Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «OPEN» (25/9/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «OPEN» (25/9/2021)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη

Για τα ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία είναι μια χώρα απολύτως προβλέψιμη στις αντιδράσεις της και όταν οι επιδιώξεις της στη διεθνή σκηνή φαίνεται να της βγαίνουν και πολύ περισσότερο όταν φαίνεται να μην της βγαίνουν. Πάντοτε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο έχουν αντανάκλαση στη γειτονιά μας, στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο. Το ζήτημα είναι πως η ελληνική εξωτερική πολιτική, πως η Ελληνική Πολιτεία είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση και σε κάθε ενδεχόμενο. Και αν κάτι μας έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία -με την πολύ δύσκολη περσινή χρονιά που περάσαμε- είναι ότι έχουμε καταφέρει μέσω μιας εξωτερικής πολιτικής, μέσω μιας πολιτικής αντιμετώπισης της Τουρκίας, που εδράζεται πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο, με διπλωματικές κινήσεις στα fora που συμμετέχουμε και προς όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής, αλλά και της γειτονιάς μας, αλλά  και της δυνατότητάς μας για αποτροπή, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια και να εκπέμπουμε ένα μήνυμα σ’ όλο τον κόσμο για το τι πραγματικά συμβαίνει με την παραβατικότητα, με την προκλητικότητα. Είμαστε προετοιμασμένοι και όλο το πλαίσιο της πολιτικής μας είναι τέτοιο, ώστε  να μην εγκλωβιζόμαστε σε επώδυνα διλήμματα. Αυτό το έχει πετύχει η εξωτερική πολιτική και το εκπέμπουμε παντού.

Δύο χώρες που η γεωγραφία τις έχει οδηγήσει να ζουν έτσι όπως ζουν, δεν μπορεί να μην μιλάνε. Δεν μπορεί να μην προσπαθούν να συνεννοηθούν. Κατ’ αρχήν υπάρχουν ζητήματα, που αφορούν τις κοινωνίες και τους ανθρώπους στα δύο κράτη έτσι και αλλιώς, όχι στον τομέα το γεωπολιτικό. Υπάρχουν τα θέματα της κλιματικής κρίσης, του περιβάλλοντος, των πυρκαγιών και της ενέργειας. Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί με την Τουρκία. Η διαφορά μας  πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και έχει να κάνει μόνο με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που το έχουμε εκπέμψει πολύ καθαρά μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το είπε και ο Πρωθυπουργός, χθες. Η δική μας εξωτερική πολιτική, η δική μας προσέγγιση είναι γνωστή σ’ όλο τον κόσμο.

Στις Η.Π.Α., δεν συνέπεσαν τα προγράμματα των δύο ηγετών. Δηλαδή, δεν υπήρχε πουθενά σχεδιασμός για συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός έφτασε στις Η.Π.Α. την Τετάρτη το βράδυ, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος είχε, ήδη, αποχωρήσει από εκεί.

Οι έρευνες που κάνει το Nautical Geo, συνεχίζονται. Πρόκειται για μια κοινή ερευνητική προσπάθεια τριών κρατών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με γαλλικό πλοίο.  Η ελληνική διπλωματία, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει καταφέρει να καταστήσει σαφές ότι ο σεβασμός της νομιμότητας σε ο, τι αφορά το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δεν είναι μόνο θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς. Είναι θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας, απέναντι συνολικότερα στη διεθνή κοινότητα.

Δεν υπάρχει η παράμετρος του φόβου. Υπάρχει η παράμετρος ότι όταν έχεις απέναντί σου ένα γείτονα, ο οποίος εκφράζει μια αναθεωρητική προσέγγιση, όταν έχεις μια εμπειρία που δείχνει πως όταν αυτά που φαντάζεται για τον εαυτό του και για τη διεθνή του επιρροή δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, του προκαλείται μια νευρικότητα η οποία πολλές φορές έχει αντανάκλαση και στην περιοχή. Δεν έχει να κάνει με φόβο ή ανησυχία. Η χώρα ψύχραιμα, αποφασιστικά έχει όλες τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, τα δίκαιά της, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, χωρίς υψηλούς τόνους, χωρίς πανικό. Η άποψή μας και η κατεύθυνση μας είναι σαφής. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Τα κράτη και οι λαοί στον 21ο αιώνα, έναν δρόμο έχουν για να λύνουν τις διαφορές τους. Και ο δρόμος αυτός είναι το Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει ό,τι απαιτείται στην εργαλειοθήκη της, ανά πάσα στιγμή για να κάνει αυτό που πρέπει.

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η.

Για να μπορεί ο καταναλωτής που παίρνει ρεύμα να το έχει σε τιμές τέτοιες που θα δημιουργούν ασφάλεια και δεν θα πληγώνουν την ανταγωνιστικότητα, για να μπορέσει η Δ.Ε.Η. να αντιστέκεται σε ακραίες διακυμάνσεις -όπως αυτές που συμβαίνουν διεθνώς τώρα- θα πρέπει  να είναι ισχυρή, να μπορεί να επενδύει στην παραγωγή ρεύματος από Α.Π.Ε., να διεισδύει σε γειτονικές χώρες, να περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγωγές. Να κάνει, δηλαδή, όλα αυτά που στο διηνεκές θα της επιτρέψουν η τιμολογιακή της πολιτική να είναι ανταγωνιστική, πιο φιλική προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό δεν γίνεται χωρίς λεφτά και χωρίς επενδύσεις.

Η Δ.Ε.Η. βρίσκει αυτά τα κεφάλαια, όχι από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά από την αγορά, εξαιτίας του ότι κατάφερε να διαμορφώσει μια δομή, μια μορφή, μια επιχειρηματική ταυτότητα, να πετύχει μεγέθη τέτοια που μπορεί να προσελκύει κεφάλαια από την αγορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο κ. Τσίπρας έχει μια σαφή προτίμηση και ένα σαφή προσανατολισμό στη Δ.Ε.Η. της εποχής του συνεργάτη του κ. Φωτόπουλου. Μας κατηγορούν για ξεπούλημα. Αν κάποιος ήθελε να ξεπουλήσει τη Δ.Ε.Η., θα έβγαινε να έκανε την πράξη αυτή όταν η μετοχή της είχε 2 ή 3 ή 4 ευρώ, όχι 8 που έχει τώρα. Μας λένε ότι την εκχωρούμε. Το Δημόσιο θα έχει ισχυρή μειοψηφία 34% και θα είναι ο πιο ισχυρός μέτοχος. Δεν θα υπάρχει άλλος μέτοχος με ποσοστό πάνω από 34%. Δεν γίνεται  πώληση γιατί  εάν πουλούσαμε οποιοδήποτε κομμάτι, το ποσό θα πήγαινε στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτή την ώρα, αυτό που συμβαίνει στη Δ.Ε.Η. είναι ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με το 34% που κρατά το Δημόσιο, στην ουσία ενισχύει την περιουσία του γιατί η εταιρεία θα είναι πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο ενισχυμένη οικονομικά.

Τα χρήματα από αυτή τη διαδικασία θα μπουν στο ταμείο της Δ.Ε.Η.. Δεν θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους. Και κρατώντας το 34% του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου -και μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 2015-2019 πήγε το 34% στο Υπερταμείο- θα έχει πάρα πολύ ισχυρό λόγο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική της επιχείρησης.

Χρειάζεται μια εταιρεία δυνατή που να επενδύσει σε άλλο ενεργειακό μίγμα, για να κάνει πράγματα προς όφελος της κοινωνίας, της ανταγωνιστικότητας, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Άμα μας ενδιαφέρει σε βάθος δεκαετίας να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να προετοιμαστούμε και να επενδύσουμε σήμερα που υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Όποιος το αντιλαμβάνεται αυτό, καταλαβαίνει τη σημασία.

Ο καταναλωτής ήδη, αυτή τη στιγμή, έχει μια υψηλή προστασία από τις ανατιμήσεις που μας έρχονται απ’ έξω, εξαιτίας της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το 80% των αυξήσεων του ρεύματος οριζόντια για όλη την κοινωνία.

Για την επιδημιολογική κατάσταση 

Σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει μια πολύ σημαντική και ουσιαστική διαφορά. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν ακόμα περισσότεροι. Παρακολουθούμε τα μεγέθη εξέλιξης της πανδημίας, είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Η Κυβέρνηση πολύ έγκαιρα έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε, σε αυτή τη φάση την πανδημία, την επέλαση του κορονοϊού, που επιμένει και κυρίως πλήττει τους ανεμβολίαστους. Συνεχίζονται οι προσπάθειες με το πρόγραμμα εμβολιασμού. Υπάρχει το πλαίσιο μέτρων σε ό,τι αφορά τη ζωή στη δημόσια σφαίρα για τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί και για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε και θα συνεχίσει να ενισχύεται. Η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι σε τακτική επικοινωνία με όλους τους θεσμικούς φορείς, για να παρακολουθεί τα θέματα και του εμβολιασμού. Παρακολουθούμε τα δεδομένα, έχοντας τη βούληση να συνεχίσουμε έτσι, χωρίς να ξανακλείσει η οικονομία. Αν χρειαστεί -όπως έγινε το Καλοκαίρι- θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, όταν κάποια μεγέθη της πανδημίας χτυπήσουν «κόκκινο» ή ξεφύγουν πάνω από ένα όριο. Αυτό δεν έχει να κάνει με lockdown, όπως το ξέραμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά με περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Για την δια ζώσης εκπαίδευση σε σχολεία και Πανεπιστήμια

Η απόφαση να κλείνει ένα τμήμα όταν τα κρούσματα φτάσουν στο 50%+1 οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, έχουμε τον εμβολιασμό, που δημιουργεί -στην συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών- μια ασπίδα προστασίας. Επίσης, έχουμε έναν πολύ πυκνό διαγνωστικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι μόλις παρουσιαστεί κρούσμα στην τάξη, υπάρχουν αλλεπάλληλες διαδικασίες δωρεάν ελέγχου για τα παιδιά, που ανά πάσα στιγμή σου δίνουν τη δυνατότητα να δεις που βρίσκεται η έξαρση της πανδημίας, μέσα στο τμήμα, μέσα στο σχολικό κτίριο.

Πιστεύουμε ότι τα μέτρα, όπως έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί, είναι ικανά να εξασφαλίσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση. Το καλοκαίρι, με τα σχολεία κλειστά και χωρίς τόσο τακτικούς ελέγχους, τα κρούσματα στους ανηλίκους ήταν παραπάνω από αυτά που έχουμε τις τρεις εβδομάδες των σχολείων. Κάτι δείχνει αυτό και μακάρι να καταφέρουμε, με βάση τα μέτρα, να εξασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως ανοιχτά πρέπει να είναι και τα Πανεπιστήμια.

Είναι αδιανόητο να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Υπάρχουν φοιτητές που έχουν δύο χρόνια να δουν αμφιθέατρο και εργαστήριο. Υπάρχουν γονείς που νοίκιασαν σπίτια για να μείνουν τα παιδιά τους. Υπάρχει πολύ υψηλός αριθμός εμβολιασμένων. Θα υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού ακόμη και έξω από τα Πανεπιστήμια. Θα υπάρχουν υγειονομικά μέτρα και αρκετά εργαλεία στη διάθεση των πανεπιστημιακών, ώστε να χωρίσουν τα αμφιθέατρα, να οργανώσουν τα μαθήματα, έτσι ώστε να μικρύνει ο όγκος.

Η κατεύθυνση της Κυβέρνησης και το πολύ καθαρό μήνυμα που έχουμε εκπέμψει και προς τους Πρυτάνεις και παντού, είναι ότι είναι αδιανόητο όταν λειτουργούν όλα, να μην λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακαδημαϊκών είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Και ελπίζω και εύχομαι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να είναι στα αμφιθέατρά τους μαζί με τους καθηγητές τους.

Τα Πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο, αλλά έχουν και την ευθύνη να αντιληφθούν ότι λειτουργούν μέσα σε μια κοινωνία που έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την εκπαίδευση, την μόρφωση, την κοινωνικοποίηση. Και μάλιστα την ώρα που κοντά στο 75% των φοιτητών, στο 90% των ακαδημαϊκών και στο 85% των διοικητικών είναι εμβολιασμένοι.

Για τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς από αρνητές του εμβολιασμού

Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική πολιτισμένη χώρα. Έχει νομικό πολιτισμό. Δεν υπήρχε περίπτωση κανείς να βρει τον μπελά του επειδή εφαρμόζει τον νόμο στην εκπαίδευση. Υπάρχουν οδηγίες προς την Ελληνική Αστυνομία και πρωτοβουλίες της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε στην ουσία να μην έχουν αντίκρισμα αυτές οι γελοιότητες, γιατί περί γελοιοτήτων πρόκειται. Είναι νοοτροπίες, είναι παραλογισμοί, είναι ανορθολογισμοί, είναι εμμονές. Αλλά αυτός ο σκοταδισμός, αυτός ο φανατισμός, αυτός ο ανορθολογισμός είναι η Ελλάδα που όλοι μαζί πρέπει να πασχίσουμε να αφήσουμε πίσω μας, χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Αλλά είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος με τα έργα που παράγει -γιατί η πολιτική παράγεται με τα έργα, όχι με τις δηλώσεις- να δείξει ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθούν οι κοινωνίες, ποια είναι η πολιτική που πρέπει να επιβεβαιώνεται και  πού πρέπει να επικεντρώνεται ο δημόσιος διάλογος. Η Δημοκρατία έχει κανόνες, η Πολιτεία έχει Σύνταγμα και κανόνες μέσα στα οποία μπορεί ο καθένας να κινηθεί.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr