναφορά του δείχνει έναν φόβο. 
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποδομήσει το έργο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη σε αυτούς τους επτά μήνες. Τι θα πει απάτη -«αυταπάτη» τη βάφτιζε ο κ. Τσίπρας, ενώ ήταν μια καθαρή απάτη- το ξέρουμε όλοι. Κάποιοι θα έσκιζαν τα μνημόνια, αλλά υπέγραψαν ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, μας φόρτωσαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ζημιά, είτε στις τράπεζες, είτε εξαιτίας της απώλειας εθνικού εισοδήματος. Εκτόξευσαν τα επιτόκια  κοντά στο 15%, ενώ αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 1%. Δηλαδή έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φέρουν τη χώρα πίσω και δυστυχώς την έφεραν.
    
Για τους προστατευόμενους μάρτυρες 

Το μείζον στη Δικαιοσύνη είναι οι  συγκεκριμένοι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι λένε ότι είναι κλειδί για την υπόθεση, να μην παρεμποδίζουν το έργο της Δικαιοσύνης. Γιατί να αρνείται κάποιος να καταθέσει; Δεν θα ήθελε ο καθένας να γνωρίζει και να μην υπάρχουν δικονομικά προβλήματα που να στερούν την αποκάλυψη της αλήθειας;
Το μείζον είναι ότι τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν και θα δούμε πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν πρέπει να υπάρχουν δικονομικά προβλήματα στην αποκάλυψη της αλήθειας. Πιστεύουμε η αλήθεια θα αποκαλυφθεί όσο κι αν κάποιοι φοβούνται. 

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Έχουμε πει σε όλους τους τόνους, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είναι αρκετό προκειμένου να λάβουν το μήνυμα όλοι οι αποδέκτες συμπεριλαμβανομένου του κ. Ερντογάν.
Έχουμε την αποτρεπτική ισχύ για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και τους συμμάχους μας στο πλευρό μας. Ένα μέρος αυτής της συμμαχίας είναι και η γαλλική συνεργασία την οποία έχουμε αναπτύξει όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο.
Θεωρούμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αποκλιμάκωση ρητορικής, αν σκεφτεί κανείς το τι έχουμε ακούσει κατά καιρούς, αν και σε διάφορες περιπτώσεις ακούμε διάφορα πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το θέμα είναι να αποκλιμακωθούν οι ενέργειες, όχι μόνο για θέματα που έχουν να κάνουν με τα άκυρα «μνημόνια» Τουρκίας και Λιβύης, αλλά και για την Α.Ο.Ζ. της Κύπρου και θέλουμε να το δούμε.
Νομίζω ότι τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοιχτά. Αυτό θα επιδιώκουμε πάντα. Να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμα και σε φάσεις που υπάρχουν σημαντικές εντάσεις.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr