Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους 60 και άνω

Προχωρήσαμε σε αυτή την υποχρεωτικότητα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τα στοιχεία που έρχονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τα νοσοκομεία, από τις Μ.Ε.Θ., από τους ανθρώπους που διασωληνώνονται, που χάνουν τη ζωή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών ανήκει στην κατηγορία των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, που είναι από 60 ετών και πάνω. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι σταδιακά -και κυρίως από τον Σεπτέμβριο και μετά- έχουμε εξαντλήσει κάθε μέθοδο πειθούς για να πείσουμε τους συμπολίτες μας, κυρίως αυτής της κατηγορίας, να εμβολιαστούν.

Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας 60 ετών και πάνω είναι αυτοί, που είναι οι πιο ευάλωτοι στη βαριά νόσηση. Είναι αυτοί που κινδυνεύουν να μπουν στις Μ.Ε.Θ., να διασωληνωθούν, να χάσουν τη ζωή τους. Το Νοέμβριο υπήρξε μεγάλη αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα. Οι συμπολίτες μας σε αυτή την κατηγορία, ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν λιγότερο. Ανταποκρίθηκε μόλις ένα 3%, όταν στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες ανταποκρινόταν το 5%, το 10%, το 15%. Έχουμε σήμερα πεντακόσιους και πλέον χιλιάδες συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω που επιμένουν να μην εμβολιάζονται, παρά το γεγονός ότι το 83% αυτής της ηλικιακής κατηγορίας έχει εμβολιαστεί. Απέδωσε η προσπάθεια που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, όμως εξακολουθεί να παραμένει ένα ποσοστό της τάξεως του 16%-17% που είναι ανεμβολίαστο. Αυτό  εγκυμονεί κίνδυνο για τη δική τους υγεία και για την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επιπλέον, ενόψει και της μετάλλαξης «Όμικρον», δεν υπήρχε περιθώριο να μην πάρουμε αυτή τη σκληρή απόφαση, που είναι μία απόφαση ευθύνης, στον άξονα της υπευθυνότητας σε ώρες κρίσιμες και όχι μια  απόφαση που ζυγίζει το πολιτικό κόστος.

Δεν υπάρχει περίπτωση να θέλει κάποιος να εμβολιαστεί και να μην φέρει η Πολιτεία το εμβόλιο στην πόρτα του. Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι  σε αυτό. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 19.000 συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα μετακίνησης, στα σπίτια τους. Έχουμε φτιάξει συνεργεία επί τόπου εμβολιασμών σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές και της νησιωτικής και της ορεινής Ελλάδας. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Αν υπάρξουν άνθρωποι ηλικιωμένοι, που θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά αδυνατούν να μετακινηθούν, το εμβόλιο θα πάει στην πόρτα τους. Είναι καθαρό αυτό. Έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Όταν δεν εμβολιάζεσαι, έχεις πάρα πολύ υψηλές πιθανότητες να νοσήσεις, δεν προστατεύεις τον εαυτό σου, αυξάνεις την πίεση στο Σύστημα Υγείας, στερώντας τη δυνατότητα να είναι πιο αποτελεσματικό, απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει αυτά που τους λέει η Πολιτεία και που μπορεί να βρεθούν να έχουν την ανάγκη του Συστήματος Υγείας για μια σειρά από άλλες ασθένειες.

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί απέναντι στον κόσμο που ζητάει πρωτοβουλίες από τους πολιτικούς και όχι διαπιστώσεις και παχιά λόγια, δεν υπάρχει η έννοια της «προαιρετικής υποχρεωτικότητας». Η υποχρεωτικότητα για να έχει αντίκρισμα, πρέπει να συνδέεται και με ορισμένες κυρώσεις. Εδώ η κύρωση δεν έχει να κάνει με μια αντίστοιχη στέρηση, ούτε ζητάς σε κανέναν να δώσει εξετάσεις, ούτε τού ζητάς να υποβληθεί σε καμιά δοκιμασία. Εμβόλιο δωρεάν δίνεις σε όλους. Ούτε διχάζεις, ούτε ψάχνουμε αντιπαλότητες. Του λες «κάνε το εμβόλιο για να σωθείς, για να μην νοσήσεις, για να μην διασωληνωθείς, για να μην κινδυνεύεις να χάσεις τη ζωή σου και για να μην επιβαρύνεις ευρύτερα και τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας με ό,τι συνέπειες έχει αυτό».

Για την στάση του Αλέξη Τσίπρα

Όταν δίναμε το μπόνους και το κίνητρο στα νέα παιδιά να εμβολιαστούν και πήγε ο εμβολιασμός από το 13% που ήταν τότε στο 60%, ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι εξαγοράζουμε συνειδήσεις. Σήμερα λέει το ακριβώς αντίθετο. Λέει, δηλαδή, ότι αντί να τους υποχρεώσουμε, θα έπρεπε να δώσουμε ένα μπόνους σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ένα οικονομικό κίνητρο, για να πάνε να εμβολιαστούν. Άλλα τότε, άλλα τώρα. Κάθε φορά τα αντίθετα. Κάθε φορά «όχι» σε όλα. Κάθε φορά η ίδια καραμέλα με διαπιστώσεις, με κατηγορίες, με καταστροφολογία, με μένος έναντι της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και με μια επιλογή να κάνει αντιπολίτευση μέσα από την πανδημία. Δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν σηκώνει το βάρος της ευθύνης, που απαιτείται να σηκώσει κάθε πολιτική δύναμη, αυτήν την ώρα που δίνουμε τη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας. Τη μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, την οικονομία ανοιχτή. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί εκεί είναι που δίνεται τώρα η μεγάλη μάχη.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr