Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3»

Σημεία συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη

Για τους εμβολιασμούς

Το εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πάνω από έξι εκατομμύρια Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και κοντά στα έξι εκατομμύρια είναι αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο. Θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στα κοινά τα οποία δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, είτε είναι οι ανήλικοι, είτε είναι οι 60+, με  κάθε τρόπο, με την πειθώ και ενημέρωση να τους παρακινούμε να εμβολιαστούν.

Η πραγματικότητα είναι ότι το απόλυτο μέγεθος εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι ήδη αρκετά ψηλά. Το 75% των φοιτητών είναι εμβολιασμένοι, κοντά στο 90% των μελών ΔΕΠ, 80% στους διοικητικούς. Στα Σώματα Ασφαλείας -παρά τα όσα έλεγαν- και εκεί τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ ψηλά. Υπάρχει ένα πρόβλημα στους 60+, οι οποίοι, εάν νοσήσουν ενδέχεται να έχουν παραπάνω προβλήματα. Το βλέπουμε, το παρακολουθούμε, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να τους πείσουμε ότι δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά και να εμβολιαστούν.

Η υποχρεωτικότητα, σαν και αυτή που εφαρμόστηκε στους υγειονομικούς, είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει. Όπως, όμως, έχουμε εξηγήσει, η προτεραιότητα τούτη την ώρα είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα, συνολικά έτσι όπως έχουν περιγραφεί και εφαρμόζονται από τις 13 Σεπτεμβρίου. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πεισθούν όλο και περισσότεροι να εμβολιαστούν και ανάλογα με την εξέλιξη και του αριθμού των εμβολιασμένων και κρίσιμων μεγεθών της πανδημίας, εδώ είμαστε για να δούμε τι περισσότερο χρειάζεται να κάνουμε.

Για τις εισβολές αντιεμβολιαστών στα σχολεία

Η λογική του ότι έχω εγώ μια συγκεκριμένη άποψη και θέλω να επιβάλω και ταυτόχρονα να υποβάλω σε τεράστιο κίνδυνο παιδιά, εκπαιδευτικούς, οικογένειες, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι, συγκεκριμένες προβλέψεις, συγκεκριμένες οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας προς εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές, για το πώς πρέπει να αντιδρούν σε τέτοια περιστατικά. Και είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση, η οργανωμένη Πολιτεία, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές και να παίξει με τη φωτιά.

Οποιοσδήποτε επιχειρεί να κάνει τέτοια πράγματα, οφείλει να γνωρίζει ότι θα είναι αντιμέτωπος με τις νομικές συνέπειες που επισύρει αυτή του η πράξη. Χωρίς αμφιβολία. Δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτά. Όλη αυτή η συζήτηση τήρησης των μέτρων και κυρίως του εμβολιασμού ένα συνώνυμο έχει: Είναι η λέξη Ελευθερία. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν έχει αντιληφθεί τι διακυβεύεται. Έχει ξεχάσει πολύ γρήγορα τι περάσαμε το προηγούμενο διάστημα κλεισμένοι στα σπίτια και μπροστά από έναν υπολογιστή.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο

Δεν υπάρχει κάτι νεότερο για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Και δεν υπήρχε και κάτι προγραμματισμένο. Από την πρώτη στιγμή, που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα των δύο ηγετών, ήταν σαφές ότι δεν συνέπιπτε η παρουσία τους στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Την ώρα που θα φτάνει ο Πρωθυπουργός στις Η.Π.Α., ήδη θα επιστρέφει ο κ. Erdogan στην Άγκυρα. Είπε ο κ. Erdogan αυτό που είπε, αλλά δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει ούτε κάποιο αίτημα, ούτε κάποια αίσθηση αλλαγής του προγράμματος. Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι για τις Η.Π.Α. και θα φτάσει το βράδυ της Τετάρτης εκεί.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.

Υπάρχει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, με ξένους ηγέτες, με αξιωματούχους του Ο.Η.Ε., με στελέχη της επιχειρηματικής και της επενδυτικής κοινότητας, με ανθρώπους της ομογένειας. Ο Πρωθυπουργός θα δει πολύ κόσμο στη Νέα Υόρκη και η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση θα σηματοδοτήσει -για μια ακόμη φορά- την ενισχυμένη επιρροή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διεθνή σκηνή. Μια επιρροή, η οποία προφανώς είναι προς όφελος της χώρας μας, των συμφερόντων μας, του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα τόσο στη γειτονιά μας στην Ευρώπη, όσο και παγκόσμια. Πολύ ψηλά στην ατζέντα του θα είναι διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα η κλιματική κρίση, το περιβάλλον, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπης. Είδατε και πρόσφατα με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου, που είχαμε εδώ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέκυψαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα και η Συμφωνία ορόσημο. Η Διακήρυξη των Αθηνών για το περιβάλλον και το κλίμα, που νομίζω ότι είναι μια Συμφωνία ορόσημο για το EUROMED 9 και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Για τη διεθνή θέση της χώρας

Η θέση μας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει το δικό της αυτόνομο πολιτικό ρόλο σ’ όλα τα επίπεδα. Η χώρα μας έχει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Έχουμε το προνόμιο να διαδραματίζουμε αυτό τον καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη. Θέλουμε  η Ευρώπη να ενισχύσει την αυτονομία της και την παρουσία της σ’ όλα τα επίπεδα: πολιτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά. Ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει μια εξαιρετική σχέση με τις Η.Π.Α., που θα επισφραγιστεί με την υπογραφή της νέας Συμφωνίας, μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Στο οικονομικό επίπεδο συνεργαζόμαστε καλά με όλους τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες. Έχουμε μια εξωτερική πολιτική ζυγισμένη πάντοτε υπό την οπτική της εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων. Αλλά και με γνώση των διακυβευμάτων στο σύγχρονο κόσμο.

Για τη Δ.Ε.Θ.

Αν κάτι προέκυψε από την παρουσία του Πρωθυπουργού και του κ. Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ., είναι ότι ήταν τελείως διαφορετικό το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε, εκφράστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τελείως διαφορετικό αυτό του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις ανησυχίες του σήμερα, για τα κρίσιμα διακυβεύματα, για το σχέδιο για το αύριο, για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών  για τις προκλήσεις που υπάρχουν, στην Ελλάδα και διεθνώς μετά το 2019, μετά την πανδημία. Για την Ελλάδα που αλλάζει μέσα από τις πολιτικές μας και τις μεταρρυθμίσεις.

Τους 19 από τους 25 μήνες που κυβερνούμε διαχειριζόμαστε κρίσεις. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η χώρα έχει περισσότερους εργαζόμενους από ό,τι είχε όταν ξεκίνησαν οι κρίσεις των μνημονίων. Στη χώρα έχουν ανοίξει περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που υπήρχαν πριν την πανδημία. Επενδυτικοί κολοσσοί κοιτάζουν την Ελλάδα, φέρνουν τα χρήματά τους εδώ, ανοίγουν δουλειές, αυξάνεται το εισόδημα, αυξάνεται το Α.Ε.Π.. Υπήρξε αποφασιστικότητα, επιμονή σε μια μεταρρυθμιστική στρατηγική που αντιμετωπίζει προβλήματα και λύνει θέματα για τους ανθρώπους, κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερα. Έτσι, δεν είναι μόνο οι δείκτες και τα νομοθετήματα που δημοσιεύονται σε Φ.Ε.Κ.. Υπάρχουν αποτελέσματα στη  καθημερινότητα και τη του καθενός. Είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους. Είναι τα χρήματα που επέτρεψαν να αυξήσουμε κατά 22% τα βασικά επιδόματα. Είναι η ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου με τα καινούργια προγράμματα, τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και τα Δημόσια Ι.Ε.Κ..Μέσα από την πολιτική μας, τι έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα; Έχουμε είτε άμεσα, είτε έμμεσα, ενισχύσει το εισόδημα όλων. Δεν υπάρχει επαγγελματική κατηγορία, από τη μισθωτή εργασία μέχρι όλα τα υπόλοιπα εισοδήματα στη χώρα, που να μην βλέπει περισσότερα λεφτά να της μένουν στην τσέπη στο τέλος κάθε μήνα τα τελευταία δύο χρόνια, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό συμβαίνει με τη μείωση των φόρων, με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τις μικρές αυξήσεις και στον κατώτατο μισθό. Δεν υπάρχει νοικοκυριό που να μην του μένουν διαθέσιμα περισσότερα χρήματα από ό,τι παλαιότερα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής λελογισμένης, που δεν μοιράζει πλούτο που δεν έχει, αλλά μοιράζει πλούτο που δημιουργείται και που οφείλεται στην ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδειξε και στην ομιλία του και στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν κατάλαβε τίποτα, δεν άλλαξε σε τίποτα. Τα συνηθισμένα του κλισέ, τα προσφιλή ψέματα, διανθισμένα από πράγματα που ακούγονται ευχάριστα, εκτός όμως του πλαισίου της πολιτικής οπτικής που πρέπει να έχει ένας ηγέτης, έτσι όπως είναι ο κόσμος σήμερα. Στρέφεται στο πώς θα συντηρήσει ένα ακροατήριο που θα του εξασφαλίσει, στη συνέχεια, αυτό που είναι. Δηλαδή, την παρουσία του ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ένα συμπαγές κόμμα στα όρια αυτού που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr