Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «Παραπολιτικά 90,1 FM»

Σημεία συνέντευξης στον «Παραπολιτικά 90,1 FM»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

Για την πρόωρη αποπληρωμή του Δ.Ν.Τ.

Mέσα σ’ αυτήν την πολύ ζοφερή και δυσάρεστη ατμόσφαιρα, η σταθερή πορεία που η χώρα μας είχε όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς και η συνετή οικονομική διαχείριση, μας επέτρεψε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο, που κανένας μας δεν το θυμάται με ευχάριστα χρώματα. Αναφέρομαι στην παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ολοκληρώνεται με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που διέθεσε στη χώρα μας.

Ήταν μία περίοδος με πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα, οδυνηρή, όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικό, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικό. Θυμόμαστε όλοι τους κινδύνους που περάσαμε, το πόσο κόστισε αυτό στη ζωή των πολιτών, πώς άλλαξε για εκατομμύρια ανθρώπους η ζωή τους. Άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα και ακόμη δεν έχουν επιστρέψει. Κοινωνικά στρώματα συνεχίζουν την προσπάθεια να επουλώσουν τις πληγές τους. Ήταν ένα δυσάρεστο κεφάλαιο, από το οποίο πρέπει να κρατήσουμε μόνο τα συμπεράσματα που βγάλαμε και να θυμόμαστε και όσους μας έταζαν λαγούς με πετραχήλια και όσους πίστευαν σε μαγικές συνταγές, όσους σπεκούλαραν πάνω σ’ αυτό και έχτιζαν καριέρες, σε διάφορα επίπεδα, αλλά και τις ευθύνες συνολικά όλων μας, για το ότι η χώρα έφτασε εκεί.

Τι θα σήμαινε, εάν ήμασταν εκτός ευρώ σήμερα; Τι θα σήμαινε, εάν ήμασταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πανδημία, με τα εμβόλια που προμηθεύτηκαν όλες οι χώρες, κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε.; Τι θα σήμαινε γεωπολιτικά;

Για την αυριανή απεργία

Η Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές της και η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους πολίτες. Η Παράταξη αυτή, πάντοτε, έχει τιμήσει τη σοβαρότητα. Αυτό το σουρεαλιστικό που ζούσαμε, Υπουργοί να διαδηλώνουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, έχει και τα όριά του. Από την άλλη πλευρά, εμείς ποτέ δεν είχαμε τη λογική κηδεμονίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Υπάρχουν συνδικαλιστές οι οποίοι πρόσκεινται στην Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι αποτελέσματα και αλήθειες.  Συγκεκριμένες πολιτικές που να μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες της κρίσης. Η Κυβέρνηση αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ που μπορεί να υπάρξει, για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Δεν εξαιρείται καμιά κοινωνική ομάδα από αυτήν την κρίση. Επειδή περνάμε δύσκολα και τα δύσκολα είναι μπροστά μας, χρειάζονται αλήθειες και υπευθυνότητα. Κρινόμαστε όλοι, κόμματα και πολιτικοί από το πόσο αλήθεια μπορούμε ν’ αντέξουμε σ’ αυτή τη δύσκολη φάση που περνάει και η Ελλάδα και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού 

Όλες οι διαβουλεύσεις και οι διαδικασίες βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη. Πλησιάζει η 1η Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα κάνει τις ανακοινώσεις, αφού πρώτα έχει μετρηθεί σωστά τι αντέχει η χώρα, τι αντέχουν οι επιχειρήσεις, τι είναι αυτό που μπορεί να δοθεί. Θα είναι κάτι γενναιόδωρο. Προφανώς, θα είναι πολύ παραπάνω από την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε λίγους μήνες και θα λαμβάνει υπόψη  το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και τη δυσχερέστατη σημερινή συγκυρία.

Για τη στήριξη νοικοκυριών επιχειρήσεων και αγροτών

Ο κόσμος, προφανώς, έχει την ανάγκη διαρκούς στήριξης. Έχει την αγωνία να νιώθει το Κράτος δίπλα του και να τον στηρίζει. Η πολιτική ουσία είναι να βλέπουμε τι μπορούμε, τι αντέχουμε, να εξαντλούμε κάθε περιθώριο, να ψάχνουμε συνέχεια να βρίσκουμε καινούργιες δυνατότητες και αυτά να τα δίνουμε στον κόσμο για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας.

Όσο οι ανατιμήσεις στην ενέργεια είναι αυτές που είναι, η Πολιτεία θα στηρίζει την κοινωνία και τους καταναλωτές. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Ήμασταν η χώρα που ξεκίνησε πριν από οποιαδήποτε άλλη. Θυμίζω ότι η πρώτη στήριξη στο ηλεκτρικό ρεύμα είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ.. Σήμερα, έχουμε φτάσει μαζί με τη στήριξη που κάνει απευθείας στους καταναλωτές η Δ.Ε.Η. να έχει προσεγγίσει η στήριξη τα 4 δισ. ευρώ.

Έχουμε τις εφεδρείες και το σχεδιασμό να είμαστε στο πλευρό του κόσμου, κυρίως σε ό,τι αφορά το ρεύμα, που είναι το μεγαλύτερο, όχι το μόνο, πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες. Θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Ειδικά για τον Απρίλιο έχει σχεδόν διπλασιαστεί η στήριξη, ενώ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δουν γενναία υποστήριξη και, μάλιστα, και αναδρομικά.

Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η στήριξη που δίνουμε μετριάζει τις επιπτώσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τις εκμηδενίσει. Σε οικιακές καταναλώσεις οι οποίες είναι μέχρι 300 κιλοβατώρες υπάρχει μια πολύ σημαντική απορρόφηση, περίπου το 80% της αύξησης. Αφορά μια πολύ μεγάλη περίμετρο νοικοκυριών. Όμως, στον κόσμο λέμε την αλήθεια: Σωρευτικά η επιβάρυνση στο ρεύμα είναι μεγάλη.

Προχθές υπογράφτηκε η Κ.Υ.Α. για την οριζόντια μείωση 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης. Την άλλη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τη βενζίνη, για τους δικαιούχους. Στις 21 Απριλίου θα έρθουν τα επιδόματα των 200 ευρώ σε πάνω από 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους. Αφορούν επιδόματα παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.  Όταν ακόμα δεν έχουμε δει τα μέτρα αυτά του Απριλίου να έρχονται, είναι λίγο πρόωρο να συζητά κανείς για το τι άλλο θα μπορούσε να υπάρξει. Η Κυβέρνηση έχει δύο βασικές αρχές:  Να είναι  στο πλευρό της κοινωνίας, κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά πάντοτε και μέσα στα δημοσιονομικά όρια  αντοχής της οικονομίας. Δεν πρέπει να τινάξουμε στον αέρα τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Άρα, ό,τι αποφασιστεί, αφού μετρηθεί σωστά, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό θα ανακοινωθεί σε όλα τα πεδία, όταν είναι ώριμο και έτοιμο.

Αν κανείς αντιληφθεί ποιο είναι το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον και πόσο πιο ακριβός είναι ο δανεισμός πλέον, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να έχει υπόψη του και αυτές τις παραμέτρους. Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας είναι πολύ στενά συνδεδεμένη, με τους έμμεσους φόρους, σε ό,τι αφορά τα κρατικά έσοδα, πολύ περισσότερο από ό,τι οι άλλες χώρες. Άρα, τα χρήματα αυτά θα λείψουν και πολλά από αυτά είναι και αμφίβολο αν θα έχουν την αντίστοιχη αποτελεσματικότητα. Δηλαδή για το αν θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην πτώση της τιμής για τους καταναλωτές που το έχουν ανάγκη.

Για την επάρκεια αγαθών στην αγορά

Είναι απαραίτητη η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για να μην έχουμε ελλείψεις και για να μην πυροδοτηθούν και τάσεις επιπλέον κερδοσκοπίας.  Η εικόνα που έχουμε είναι  πολύ πιο συστηματοποιημένη πια, γιατί από χθες άρχισε η πλατφόρμα που θα πρέπει να δηλώνουν οι επιχειρήσεις τα αποθέματά τους σε μια  πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων. Δεν παρατηρούνται στην ελληνική αγορά ελλείψεις, δεν διαγράφεται στο άμεσο μέλλον να έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Ορισμένες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ λόγω ανησυχίας από συγκεκριμένους κλάδους μιας πολύ επιθετικής πολιτικής προμήθειας ηλιέλαιου, έβαλαν ένα όριο στην προμήθεια του συγκεκριμένου αυτού αγαθού για να μην υπάρξουν ελλείψεις. Εκείνο που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος, είναι ότι με τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας πλέον, μπορούμε να παρακολουθούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ποια είναι η κατάσταση των αποθεμάτων.

Για τις εκλογές

Ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο: Ότι για εμάς είναι σημαντική η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα μιας χώρας. Η αυτοδυναμία είναι το πιο ασφαλές, το καλύτερο μέσον σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Η αυτοδυναμία για εμάς παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπος για να έχει η χώρα μια σταθερή, αποτελεσματική, συνεκτική διακυβέρνηση, αξιοποιώντας -όπως κάνει και η τωρινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- δυνάμεις, ανθρώπους, ιδέες, προτάσεις, οι οποίες είναι και πέραν των ορίων του κόμματος που στηρίζει την Κυβέρνηση αυτή.

Δεν θεωρούμε ότι η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο μπορεί να φέρει σταθερές κυβερνήσεις. Αν οι πολίτες αποφασίσουν αλλιώς, σε έναν χρόνο και, που θα γίνουν εκλογές, η  χώρα θα κυβερνηθεί με κάποιον τρόπο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα που αντιμετωπίσαμε μείζονες κρίσεις, πουθενά στον κόσμο δεν υπήρχε προσέγγιση αντιπολιτευτική σαν και αυτή που υπήρχε στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι μιλούσαν για πανδημία Μητσοτάκη, μιλούσαν για ύφεση Μητσοτάκη, μιλούν για ακρίβεια Μητσοτάκη και έχουμε πόλεμο. Μέχρι τις εκλογές μεσολαβούν ο χρόνος, στον  οποίον έχουμε δουλειά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να συνεχίσουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις,  και  η προεκλογική περίοδος. Σε αυτήν οι  πολίτες θα δουν, θα συγκρίνουν, θα λάβουν υπόψη τους όλα τα διακυβεύματα.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr