Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

 

Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ζητήσαμε από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί σε όσα είπε ο κ. Κοντονής, τα οποία φυσικά δεν ήταν έκπληξη για τους Έλληνες. Ξέρουμε όλοι ότι από το Μάρτιο του 2019 και μέχρι τον Ιούνιο του 2019, υπήρχε μια γενική συζήτηση για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, από την τότε Κυβέρνηση. Είχε προειδοποιηθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί, ότι με τις τροποποιήσεις οι οποίες ήταν στα σκαριά, θα έπεφτε στα μαλακά η Χρυσή Αυγή. Το είχε καταγγείλει η Νέα Δημοκρατία και τ’ άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ακόμα και η ίδια η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επέμενε ότι αυτό είναι ένα δώρο προς τη Χρυσή Αυγή.

Χθες ζητήσαμε από τον κ. Τσίπρα, να βγει να τοποθετηθεί. Αντί αυτού, είδαμε κάποια συντροφικά μαχαιρώματα που κατέληξαν στη διαγραφή του κ. Κοντονή. Αυτός έχει να κάνει με τα εσωκομματικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κοινωνία εξακολουθεί να ζητά απαντήσεις.

Με αντισυνταγματικές και πρόχειρες τροπολογίες δεν θα πετάξουμε την μπάλα στο μέλλον για να ξεχάσουμε το παρελθόν. Όσον αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής αυτή καθ’ αυτή, φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ -με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που έκανε- να εξασφαλίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταλήγαμε στην απόφαση του Δικαστηρίου και στις ποινές τις οποίες αναμένουμε ν’ ακούσουμε. Όσον αφορά το μέλλον, υπάρχει το Σύνταγμα το οποίο προβλέπει στο άρθρο 51, παράγραφος 3, τι γίνεται με τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Εμείς έχουμε πει, ότι  μετά την ανακοίνωση των ποινών, θα δούμε τι πρέπει να γίνει, ώστε να τροποποιηθούν για το μέλλον οι σχετικές διατάξεις, ώστε ν’ αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα με μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Είναι προφανές, απ’ όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρούσαν ότι μπορούν στη Βουλή να «συνεργάζονται» -εντός εισαγωγικών για να μην υπάρχει παρεξήγηση- αλά καρτ, χαρακτηρίζοντας «ευπρόσδεκτες τις ψήφους» τους όταν βόλευε. Εμείς λέμε ότι η καταδίκη πρέπει να είναι καθολική και να μην υπάρχει κανένα περιθώριο ηθικής ή άλλης νομιμοποίησης τέτοιων ναζιστικών μορφωμάτων. Το εκλογικό Σώμα ήρθη στο ύψος των περιστάσεων, στις τελευταίες εκλογές. Για ν’ αφήσουμε οριστικά πίσω τέτοια  ναζιστικά μορφώματα που δεν έχουν θέση στην Ελλάδα, επιβάλλεται από εδώ και πέρα, όλα τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να είναι μια γροθιά απέναντι σε τέτοια μορφώματα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έγραψε «ένοχοι». Δεν ήταν αθώοι, ήταν ένοχοι. Αυτή είναι ιστορική απόφαση και δεν αλλάζει. Αυτό καταγράφεται στη συνείδηση όλων των πολιτών και έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο σε πολλές άλλες χώρες. Είναι κάτι το οποίο πιστώνεται στη χώρα μας.

Για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα στη σύγχυση με τις εύκολες απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα, ο λαϊκισμός οδηγεί στην εκτροφή του φιδιού όπως είδαμε και την προηγούμενη δεκαετία.  Με αντισυνταγματικές τροπολογίες, όπως ήταν προφανώς η χθεσινή του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, δεν μπορεί να δοθεί λύση. Το Σύνταγμά μας είναι σαφέστατο, όταν μιλάει για αμετάκλητες αποφάσεις, για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και είναι ξεκάθαρο όσον αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ότι εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη. Δεν  θέλουμε σύγχυση. Θέλουμε καθαρές λύσεις.

Φυσικά για το μέλλον απαιτείται τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και αυτό θα κάνουμε μετά την ανακοίνωση των ποινών. Σε ποιο επίπεδο θα είναι η τροποποίηση, θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι για το παρελθόν, γι’ αυτή τη δίκη που συγκλόνισε την Ελλάδα, γι’ αυτή τη δίκη που έχει να κάνει με ακριβώς την περιθωριοποίηση τέτοιων μορφωμάτων, δεν θα μπορούσε να αλλάξει τίποτα. Θα γίνει όμως για το μέλλον.

Για τον κορονοϊό και την λήψη νέων μέτρων

Η Ελλάδα έχει κι αυτή μια αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, όπως άλλες χώρες της Ευρώπης. Ευτυχώς για την Ελλάδα, δεν υπήρχε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων. Παραμένουμε σχετικά σταθεροί σε αυτά τα νούμερα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ιδίως στην Αττική υπάρχει μια πίεση. Όμως, από σήμερα ξεκινούν να μπαίνουν στο Σύστημα περίπου 50 Μ.Ε.Θ. και θα αναπτυχθούν σταδιακά μέσα στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες. Επομένως, θα αυξηθεί αρκετά η δυναμικότητα στην Αττική, που φαίνεται να πιέζεται περισσότερο. Από εκεί και πέρα, τα μέτρα τα οποία εφαρμόζουμε είναι πάρα πολλά. Αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόζονται. Υπάρχει μια κόπωση στον πληθυσμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού στον κόσμο. Το αναδεικνύει και στην τελευταία του έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα στον πληθυσμό και να μην φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους θα είναι προβληματικό και, ενδεχομένως, και μπούμερανγκ.

Πρέπει να σταθμίσει κανείς -και  αυτό το κάνουν οι ειδικοί, δεν το κάνει η Κυβέρνηση- εάν η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς η εξωτερικούς χώρους τελικά θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν υπάρχει μια εισήγηση της Επιτροπής έχουμε δείξει ότι την ακολουθούμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αν σταματήσει κανείς να φορά τη μάσκα στον εσωτερικό χώρο, γιατί κουράστηκε φορώντας την στους εξωτερικούς χώρους θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Η μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού γίνεται  μέσα στους χώρους εργασίας.

Μία από τις ανησυχίες, λοιπόν, είναι ότι αν υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, μπορεί να έχουμε μία χαλάρωση στον εσωτερικό χώρο και αυτό να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούμε.

Σημασία έχει ο συνδυασμός των μέτρων που παίρνουμε να είναι αυτός ο οποίος φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άρα, αυτό δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή. Είναι ένα από τα μέτρα τα οποία μπορεί να εξεταστούν αν έχουμε μία έκρηξη κρουσμάτων. Δεν εξετάζεται ούτε το μέτρο της μείωσης στο ωράριο των καταστημάτων, στις 10:00 μ.μ. Αντίθετα, μπορεί να εξεταστεί η διεύρυνση μέχρι τη 1 π.μ. Είναι από τα θέματα τα οποία τα εξετάζουμε πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς.

Έχουμε βάλει τρία κριτήρια, σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων, τα οποία τα εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα: Τα μέτρα που παίρνουμε να είναι απλά, να είναι εφαρμόσιμα και να είναι εύκολο να ελεγχθούν.

Από την Τρίτη έχει ανακοινώσει ο κ. Χαρδαλιάς ότι με την εμπειρία που έχουμε σωρεύσει το προηγούμενο διάστημα κάναμε τέσσερις ζώνες ανάλογα με τον κίνδυνο και το επιδημιολογικό φορτίο και κινούμαστε σταδιακά στην εναρμόνιση όλων των μέτρων σε διαφορετικές περιοχές ανάλογα με την κατηγορία στην οποία βρίσκεται κάθε περιοχή.

Για τα ελληνοτουρκικά

Η ενέργεια που έκανε στην Αμμόχωστο η Τουρκία έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γιατί είναι σαφέστατη η παράγραφος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, που μνημονεύει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Άρα, είναι μία συνειδητή  απόπειρα  της Τουρκίας να πάει απέναντι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με την ενέργεια που έκανε, θα βρεθεί απέναντι με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό τους λέμε να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σταματήσουν αυτές τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο. Το θέμα της Αμμοχώστου -το είπε χθες και ο Πρωθυπουργός στη τηλεδιάσκεψη που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν- είναι αναπόφευκτο να τεθεί το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όσον αφορά το θέμα των θαλασσίων ζωνών, των διερευνητικών επαφών, φαίνεται, ότι η αποκλιμάκωση, που είχε ακολουθήσει η Τουρκία τις προηγούμενες εβδομάδες, συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αυτές οι δύο NAVTEX οι οποίες, φαίνεται να κινούνται σε διεθνή ύδατα.

Μετά και τη χθεσινή συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου, πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στην ημερομηνία έναρξης. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι ότι θα είναι μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου Πιθανότατα να ξεκινήσουν μετά.

Θα κρίνει ο Πρωθυπουργός πότε είναι η κατάλληλη συγκυρία για ενημέρωση των πολιτικών Αρχηγών. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν την ενημέρωση που απαιτείται για όλα τα εθνικά μας θέματα.

 

 

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr