Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «Real FM» (26/3/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «Real FM» (26/3/2021)

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στoν ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το κείμενο της Κοινής Δήλωσης των ηγετών των 27, είναι ρεαλιστικό και ισορροπημένο. Το σημαντικό είναι ότι πατάει πάνω στην έκθεση Μπορέλ και σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, που σημαίνει, ότι επαναφέρει και όποια προηγούμενη απόφαση υπάρχει. Περιγράφει μία διττή προσέγγιση, «καρότου και μαστίγιου», η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για θετικά μέτρα και βέβαια βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών. Αυτό προφανώς αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι όποιες οριστικές αποφάσεις -όπως αναφέρεται στη Κοινή Δήλωση- παραπέμπονται καταρχάς τον Ιούνιο. Κυρίως, όμως,  ότι τα όποια θετικά μέτρα και οι αποφάσεις, είναι υπό αίρεση, έχουν όρους και προϋποθέσεις και βεβαίως θα είναι και αναστρέψιμες. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και επιτήρηση για τις τελικές αποφάσεις και βεβαίως κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, προφανώς θα φέρει πίσω και την όποια θετική ατζέντα. Δεν δίνεται, δηλαδή, λευκή επιταγή.

Υπογραμμίζουμε την αναστρεψιμότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις, διότι στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτό που λέει η ελληνική Κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, ότι έπρεπε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία.  Τα περιοριστικά μέτρα και οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είναι εργαλείο πίεσης για αλλαγή της συμπεριφοράς. Αναγνωρίζεται, λοιπόν, στην Τουρκία ότι έδειξε κάποια βήματα προόδου προς την αποκλιμάκωση, ωστόσο αυτό πρέπει να αξιολογηθεί ότι έχει συνέπεια  και συνέχεια σε βάθος χρόνου. Βεβαίως θα είναι αναστρέψιμο το οτιδήποτε, εφόσον επανέλθει σε αυτές τις συμπεριφορές. Άρα, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποφασίζει τι είδους σχέση θέλει με τους γείτονές της  και εν τέλει τι είδους σχέση θέλει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπάιντεν, ακολούθησε, αμέσως μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μια παρέμβαση ιστορική διότι οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν ότι αυτό έχει να γίνει πάρα πολύ καιρό. Δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής Κυβέρνησης να επανεκκίνησει τη διατλαντική συνεργασία. Ο κ. Μπάιντεν έχει πει ότι πιστεύει πάρα πολύ σ’ αυτό και σε συνεργασία με όλους τους πολυμερείς θεσμούς. Ακολούθησε η διμερής συνομιλία με τον Πρωθυπουργό που διήρκησε μισή ώρα. Έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο. Στο καλύτερο, ίσως, επίπεδο των τελευταίων ετών. Αναγνωρίζεται η Ελλάδα, ως ένας κρίσιμος σύμμαχος και δύναμη σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί και το πολύ θερμό μήνυμα του κ. Μπάιντεν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θα ήταν λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν, οι επιδημιολογικές συνθήκες. Με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η Ελλάδα αναγνωρίζεται όχι μόνο ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, αλλά και των ιδανικών της Ελευθερίας, των ιδανικών που ενέπνευσαν και την αμερικανική Επανάσταση, που ενώνουν και τους δύο λαούς.

Για την πανδημία

Ήδη ξεδιπλώνεται, εδώ και πάρα πολλές μέρες, το έκτακτο σχέδιο για το Ε.Σ.Υ, στην Αττική όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη πίεση. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Προστίθενται συνέχεια κλίνες και προχωράει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Τα κρούσματα είναι υψηλά, αλλά υπάρχει μία εικόνα σταθεροποίησης σε εισαγωγές και εξιτήρια τις τελευταίες μέρες. Το τελευταίο 48ωρο, μάλιστα, υπάρχει και μείωση εισαγωγών. Για παράδειγμα στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο είχαμε χθες 60 εισαγωγές, ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν και πάνω από 100. Στον Ευαγγελισμό είχαμε χθες 44 εισαγωγές, ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν επίσης γύρω στις 100. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Την παρακολουθούμε και όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή. Το Σύστημα Υγείας αντέχει, παρά την πολύ πιεστική κατάσταση.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλη πίεση στην κοινωνία και ψυχολογική κόπωση. Σήμερα συνεδριάζει, όπως κάθε Παρασκευή, η Επιτροπή των ειδικών. Κάθε εβδομάδα αξιολογεί τα επίκαιρα δεδομένα και εισηγείται. Η Κυβέρνηση πάντα αναζητά τρόπους για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, για μικρές ανάσες ελευθερίας, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση. Μένουμε σε αυτή τη στόχευση. Πρέπει να είμαστε λίγο υπομονετικοί όλοι, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί για να μπορέσουμε να χτίσουμε το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70 έως 74 ετών και έχουν φύγει χιλιάδες sms από το πρωί. Ελπίζουμε ότι όσο προχωράμε τους εμβολιασμούς και όσο ανοίγει ο καιρός αυτές οι ανάσες μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr