Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (3/9/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (3/9/2021)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς

Για να μην εμφανιστούν κενά, όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, οι διοικητές των υγειονομικών υπηρεσιών και των νοσοκομείων, έχουν φροντίσει να καταγράψουν τις πιθανές απώλειες από τους υγειονομικούς που θα επέμεναν να μείνουν ανεμβολίαστοι και θα έβγαιναν σε αναστολή εργασίας. Καταστρώθηκαν επιχειρησιακά σχέδια ανά Υγειονομική Περιφέρεια, ανά νοσοκομείο, έτσι ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές αρρυθμίες. Είναι προφανές ότι ενδεχομένως να παρατηρηθούν κάποια προβλήματα.

Αναστολές σε όσους δεν εμβολιαστούν θα υπάρξουν. Η κίνηση αυτή δεν έγινε από γινάτι, ούτε βάζουμε κανέναν απέναντι. Απέναντί μας είναι η πανδημία.  Χθες κιόλας, ο νέος Υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, ανακοίνωσε -και θα ψηφιστεί την Τρίτη  τροπολογία- σύμφωνα με την οποία μπορούν να σπεύσουν να εμβολιαστούν τώρα για να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους. Είναι μία κίνηση καλής θέλησης και σε εκείνους που όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν «σιγά μην το εφαρμόσουν, πόσες φορές έχει πει κάτι το Κράτος και δεν κάνει».

Δεν είναι, όμως, βέβαιο από ένα σημείο και μετά αν θα μπορούν να επιστρέψουν στη θέση που ήταν πριν. Και αυτό διότι θα μπαίνει καινούργιος κόσμος στο Σύστημα και θα καλύπτονται οι θέσεις που είχαν.  Δεν  θα απολυθούν. Δεν μιλάει κανείς για απολύσεις. Θα μπορούν  να πάνε σε κάποια άλλη θέση που θα υπάρχει ανάγκη.

Για ενδεχόμενες αρρυθμίες στο Ε.Σ.Υ.

Ήδη, είχαν εκδοθεί μέχρι χθες περίπου 6.000 ειδοποιητήρια-σημειώματα για τους ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί ότι βγαίνουν σε αναστολή. Και βγαίνουν και τα υπόλοιπα ειδοποιητήρια. Δεν είχαν παρατηρηθεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υγειονομικών μονάδων της χώρας. Είναι, όμως, απολύτως φυσικό κάποιες αρρυθμίες να τις έχουμε. Υπάρχει όμως μέριμνα και με εσωτερικές μετακινήσεις και με αναδιάταξη του προσωπικού και με το νέο που από την άλλη βδομάδα θα αρχίσει να υπογράφει συμβάσεις και με κάποιες υπηρεσίες -κυρίως διοικητικές- που θα γίνονται outsourcing, αυτές οι αρρυθμίες και αυτά τα προβλήματα να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Για την λειτουργία των σχολείων

Περιμένουμε τα παιδιά μας να είναι στα σχολεία με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους και οι φοιτητές στα αμφιθέατρα. Δεν θα υπάρξει lockdown, θα λειτουργήσουν σχολεία και Πανεπιστήμια κανονικά. Σε περίπτωση που παρατηρούνται προβλήματα, σχεδιάζονται πρωτόκολλα για να ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε άμεσα, έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση και να μην υπάρχει ο φόβος ότι ξαφνικά θα ξανακλείσουν. Όπου τα μεγέθη είναι τέτοια που προκαλούν μεγάλη ανησυχία, θα υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα. Δεν θα υπάρχει lockdown με την έννοια που είχαμε ζήσει προηγουμένως. Θα υπάρχουν κάποια περιοριστικά μέτρα που αφορούν για παράδειγμα  την κίνηση τις νυχτερινές ώρες και τη διασκέδαση. Συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα δηλαδή, όχι ευρύτερα.

Απόφαση του Πρωθυπουργού να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την Πολιτική Προστασία 

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η καινούργια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς και θα υπάρξει Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πάρει την απόφαση να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη δομή της Πολιτικής Προστασίας. Είναι μια απόφαση με στόχο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Πολιτικής Προστασίας, των φυσικών καταστροφών ακόμη πιο αποτελεσματικά. Παραλάβαμε την Πολιτική Προστασία Γενική Γραμματεία κάπου σε κάποιο κτίριο που ουδείς θυμάται. Την κάναμε αυτό που είναι με την σπουδαία συνδρομή σε μια σειρά από θέματα των ανθρώπων εκεί και της πολιτικής ηγεσίας και θα την πάμε ακόμα παρακάτω. Οι επιλογές του Πρωθυπουργού είναι τέτοιες που μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες -επιχειρησιακές και άλλες- της Πολιτικής Προστασίας. Θα είναι μία επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Για το ενδεχόμενο πιθανών ανατιμήσεων

Υπάρχει μία ανησυχία, η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη. Οι  αιτίες οφείλονται σε παράγοντες που είναι εξωγενείς. Έχει ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου, έχουν τριπλασιαστεί, τετραπλασιαστεί, -πολλές φορές και πολύ περισσότερο- τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει φωτιά σε όλο τον κόσμο, από τις ζωοτροφές μέχρι τον χάλυβα. Η Κυβέρνηση, προφανώς, παρακολουθεί την εξέλιξη αυτή. Ο Πρωθυπουργός έκανε χθες αναφορά -εκτός της ατζέντας- στο Υπουργικό Συμβούλιο, κυρίως στη Δ.Ε.Η.. Διότι μπορεί να πυροδοτήσει και μια σειρά από άλλα πράγματα και μας αφορά όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προφανώς και η Κυβέρνηση έχει κατά νου ότι εξελίξεις ή πράγματα που  μπορούν έστω και έμμεσα να   μειώσουν το εισόδημα των πολιτών, δεν πρέπει να είναι έξω από το πεδίο των ενδιαφερόντων της. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα ακουμπούν και στα θέματα αυτά. Προφανώς και έχουμε αίσθηση του τι συμβαίνει, προφανώς και έχουμε αίσθηση του πόσο απασχολεί τον κόσμο.

Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενοι διάστημα έχει στηρίξει οικονομικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πάρα πολλά χρήματα. Πράγμα που βοήθησε και να σταθούν όρθιοι, αλλά  και να μπορούν με επιτυχία να κάνουν την επανεκκίνηση και να έχουν σημαντικά έσοδα. Προφανώς και η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του, οι συνήθειές του, το πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του, είναι ψηλά στην ατζέντα μας.

Αυτό που μας ενδιαφέρει για όσο καιρό κρατήσει αυτή η τάση που φαίνεται αλλαγής των τιμών, είναι να υπάρχει, μέσω αντισταθμιστικών πολιτικών το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων. 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr