Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «OPEN» (29/6/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «OPEN» (29/6/2021)

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη

Για την «Κάρτα Ελευθερίας»

Η «Κάρτα Ελευθερίας», που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, είναι ένα μέτρο ενθάρρυνσης του εμβολιασμού των νέων, που ενδεχομένως να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς, αλλά μπορεί να γίνουν αναμεταδότες του ιού, καθώς είναι μια ομάδα πολύ δραστήρια και έχει μεγάλη κινητικότητα. Και ταυτόχρονα, το «Freedom Pass», αυτή  η προπληρωμένη κάρτα ελευθερίας των 150 ευρώ είναι και μία επιβράβευση για τις θυσίες που έκαναν οι νέοι στη διάρκεια της πανδημίας. Είναι μια ομάδα που επλήγη από τα περιοριστικά μέτρα, που στερήθηκε πολλά από τη ζωή της -φίλους, συγγενείς, Πανεπιστήμιο, ψυχαγωγία- και η κάρτα  είναι μια ελάχιστη επιβράβευση, μια ανταπόδοση για την υπομονή που έκαναν.

Δεν εξαγοράζει η Κυβέρνηση -όπως ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση- κανέναν και δεν προσβάλλει τη νέα γενιά. Δίνει αυτή τη δυνατότητα με την «Κάρτα Ελευθερίας» να στραφούν σε δραστηριότητες που τους έλειψαν, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ως προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα περιοριστώ να πω ότι μιλούν για εξαγορά όσοι έχουν συνηθίσει να μεταχειρίζονται με αυτό τον τρόπο τους πολίτες. Μιλούν, αυτοί που μοίραζαν δώρα Χριστουγέννων την Άνοιξη του 2019. Είναι, λοιπόν, μια επιβράβευση των νέων και ένα κίνητρο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπου δίνονται κίνητρα για τον εμβολιασμό.

Πιστεύω πως θα λειτουργήσει το voucher που  δόθηκε ως επιβράβευση και ως ένα περαιτέρω κίνητρο. Οι νέοι  έχουν κοινωνική συνείδηση, ήδη έχουν προσέλθει πάρα πολλοί για να εμβολιαστούν. Προσπαθούμε να  βοηθήσουμε να ενθαρρύνουμε. Πιστεύω πως θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς.

Ο εμβολιασμός το μόνο μέτρο

Συνολικά τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης στους 60+, μέχρι και τους 85+, πηγαίνουν καλά, αυξάνονται καθημερινά. Ειδικά η ομάδα των 75 έως 79 ετών πηγαίνει πολύ καλά, είναι πάνω από 80%, μαζί με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.

Ενόψει και της μετάλλαξης «Δέλτα» ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο. Είμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση. Αυτή η φάση, ωστόσο, είναι κρίσιμη, διότι δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό.

Θέλουμε ποσοστό εμβολιασμού 70% και άνω. Και θέλουμε να το πετύχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο περισσότερο επιταχύνουμε μέσα στο Καλοκαίρι  με τόσο καλύτερη κατάσταση θα μπούμε στο Φθινόπωρο. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πως ο ιός δεν αστειεύεται. Το λένε όλοι οι επιστήμονες ότι κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι.

Για την υποχρεωτικότητα

Το ερώτημα που είχε θέσει ο Πρωθυπουργός στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, ως προς την υποχρεωτικότητα  αφορά συγκεκριμένες ομάδες. Δόθηκε η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής. Θυμίζω ότι εισηγείται μία λογική κλιμακούμενης πρωτοβουλίας, κλιμακούμενης προσέγγισης. Μένει στην Κυβέρνηση να αποφασίσει. Η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα είναι το τρίτο βήμα. Θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Το πρώτο είναι ευαισθητοποίηση και οι εκστρατείες ενημέρωσης που γίνονται και σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Και βεβαίως η ενθάρρυνση και τα κίνητρα στους πολίτες για να εμβολιαστούν. Είμαστε σε αυτή τη φάση αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να προσέλθουν στα εμβολιαστικά και να θωρακίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Για τις ελεγχόμενες δραστηριότητες, θα δοθεί το πλαίσιο, όπως είπαμε και χθες, για συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπου θα μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία οι εμβολιασμένοι να κινούνται, τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού.  Θα δοθεί η δυνατότητα στις δραστηριότητες αυτές και στις επιχειρήσεις, εφόσον το επιλέξουν, να λειτουργήσουν με αμιγώς εμβολιασμένους πολίτες.

Για τα εργασιακά 

Δεν ξέρω πώς θα προκύψουν αυτά λέει  ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ εύκολο να λέει κανείς. Είχαμε ακούσει τον κ. Τσίπρα και παλαιότερα να λέει τότε 751 ευρώ κατώτατος μισθός, τώρα πήγε στα 800. Είχαμε ακούσει να λέει ότι θα καταργήσει νόμους και θα σκίσει μνημόνια. Θα έλεγα ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαντλείται πάλι σε πλειοδοσία.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr