Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «OPEN» (1/6/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «OPEN» (1/6/2021)

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη 

Για την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Η συνάντηση του Τούρκου Υπουργού με τον Πρωθυπουργό, όπως και η συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών έγιναν σε θετικό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας. Διαφωνίες, προφανώς, υπήρχαν και υπάρχουν με την τουρκική πλευρά. Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που έγιναν στο Υπουργείο Εξωτερικών -το είπε και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας- υπήρξε ένας ειλικρινής διάλογος για όλα τα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι είμαστε σε καλύτερο δρόμο. Η ελληνική πλευρά έχει πει πάρα πολλές φορές ότι βούλησή μας είναι η αποκλιμάκωση και η σταδιακή πρόοδος στις διμερείς σχέσεις. Θεωρούμε ότι η θετική ατζέντα, τα 25 σημεία, που έχουν κατ’ αρχάς συμφωνηθεί, είναι ένα πολύ θετικό πρώτο όχημα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για το οργανωμένο έγκλημα

Η Ελλάδα είναι, ήταν και παραμένει μια ασφαλής χώρα. Έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία. Αστυνόμευση στις γειτονιές υπάρχει, έλεγχοι γίνονται και ενισχύονται. Το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα ξεχωριστό πρόβλημα, το οποίο προφανώς υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η ΕΛ.ΑΣ κάνει το καθήκον της. Προφανώς πρέπει να γίνουν και περισσότερα. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι επιχειρησιακά θα κάνει τη δουλειά της και ότι οι δράστες όλων αυτών των περιστατικών θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι καινούργιο πρόβλημα αυτό. Το οργανωμένο έγκλημα είναι μια χωριστή περίπτωση.

Η Αντιπολίτευση και πάλι -και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ- ανακατεύει, βάζει, ως είθισται, στο ίδιο μίξερ χωριστά ζητήματα, για να αποπροσανατολίσει. Καταρχάς, να πω ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έψεγε την Κυβέρνηση για υπερβολική αστυνόμευση κατά τη διάρκεια του lockdown και των περιοριστικών μέτρων.  Τότε έλεγε να μην υπάρχει Αστυνομία, τώρα ψέγει την Κυβέρνηση για μη αστυνόμευση στις γειτονιές ή για το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη. Οπότε, ας αποφασίσει τι θέλει.

Για την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Σε ό,τι αφορά την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ο νόμος που ψηφίστηκε θα εφαρμοστεί. Έγινε χθες η προκήρυξη για τις πρώτες θέσεις των ανθρώπων που θα την στελεχώσουν. Αφορά την υλοποίηση ψηφισθέντος νόμου που ήταν  μια προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Θα προχωρήσει η πρόσληψη των πρώτων 400 και αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 1.000, ανάλογα με τις ανάγκες των Ιδρυμάτων και πάντα σε συνεργασία μαζί τους. Θα εκπαιδευτούν και θα στελεχώσουν τις ομάδες αυτές, σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπου υπάρχει ανάγκη. Δεν είναι οριζόντιο το πρόβλημα. Υπάρχουν Ιδρύματα που έχουν πρόβλημα και άλλα που δεν έχουν. Ο στόχος είναι να δράσουν κυρίως αποτρεπτικά, για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα Πανεπιστήμια.

Για τους εμβολιασμούς

Το θέμα εμβολιασμού των παιδιών εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπήρξε η σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Θα  αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι. Τώρα είμαστε στον ενήλικο πληθυσμό. Αυτό που προέχει είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο Καλοκαίρι. Είμαστε τώρα στους 30 άνω. Ελπίζουμε μέσα στον Ιούνιο να μπορέσει να ανοίξει η πλατφόρμα και για την ομάδα των 18 άνω -όχι μόνο για το εμβόλιο της Johnson & Johnson-  αλλά  και για τα υπόλοιπα τρία διαθέσιμα εμβόλια, ώστε πλέον  όλες οι ομάδες του ενήλικου πληθυσμού να εμβολιάζονται με όλα τα εμβόλια.

Για την εφαρμογή της δεύτερης ευκαιρίας

Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπου μπορούν να ρυθμιστούν έως 240 δόσεις οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και έως 420 δόσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες. Μιλάμε για περιόδους αποπληρωμής από 20,  στην πρώτη περίπτωση, έως 35 έτη στη δεύτερη. Προβλέπεται, επίσης, επιδότηση δανείου πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τους ευάλωτους. Είναι ένα πολύ συνεκτικό ολιστικό πλαίσιο, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα συνολικά και δίνει τη δυνατότητα για ρύθμιση.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr