Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60

Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο, το τελευταίο εργαλείο που έχει κανείς στα χέρια του για να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη. Ο Πρωθυπουργός πήρε αυτή την πολύ γενναία και επιβεβλημένη απόφαση, σε ό,τι αφορά τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω. Φαίνεται ότι υπάρχει μία ανταπόκριση πολύ ικανοποιητική. Από την ώρα που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα μέχρι σήμερα, έχουμε 50.000 νέα ραντεβού. Έχουμε, δηλαδή, περίπου το 10% εκείνων που ήταν ανεμβολίαστοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, να έχουν σπεύσει να κλείσουν το ραντεβού της πρώτης δόσης.

Παράλληλα με την υποχρεωτικότητα υπάρχει η απόφαση να ανοίξει η αναμνηστική, η τρίτη δόση, τρεις μήνες μετά το δεύτερο εμβόλιο. Συνεχίζουμε με όλους τους τρόπους την προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ανοίξει μια συζήτηση για το πώς θα προσαρμόσουν τα κράτη τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό, ενόψει και της μετάλλαξης «Όμικρον», που εν πολλοίς ακόμη παραμένει αχαρτογράφητη. Η κατάσταση είναι δυναμική. Ό,τι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε στο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης που πρέπει, η Κυβέρνησή μας θα το κάνει και θα το κάνει έγκαιρα, όπως πρώτη και έγκαιρα πήρε μια σειρά από μέτρα. Θυμίζω το «πράσινο» πιστοποιητικό, το άνοιγμα της τρίτης δόσης για όλους, την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας άνω των 60.

Όλες μας οι αποφάσεις έχουν περάσει και από τη βάσανο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πολύ πρόσφατα αποφάνθηκε το ΣτΕ και σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα του μέτρου για την ΕΜΑΚ και τους υγειονομικούς. Η συζήτηση περί συνταγματικότητας είναι πολύ σοβαρή. Έγκριτοι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί δημόσια και υπάρχουν οι αποφάσεις των Δικαστηρίων.

Πέραν όμως της συνταγματικότητας, υπάρχει η πιο σημαντική διάσταση. Το μέτρο δεν είναι ούτε τιμωρητικό, ούτε εισπρακτικό. Δεν παίρνουμε το μέτρο για να μπουν τα 100 ευρώ, από τους ανεμβολίαστους στον κρατικό κορβανά. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Δεν θέλουμε να τους τιμωρήσουμε. Στόχος είναι να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση, για να αξιοποιήσει ο καθένας το προνόμιο αυτό της επιστήμης, να θωρακιστεί, να σώσει τη ζωή του, αλλά και να αποκλιμακωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Προφανώς, η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει ένα αντίτιμο, για να είναι υποχρεωτικότητα. Όμως, μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο.

Με αυτούς που έχουν κάνει εμβόλια στο εξωτερικό και ενδεχομένως δεν αναγνωρίζονται εδώ, θα υπάρξουν διευκρινίσεις και διευθετήσεις. Θα μπορούν να πηγαίνουν σε αντίστοιχες και αρμόδιες Υπηρεσίες, να δηλώνουν τον εμβολιασμό που έχουν κάνει, για να έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, είτε είναι πολίτες της Ε.Ε., είτε τρίτης χώρας, εφόσον το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο από τον Π.Ο.Υ..

Για τα Χριστούγεννα 

Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και όσο πιο πολύ μείνουμε εστιασμένοι στο να το εφαρμόσουμε τόσο πιο καλά, τόσο με περισσότερη ασφάλεια θα περάσουμε τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις γι’ αυτούς που μπορούν να κινούνται σε κλειστούς χώρους. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το πώς πρέπει να κινούνται οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας με τα τεστ. Έχει αναμορφωθεί το πλαίσια για το πιστοποιητικό νόσησης. Αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη. Δεν έχουμε κατά νου να βάλουμε περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Συστήνουμε όλοι να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η ελληνική Πολιτεία για ένα δωρεάν self test, έτσι ώστε και οι εμβολιασμένοι να τεστάρουν την κατάστασή τους εθελοντικά.

Προφανώς θα εφαρμοστούν μέτρα, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στους εμβολιασμένους να μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση σε θεματικά πάρκα, σε χώρους που θα γίνονται εκδηλώσεις. Και οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας να μην έχουν την ίδια πρόσβαση. Με αυτό το πλαίσιο ασφάλειας, τηρώντας τα μέτρα, με τους ελέγχους της Πολιτείας που έχουν εντατικοποιηθεί και θα βρίσκονται σε υψηλή ένταση το επόμενο διάστημα, ακολουθώντας ο καθένας αυτά που πρέπει να κάνει, έχοντας κατά νου ότι ο κορονοϊός είναι εδώ,  θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να περάσουμε τα Χριστούγεννα.

Καταλαβαίνει ο καθένας ότι θα πρέπει, μέσα στο πλαίσιο της λογικής, το εμβόλιο να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε συγκέντρωση μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Είναι αυτονόητο. Διότι βάζουμε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τους ανθρώπους με τους οποίους θα καθίσουμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι να ευχηθούμε, να αλλάξουμε ευχές και χρονιά. Είναι ζήτημα συναίσθησης της ευθύνης απέναντι σε αυτούς που αγαπάμε και στον εαυτό μας. Αυτά που βλέπουμε τριγύρω μας από τα νοσοκομεία και τις εντατικές, όχι απλώς πρέπει να μας προβληματίσουν, πρέπει να οδηγήσουν τη σκέψη μας εκεί.

Για την οικονομία και τις δράσεις στήριξης της κοινωνίας

Είμαστε σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων, κυρίως της πανδημίας, αλλά και της κρίσης ανατίμησης των τιμών, η οποία συνδέεται σε ένα βαθμό και με την πανδημία. Παρά αυτό το ασταθές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ δυναμικούς ρυθμούς, χάρη και στα μέτρα που πήραμε για τη στήριξη της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στη γενικότερη πολιτική μας. Αυτά, λοιπόν, τα οικονομικά επιτεύγματα η Κυβέρνησή μας τα κάνει κοινωνικό κεκτημένο. Τα επιστρέφει στην κοινωνία, σε εκείνους που έχουν ανάγκη και σε εκείνους που χρήζουν ειδικής επιβράβευσης. Όχι δίνοντάς τους από τη μια και παίρνοντάς τα από την άλλη τσέπη με φόρους, εισφορές, χαράτσια, όπως γινόταν στο παρελθόν, πράγμα που το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί και το σύνολο των ανθρώπων της δημιουργίας και της παραγωγής.

Έχουμε δώσει πάνω από 650 εκατομμύρια για τη στήριξη των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο επίδομα θέρμανσης. Έχουμε διευρύνει την περίμετρο εκείνων που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης. Πάνω από 1.500.000 εκατομμύρια νοικοκυριά, σε σχέση με τις περίπου 850.000 πέρυσι, θα μπορούν φέτος να πάρουν επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα, την Πέμπτη, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, υλοποιήθηκε η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους συμπολίτες μας άτομα με ειδικές ανάγκες. Εκατό χιλιάδες υγειονομικοί του Ε.Σ.Υ. και του ΕΚΑΒ θα πάρουν μισό μισθό παραπάνω, ως ειδική επιβράβευση, τον Δεκέμβριο. Διπλασιάζεται για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το επίδομα για τον Δεκέμβριο. Εφαρμόζουμε πολιτική στοχευμένη, ουσιαστική, που δίνει σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη και που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Είμαστε πρωταθλητές στους ρυθμούς ανάπτυξης. Είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο σε ό,τι αφορά την αύξηση του πληθωρισμού. Οι ανατιμήσεις είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που δεν οφείλονται στη χώρα. Προφανώς θα έχουν το αποτύπωμά τους στα ελληνικά νοικοκυριά. Γι’ αυτό και η προσπάθειά μας από την αρχή, από το Σεπτέμβριο, ήταν με μια πολιτική σώφρονα, ουσιαστική, αποτελεσματική, ώστε να έχουν αυτές οι ανατιμήσεις στην ενέργεια το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα.

Εκτός από τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουμε πάρει, όλο αυτό το διάστημα, έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε παραπάνω χώρο, έτσι ώστε να μπουν στην αγορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που δεν είχαν δουλειά. Το πιο ουσιαστικό που έχει να προσφέρεις σε κάποιον για να αντιμετωπίσει, όχι απλώς τις ανατιμήσεις, αλλά τις δυσκολίες της επιβίωσης, είναι να δημιουργήσει συνθήκες για να βρίσκει δουλειά. Έχουμε τους λιγότερους άνεργους από το 2011 και μετά. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής πολιτικής που, αντί να κλείσουν δουλειές και να μπουν λουκέτα, επιτρέπεις στο να ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις και να βρίσκει περισσότερος κόσμος δουλειά. Από εκεί που κάποιος δεν είχε καθόλου μισθό, δεν είχε καθόλου εισόδημα, αν δεν ήταν δικαιούχος κάποιου επιδόματος, τώρα δουλεύει και μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή.

Οι ευάλωτοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν και πλήττονται πιο πολύ σε περιόδους κρίσεων  και  γι’ αυτό  εκεί είναι εστιασμένο το ενδιαφέρον μας. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στο 2022 θα υπάρχει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Όλη μας η πολιτική κινείται προς την κατεύθυνση, η κοινωνία να νιώθει το μέρισμα της ανάπτυξης που πραγματοποιείται στη χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, οι επενδύσεις που έρχονται είναι οι προϋποθέσεις που έχουμε δημιουργήσει, έτσι ώστε, όταν με το καλό θα έχει φύγει από πάνω μας η σκιά της πανδημίας και τα όσα προβλήματα αυτή δημιουργεί, να μπορέσει η χώρα να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr