Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά

Η Κυβέρνηση αναζητά λύσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι το Χειμώνα που έρχεται θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο οι αντοχές του κόσμου. Αυτό δεν μπορεί να το προσπερνά κανείς. Χρειάζεται να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και να βρίσκει απαντήσεις. Οι εισαγόμενες κρίσεις απειλούν την καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο όλης της κοινωνίας, περισσότερο των πιο ευάλωτων. Άρα, δεν πρέπει να μένουμε στις διαπιστώσεις. Καθήκον της πολιτικής είναι να βρίσκει τρόπους και απαντήσεις, να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη.

Η Κυβέρνηση αναζητά λύσεις, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών αντοχών. Τα αρμόδια Υπουργεία θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει, θα δουν ιδέες που ενδεχομένως έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία αλλού, τηρουμένων των συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής αγοράς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Κυβέρνησή μας, έχοντας πλήρη ενσυναίσθηση των ζητημάτων, της αγωνίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να περάσουμε με το μικρότερο δυνατό «αποτύπωμα» την περίοδο που έχουμε μπροστά μας.

Κάθε περιθώριο που δημιουργεί η πολιτική μας γυρνάει πίσω, ως μέρισμα, στην κοινωνία και σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Υπάρχουν ανάγκες που είναι ανελαστικές. Το να μετακινηθεί κάποιος να πάει στη δουλειά του, το να καταναλώσει ηλεκτρική ενέργεια και ρεύμα για να φάει, να ζεσταθεί, να ζήσει με αξιοπρέπεια, είναι ανάγκες οι οποίες είναι ανελαστικές. Έχει αποδείξει η Κυβέρνηση με πολύ σώφρονα, συνετό και  αποτελεσματικό τρόπο, ότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες αυτές και χωρίς ιδεολογήματα, αλλά με πρακτική πολιτική, φέρνει αποτελέσματα.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., όπως και όλες οι κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και θα ολοκληρωθούν με καλά ζυγισμένα μέτρα, έχουν δύο κατευθύνσεις: Πρώτα από όλα, πολύ ουσιαστικές απαντήσεις σε αυτά που περιμένει ο κόσμος να ακούσει ενόψει μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Και μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα, γιατί μια Κυβέρνηση και μια πολιτική αυτό που πρέπει να κάνει είναι να διαμορφώνει και έναν ορίζοντα με σταθερές, για να ξέρει ο άλλος πώς θα κινηθεί.

Έχει γίνει πολύ σπουδαία δουλειά στο κομμάτι των αστικών συγκοινωνιών και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το προηγούμενο διάστημα. Προφανώς, οτιδήποτε μπορεί να γίνει για να ενισχύσει τον κόσμο να τις αξιοποιεί ακόμα περισσότερο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με το μηχανισμό που εφαρμόζουμε, έξι εκατομμύρια σπίτια, πληρώνουν 94% λιγότερο αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, εξαιτίας του μοντέλου τιμολόγησης που εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση. Και βεβαίως υπάρχουν μειώσεις σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σε αγρότες.  Οι προτάσεις Μητσοτάκη, που, έστω και με καθυστέρηση, δείχνουν να υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, είναι μία πάρα πολύ γενναία κίνηση που θα έρθει να ενισχύσει και το δικό μας εθνικό σχέδιο, αλλά και την προσπάθεια όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, για να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Η ενεργειακή κρίση έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την πανδημία. Είναι εξωγενής, εισάγεται, δεν παρήχθη εδώ. Δημιουργεί οικονομικές συνέπειες πάρα πολύ σημαντικές, όπως και η πανδημία. Και άρα, χρειάζεται οικονομικά μέτρα και στήριξη και ευρωπαϊκά, όπως έγινε και με την πανδημία.

Τα μέτρα για την ενέργεια θα είναι συνεχή και θα στοχεύουν σε όλες τις συνέπειες που δημιουργεί η ακρίβεια. Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια έχουμε μέτρα οριζόντια. Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα, τρέχει το Fuel Pass 2. Θα δούμε με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κι εκεί. Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο, διατίθενται περισσότερα χρήματα και διευρύνεται η  περίμετρος. Και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό. Αγωνία της πολιτικής μας είναι αποτελεσματικά και ουσιαστικά να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, κυρίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Επιτέλους συνειδητοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν πρέπει να μένει στα λόγια, στις διαπιστώσεις και στις περιγραφές, αλλά πρέπει να πάρει έγκαιρα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός, εδώ και 7 μήνες με συνεχόμενες παρεμβάσεις του, μαζί και με άλλους ηγέτες της Ευρώπης έχουν δείξει τον τρόπο και το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούμε. Τι τους έχει πει ο Μητσοτάκης; Ένα: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς, εκεί που διαμορφώνεται η τιμή. Δύο: Κοινές πολιτικές προμήθειας, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Και τρίτο και πιο σημαντικό: Πολιτική αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.

Για τις εκλογές

Εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι πιστεύουμε στην ανάγκη ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις σημαίνει και αυτοδύναμη Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον αστάθειας, μέσα από τους κλυδωνισμούς που βλέπουμε να υφίστανται οι κυβερνήσεις σε άλλες ισχυρές χώρες, αντιλαμβανόμαστε ακόμα περισσότερο την αξία μιας ξεκάθαρης πολιτικής, μιας στιβαρής διακυβέρνησης, μιας αποτελεσματικής και επαγγελματικής διαχείρισης των κοινών.

Τα οικονομικά μέτρα μπαίνουν ως όχημα για να στηρίξουμε τον κόσμο να βγει πέρα στα δύσκολα που έρχονται. Εμείς συνεχίζουμε για τις εκλογές του 2023 στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και θα διεκδικήσουμε από τους πολίτες καθαρή εντολή για να διαλέξει ο κόσμος ποια Ελλάδα θέλει και πώς θα πάμε. Η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη  και πιο επιτακτική, από ό,τι προηγουμένως, εξαιτίας του γεγονότος ότι κλυδωνίζεται ο κόσμος γύρω μας. Δεν υπάρχουν βεβαιότητες.

Για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Προσπαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό η τουρκική πλευρά να μας παρασύρει σε μια ρητορική έντασης και σε μια παράλογη ερμηνεία, σε μια πολιτική παραλογισμού, σε ό,τι αφορά το status στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα με πολύ σταθερό, πολύ αποτελεσματικό, ουσιαστικό τρόπο και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ικανότητας όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει διαμορφώσει μια πραγματικότητα τέτοια που δεν κλονίζεται με τίποτα η ισχύς των διεθνών συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου.

Η επιχειρηματολογία της χώρας μας αποδομεί βήμα-βήμα σε κάθε της έκφραση τον παραλογισμό της τουρκικής πλευράς, τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, τη διαστρέβλωση της Ιστορίας προκειμένου να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό της. Η Ελλάδα έχει και το πολιτικό βάθος και επαρκή αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέλθει στην οποιαδήποτε πρόκληση. Είτε αυτή είναι ρητορική, είτε είναι οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα. Και αυτό είναι απολύτως σαφές και στους συμμάχους μας και στην απέναντι πλευρά.

Η επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είναι ότι τα ίδια αυτά τα όπλα της τουρκικής προπαγάνδας, τα στρέφει εναντίον της. Ξέρουν όλοι, στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, στη Γαλλία, στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ, στον αραβικό κόσμο, ότι η Τουρκία είναι μια δύναμη αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεν προκαλεί, αλλά ταυτόχρονα είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πρώτον, έχουμε το δίκιο, την ιστορία, τις διμερείς και τις διεθνείς συμβάσεις με το μέρος μας. Δεύτερον είμαστε μια συμπαγής, αρραγής Δημοκρατία. Είμαστε μια δύναμη, η οποία έχουμε φροντίσει το τελευταίο διάστημα με τις διμερείς συμφωνίες και τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας, των Ενόπλων Δυνάμεων -συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης αυτής- να έχουμε ενισχύσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα και αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην απέναντι πλευρά. Ήρεμα, σταθερά, ψύχραιμα  προχωράμε στο δρόμο αυτό.

Για την Εξεταστική Επιτροπή 

Το θέμα βρίσκεται αφενός μεν στη Δικαιοσύνη, αφετέρου δε στα θεσμικά όργανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μέσα από τη διαδικασία αυτή προσδοκούμε δύο πράγματα: Την πλήρη αποσαφήνιση της συγκεκριμένης υπόθεσης, της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, κυρίως όμως αυτό που επιζητούμε, είναι προτάσεις για  μια πολύ  ουσιαστική θεσμική αντιμετώπιση ενός θέματος που η ισορροπία του είναι εύθραυστη. Η κρατική ασφάλεια και η προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι μια εύθραυστη ισορροπία, που πρέπει με θεσμικό τρόπο να αναζητήσουμε πώς θα την υποστηρίξουμε καλύτερα.

Ο νόμος ορίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει η ενημέρωση και ποιος μπορεί να ενημερώσει. Υπάρχουν διαφορετικές νομικές απόψεις για το που ξεκινά και που σταματά το απόρρητο αυτό. Μέσα από τις διαδικασίες τις θεσμικές, ένα από τα ζητούμενα είναι να βρούμε και το πιο σωστό, τον πιο δόκιμο τρόπο, για να απαντήσουμε ουσιαστικά και στα ερωτήματα αυτά. Δική μας βασική προτεραιότητα την οποία θα υποστηρίξουμε λόγω και έργω ουσιαστικά, είναι να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή και φυσικά να βρεθούν τρόποι και διαδικασίες για να μην ξαναφτάσουμε σε τέτοια δυσάρεστα σημεία.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr