Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» (16/12/2020)

Σημεία συνέντευξης στον σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» (16/12/2020)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου  Στέλιου Πέτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

«Σε όλη την Ε.Ε. τα εμβόλια θα έρθουν γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα τον Ιανουάριο»|

Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Είμαστε μακριά από τις 7 Ιανουαρίου. Έχουμε ικανό χρονικό διάστημα μπροστά μας. Η πορεία, όπως εξελίσσεται, είναι προς την κατεύθυνση που θέλουμε, έστω κι αν είναι πιο αργή. Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη διαταραχθεί αυτή η πτωτική τάση. Αν αυτό το καταφέρουμε τότε δεν θα υπάρχει  λόγος παράτασης των περιοριστικών μέτρων Δεν υπάρχει, όμως, καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι θα ήταν λάθος σήμα. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν τηρήρουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε.

Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα – και πλέον είναι μεγάλο- εφαρμογής μέτρων τύπου lockdown, ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η  Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που μας ανησυχούν. Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται Άρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπούν  σε ολικό lockdown. Γι’ αυτό, το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί. Μακάρι να μη χρειαστεί. Αυτό, όμως, θα αποδειχθεί από την συμπεριφορά μας.

Σε ό,τι αφορά τις γιορτές

Πρέπει να έχουμε ένα στενό κύκλο ανθρώπων, με τους οποίους θα συναναστραφούμε μέσα στις γιορτές. Όταν λέμε για μία οικογένεια ακόμη, αν για παράδειγμα είναι τετραμελής η δική μας οικογένεια και έρθει ακόμη μία τετραμελής οικογένεια, μ’ αυτήν να περάσουμε τα Χριστούγεννα, μ’ αυτήν ενδεχομένως και την Πρωτοχρονιά, εάν το θέλουμε. Όχι με περισσότερες, γιατί θ’ ανοίξει ο κύκλος πάρα πολύ. Γι’ αυτό επιμένουμε στον στενό κύκλο των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε, ώστε να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Αυτό  έχει μεγάλη σημασία. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, τότε πολλαπλασιάζουμε τον κίνδυνο αυτοί οι άνθρωποι που αγαπάμε -και γι’ αυτό τους καλούμε στο σπίτι μας- να νοσήσουν και έτσι να υπάρξει μια ανεξέλεγκτη διασπορά στην κοινότητα. Κάνουμε έκκληση προς όλους, να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές.

Για το εμβόλιο και την εκστρατεία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα στην αρχή. Άρα, υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα. Ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει, ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020. Τα εμβόλια -για παράδειγμα της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο.

Έχουμε ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο. Είναι μια πρωτοφανής αυτή η κατάσταση που ζούμε όλοι. Επομένως ένα σχέδιο το οποίο εκπονείται, στην αρχή μπορεί να επιδέχεται μεταβολών. Φαίνεται έτσι, αυτή τη στιγμή ότι από τη μία εταιρεία τα εμβόλια που θα έχουμε θα είναι περίπου 40% μειωμένα. Αυτά που  θα πάρουμε εμείς θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό.

Θα μπορέσουμε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το Σχέδιό μας. Η προσπάθειά μας περιλαμβάνει, κατ’ αρχάς, την προτεραιοποίηση, τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα Εμβολιαστικά Κέντρα. Το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες -όπου θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες- στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε αυτό θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου.  Είναι ένα τιτάνιο έργο. Στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή αν έχεις 600.000 εμβόλια. Εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά, και από τον Φεβρουάριο και μετά να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς. Υπάρχει μία διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά, όσον αφορά τα Σχέδια σε όλες τις χώρες. για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα διαψευσθούν στη συνέχεια.

Για τα μέτρα στήριξης το 2021

Έχουμε κρατήσει στον τελικό αποθεματικό για το 2021, στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες, 7,5 δισ. ευρώ. Μακάρι αυτά να μην χρειαστούν, αλλά αν χρειαστούν θα είναι στη διάθεση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η πανδημία υποχωρεί σε κρούσματα, σε πίεση στο σύστημα Υγείας, σε διασωληνωμένους, αλλά αργά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, μέσα στις μέρες των γιορτών, ώστε να μην αναζωπυρώσουμε αυτήν την πτωτική τάση  -και αν δεν την αναζωπυρώσουμε με τη συμπεριφορά μας- ώστε να μπορέσουμε, σιγά σιγά μέσα στον Γενάρη, να επιστρέψουμε σε μια μορφής κανονικότητα.

Στηρίζουμε τους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους, γιατί δεν έχουν τζίρο, και γι’ αυτό μειώνουμε το ενοίκιο τόσο πολύ, κατά 80%. Ταυτόχρονα φροντίζουμε οι ιδιοκτήτες να μην μείνουν ξεκρέμαστοι και να μην περιμένουν την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων. Θα έχουν μία στήριξη πολύ πιο γρήγορα με απ’  ευθείας μεταφορά των χρημάτων, της απώλειας που θα έχουν, από το Κράτος. Σε ό,τι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου, υπάρχει μια βάση, 1.000 ευρώ από την οποία κανείς δεν μπορεί να πέσει πιο κάτω. Τα κριτήρια θα είναι αρκετά διευρυμένα και -όπως στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4-  το 50% δεν θα επιστρέφεται.

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr