Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (21/4/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (21/4/2021)

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

Για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Θα συνεδριάσει η Επιτροπή σήμερα, για να εξετάσει και κάποιες σκέψεις της Κυβέρνησης, που αφορούν το Πάσχα. Θέλαμε να δοθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μια ορατότητα στους πολίτες. Η Κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις για το Πάσχα. Να μη ρισκάρουμε στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, διότι υπάρχει το Πάσχα, υπάρχει όμως και το μετά. Και  πρέπει να κοιτάμε και στο μετά.

Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε όλοι Πάσχα στο χωριό. Θα ήταν όμως ρίσκο, να μεταφερθεί ιικο φορτίο από περιοχές, όπως η Αθήνα, που έχουμε υψηλό ιικό φορτίο, σε άλλες περιοχές της χώρας. Μια μαζική μετακίνηση ειδικά από την Αθήνα σε άλλες περιοχές με άλλο φορτίο ενδεχομένως να τις επιβάρυνε. Και φυσικά είναι άλλες οι δυνατότητες του Ε.Σ.Υ. στην Αθήνα και άλλες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ρισκάρουμε όλα αυτά που έχουμε κερδίσει στο τέλος της διαδρομής. Οι εμβολιασμοί προχωρούν, ο καιρός ανοίγει και θα επιτρέψει τη μεταφορά πολλών δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει, λοιπόν, να κοιτάξουμε πώς θα διασφαλίσουμε την επάνοδο σε μια νέα κανονικότητα, χωρίς «να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα» την τελευταία στιγμή.

Δεν είναι γραμμική η εξέλιξη αυτής της πανδημίας, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, επιβάλλει συνεχή αξιολόγηση των δεδομένων, συνεχή προσαρμογή των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνουμε υπόψη και την κόπωση των πολιτών και το γεγονός ότι αλλάζει ο καιρός. Όλα αυτά συνεκτιμώνται. Συνεκτιμάται επίσης το γεγονός -και δεν πρέπει να ξεχνάμε- ότι έχουμε πλέον στα χέρια μας και το εργαλείο των self-tests.

Για τις λειτουργίες στις Εκκλησίες

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με την Εκκλησία σε όλη αυτή την κρίση. Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υπήρξε συναντίληψη ως προς την ανάγκη να γίνουν οι λειτουργίες σε εξωτερικούς χώρους.

Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων και στοιχείων που συνυπολογίζονται. Γι’ αυτό θα πρέπει να αφήσουμε και την Επιτροπή να συνεδριάσει, να συζητήσει και να μας πει πώς κρίνει ότι πρέπει να γίνουν τα πράγματα για το Πάσχα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό από την Αξιωματική Αντιπολίτευση μια συνωμοσιολογία, γύρω από την Επιτροπή και τον ρόλο της. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση χτίζει το αφήγημά της πάνω σε μια χειραγωγούμενη, δήθεν από την Κυβέρνηση, Επιτροπή. Είναι ένα αφήγημα που προσβάλλει και τους επιστήμονες που έχουν ανεξάρτητη επιστημονική άποψη, η οποία και εκφράζεται εντός της Επιτροπή. Πολλές από αυτές τις απόψεις εκφράζονται από πολλά μέλη της Επιτροπής και δημοσίως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν υπάρχει κάτι κρυφό. Είναι προφανές, η Επιτροπή αξιολογεί κάθε φορά τα επίκαιρα δεδομένα, εισηγείται στην Κυβέρνηση και Κυβέρνηση αποφασίζει.

Ο κ. Τσίπρας στις 31 Μαρτίου, μιλώντας σε ανθρώπους της εστίασης, έλεγε ότι ήταν  παράλογο να ανοίξουν. Ήταν η περίοδος που η Κυβέρνηση εισηγείτο -όπως και έκανε- να δοθούν κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης, ανάσες ελευθερίας στους πολίτες, για καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τότε ότι  ήταν παράλογο και τώρα μιλάει για άνοιγμα στην εστίαση, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πριν κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι αγνοεί τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Υπενθυμίζω ότι την Παρασκευή η Κυβέρνηση έθεσε ερώτημα στην Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού και των εμπορικών κέντρων και η Επιτροπή είπε όχι. Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι ένα λαϊκίστικο αφήγημα το οποίο δημιουργεί αμφιβολίες και προσβάλλει τους επιστήμονες και την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από όλους.

Δεν περιμέναμε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ.  Συζητάμε το οργανωμένο και υπεύθυνο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αναμένουμε τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής.

Για τους εμβολιασμούς 

Έχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων στις μεγαλύτερες ηλικίες 80 και άνω, απ’ όπου φαίνεται μείωση των νοσηλειών, μείωση διασωληνώσεων. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στον κορονοϊό. Είναι ένα όπλο που δεν το είχαμε πέρυσι, ένα όπλο που αυτό θα μας φτάσει στην ελευθερία. Πολύ καλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού και στην ομάδα 75 άνω, ξεπερνά το 75%. Σε άλλες ομάδες τα ποσοστά είναι χαμηλότερα. Προφανώς, θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν. Είναι ένα δώρο που δίνεται σε συγκεκριμένες ομάδες αυτή τη στιγμή και προχωράμε και σε νεότερες και παραγωγικότερες ηλικίες.

Για τον τουρισμό

Θέλουμε να δώσουμε μία ορατότητα για επιστροφή στην κανονικότητα, ώστε με ασφάλεια να μπορέσουμε σταδιακά να επανεκκινούμε δραστηριότητες και να παίρνουμε όλοι ανάσες. Στόχος μας είναι, περί τα μέσα Μαΐου, να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια, με πρωτόκολλα, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με PCR τεστ. Προφανώς θα εξαρτηθεί και από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά αυτός είναι ο οδικός χάρτης.

Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πάρα πολλές αφίξεις, διότι σε πολλές χώρες υπάρχουν περιορισμοί. Υπάρχει ένα πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού τις τελευταίες ημέρες για επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από κάποιες ακόμη που έχουν προχωρήσει με τους εμβολιασμούς. Έρχονται, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών σε συγκεκριμένα αεροδρόμια, απευθείας στον προορισμό τους και υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς, στους οποίους υπόκεινται οι Έλληνες πολίτες. Δεν έχουν κάποια ειδική μεταχείριση. Δεν μπορούν να μετακινούνται από Νομό σε Νομό. Η 14η Μαΐου είναι ο ορίζοντας για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα για περισσότερες χώρες, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Για τα κορονοπάρτι

Επιχειρησιακά η Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί για τα κορονοπάρτι. Ωστόσο, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Κανένας δεν είναι άτρωτος στον ιό. Δεν μπορεί να γίνει μαζική επέμβαση της Αστυνομίας σε χώρους όπου υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, διότι αυτό θα οδηγούσε σε φαινόμενα μαζικής διασποράς και ενδεχομένως και σε σύγκρουση, την οποία δεν αποκλείεται να θέλουν και κάποιες ομάδες σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Γίνεται προσπάθεια αποτροπής όπως έγινε στην πλατεία Βαρνάβα. Προφανώς γίνεται και προσπάθεια, να εντοπιστούν οι διοργανωτές, όπου υπάρχουν, αυτών των συγκεντρώσεων.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr