Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (12/4/2022)

Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (12/4/2022)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Οδικός χάρτης στις έρευνες για φυσικό αέριο 

Είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη διότι στην ουσία σηματοδοτεί την πολύ σοβαρή προσπάθεια, που στόχο έχει να δούμε κατά πόσο η χώρα μας, -εκτός από διαμετακομιστικό κέντρο, εκτός από τις υπόλοιπες δράσεις που γίνονται με το LNG, με την αποθήκευση, με την ηλεκτρική διασύνδεση, με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ- έχει βάσιμες ουσιαστικές ενδείξεις, να γίνει και παραγωγός χώρα, σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές που έχουν ανοίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αναφέρομαι στα 6 οικόπεδα που βρίσκονται δυτικά από την Κρήτη μέχρι και την Ήπειρο, είναι πιο ώριμες ή κάποιες είναι λιγότερο ώριμες. Θα προκύψει ένας οδικός χάρτης ενεργειών και σε ό,τι αφορά στην ωρίμανση από μελέτες και σε ό,τι αφορά στα κοιτάσματα που είχαν εντοπιστεί και είναι πιο ώριμα, ώστε να μπορέσουν ν’ αξιοποιηθούν.

Για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Η συγκυρία είναι εκρηκτική, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι η πιο εκρηκτική συγκυρία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Αρχικά ο Απρίλιος είναι ένας μήνας υλοποίησης πολύ σημαντικών μέτρων και στηρίξεων. Είναι ο μήνας στον οποίον έχουμε διπλασιάσει τη στήριξη σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Είναι ο μήνας που οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, αυτοί που είναι στην κλίμακα των ευάλωτων συμπολιτών μας, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα δουν μια οικονομική ενίσχυση 20 με 21 Απριλίου. Είναι ο μήνας, στον οποίο θα δούμε την ενίσχυση για τη βενζίνη. Ήδη, για το πετρέλαιο κίνησης υπάρχει οριζόντια μείωση 15 λεπτών. Η πρόθεσή μας είναι όσο κρατάει αυτή η αβεβαιότητα, να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, για να είμαστε στο πλευρό των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια. Όποιο καινούργιο μέτρο αποφασιστεί, θα ανακοινωθεί στην ώρα του, όταν μετρηθεί σωστά. Οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι και οτιδήποτε είναι να πούμε, πρέπει πρώτα να το έχουμε μετρήσει σωστά σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η δημοσιονομική ισορροπία και ο δεύτερος τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά και ουσιαστικά.

Με τη βενζίνη, μέχρι στιγμής, έχουμε ένα μέτρο που ισχύει μέχρι τον Ιούνιο. Έχει δοθεί μία ενίσχυση, που καλύπτει μια συγκεκριμένη κατανάλωση, για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Εξαντλούμε πάντοτε κάθε περιθώριο διαθέσιμο, αφού έχουμε μετρήσει και διαβάσει σωστά τις δυνατότητες, τις ανάγκες της κοινωνίας. Στο μεταξύ, πλησιάζει η ώρα και για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Καταληκτική είναι η Σύνοδος Κορυφής τέλη Μαΐου

Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει γρήγορα. Καταληκτική είναι η Σύνοδος Κορυφής τέλη Μαΐου. Προφανώς, δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Αλλά, αν η Ευρώπη δεν αποφασίσει να πάρει δραστικά μέτρα που θα στηρίξουν τις κοινωνίες, η ελληνική Κυβέρνηση, όπως κάνει ήδη, θα συνεχίσει και θα συνεχίσει με πιο δραστικά μέτρα τη στήριξη της κοινωνίας.

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μελετάμε ό,τι μπορεί να είναι, όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται. Εάν είναι να βάλουμε πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και αυτά τα λεφτά να κληθούμε να τα πάρουμε πίσω από τους φορολογούμενους -γιατί κάπως θα πρέπει να επιχορηγήσουμε τη διαφορά, γιατί η χώρα μας δεν είναι παραγωγός φυσικού αερίου, που αυτό παίζει το βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής της ενέργειας- είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αντί η Κυβέρνηση να ισοφαρίσει με ένα πλαφόν, δίνει απευθείας αυτήν την επιδότηση στον καταναλωτή. Εάν βάζαμε πλαφόν, ενδεχομένως να μην βλέπαμε αυτής της έκτασης την έκπτωση, που βλέπουμε στους λογαριασμούς τώρα. Ο καλύτερος τρόπος να ενισχύεις, είναι να δίνεις απευθείας χρήματα στους ανθρώπους και  κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το πλαφόν είναι σημαντικό στην τιμή χονδρεμπορικής, γιατί εκεί θα άλλαζε εντελώς το ράλι τιμών σε διεθνές επίπεδο. Αυτό μπορεί  να γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μπει πλαφόν στη χονδρεμπορική, εκεί που διαμορφώνονται οι τιμές διεθνώς.

Αυτό που κάνει η Ισπανία, είναι αυτό που κάνει η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα. Εάν βάλεις πλαφόν σε έναν συντελεστή παραγωγής του ρεύματος, στην ουσία θα πρέπει να έρθεις να χρηματοδοτήσεις κάτι άλλο. Άρα, μειώνονται τα χρήματα που μπαίνουν στον λογαριασμό, από τον οποίο τα μοιράζει η Κυβέρνηση στους καταναλωτές. Δεν κάνει η Ισπανία τίποτα συντριπτικά διαφορετικό από αυτό που κάνουμε εμείς.

Θα έχει μία αξία να δούμε αν η έκπτωση στο ρεύμα που θα πληρώνει ο Ισπανός καταναλωτής τι τάξη μεγέθους θα είναι, σε σχέση με την έκπτωση που έχει πάρει ο Έλληνας καταναλωτής το προηγούμενο διάστημα. Η δική μας πολιτική στήριξης των καταναλωτών έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο. Έχουμε εξαντλήσει και αξιοποιήσει κάθε εργαλείο που υπήρχε από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, συνεχώς αυξανόμενο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr