Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» (6/5/22)
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης
H παρέμβαση που κάνουμε στην ηλεκτρική ενέργεια είναι σε πολλά επίπεδα. Από την επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών, μέχρι την παρέμβαση στον πολύπλοκο μηχανισμό διαμόρφωσης της τιμής τόσο στο επίπεδο της χονδρικής, όσο και της λιανικής που θα απορροφά τα υπερβολικά κέρδη και στην ουσία αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Από τον Ιούλιο και μετά με την παρέμβαση της Κυβέρνησης αποσυνδέεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, που είναι το πιο βασικό στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό που είχε τινάξει και την τιμή στον αέρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι μας να πληρώνουμε 70% έως 90% -οι αγρότες συγκεκριμένα 90%- μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με αυτές που πληρώναμε πριν την την κρίση. Μιλάμε για οριζόντια μείωση για όλους. Νοικοκυριά, μικρές και μεγάλες καταναλώσεις, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Και βέβαια για τους αγρότες διότι είναι πολύ σημαντικό την περίοδο που είμαστε τώρα, καθώς αυξάνονται τα ποτίσματα και χρειάζεται ο κόσμος πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του ήταν απολύτως ειλικρινής. Είπε στον κόσμο ότι, «όποιος σας πει ότι θα επαναφέρει με τη μία τις τιμές του ρεύματος σε αυτές που ήταν πριν την κρίση» -πριν την κρίση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και κορυφώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- «θα σας πει ψέματα». Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Με μία πάρα πολύ γενναία, ουσιαστική, καλά μελετημένη και σχεδιασμένη παρέμβαση, εκλογικεύουμε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, περιορίζουμε δραστικά το ποσοστό των ανατιμήσεων, επί της ουσίας αναστέλλοντας την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής που ήταν η βασική αιτία, εξαιτίας των όσων συνέβαιναν στη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος με το φυσικό αέριο. Αυτό θα αφορά από τον Ιούλιο και μετά για μεγάλο χρονικό ορίζοντα όλους τους καταναλωτές. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό.
Αυτό που γίνεται είναι ότι κοντά στην στήριξη που είχε δοθεί το προηγούμενο διάστημα μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, που είχε απορροφήσει σχεδόν το σύνολο της αύξησης, ερχόμαστε και αποκαθιστούμε μία αδικία. Ποια ήταν η αδικία; Ότι μεγαλύτερες καταναλώσεις, πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, είχαν υπέρμετρες αυξήσεις. Έρχεται τώρα η Κυβέρνηση και θα δώσει πίσω στους καταναλωτές, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000, αναδρομικά το 60% της επιβάρυνσης που είχαν, αφαιρώντας τις εκπτώσεις που είχαν γίνει από το Κράτος και τους παρόχους. Η επιστροφή των χρημάτων δεν θα συμψηφιστεί με κάτι άλλο, θα είναι στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, στο IBAN. Είναι χρήματα, δηλαδή, που μπαίνουν απευθείας στο οικογενειακό εισόδημα για να αντισταθμίσουν ως ένα βαθμό αυτήν την υπέρμετρη επιβάρυνση που είχαν δει το προηγούμενο διάστημα.
Στις εξαγγελίες που είχαμε κάνει τον Απρίλιο, είχαμε πει ότι οι επιχειρήσεις με συγκεκριμένες καταναλώσεις θα πάρουν στήριξη αναδρομική από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο. Θα δουν αυτή την ελάφρυνση στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η., που θα έρχονται τώρα. Θα δουν, δηλαδή, οι επιχειρηματίες αυτοί που είχαν αρκετά μεγάλες καταναλώσεις, σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους και αναδρομική διόρθωση.
Το Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξει στις 300 κιλοβατώρες αύξηση της κάλυψης από το 80% στο 85%. Δεύτερον, για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, από τις 300 κιλοβατώρες και πάνω, θα έχουμε οριζόντια 50% μείωση της αύξησης. Αφορά όλους και για την κύρια και για άλλη κατοικία τους.
Σε ό,τι αφορά στις μικρές επιχειρήσεις θα υπάρξει κάλυψη 80%. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις 60% το Μάιο και τον Ιούνιο. Κανείς δεν βρίσκεται εκτός της παρέμβασης του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.