Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «Real Fm» (15/12/2020)

Σημεία συνέντευξης στον «Real Fm» (15/12/2020)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «Real Fm» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Για τις εκκλησίες

Ήταν σε πολύ καλό κλίμα η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να δει τι περιθώρια υπάρχουν για το άνοιγμα των εκκλησιών μας, κατά τις ημέρες των εορτών. Αντιλαμβάνομαι ότι η Επιτροπή κινείται στην κατεύθυνση, αντί για δύο ημέρες, να έχουμε τρεις ημέρες ανοιχτές τις εκκλησίες. Δηλαδή, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα, με τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν οι εκκλησίες να έχουν διπλή Λειτουργία, κάτι που γινόταν και στο παρελθόν. Όσον αφορά τον αριθμό των πιστών εντός των ναών, αντί των 9 ατόμων να πάμε στους 25, κατά μέγιστο, ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά στους μη μητροπολιτικούς ναούς, ενώ στους μητροπολιτικούς να πάμε μέχρι τα 50 άτομα τον μέγιστο αριθμό πιστών. Και αυτά για τις τρεις ημέρες. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα.

Η Επιτροπή κάνει εισηγήσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή των ειδικών, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Αν αυτή η ευελιξία δώσει τη δυνατότητα στην Ιερά Σύνοδο να έχει μια εποικοδομητική στάση, μένει να το δούμε. Αλλά πιστεύω ότι η Εκκλησία όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα δείξει υπεύθυνη στάση.

Για το ωράριο στις γιορτές

Δεν έχει εξεταστεί τίποτε άλλο, ούτε από την Επιτροπή των Ειδικών ούτε από την Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις γιορτές και θα παραμείνουμε σε αυτό το ωράριο, το οποίο είναι δύσκολο, αλλά στέλνει το σωστό μήνυμα: Φέτος δεν είναι το ίδιο. Δεν κάνουμε ρεβεγιόν. Μένουμε με τη στενή μας οικογένεια. Αν θέλαμε να έχουμε μία άλλη οικογένεια φίλων μας ή συγγενών μαζί -πάντα αυτών που κάνουμε συνήθως παρέα- ας μείνουμε σε αυτό τον κλειστό κοινωνικό κύκλο κι ας μην τον ανοίξουμε υπέρμετρα αυτές τις γιορτές. Αλλά όχι, όμως, για να ξενυχτήσουμε μαζί, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κίνδυνος οι γιορτές να οδηγήσουν σε χαλάρωση

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, ιδίως όταν βλέπουμε ακόμη και σήμερα, πέντε εβδομάδες και πλέον μετά την εφαρμογή του καθολικού απαγορευτικού, να έχουμε Μ.Ε.Θ. με πληρότητα κοντά στο 80% στην Επικράτεια, κοντά στο 90% στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλα νούμερα. Με την παραμικρή έξαρση στις αρχές ενός τρίτου κύματος, όχι στην κορύφωση, στις αρχές ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος, μπορεί αυτό να μας πνίξει. Και αυτό θα ήταν πραγματικά τραγικό για τους ανθρώπους που θέλουν προστασία από το Σύστημα Υγείας και δεν θα τη βρίσκουν.  Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση ξανά σε όλους για την τήρηση των μέτρων. Υπομονή. Πραγματικά, όσο κι αν είναι μια λέξη που μπορεί να έχει κακοποιηθεί, υπομονή σε όλους. Έχουμε για πρώτη φορά την ορατότητα του εμβολιασμού που έρχεται κι ας μην αφήσουμε αυτές τις μέρες να μας παρασύρουν και να είμαστε πιο χαλαροί, γιατί αυτό θα θρέψει τον κορoνοϊό.

Προσαρμόζουμε τα βήματά μας

Είναι τόσο δυναμική η πανδημία που μας αναγκάζει να προσαρμοζόμαστε. Κινούμαστε σε μια δυναμική κατάσταση και αναγκαστικά προσαρμόζουμε τα βήματά μας, πάντα όμως προς τον ίδιο δρόμο. Δεν φεύγουμε από αυτό το μονοπάτι. Μπορεί να είναι λίγο πιο ευέλικτο, λίγο πιο σφιχτό, ανάλογα με ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες, αλλά βαδίζουμε στο μονοπάτι, που πρέπει να μας πάει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου με ασφάλεια, ώστε να έχουν πέσει και τα κρούσματα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο και να έχουν αποσυμφορηθεί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται διάφορες προτάσεις, για διάφορα θέματα όπως το ζήτημα της περιποίησης νυχιών Το θέμα είναι πρωτίστως υγειονομικό. Είναι θέμα ζήτησης των χιλιάδων Ελληνίδων κυρίως, αλλά και ανδρών φαντάζομαι, που ζητούσαν τέτοιου είδους υπηρεσία και ήταν έτοιμοι να παρακάμψουν τα μέτρα και να τα έχουν κατ’ οίκον. Επομένως, από το να γίνει μία υγειονομική βόμβα με πολύ κόσμο να ανταλάσσει επισκέψεις σε σπίτια, είναι προτιμότερο να έχουμε ανοιχτό ένα κατάστημα με κανόνες.

Θέλουμε παράλληλα πρώτον να προχωρήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης των ταχυμεταφορών και της παραλαβής των προϊόντων από το κατάστημα χωρίς ουρές, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί αυτές τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος. Δεύτερον, να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο οι πληρωμές, για να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ των καταναλωτών, όταν παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους και του καταστηματάρχη ή του προσωπικού που τα παραδίδει. Και είναι επίσης ένα παράθυρο για εξοικείωση με όλες αυτές τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Συνεχίζεται η στήριξη επιχειρήσεων που λειτουργούν με click away

Όταν αποφασίσαμε την παράταση των μέτρων, είχαμε πραγματικά μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου. Ήταν οι εικόνες στο Harrods και στο Παρίσι. Ήταν κάτι σοκαριστικό. Και ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι αν επιτρέπαμε αυτή την εικόνα και στην Ελλάδα, θα είχαμε πραγματικά πολύ δυσάρεστες εξελίξεις. Και αυτό ήταν ένας βασικός λόγος που πρυτάνευσε στην Κυβέρνηση η απόφαση να πάμε πολύ αργά και σταδιακά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου με ασφάλεια.

Το click away, η διαδικασία της παραλαβής εκτός καταστήματος θα δώσει λίγο τζίρο σε αυτούς οι οποίοι παραμένουν σε αναστολή, χωρίς να τους στερεί το ευεργέτημα που προκύπτει από μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση. Άρα, μπορούν να συνεχίσουν και αυτοί, οι οποίοι λειτουργούν και με click away, να θέτουν εργαζόμενους σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, να έχουν μείωση στο ενοίκιό τους 40%, να έχουν αναστολή των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί, είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο με το 50% να μην επιστρέφεται, να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Όλο αυτό θα ισχύουν και για αυτούς ενώ θα αυξάνουν και λίγο τον τζίρο τους. Και μετά τον Γενάρη θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό έχουμε προβλέψει στον Προϋπολογισμό του 2021 -που ψηφίζεται απόψε- 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ αποθεματικό, για να στηρίξουμε, όσο χρειαστεί.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Δεν επιβεβαιώνω σχετικά δημοσιεύματα. Όσοι πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και η 5 θα έχουν αυτό το ευεργέτημα, δηλαδή το 50% να μην επιστρέφεται. Για τις άλλες τρεις ισχύει ότι έχουμε εξαγγείλει μέχρι σήμερα.

 Για τον εμβολιασμό

Φαίνεται ότι πάμε σε μία διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους αρμόδιους οργανισμούς αυτές τις ημέρες. Αυτό μπορεί να γίνει και γρηγορότερα από τις 30 του μήνα, που έχει τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία. Και αυτό θα είναι καλό. Αμέσως μετά την έγκριση, προχωράμε στις παραλαβές και εντός 48 ωρών θα αρχίσει ο εμβολιασμός. Αυτό είναι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας και πιστεύουμε ότι θα επιβεβαιωθεί. Η πρώτη φάση είναι κρίσιμη. Δηλαδή, να γίνει η πρώτη παραλαβή, στις μεγάλες αποθήκες προβλέπεται κατάψυξη και μετά η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Και από εκεί και πέρα, υπάρχει μία προτεραιοποίηση, πρώτα το υγειονομικό προσωπικό και οι πιο ευάλωτοι, με κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ώστε σταδιακά, με ασφάλεια να προχωρήσουμε  επιστρατεύοντας διαφορετικές επιλογές, -την άυλη συνταγογράφηση, το emvolio.gov.gr.-  στον καθολικό εμβολιασμό. Μέχρι τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες, εφόσον το επιθυμούν. Πάνω από 2.117.000 συμπολίτες μας  κάθε μήνα μπορούν να εμβολιάζονται. Μέχρι τέλος Μαρτίου, θα έχουμε ένα υψηλό ποσοστό Ελλήνων που θα έχει εμβολιαστεί.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr