Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και την δημοσιογράφο, Σία Κοσιώνη

Για τις εκλογές και τη σημασία της ψήφου της 21ης Μαΐου

Πιστεύουμε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη προκειμένου να προκύπτουν βιώσιμες και σταθερές Κυβερνήσεις, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της Πατρίδας μας. Δεν μπαίνουμε στη λογική πρώτης ή δεύτερης κάλπης. Έχουμε μπροστά μας εκλογές στις 21 Μαΐου, αυτές βλέπουμε.

Ζητάμε ένα αποτέλεσμα στις εκλογές της πρώτης κάλπης που θα παίξει καθοριστικό ρόλο, έτσι ώστε σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής να μπορεί να προκύψει μία σταθερή, αυτοδύναμη Κυβέρνηση με ενιαίο λόγο, που γρήγορα και αποτελεσματικά θα παίρνει τις απαιτούμενες για τη χώρα αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι οι αυτοδύναμες Κυβερνήσεις μπορούν να εγγυηθούν καλύτερα την προοπτική της χώρας και πολλές φορές σχήματα που έχουν την ετικέτα της συνεργασίας, μπορεί να αποτελούν συνταγή παραλυσίας, αναζητώντας διαρκώς έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή συνεννόησης, με ατέρμονα κομματικά παζάρια, την ώρα που τα γεγονότα θα «τρέχουν». Εμείς έχουμε αυτή τη δεδηλωμένη θέση, πάντοτε την υποστηρίζαμε με συνέπεια.

Εκείνοι που πιστεύουν στις συνεργασίες, τι ακριβώς λένε στους πολίτες; Δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο της «προοδευτικής συνεργασίας», ντρέπονται να πουν ότι σε αυτό θα συμπεριλαμβάνουν και τον κ. Βαρουφάκη με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα στελέχη που μαθαίνω εσχάτως ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει «επιστρατεύσει». Ντρέπονται να πουν, αν θα συνεννοηθούν για το ποιος θα είναι Πρωθυπουργός. Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε λέγοντας να στείλουμε τη Νέα Δημοκρατία στην Αντιπολίτευση να μην είναι Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, να μην είναι Πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Μετά είπε ότι ο κάθε πολιτικός Αρχηγός -άρα και ο εαυτός του- είναι εν δυνάμει Πρωθυπουργός.

Έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου και σε αυτές τις εκλογές εκτός από το πολιτικό διακύβευμα που είναι να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χώρας, καθοριστικά επίσης είναι: Ποιος θα κερδίσει, ποιος θα είναι πρώτος, γιατί αυτό θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο. Δεύτερον, ποια θα είναι η διαφορά γιατί αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μετέπειτα πορεία  για αυτοδύναμη, σταθερή, αποτελεσματική διακυβέρνηση. Τρίτον, είναι καθοριστική η ψήφος των πολιτών γιατί το αποτέλεσμα θα περιορίσει, θα εκμηδενίσει την όποια πιθανότητα για «Κυβέρνηση ηττημένων», κάτι που αποτελεί ευθέως καταστρατήγηση της λαϊκής εντολής. Υποστηρίζουν ορισμένοι ότι δεν θέλουν «Κυβέρνηση ηττημένων», κάποιες φορές υποστηρίζουν ότι θέλουν «Κυβέρνηση ολίγον ηττημένων».

Σήμερα δεν υπάρχει κάτι που να μην μας δείχνει ότι η βασικότερη υπόθεση, το βασικότερο σενάριο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μπορεί να πετύχει μία συμπαγή, αυτοδύναμη αποτελεσματική Κυβέρνηση. Αν η άποψη των πολιτών σε αυτές τις εκλογές είναι διαφορετική, δηλαδή οι πολίτες σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, που μπορεί να δώσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, πουν κάτι διαφορετικό, εκεί είμαστε να αξιολογήσουμε και να «ζυγίσουμε» την απόφαση τους αυτή. Η Νέα Δημοκρατία είναι πυλώνας σταθερότητας. Δεν είναι σκοπός μας να κυνηγούμε ατέρμονες εκλογικές διαδικασίες. Πιστεύουμε ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, αφού έχουμε πετύχει μία νίκη σε μία καθοριστική εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε  μία αυτοδύναμη ισχυρή και αποτελεσματική Κυβέρνηση. Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι πολύ σημαντική. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα άλμα με βάση τα σενάρια, τις υποθέσεις, τις αγωνίες. Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές στις 21 Μαΐου και αυτή είναι η καθοριστική αναμέτρηση, που θα δείξει προς τα πού πάνε τα πράγματα.

Για τις συνεργασίες

Το δικό μας καθήκον είναι στην πραγματικότητα -και όχι σε ένα εικονικό πολιτικό σύμπαν, με αριθμητικές παραμέτρους και αλγόριθμους- με τεκμήριο το έργο μας, τη διαχείριση των κρίσεων που κάναμε και τα πολλά και σπουδαία που πετύχαμε σε αρκετούς τομείς, στην Ελλάδα που αλλάζει με προσπάθεια για να κερδίσουμε και αυτές τις νησίδες αντίδρασης, να πείσουμε τους πολίτες ότι η ανοδική πορεία αυτή πρέπει να συνεχιστεί.

Η μόνη δύναμη που εγγυάται την πορεία αυτή, όχι γιατί απλώς το πιστεύει και βρίσκεται μέσα στο αξιακό και ιδεολογικό της πλαίσιο, αλλά και γιατί το απέδειξε με τα πεπραγμένα κατά την διάρκεια αυτής της τετραετίας, είναι η Νέα Δημοκρατία. Εδώ είμαστε σε αυτήν την πραγματικότητα να αντιπαρατεθούμε, να συγκριθούμε, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και οι πολίτες να ζυγίσουν και να αποφασίσουν.

Είχαμε μαζί μας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε κομβικές αποφάσεις που πήραμε; Στα Τέμπη αναδείχθηκαν χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Κράτους και με δικές μας ευθύνες. Όταν πηγαίναμε να αλλάξουμε τις παθογένειες αυτές, με την αξιολόγηση, τα κίνητρα στο Δημόσιο, εσωτερικούς ελέγχους, κίνητρα για αυτούς που δουλεύουν για να αμείβονται περισσότερο, δεν είχαμε μαζί μας την Αντιπολίτευση. Την είχαμε απέναντι μας. Όταν ψηφίζαμε τους νόμους για να μπορεί ο ΕΦΚΑ να αποδίδει τις συντάξεις, όχι σε δύο και σε δυόμιση χρόνια, αυτή την ντροπή του Ελληνικού Κράτους, αλλά σε 60 μέρες, δεν είχαμε μαζί μας την Αντιπολίτευση. Την είχαμε απέναντί μας. Όταν φέρναμε στους Οργανισμούς τεχνοκράτες και στελέχη της αγοράς, που έσωσαν τους Οργανισμούς αυτούς -μία διαλυμένη Δ.Ε.Η. την έκαναν μία ακμάζουσα επιχείρηση σήμερα- μας κατηγορούσαν για  golden boys. Η πολιτική παρουσία και συμπεριφορά σε μία σειρά από θέματα των πολιτικών δυνάμεων είναι και οδοδείκτης για το πώς θα συμπεριφερόντουσαν σε ένα άλλο σχήμα στο μέλλον.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας για να ψαρεύει στα θολά νερά. Ούτε είναι ένα κόμμα που αντιμετωπίζει τον πολίτη με τη λογική κουκιών. Δεν θεωρούμε κανένα ψηφοφόρο δεδομένο. Απευθυνόμαστε στο σύνολο της κοινωνίας, σε αυτούς που έχουν μεγάλες προσδοκίες και σε αυτούς που ψηφίζουν με βάση διαφορετικές προτεραιότητες και τους λέμε την αλήθεια με βάση το έργο μας, αλλά και την προοπτική που δίνουμε στον κόσμο για το μέλλον. Για παράδειγμα. Σε εκείνους που έχουν βασική προτεραιότητα τη διαχειριστική επάρκεια λέμε να συγκρίνουν, να δουν -ακόμα και μέσα από τα λάθη μας- ποιος έχει τη διαχειριστική επάρκεια για να εγγυηθεί τις φιλοδοξίες τους. Εκείνος ο Πρωθυπουργός που πήρε τη χώρα ουραγό στην ανάπτυξη και την έφερε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη; Εκείνος ο Πρωθυπουργός που πήρε την ανεργία στο 17% και την έφερε στο 11,5%;  Εκείνοι που ψηφίζουν με προτεραιότητα τις πατριωτικές ευαισθησίες θυμούνται άλλον Έλληνα Πρωθυπουργό να τον χειροκροτεί το Κογκρέσο όρθιο; Θυμούνται πως ήταν η κατάσταση στο μεταναστευτικό; Έχουν ξαναδεί τη χώρα να θωρακίζεται σαν «αστακός» σε όλα αυτά τα ζητήματα; Ο κόσμος που απαιτεί τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδος σε μια σειρά από τομείς, δεν έχει δει βήματα προόδου στο Κράτος  στη σχέση του με τον πολίτη, στα δικαιώματα, δεν έχει δει ότι σπάσαμε τα αποστήματα σε ό, τι αφορά την έμφυλη βία; Έγιναν λάθη, αλλά και από τα λάθη μας μαθαίναμε και προχωράμε μπροστά.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

Υπάρχει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστούν και κάποιες τεχνικές προσθήκες, εδώ είμαστε. Το ζήτημα έχει μια διπλή διάσταση. Η μια διάσταση είναι να μην επιτρέψουμε, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να ξεγελάσουν μαχαιροβγάλτες, νεοναζί, εγκληματικές οργανώσεις την ελληνική Δικαιοσύνη. Το άλλο πλαίσιο, που είναι ευθύνη όλων μας -και της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων- η πολιτική περιθωριοποίηση και αποδοκιμασία αυτών των μορφωμάτων. Είμαστε σε εγρήγορση, οτιδήποτε θεσμικά χρειαστεί να συμπληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη που θα κλείσει η Βουλή, εδώ είμαστε να το κάνουμε. Πάντως, επαρκές πλαίσιο υπάρχει, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε εγκληματική οργάνωση με οποιουσδήποτε «μπροστινούς» ή με οποιονδήποτε μανδύα, να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.

Η σχέση μου με τη Φθιώτιδα

Η σχέση μου με τον τόπο μου  και ο δεσμός μου με τους ανθρώπους του τόπου μου στη Φθιώτιδα, στη Λαμία, στις πόλεις και στα χωριά μας, υπερβαίνει την οποιαδήποτε  άλλη συνθήκη. Μπήκα στην πολιτική για πράγματα που πιστεύω, θα είμαι στην πολιτική όσο αντλώ δύναμη από την κοινωνία, όχι γενικώς και αορίστως. Από την κοινωνία που μεγάλωσα, που πήγα σχολείο, που είναι οι άνθρωποί μου, οι άνθρωποι που αγαπώ και που έχουν από μένα προσδοκίες και απαιτήσεις. 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr