Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (13/2/2022)

Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (13/2/2022)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Η Κυβέρνηση απαντά με τα αποτελέσματα της πολιτικής της

Η απάντηση, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στις αγωνίες των πολιτών και στις ανάγκες τους, είναι οι πράξεις και τα αποτελέσματα που παράγουν οι πολιτικές μας. Ενισχυμένο εισόδημα για όλους  τους πολίτες μεσοσταθμικά 5%, κανένας νέος φόρος, παρά τις πιέσεις που δεχόμαστε, αλλά και περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση είτε διατηρώντας την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και  την προοπτική -αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός- από το 2023 να μην πληρώνει Εισφορά Αλληλεγγύης κανένας, είτε με τον μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Είναι μια πολιτική που παίρνει από τις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας, τη φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα του προηγούμενου διαστήματος. Μιλούν οι πράξεις, μιλούν τα αποτελέσματα.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πληθωριστική και ενεργειακή κρίση και η χώρα έχει διαθέσει πάνω από 1,75 δισ. ευρώ για να μετριάσει, όχι να μηδενίσει τις ανατιμήσεις. Καταλαβαίνουμε την πίεση, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν έχουμε ρίξει «λευκή πετσέτα». Από την πρώτη στιγμή, από το Σεπτέμβριο, ερχόμαστε και εκεί που είναι ο πυρήνας του προβλήματος, δηλαδή, στο ηλεκτρικό ρεύμα διαθέτουμε χρήματα για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες. Όλους εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτό το πρωτόγνωρο ενεργειακό φαινόμενο, με εκπτώσεις που τις βλέπει ο καθένας στον λογαριασμό του.

Πρώτα απ’ όλα, ό,τι μέτρο παίρνουμε πρέπει να φέρνει ουσιαστικό αποτέλεσμα σε εκείνους κυρίως που έχουν περισσότερο ανάγκη, αλλά και σε όλους για να μην διαταράσσουμε αυτή την πορεία της οικονομίας, να μην διαταράσσουμε τη δυνατότητα του παραγωγικού ιστού να αντιδρά και να προχωρά. Δεύτερον, τίποτα από όλα αυτά που κάνουμε δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, την πορεία της οικονομίας προς τα μπρος. Διότι, αν πάρεις μέτρα που θα λείψουν από τα έσοδα, θα προκαλέσουν συνέπειες στο κοινωνικό Κράτος, στην Παιδεία, στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια, στα κοινωνικά επιδόματα.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν από αυτούς που έχουν μεγάλη ανάγκη μόνο του απέναντι σε αυτές τις τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις, που δέχεται ολόκληρος ο κόσμος. Η Γερμανία έχει ρεκόρ πληθωρισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες 7,5%. Είχε δεκαετίες να συμβεί όλο αυτό. Πιέζεται όλος ο κόσμος. Όμως, η κρίση αυτή βρίσκει την ελληνική κοινωνία πιο οχυρωμένη, σε σχέση με το παρελθόν. Δεν υπάρχει Έλληνας  που να έχει λιγότερο εισόδημα από αυτό που είχε το 2019.  Έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, σε σχέση με το 2010. Υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για έναν που δεν είχε ένα ευρώ εισόδημα, να έχει τώρα κανονικό μισθό;

Για την κριτική της Αντιπολίτευσης

Από την Αξιωματική Αντιπολίτευση -θα έλεγα, δυστυχώς, από το σύνολο της Αντιπολίτευσης- ακούμε επιδερμικές διαπιστώσεις, ευχολόγια και συνθήματα. Ο κόσμος ξέρει ότι στη χώρα μας από συνθήματα πάθαμε και μάθαμε. Δεν πρέπει να ξαναπάθουμε.  Η κριτική που ασκείται προσπαθεί να δηλητηριάσει τα μυαλά των ανθρώπων που περνούν δύσκολα. Λέγοντας ευχάριστα πράγματα, προσπαθεί να τους βάλει σε ένα δίπολο: Ότι δήθεν εμείς παίρνουμε μέτρα ή πολιτικές ή δίνουμε δισεκατομμύρια για πλούσιους και για ισχυρούς αντί να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη. Αναρωτιέμαι: Το πτητικό επίδομα, που πλέον δεν θα φορολογείται, είναι για τους ισχυρούς; Το επίδομα των ανθρώπων που μπαίνουν στα ελικόπτερα και κάνουν μεταφορές για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, των βατραχανθρώπων, είναι για ισχυρούς; Ο ΕΝΦΙΑ που έπεσε για ένα διαμέρισμα στον Κολωνό, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, που θα πληρώνει έως 250-300 ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο, είναι για λίγους; Δεν αφορά όλους;

Για την τουρκική προκλητικότητα

Το επεισόδιο με τον κ. Χαρδαλιά, είναι τελείως απαράδεκτο. Θα μας πουν πού θα φωτογραφίζεται ή αν θα βλέπει ο Υφυπουργός Άμυνας τους άνδρες και τις γυναίκες που φυλάνε τα ελληνικά σύνορα και τα νησιά;

Η εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας – τα χιλιοειπωμένα που η χώρα μας τα αντιμετωπίζει σε όλα τα διεθνή φόρα- φανερώνουν δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, την ανάγκη εξωτερίκευσης της πολύ δύσκολης κατάστασης, που υπάρχει στην Τουρκία, στα οικονομικά αλλά και τη νευρικότητα της Τουρκίας. Στη μεγάλη ενίσχυση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας, στο αυξανόμενο κύρος  του Πρωθυπουργού και της χώρας διεθνώς, στην ενίσχυσή μας με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Κυβέρνηση. Όλα αυτά που έχουν κάνει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης, με πολύ αυξημένο αποτύπωμα, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη νοτιοανατολική  Μεσόγειο. Όλα αυτά προκαλούν τη νευρικότητα της Τουρκίας. Είναι τα Rafale, οι φρεγάτες που έρχονται, οι συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Ευχόμαστε όλοι διά της διπλωματικής οδού να λυθεί το ζήτημα. Από εκεί και πέρα, η χώρα, ως μέλος του δυτικού κόσμου, αντιμετωπίζει το ζήτημα της Ουκρανίας όπως οι εταίροι μας και οι σύμμαχοί μας. Λάβαμε και θα λάβουμε τα μέτρα μας, έτσι ώστε αυτό που κυρίως μας αφορά, πέραν του ανθρωπιστικού και του θέματος της ειρήνης και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, να μην μας βρει ανοχύρωτους. Η χώρα θα λάβει τα μέτρα της, έτσι ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία στις απώλειες ή ενδεχομένως τις περαιτέρω αναταράξεις που θα έχουμε από το φυσικό αέριο.

Για τα φαινόμενα βίας

Πρώτα απ’ όλα να πω ότι έχουμε φαινόμενα που μας προκαλούν αποτροπιασμό, ανατριχίλα. Είμαστε στο πλευρό του πολίτη και οφείλουμε ως Πολιτεία να τα αντιμετωπίσουμε σε όλους τους άξονες. Και στον άξονα της καταστολής και της διαλεύκανσης των υποθέσεων, όπου η ταχύτητα με την οποία η Ελληνική Αστυνομία δρα και φέρνει αποτελέσματα, είναι πρωτόγνωρη. Το είδαμε και στο εξαιρετικά αποτρόπαιο περιστατικό της δολοφονίας του νέου παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ οι ύποπτοι συνελήφθησαν, και βρίσκονται είτε προφυλακισμένοι είτε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στον Ποινικό Κώδικα, που το ψηφίσαμε το προηγούμενο διάστημα αυστηροποιήσαμε τις ποινές και έχει κι αυτό τα αποτελέσματά του.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr