Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» (6/5/22)

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» (6/5/22)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»  και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης των πολιτών 

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα το προηγούμενο διάστημα που αφορούσαν κυρίως τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες.  Η πραγματικότητα ήταν ότι για τις καταναλώσεις από εκεί και πέρα, δηλαδή για όσους έκαιγαν περισσότερο ρεύμα, για τη μεσαία τάξη, οι ανατιμήσεις είχαν δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες και ο κόσμος πλήρωνε πολύ περισσότερα. Δεν ήταν εύκολη η άσκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Η συνετή οικονομική διαχείριση, η πολύ μελετημένη δουλειά, η παράλληλη κινητικότητα που αναπτύξαμε στην Ευρώπη, μας επέτρεψε, μη περιμένοντας άλλο την ευρωπαϊκή απάντηση -την οποία επιδιώξαμε και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε- να έχουμε αυτό το σχέδιο. Μειώνει δραστικά, πολύ ουσιαστικά τις αυξήσεις στο ρεύμα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για όλες τις καταναλώσεις.

Οι λογαριασμοί θα έρχονται φθηνότερα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ, θα δουν μια επιστροφή χρημάτων απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Θα τους επιστραφεί το 60% των αυξήσεων μετά τις εκπτώσεις που ήδη είχαν δοθεί το προηγούμενο διάστημα. Μιλάμε, δηλαδή, για εισόδημα απευθείας στην τσέπη των πολιτών των καταναλωτών. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον πάροχο, ούτε με τον λογαριασμό της ενέργειας. Είναι λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Θα υπάρξει μια πλατφόρμα, η οποία θα είναι εξαιρετικά αναλυτική και εύχρηστη, που θα ανοίξει από αρχές Ιουνίου. Νομίζω ότι μπορούμε βάσιμα να υποστηρίζουμε ότι από τα μέσα Ιουνίου και μετά, με βάση το πώς θα πηγαίνουν και οι δηλώσεις, ο κόσμος θα αρχίσει να βλέπει πίσω τα χρήματα στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Από εκεί και πέρα, το Μάιο και τον Ιούνιο, θα υπάρχει, πέραν των όσων ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα, οριζόντια έκπτωση 50%  για τις καταναλώσεις πέραν των 300 κιλοβατώρων που μέχρι στιγμής επιδοτούνται. Το τρίτο, το πιο ουσιαστικό, ίσως η πιο καθοριστική παρέμβαση στην ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη, είναι αυτό που θα ισχύει από τον Ιούλιο με ένα ορίζοντα,  ο οποίος θα είναι έως και 12 μήνες.  Με τη διπλή παρέμβαση που γίνεται και στη χονδρική και στη λιανική, αποσυνδέει επί της ουσίας την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου, αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε κατά 70% με 80% λιγότερα στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν από τους Υπουργούς, αφορούν τους πάντες, αφορούν και τις επιχειρήσεις. Από τον Ιούλιο και μετά σε 500.000 νοικοκυριά, που είναι τα πιο ευάλωτα δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου, επιδοτείται το 100% των αυξήσεων. Στο σύνολο των καταναλώσεων στους οικιακούς καταναλωτές -κύριας και άλλης κατοικίας- η επιδότηση των αυξήσεων θα φτάσει από 70 μέχρι και 85% σε κάποιες περιπτώσεις. Ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα δουν και αυτές πάρα πολύ μεγάλες μειώσεις σε ό,τι αφορά την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακόμα μεγαλύτερες. Και οι αγρότες –είναι και αυτό πολύ σημαντικό- θα πληρώνουν πολύ φθηνότερα, με μείωση  από 80 μέχρι 85% των αυξήσεων.

Η επιστροφή χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αφορά φυσικά πρόσωπα.

Όλη η συνετή οικονομική διαχείριση το προηγούμενο διάστημα, η απόδοση της οικονομίας το 2021 με το  μικρότερο έλλειμμα από αυτό που υπολογίζαμε, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που επιτρέπουν τις αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους που είδαμε το τελευταίο διάστημα, οι ρυθμοί ανάπτυξης που πετύχαμε και κυρίως η καλή ανάγνωση του διεθνούς σκηνικού, μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε την πιο αποφασιστική παρέμβαση  για το ενεργειακό  σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για το ηλεκτρικό ρεύμα μπορούμε βάσιμα να υποστηρίζουμε ότι θα έχουν τη θετική τους αντανάκλαση σε ό,τι αφορά και σε μέρος των αυξήσεων σε άλλα καταναλωτικά αγαθά, κυρίως σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις. Βοηθώντας, δηλαδή, τις επιχειρήσεις να πληρώνουν λιγότερο ρεύμα, μπορεί βάσιμα να ελπίζει κανείς ότι αυτό θα συγκρατήσει, ενδεχομένως, τις ανατιμήσεις και σε μια σειρά από άλλες κατηγορίες. Τρέχουν, ήδη, παρεμβάσεις -που θα συνεχιστούν- σε ό,τι αφορά και το πετρέλαιο κίνησης και τα υπόλοιπα καύσιμα. Ήδη, η ανταπόκριση του κόσμου στην πλατφόρμα για την επιδότηση είναι πάρα πολύ θετική.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της τιμής στα καύσιμα. Ήδη μέχρι τον Ιούνιο έχουμε ανακοινώσει μια πολύ σημαντική επιδότηση στους δικαιούχους. Εντείνουμε και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο  τους ελέγχους το επόμενο διάστημα. Ό,τι μπορεί περισσότερο να γίνει σε όλους τους τομείς, θα γίνει.

«Λεφτόδενδρα» δεν υπάρχουν πουθενά. Τα χρήματα βρέθηκαν από τη συνετή οικονομική διαχείριση της κυβερνητικής πολιτικής όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα χρήματα θα προκύψουν και από τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και από το ειδικό τέλος που, όπως ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, θα μπει στα όποια υπερκέρδη μόλις προσδιοριστούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η κατάργηση των φόρων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που κάνει αυτή η Κυβέρνηση έχει μόνιμο χαρακτήρα. Και δεν υπάρχει περίπτωση οι φόροι που καταργήσαμε να επανέλθουν με οποιοδήποτε τρόπο.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Κάθε μέρα που περνά για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι μέρα που εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να βρεθούμε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, δίπλα σε όλους, όπως είναι και το μήνυμα του Συνεδρίου μας που ξεκινάει σε λίγες ώρες από τώρα.

 

 

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr