Τρέχων Άρθρο
Σημεία Συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA

Σημεία Συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA

Σημεία Συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και την εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα

 

Για την ακρίβεια και τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το γεγονός ότι ανακτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα, και ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στον κόσμο σε μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το γεγονός ότι είμαστε δεύτεροι σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, είναι σημαντικά νέα. Όχι γιατί είναι δείκτες, που από μόνοι τους αφορούν τους πολίτες, αλλά είναι σημαντικά νέα, γιατί όλες αυτές είναι προϋποθέσεις για τη μείωση των συνεπειών, όσο το δυνατόν περισσότερο, μιας παγκόσμιας κρίσης: Η χώρα μας έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, με βάση τα στοιχεία της  Eurostat. Υποχώρησε ο γενικός πληθωρισμός στο 2,4%, δυο μονάδες κάτω από τον γενικό μέσο όρο στην Ευρώπη. Δηλαδή από τις 20 χώρες, εμείς είμαστε οι τρίτοι από το τέλος.

 

Όμως, ο δείκτης ο οποίος επιμένει, είναι ο επιμέρους δείκτης «τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά», ο οποίος έπεσε στο 8,8% στην πρώτη εκτίμηση. Αυτό τι σημαίνει; Δεν σημαίνει ότι μειώνονται πλέον οι τιμές, αλλά ότι αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό. Γιατί φαίνεται, λοιπόν, ότι υποχωρούν οι δείκτες; Γιατί σε μια παρατεταμένη εισαγόμενη κρίση, μια σειρά  από πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης φαίνεται ότι αποδίδουν.

 

Ουσιαστικά βλέπουμε ότι είμαστε στην αρχή του τέλους, όχι στο τέλος, μιας πολύ δύσκολης κατάστασης και για τη χώρα μας. Γιατί, τι αποδίδει λοιπόν; Το κυριότερο για μένα είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση και την προηγούμενη 4ετία, αλλά  και μετά τις εκλογές, στην κατεύθυνση της αύξησης των αποδοχών: Αυξάνει τους μισθούς του Δημοσίου κατά 10,5%, άρα ουσιαστικά το διαθέσιμο εισόδημα, και σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο. Στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα είχαμε αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 20%, 15% η αύξηση του μέσου μισθού και με το «ξεπάγωμα» των τριετιών και με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Ποιος είναι ο στόχος; να πάμε στα 1500 ευρώ μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνονται οι συντάξεις και δίνεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Απαλλάσσονται οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ  από τη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτά είναι σημαντικά γιατί είναι μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν. Και μειώνουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης ή και πολλές φορές τις εξαλείφουν, αναλόγως τη δυσκολία που έχει ένα νοικοκυριό. Ο δεύτερος τομέας παρεμβάσεων, που είναι διαρκείς, είναι οι έλεγχοι και, όταν υπάρχει παράβαση, τα πρόστιμα. Πέντε εκατομμύρια ευρώ έχουν επιβληθεί σε πρόστιμα, μόνο το 2023. Και συνεχίζονται αυτές οι διαδικασίες σε 5000 κωδικούς. Και ο τρίτος τομέας παρεμβάσεων είναι οι έκτακτες στηρίξεις ανά κατηγορία, ανά περίπτωση, όπως είναι «το καλάθι του νοικοκυριού», όπως είναι το market pass, που παραμένει για τις πληγείσες περιοχές, όπως είναι τα 22 εκατ. ευρώ στήριξη για το ρεύμα, όπως είναι το επίδομα θέρμανσης. Τι θέλω να πω: Όποιος βγει και πει ότι όλα αυτά λύνονται με 2-3 νομοθετικές παρεμβάσεις ή αυτοί που αύξαναν φόρους με 2-3 μειώσεις φόρων  – και το λένε μάλιστα σε μας που μόνο μειώσαμε και καταργήσαμε φόρους -και όλα αυτά λύνονται μαγικά, τότε κοροϊδεύουν τον κόσμο. Γιατί θα είχε βρεθεί μια χώρα από τις 20 της ευρωζώνης -και οι 17 εκ των οποίων έχουν μεγαλύτερο πληθωρισμό από μας – και θα το είχε κάνει. Τι χρειάζεται; Χρειάζεται επίμονη προσπάθεια, κατανόηση των πολιτών, ελέγχους και, χωρίς να εκτροχιάζονται τα δημόσια οικονομικά, να δίνουμε συνεχώς περισσότερο εισόδημα στους πολίτες,  από την ανάπτυξη.

 

Για την αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ανακοίνωση βγήκε χθες από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μια  στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρία, η οποία βασίζεται προφανώς σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρία αυτή. Ενημερωνόμαστε από τα επίσημα στοιχεία και από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ και το ΕΜΠ, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα οποία έχουν βγει ως πορίσματα, με βάση τα στοιχεία. Και θα έχουμε και επίσημη ενημέρωση τη Δευτέρα από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Βρούτση.

Δεν υπήρξε κάποια ολιγωρία από την Κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά και εφόσον γίνουν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες, γιατί ξέρετε πρέπει αυτό να πιστοποιηθεί και να βεβαιωθεί- θα ξεκινήσουν προφανώς και οι διαδικασίες αποκατάστασης. Το κράτος, εν προκειμένω το ΟΑΚΑ, η διοίκηση του συγκεκριμένου οργανισμού, καλείται να εφαρμόσει όσα υποδεικνύουν οι ειδικοί. Δεν έχει τη δυνατότητα, αυτή τη στιγμή, το κράτος να αμφισβητήσει ή να διαψεύσει μια επιστημονική μελέτη και αυτός είναι ο λόγος που οδηγηθήκαμε στην αναστολή λειτουργίας. Το μόνο που μπορεί να κάνει – και θα το κάνει – είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση και να δει την καλύτερη δυνατή λύση για την ασφάλεια των πολιτών.

 

Θα σας πω ότι σίγουρα, πάντως, η Κυβέρνηση η οποία μπήκε σε αυτή τη διαδικασία και μιας αναβάθμισης συνολικά του ΟΑΚΑ και του ελέγχου των κτιρίων και μια σειρά ενεργειών ώστε να βάλουμε τάξη στο Κράτος συνολικά, σε πάρα πολλές επιμέρους πτυχές του και με πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν ακόμα, και με έντονη αυτοκριτική που έχουμε κάνει και εμείς, γιατί ήδη κυβερνάμε τέσσερα χρόνια, σε διαχρονικές παθογένειες, είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα σας πω το εξής: Είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μπει, σε καμία περίπτωση, σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών. Από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι μια πολύ σημαντική περιουσία, συνολικά το ΟΑΚΑ, ένα κόσμημα, μέσα στις εγκαταστάσεις του οποίου έχουν γίνει τεράστιες επιτυχίες. Και συλλογικές και ατομικές εθνικές επιτυχίες. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό, το ασφαλέστερο δυνατό και ταχύτερο δυνατό.

 

Για την αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι την εξαντλήσαμε εχθές τη συζήτηση και με όσα απάντησα και στην Ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών και στη συνέχεια μια ανταπάντηση που έδωσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, χθες ο κ. Κασσελάκης είτε δεν κατάλαβε τι είπε στο βίντεο, είτε δεν κατάλαβε τι του απάντησα, είτε και τα δύο. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα . Δεν μας απασχολεί εμάς. Αλλά, αν σκεφτείτε ότι ένας άνθρωπος ο οποίος εξελέγη  από ένα σώμα περίπου 140.000 ανθρώπων -και πήρε ένα σημαντικό ποσοστό για να εκλεγεί-, αμφισβητεί και επιτίθεται και χαρακτηρίζει τους βουλευτές -οι οποίοι εξελέγησαν από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία των βουλευτικών εκλογών στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι- ουσιαστικά αμφισβητεί και την Αρχή της πλειοψηφίας. Για άλλα πράγματα, λοιπόν, κατηγορήσαμε τον κ. Κασσελάκη, για άλλα πράγματα μας απάντησε. Μας απάντησε γιατί του είπαμε ότι θα φτιάξει πρόγραμμα από τα μέλη του. Προφανώς και καλά θα κάνει να φτιάξει πρόγραμμα με τα μέλη του. Αυτή τη φορά απλά ας το κοστολογήσει, γιατί έχει νομοθετηθεί και η σχετική κοστολόγηση. Εμείς θέλουμε πολιτική αντιπαράθεση και με τον κ. Κασσελάκη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων.

 

Για τις θεσμικές διαδικασίες για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να μιλάμε με στοιχεία, να κάνουμε τη συζήτηση που κάνουμε για τα προβλήματα των πολιτών, για την ακρίβεια, για τις δομές του Κράτους, το τι παραλαμβάνει κάθε φορά μια κυβέρνηση, τι ενέργειες κάνει και τί παραδίδει, ενόψει των εκλογών, ζητώντας την επανεκλογή, όπως έγινε το 2023. Αυτή είναι η συζήτηση, με στοιχεία. Ακούμε λοιπόν για θεσμικές παρεμβάσεις και να εγκαλούν την Κυβέρνηση, και μάλιστα όχι μόνο ένα κόμμα, το έκανε και ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ακόμα δεν έχει απαντήσει από πού ήξερε ένα επικείμενο πρόστιμο το οποίο θα επιβληθεί. Εδώ, έχουμε το εξής φοβερό. Έρχεται η Βουλή, εκκινεί την προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο – δεν το έκανε αυτό η Κυβέρνηση εξωθεσμικά – και λέει: Έχουμε τη θητεία μελών που έχει λήξει και πρέπει να αντικατασταθούν, έναν χρόνο μετά. Και μάλιστα και κάποιοι και λίγο περισσότερο. Ανακοινώνεται αυτή η διαδικασία, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Την επόμενη ημέρα συγκαλείται η Ανεξάρτητη Αρχή να συνεδριάσει. Και τρεις ημέρες μετά εγκαλεί την Κυβέρνηση ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης γιατί αντικαθίστανται μέλη που έχει λήξει η θητεία τους. Εγώ δεν ξέρω τι αντιπροτείνει ο κ. Ανδρουλάκης, πραγματικά – και μας ενημερώνει, μάλιστα, και για ένα επικείμενο πρόστιμο, που δεν καταλαβαίνω από πού το γνωρίζει. Ουσιαστικά, ο κ. Ανδρουλάκης πήγε να κάνει άλλη μια φορά στείρα αντιπολίτευση, μια, ουσιαστικά, αντιπολίτευση η οποία παραπέμπει σε άλλο κόμμα, που δεν νομίζω ότι προσφέρει ούτε στον τόπο ούτε σε κανέναν. Και μας είπε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να καταλάβουμε από πού το ήξερε. Εν πάση περιπτώσει, η διαδικασία ολοκληρώθηκε όπως προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα.

 

Για τα έργα μετά τον Ιανό, τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών και την προστασία των πληγέντων στη Θεσσαλία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι εκτιμήσεις οι οποίες ειπώθηκαν, δηλαδή, για παράδειγμα ότι αυτές οι βροχοπτώσεις συμβαίνουν μια φορά στα 300 χρόνια, ήταν με βάση το τι συνέβη μέχρι τη στιγμή που έγινε το γεγονός. Δύο βδομάδες μετά συνέβη ένα, επίσης, όχι αντίστοιχο απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά σοβαρό πλημμυρικό φαινόμενο. Αυτό το οποίο, μας ενημέρωσε και ο αρμόδιος υπουργός ο κύριος Σταϊκούρας, φαίνεται ότι προφανώς και έγιναν έργα από τον Ιανό και μάλιστα μας είπε ότι όλες οι γέφυρες οι οποίες έγιναν μετά τον Ιανό, άντεξαν, κράτησαν. Έργα, τα οποία έγιναν μετά τον Ιανό, επειδή έγιναν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, τουλάχιστον Ιανού, κράτησαν. Προφανώς υπήρχαν και έργα συνολικά, διαχρονικά, και εδώ είναι οι διαχρονικές παθογένειες και όλα αυτά που συζητάμε και κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας, που προφανώς τώρα πρέπει να γίνουν ακόμα καλύτερα.

Έχει ξεκινήσει, νωρίτερα και από τον Ιανό, η καταβολή των αποζημιώσεων. Έχουν δοθεί ήδη 37 εκατομμύρια και γίνονται συνεχώς καταβολές.

Γιατί καλά τα λέμε εμείς εδώ, σημασία έχει οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό, όσο γίνεται στην κανονικότητα της ζωής τους. Να πάρουν άμεσα τα χρήματα, τα 6.600, να γίνουν κανονικά ξανά τα σπίτια τους, να συνεχίσουν να ζουν τις ζωές τους, να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Αυτό, λοιπόν, είναι για το οποίο εργάζεται η Κυβέρνηση. Είναι εύκολη η διαδικασία; Όχι. Γιατί οι αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί δεν έχουν προηγούμενο, ούτε με τον Ιανό, ούτε με μεγάλα φαινόμενα πυρκαγιάς. Εδώ πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να τελειώσει όλο αυτό, ως προς την αποζημίωση και τα έργα τα οποία θα γίνουν, να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εδώ έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε κάτι για να το συνδέσουμε με τη συζήτηση της οικονομίας. Πόσο σημαντικό είναι ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης για τα οικονομικά, διότι το λέω και το τονίζω και το είδαμε και με την άμεση κίνηση του Πρωθυπουργού και τη χρηματοδότηση και με το γεγονός ότι μπορεί το Κράτος να χρηματοδοτήσει όλες αυτές τις εργασίες.

 

Για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα μέτρα στήριξης των πολιτών

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε μια συγκεκριμένη ανακοίνωση, για να δοθεί με έμφαση μάλιστα στις οικογένειες με παιδιά και σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, εγώ αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Θα σας πω μια γενική αρχή: Χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές, χωρίς να χρεώνουμε τη χώρα μας, χωρίς να εκτροχιάζουμε τα δημόσια οικονομικά, έχουμε αποδείξει, σε πολύ δύσκολες περιόδους, ότι όποτε υπάρχει πλεόνασμα το δίνουμε, το ξανά λέω, δίκαια και σε όλους. Όμως, φαίνεται ότι αποδίδουν πολύ περισσότερο, με βάση τις υποχωρήσεις των δεικτών, τα μόνιμα μέτρα τα οποία ήδη έχουμε ψηφίσει. Σκεφτείτε ότι ζούμε σε μία χώρα που όλοι λέγανε διαχρονικά «εντάξει, ρε παιδί μου και ένα από τα δέκα που λέει, να κάνει». Το 50% όσων είπαμε προεκλογικά ψηφίστηκαν και θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν όλα.

Για την πάταξη της αισχροκέρδειας

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πάντοτε και κάποιοι, οι οποίοι σε μία κρίση, σε μία δύσκολη κατάσταση καιροφυλακτούν για να κερδοσκοπήσουν και να παρανομήσουν.  Χθες ανακοίνωσε ο Υπουργός για ένα μεγάλο πρόστιμο σε μία εταιρεία η οποία παρέβη τον νόμο  για  το μέγιστο περιθώριο κέρδους. Άλλες εταιρείες έκαναν εικονικές εκπτώσεις, εταιρεία όχλησης για οφειλές, ενοχλούσε έναν πολίτη επανειλημμένως και της επέβαλε πρόστιμο η αρμόδια Αρχή, καθώς ο οφειλέτης είχε προχωρήσει σε ρύθμιση και την τηρούσε. Δυστυχώς, θα υπάρχουν εκείνοι που παρανομούν. Ευτυχώς, υπάρχει Κράτος και Πολιτεία που δεν εξαιρεί κανέναν, ούτε μεγάλες εταιρείες, ούτε πολύ μεγάλες εταιρείες. Τα πρόστιμα που μπήκαν στις εταιρείες διανομής φαγητού, τα πολλά πρόστιμα που μπήκαν -πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ για όλες αυτές τις παραβάσεις και τα αδικαιολόγητα κέρδη και όλα τα υπόλοιπα τα οποία ελέγχει και επιβάλλει πρόστιμα στη συνέχεια το Κράτος.

Αν θέλουν, λοιπόν, κάποιοι να έχουν πρόστιμα μεγαλύτερα από τα κέρδη που παρανόμως, με βάση σε όσα προβλέπονται, βγάζουν, ας συνεχίσουν. Εμείς είμαστε εδώ με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κανένας δεν θα ξεφύγει.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr