Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «Παραπολιτικά 90,1 FM» (30/3/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «Παραπολιτικά 90,1 FM» (30/3/2021)

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

Για τις δημοσκοπήσεις και την κούραση στην κοινωνία

Οι δημοσκοπήσεις είναι μια εικόνα της στιγμής. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Πάντα τις μελετάμε και τις λαμβάνουμε υπόψη. Ούτε τις θεοποιούμε, ούτε γίνεται πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Δείχνουν τις τάσεις. Αυτό που αποτυπώνουν και είναι σαφές, πλέον, σε όλα τα επίπεδα, είναι η μεγάλη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία από τα περιοριστικά μέτρα και όλη αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια της πανδημίας που ζούμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Είναι κόπωση φυσιολογική.

Έχει ήδη ανοίξει η  συζήτηση για βαλβίδες αποσυμπίεσης, για το τι μπορεί να γίνει, προκειμένου  να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίας σε όλους, δεδομένου  των περιορισμών που θέτει η πανδημία. Είναι μία δύσκολη κατάσταση από την οποία όμως  θα βγούμε πολύ σύντομα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι μπαίνουμε στον Απρίλιο, ότι αλλάζει ο καιρός, ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί και ότι προστίθενται συνέχεια και νέα εργαλεία στα χέρια μας που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια και να την αφήσουμε πίσω μας.

Πλαίσιο επιλογών στα χέρια των ειδικών

Κάθε μέρα μελετώνται κι αξιολογούνται όλα τα δεδομένα. Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών. Τα κρούσματα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όμως δεν είναι ο μόνος δείκτης που δείχνει πως  εξελίσσεται η πανδημία. Είναι πολύ σημαντικοί δείκτες οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι νοσηλείες. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ισορροπούν οι εισαγωγές με τα εξιτήρια. Αυτό είναι ένα σημάδι σχετικά ενθαρρυντικό. Περιμένουμε να δούμε εάν αυτό θα συνεχιστεί.

Η Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή, ένα πλαίσιο επιλογών για κάποιες δραστηριότητες. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει αξιολογώντας τα δεδομένα και από αυτό το πλαίσιο θα δει και θα εισηγηθεί, τι μπορούμε να αντέξουμε αυτή τη στιγμή και τι όχι.

Υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο στρατηγικής που παρουσιάστηκε, με βάση και το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των self test, που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας, μαζί με τον εμβολιασμό και τους χιλιάδες στοχευμένους ελέγχους που γίνονται κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ. Στόχος είναι μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση με ασφάλεια.

Θεωρώ ότι αν απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα έχουμε μικρότερους συνωστισμούς σε πλατείες, έξω από καφέ. Είναι ένα πιο λογικό μέτρο. Όταν μιλάμε για ανάσες ελευθερίας, εννοούμε μέτρα και ανάσες, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση, που εν τέλει θα βοηθήσουν και στην καλύτερη τήρηση των μέτρων. Δεδομένου ότι έχει ανοίξει ο καιρός, ότι έχει μεγαλώσει η ημέρα, είναι ένα μέτρο που θα βοηθούσε ν’ ανακουφιστεί  ο κόσμος.

Λιανεμπόριο και λύκεια στις προτεραιότητες

Στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, είναι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου  και το άνοιγμα των λυκείων όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα συμβάλει σ’ αυτό και το πρόσθετο εργαλείο των self test. Αναμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο βρίσκεται ο φάκελος με τις προσφορές για τον προσυμβατικό έλεγχο. Ελπίζω μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε τις πρώτες παραλαβές. Είναι μια μάχη με το χρόνο. Το όποιο άνοιγμα θα είναι σταδιακό και ελεγχόμενο. Δεν θα γίνουν όλα την ίδια μέρα.

Για το ΣΥΡΙΖΑ, τα self test και τα fake news για τη Siemens

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκεύασε μια ιστορία απολύτως από το μυαλό του. Ανήμερα μάλιστα της 25ης Μαρτίου φρόντισε να κατασκευάσει αυτά τα fake news και να πετάξει λάσπη και ψέματα στον ανεμιστήρα, κατηγορώντας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για φωτογραφική -υποτίθεται- ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία. Προέκυψε τελικά από τις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές στον ανοιχτό διαγωνισμό για τα self test ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέβαλε καν προσφορά, δεν πληρούσε καν τις προϋποθέσεις. Οι προδιαγραφές τέθηκαν από την Επιτροπή των ειδικών.

Δεν είδα κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει συγγνώμη. Ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για αστοχία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όμως το θράσος να λέει ότι «πιάστηκε η Κυβέρνηση με τη γίδα στην πλάτη». Θα ήταν προτιμότερο να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και να ζητήσει συγγνώμη. Αλλά δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια συμπεριφορά.

Για τα self test στα σχολεία

Εξετάζεται η δυνατότητα ο γονέας να δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής, το παιδί του,  έχει κάνει το self test και είναι αρνητικό. Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι ο καθένας να μπορεί να επιτηρεί την υγεία του, να φροντίζει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει τέσσερα δωρεάν τεστ το μήνα για κάθε πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ. Είναι θέμα ηθικής και ατομικής ευθύνης  όταν κάποιος ξέρει ότι είναι θετικός να ακολουθήσει το πρωτόκολλο. Είναι αυτονόητη υποχρέωση, εν μέσω αυτής της πανδημίας, να πράξει τα δέοντα.

Για την πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά

Είναι μια υπόθεση που διερευνάται από τη Βουλή. Είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία στην οποία δεν εμπλέκεται η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση σέβεται τη διάκριση των εξουσιών. Δεν συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr