Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Θα συνεχιστεί η στήριξη για την ενέργεια και θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις. Εξετάζεται το μέγεθος και η περίμετρός τους

Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι κατ’ αρχάς δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αυτή η στήριξη που δίνουμε στην ενέργεια. Θα συνεχιστεί η στήριξη της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την ενέργεια -το ρεύμα και το φυσικό αέριο- για όσο κρατούν αυτές οι ανατιμήσεις και αυτές οι δυσθεώρητες τιμές με τις οποίες είναι αντιμέτωπα νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες. Το Φεβρουάριο διατέθηκαν 350 εκατ. ευρώ. Όσα απαιτηθεί θα δοθούν το Μάρτιο, προκειμένου -όχι να μηδενίσουμε, να είμαστε ειλικρινείς, στον κόσμο δεν μπορεί να λέμε ψέματα- να σταθούμε στο πλευρό του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Και επιπλέον, επειδή είναι σαφές ότι όσο η κατάσταση είναι έτσι και επιδεινώνεται στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, υπάρχουν μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που χρειάζονται και επιπλέον στήριξη, πέραν αυτής της οριζόντιας. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα δούμε στοχευμένες παρεμβάσεις. Αυτό που συζητείται είναι το ύψος και η περίμετρός τους. Θέλω, όμως, να είμαι καθαρός. Πρέπει να είμαστε πολύ μετρημένοι, πολύ προσεκτικοί, γιατί η σταθερότητα και η σοβαρότητα στο εσωτερικό είναι ο δρόμος για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δυσκολίες. Όταν θα είμαστε έτοιμοι -δεν θα αργήσουμε- θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Θα σταθμίσουμε την πορεία των εσόδων και την κατάσταση της οικονομίας, σε σχέση και με το εσωτερικό και τον διεθνή περίγυρο. Δεν απέχει πολύ η ώρα που θα έρθουμε να πούμε συγκεκριμένα πράγματα στον κόσμο, πάντοτε στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών, πάντοτε με σώφρονα  τρόπο. Φαντάζεστε να είχαμε εξαντλήσει τα όρια και τις δυνατότητες στήριξης πριν συμβεί αυτό που συνέβη τώρα με τη Ρωσία; Επειδή η Κυβέρνηση, όμως, ούτε με γυάλινη σφαίρα, ούτε με την Πυθία πορεύεται και επειδή ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της ηγεσίας είναι να μπορείς να προβλέπει. Η ηγεσία δεν φαίνεται στη λιακάδα, φαίνεται στην καταιγίδα.

Όσο περισσότερα περιθώρια μας δοθούν, τόσο περισσότερο θα αξιοποιηθούν για τον κόσμο. Ο κόσμος που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, ο κόσμος που είναι ο πιο ευάλωτος εισοδηματικά έχει να περιμένει στήριξη το επόμενο διάστημα, ουσιαστική, που θα πιάσει τόπο. Τα μέτρα που θα πάρουμε πρέπει να είναι τέτοια, που να έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν θα είναι μικρή περίμετρος. Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί. Η περίμετρος συζητείται και το μέγεθος.

Για την υιοθέτηση της πρότασης του Πρωθυπουργού από την Ε.Ε.

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού το ενεργειακό μπήκε πολύ δυνατά στο τραπέζι της Ε.Ε.. Μπήκε στο επίσημο Κείμενο των Συμπερασμάτων η παρέμβαση Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει σε γενικές γραμμές τρία πράγματα: Πρώτα απ’ όλα, η Ευρώπη πρέπει να βάλει λεφτά. Όπως έβαλε λεφτά για την πανδημία, όπως δόθηκε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η πολιτική των Κρατών για την πανδημία, να προμηθευτούν εμβόλια,  να αναχαιτιστούν οι συνέπειες της πανδημίας στο οικονομικό, το ίδιο πρέπει να γίνει τώρα και για το ενεργειακό. Υπάρχει πρόταση της ελληνικής πλευράς, κατατεθειμένη εδώ και πολύ καιρό, για ένα Ταμείο αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων που θα χρηματοδοτηθεί από τα μελλοντικά έσοδα ρύπων, από το οποίο θα μπορούν οι χώρες να  στηρίξουν   τους καταναλωτές. Δεύτερον, η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει στο ύψος της τιμής ενέργειας. Πρέπει συντονισμένα να δουν τρόπους, με τους οποίους θα παρέμβουν στη διαμόρφωση των τιμών της ενέργειας, συνολικά ως Ευρώπη. Και, ταυτόχρονα να δούμε και την ενεργειακή μας απεξάρτηση. Και τρίτον, είναι προφανές ότι μια σειρά από δαπάνες θα πρέπει πλέον να εξαιρεθούν από αυτό που έχουμε όλοι συνηθίσει να ακούμε ως δημοσιονομικούς κανόνες. Όχι μόνο οι ενεργειακές. Ενδεχομένως και οι αμυντικές. Και αυτό είναι σημαντικό. Οι ταχύτητες των αποφάσεων πρέπει να είναι γρήγορες.

Για την εισβολή στην Ουκρανία

Στην Κυβέρνηση, αλλά και σε επίπεδο ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζονται μια σειρά από σενάρια. Εκείνο που είναι πάρα πολύ καθαρό -και πρέπει να είναι πάρα πολύ καθαρό για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διότι αυτό δεν είναι θέμα κομματικής αντιπαράθεσης- είναι ότι οι πρακτικές αυτές της αμφισβήτησης των συνόρων, της αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, δεν πρέπει με τον οποιοδήποτε τρόπο να γίνονται ανεκτές. Ούτε de facto ούτε de jure, γιατί οδηγούν σε κινδύνους και σε προβλήματα. Το κόστος τους μακροπρόθεσμα υπερβαίνει το οποιοδήποτε πρόσκαιρο όφελος που μπορεί να έχουν ορισμένοι στο μυαλό τους. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί και να επιτρέψει αυτού του είδους τις λογικές. Ειδικά η χώρα μας, ειδικά ο Ελληνισμός, που βρέθηκε αντιμέτωπος στην Κύπρο το 1974 με τέτοιου είδους  συμπεριφορές, πρέπει να είναι απόλυτος και καθαρός στην καταδίκη αυτής της εισβολής.

Να εμπνεύσουμε αίσθημα ασφάλειας

Αυτή η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και όλων των Συνθηκών, φέρνει πολλαπλές αλλαγές σε πάρα πολλά επίπεδα στην πραγματικότητα που ζούμε παντού. Για χώρες, όπως Ελλάδα, αλλά και για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ζητούμενο είναι με ψυχραιμία να εμπνεύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες μας. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά τα πάντα. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη γενική εικόνα της απειλής, με την οποία η Ευρώπη ξαναείναι αντιμέτωπη πάρα-πάρα πολλές δεκαετίες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το τέλος του ψυχρού πολέμου. Νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας σκηνές αιματοχυσίας, σκηνές που οδηγούν σε τραγωδίες σαν και αυτή που βλέπουμε τώρα. Είμαστε αντιμέτωποι, λοιπόν, με αυτή την απειλή ξανά. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά την κανονικότητα της ζωής, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες στις τσέπες των ανθρώπων. 

Η σταθερότητα και η σοβαρότητα είναι ο μοναδικός δρόμος για να πορεύεσαι με ασφάλεια σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Ο Μητσοτάκης τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της χώρας, δεν υπάρχει περίπτωση να τη θέσει υπό αμφισβήτηση και υπό διακύβευση. Αυτό που χρειάζονται οι χώρες είναι κυβερνήσεις σοβαρές, που να φαίνεται η αξία τους στην καταιγίδα, όχι στη λιακάδα. Να αξιοποιούν κάθε μέρα που περνά, για  να ισχυροποιούν τη χώρα και να παράγουν όφελος για τους πολίτες. Όχι να κάνουν μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς σχεδιασμούς. Η χώρα πρέπει να αναλύσει σωστά τη μεγάλη εικόνα γύρω της και με όχημα την οικονομική και την αναπτυξιακή πολιτική, την αξιοπιστία και το κύρος του Πρωθυπουργού, τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, τη συνέχιση αυτής της φιλοσοφίας που μας δυναμώνει παντού, να πορευτεί με σοβαρότητα και σταθερότητα. Αυτό εμπνέει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Γιατί η ασφάλεια είναι  ζητούμενο.

Δικαιώνεται η επιλογή της Κυβέρνησης να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας

Την Τρίτη όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν στη συζήτηση στη Βουλή με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την πορεία που η χώρα πρέπει να χαράξει μέσα σε αυτό το ταραγμένο διεθνές περίγυρο. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία, έχει να κάνει και με μια σειρά από άλλα ζητήματα, με τα οποία μας φέρνει αντιμέτωπους η αναθεωρητική στάση της Ρωσίας. Η χώρα μας -και ορθώς- τα δύο-δυόμιση τελευταία χρόνια-  επένδυσε σε μια πολιτική για την ενίσχυσή της. Πέρα, δηλαδή, από τις συμμαχίες που υπέγραψε με τη Γαλλία, με τις Η.Π.Α., με τις μεγάλες χώρες της περιοχής, η Κυβέρνηση από την αρχή είχε ως επιλογή της την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Δεν πρέπει να είμαστε ούτε ιστορικά ούτε πολιτικά αφελείς. Δεν δικαιούται η χώρα  να επιτρέψει ποτέ τα εθνικά της συμφέροντα και τα εθνικά της δίκαια  να τεθούν υπό οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Διαμορφώνεται μια καινούργια πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα πορευτεί μέσα σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται. Κυρίως σε ό,τι αφορά τα διεθνή γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, αλλά προφανώς και η ελληνική οικονομία δεν θα είναι έξω από αυτή την ατζέντα.  Πάντοτε με σωφροσύνη και με σύνεση, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Ο κόσμος δοκιμάζεται, περνάει δύσκολα.  Η κατάσταση, ενδεχομένως, θα επιδεινωθεί. Πρέπει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να γίνει ό,τι περισσότερο μπορεί, χωρίς, όμως, να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα και η πορεία της οικονομίας και της χώρας.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν αισθάνεται  πολύ όμορφα. Αυτή η νευρικότητα είχε αντανάκλαση και στην έξαρση της προκλητικής ρητορικής της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα. Δεν είμαστε ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά αφελείς. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε ποτέ τα εθνικά μας δίκαια και τα εθνικά μας συμφέροντα να τεθούν υπό αμφισβήτηση. Ψύχραιμα, αποφασιστικά, η Ελλάδα έχει δυναμώσει πολύ. Το αντιλαμβάνονται αυτό όλοι, σε όλα τα επίπεδα. Στο πολιτικό, στο γεωστρατηγικό, στο γεωπολιτικό. Οικονομικά είμαστε πιο ισχυροί απ’ ό,τι ήμασταν στο παρελθόν, όπως και σε ό,τι αφορά την αποτροπή. Και αυτό αποδεικνύει ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι απλώς αυτοσκοπός. Είναι όρος επιβίωσης του Κράτους, της Πατρίδας και της ευημερίας των πολιτών. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο και πρέπει να είναι έξω από ιδεολογικές, πολιτικές, κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι ζήτημα σοβαρό, που αφορά την Ελλάδα του σήμερα, αφορά την Ιστορία, αφορά τα παιδιά μας.

Για τους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ

Έρχεται ένα νέο υπόδειγμα λογαριασμού ΕΝΦΙΑ, στο οποίο θα φαίνεται με πολύ καθαρό τρόπο η διαφορά του πόσο πλήρωνε ο κόσμος το προηγούμενο διάστημα και πόσο πληρώνει τώρα, με τις αλλεπάλληλες μειώσεις που η Κυβέρνηση έχει ψηφίσει. Η τελευταία ανακοινώθηκε πρόσφατα. Είναι μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα έχει τη δυνατότητα ο πολίτης πολύ καθαρά να ξέρει τι πληρώνει για κάθε περιουσιακό του στοιχείο σήμερα, σε σχέση με αυτό που πλήρωνε στο παρελθόν. Να αποτυπώνεται καθαρά, δηλαδή, μία εκ νέου έμμεση ενίσχυση  του εισοδήματός του. Γιατί όταν πληρώνεις λιγότερους φόρους, στην ουσία ενισχύεται το εισόδημά σου.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr