Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ» 

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ» 

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά

Για τις εκλογές

Παραμένουμε σταθεροί σε αυτό που από την πρώτη στιγμή έχει πει ο Πρωθυπουργός. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αυτή η θεσμική προσήλωση, η εστίαση στο τέλος της τετραετίας που είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύεται και επιβεβαιώνεται

Οποιαδήποτε στιγμή από την Άνοιξη και μετά, είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Μικρή σημασία έχει αν αυτά όλα χρονικά θα είναι μια εβδομάδα, δέκα μέρες πριν ή δέκα μέρες μετά. Έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση που εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της απλής αναλογικής θα είναι δύο φάσεων για να προκύψει Κυβέρνηση. Έχουμε τοποθετηθεί πάνω σε αυτό με πολύ μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα εδώ και  πάρα πολύ καιρό. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι επιβεβαιώνεται και σε αυτό το κομμάτι, η συνέπεια με την οποία η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, προσέγγιζε τον εκλογικό χρόνο. Ο ελληνικός λαός με όλα όσα έχει βιώσει και περάσει τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ υποψιασμένος το ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να αξιολογεί για να διαλέξει με ποιους θα προχωρήσει την επόμενη μέρα.

Μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, όλο το προηγούμενο διάστημα, η χώρα είχε μόνο αναβαθμίσεις από όλους τους οίκους. Όχι κάνοντας μια περιοριστική οικονομική πολιτική, αλλά ενισχύοντας την κοινωνία, δίνοντας χρήματα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, στηρίζοντας τους ανθρώπους, την επιχειρηματικότητα, τους εργαζόμενους, τους ιδιώτες, για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Αυτό αναδεικνύει και θα έλεγα ενισχύει ακόμη περισσότερο την ποιότητα της δουλειάς και κυρίως την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Αυτή η Κυβέρνηση που κατάφερε αυτές τις διαδοχικές αναβαθμίσεις, που πέτυχε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, αυτή τη μείωση της ανεργίας, αυτό το επίπεδο ανθεκτικότητας της χώρας και της κοινωνίας μέσα στις πολυεπίπεδες εισαγόμενες κρίσεις, θα εξασφαλίσει και το τελικό που απομένει, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μέσα στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, δεν υπάρχει κάτι σήμερα από τα πολιτικά μεγέθη που παρατηρεί κανείς, που να μας δείχνει ότι η ΝΔ δεν έχει ισχυρή πιθανότητα να εξασφαλίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Αυτός είναι ο προσανατολισμός, η στρατηγική μας, η καθαρή μας θέση εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι θα επιδιώξουμε μια ισχυρή εντολή, την εμπιστοσύνη για να σχηματίσουμε μια συμπαγή, αποτελεσματική Κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές.

Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με την Ελληνική Λύση και με τον κ. Βελόπουλο. Είναι χαοτικές και μεγάλες οι διαφορές. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με κάποιον, όταν εσύ κοιτάζεις προς τη Δύση και αυτός προς την Ανατολή. Πηγαίνουμε στην εκλογική μάχη με την εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία και την αυτοπεποίθηση ότι ο κόσμος όχι απλώς δεν θα ρισκάρει ένα αλλοπρόσαλλο κομματικό  σκηνικό, αλλά θα επιβεβαιώσει στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού την εμπιστοσύνη εκείνη που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Δεν ζητάμε μια ψήφο επιλογής επειδή απλώς οι άλλοι είναι χειρότεροι, επειδή απλώς τα μεγέθη και η σύγκριση μεταξύ των πεπραγμένων της περιόδου 2015-2019 και 2019-2023 δεν αντέχουν σε καμία σύγκριση. Ζητάμε, γιατί έχουμε τη βεβαιότητα και την αυτοπεποίθηση ότι με τη δύναμη των ιδεών μας, με τον επαγγελματισμό και με τη γνώση που χαρακτηρίζει το κυβερνητικό έργο και την κυβερνητική στρατηγική, μπορούμε να πάμε τη χώρα ακόμη πιο μπροστά.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Έχουμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση γιατί από την πρώτη στιγμή με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, πολύ αποτελεσματικά βήματα καταφέραμε πρώτα απ’ όλα ν’ αλλάξουμε την άποψη που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο -την άποψη της κοινής γνώμης- για την επιστροφή και την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Δεύτερον, ήδη έχουμε κομμάτια των Γλυπτών που έχουν επιστρέψει στη χώρα. Τα τα τρία πρόσφατα θραύσματα από το Βατικανό, το «θραύσμα Fagan» στο προηγούμενο διάστημα στην Ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα. Έχουμε την απόφαση της UNESCO που για πρώτη φορά καλεί τη βρετανική Κυβέρνηση να στραφεί προς την κατεύθυνση αυτή, προς την κατεύθυνση δηλαδή  επανένωσης.

Συνεχίζουμε με υπεύθυνο τρόπο τη διαπραγμάτευση, χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς επικοινωνιακές κινήσεις, και κυρίως χωρίς καμία διάθεση μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Εάν έρθουν τα γλυπτά στην Αθήνα, οποτεδήποτε έρθουν, θα είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία. Θα είναι μία επιτυχία της χώρας. Θα είναι κάτι που συνδέεται με την εθνική μας αυτοσυνειδησία. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπαίνουν στον χάρακα και στο  μοιρογνωμόνιο της κομματικής αντιπαράθεσης.

Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά στην αμηχανία μιας ενδεχόμενης θετικής εξέλιξης, είτε πριν τις εκλογές, είτε μετά τις εκλογές -γιατί εάν δεν έρθουν πριν τις εκλογές και έρθουν μετά, δεν αμφιβάλλει κανείς ότι αυτό θα οφείλεται, εν πολλοίς, στην τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τώρα- δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, μέσα στο οποίο γίνεται η συζήτηση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, από τη δική μας την πλευρά είναι απολύτως καθαρό και σαφές -είναι  υποκρισία για όποιον δεν το αντιλαμβάνεται και το κρύβει από τον κόσμο- ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε στο Βρετανικό Μουσείο κανένα δικαίωμα νομής, κατοχής, ιδιοκτησίας. Από την άλλη πλευρά, οι Βρετανοί έχουν βάλει τις δικές τους κόκκινες γραμμές σ’ αυτήν την ιστορία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν γίνει τα βήματα όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει μεταστραφεί η κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία. Καταλυτικό ρόλο σε όλη αυτή την ιστορία έχει παίξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις επαφές, την επικοινωνία που έχει με διακεκριμένες προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής -όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού- προς αυτή την κατεύθυνση και είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Έχουμε μαζί μας το σύνολο του Ελληνισμού. Όλοι οι Έλληνες προσδοκούν και θέλουν να γυρίσουν τα γλυπτά στον Παρθενώνα, να επανενωθούν, η διεθνής κοινή γνώμη, με μοναδική εξαίρεση, με μια μίζερη, αμήχανη μικροπολιτική αντίδραση.

Έχω εμπιστοσύνη στη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται. Ρωτούν αν η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί αυτήν την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα για πολιτικούς λόγους. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι εδώ και 3,5 χρόνια μεθοδικά από την πρώτη στιγμή έχουμε πετύχει αυτά που έχουμε πετύχει, ακυρώνει την οποιαδήποτε υποψία εργαλειοποίησης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr