Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά

Η Ελλάδα επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά δεν θα αφήσει κανένα λόγο και καμία πράξη αναπάντητη

Αυτό που είδαμε στην Πράγα και συνειδητοποιήσαμε για μία ακόμη φορά είναι ότι η Κυβέρνηση προφανώς και δεν παρασύρεται από τις προκλήσεις και τη ρητορική τακτική και στρατηγική της Τουρκίας. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να αφήσει κανένα λόγο και καμία πράξη της τουρκικής πλευράς αναπάντητη. Αυτό γίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα συστηματικά. Από το 2020 και μετά έχει κλιμακώσει η Τουρκία την όξυνση, που δεν είναι μόνο ρητορική, είναι και με υβριδικές απειλές. Στον Έβρο, έχουμε τα περιστατικά που είναι αυξανόμενα το τελευταίο διάστημα. Εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, το προσφυγικό και έχουμε τα τραγικά συμβάντα με τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα. Κανένας λόγος και καμία πράξη της Τουρκίας δεν θα μένει αναπάντητη. Αυτό το συνειδητοποίησε καλά ο κ. Erdoğan και στην Πράγα.

Φυλάμε τα σύνορά μας με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, επιδεικνύοντας τον ανθρωπισμό που απαιτείται, όταν οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι γίνονται πιόνια στα χέρια των διακινητών με τις «πλάτες» τις περισσότερες φορές της τουρκικής πλευράς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους, να χάνουν τη ζωή τους και να δημιουργείται μία υβριδικού τύπου απειλή για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Θυμίζω τη σύγκρουση που είχαμε στο παρελθόν με αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Θυμίζω την αντίκρουση της προπαγάνδας -που υιοθετούσαν ορισμένοι δυστυχώς και μέσα στη χώρα- της τουρκικής πλευράς, ότι δήθεν το Λιμενικό Σώμα παίρνει μετανάστες, τους βγάζει τα ρούχα, τους παίρνει τα λεφτά, τα κινητά και τους βάζει να πνίγονται στο Αιγαίο. Απαράδεκτα πράγματα. Εξωφρενικά πράγματα αυτά για τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που σώζουν ζωές.

Οι ανακοινώσεις και οι δεσμεύσεις μας ότι ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος του Έβρου ποταμού ισχύουν εντός του χρονοδιαγράμματος και προχωρούν οι ενέργειες. Η προσοχή μας είναι εστιασμένη σε όλα τα σημεία που μπορεί να εκδηλωθεί η τουρκική προκλητικότητα είτε με τη μορφή υβριδικών απειλών, είτε με οτιδήποτε άλλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε από πολύ νωρίς, από το 2020, την κλιμακούμενη αυτή στρατηγική της Τουρκίας και φρόντισε με τις διεθνείς συμμαχίες, τον καθαρό λόγο στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, αποδομώντας τα επιχειρήματα της Τουρκίας, να συντονίσει την Ελλάδα με το διεθνές ρολόι της Ιστορίας. Αν σήμερα η χώρα μπορεί να μην πανικοβάλλεται και να μην τρομοκρατείται, είναι διότι διπλωματικά, κοινωνικά, οικονομικά και στρατιωτικά είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από τους απέναντι που μας προκαλούν. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής επιλογής και μιας συγκροτημένης πολιτικής του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βλέπουμε διαρκώς ότι οι Τούρκοι προσπαθούν είτε με μυθεύματα, είτε με τελείως παράνομες και έκνομες ενέργειες όπως είναι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο», να δημιουργήσουν κάποια τελεσμένα και να χτίσουν πάνω σε αυτά το επόμενο βήμα της προπαγάνδας ή των διεκδικήσεών τους. Η χώρα μας οφείλει να είναι σε εγρήγορση, όπως και είμαστε. Ψύχραιμα, αποφασιστικά αλλά και σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως έχουμε δείξει πάρα πολλές φορές, να αποδομήσουμε αυτή την προπαγάνδα και να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση είτε αυτή είναι στο πεδίο το διπλωματικό, είτε είναι στο πεδίο του λόγου, είτε είναι στο πεδίο των πράξεων.

Η Ελλάδα από τη μια είναι μια χώρα που επιδιώκει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ησυχία. Δεν έχουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό. Το έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πεντακάθαρα από το πιο επίσημο βήμα, αυτό της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.. Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι, να ανταποκριθούμε απέναντι στην οποιαδήποτε πρόκληση. Και είμαστε απολύτως έτοιμοι.

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει προς όφελος του πολίτη

Η προσπάθεια αντιμετώπισης της εισαγόμενης ακρίβειας είναι καθημερινή και δυναμική. Έχουμε το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήδη, έχει αρχίσει και μορφοποιείται. Έχουμε όλη την πολιτική του προηγούμενου διαστήματος, που έχει φτιάξει αναχώματα απέναντι στην επίθεση της ακρίβειας, με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης από το 2023, την αύξηση κρίσιμων επιδομάτων για σημαντικά κομμάτια του πληθυσμού, την πολιτική για το ρεύμα. Το δεύτερο φθηνότερο ρεύμα είχε το Σεπτέμβριο για τον καταναλωτή η χώρα μας. Κάθε δυνατότητα καινούργια που υπάρχει, έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δεν την αφήνουμε να αποτυπώνεται σε δείκτες ή σε θεωρητικό επίπεδο. Την επιστρέφουμε ως κοινωνικό μέρισμα στους Έλληνες πολίτες. Με μια όμως παράμετρο: Να μην διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και ισορροπία της χώρας. Βλέπουμε τι γίνεται στις αγορές, που έχουν φτάσει τα επιτόκια δανεισμού, πως δοκιμάζονται οι οικονομίες ισχυρότερων χωρών από εμάς. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Δοκιμάζεται από μια κρίση που δεν την δημιουργήσαμε εδώ, ενέσκηψε πάνω μας, μετά από μια δεκαετή περίοδο μνημονίων και την πανδημία. Έχει όμως μια Κυβέρνηση που τον καταλαβαίνει και που ό,τι περισσότερο μπορεί να γίνει, ό,τι δυνατότητα υπάρχει, θα διατίθεται για να μετριάσουμε τις δυσκολίες αυτές.

Ό,τι δυνατότητες έχουμε μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο, θα τις αξιοποιήσουμε για τους πολίτες. Στην κοινωνία ζούμε, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Αν δεν είχαμε πετύχει όλα αυτά που έχει πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανάπτυξη και την οικονομία το προηγούμενο διάστημα, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη  και στην επάρκεια των αγαθών και στις τιμές. Επειδή καταφέρνουμε να έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, επειδή καταφέραμε και μειώσαμε τους φόρους, επειδή έχουμε αυτά τα έσοδα από επενδύσεις και εξαγωγές, μπορούμε να μετριάσουμε το αποτύπωμα των αυξήσεων, κρατώντας ταυτόχρονα την οικονομία στη σωστή ρότα. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα.

 

 

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr