Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΑΝΤ1» (6/7/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «ΑΝΤ1» (6/7/2021)

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»

Ο εμβολιασμός ζήτημα αυτοπροστασίας και κοινωνικής ευθύνης

Τα στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο -και από τη χώρα μας- είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολιασμών, υπέρ της προστασίας από βαρειά νόσηση ή εισαγωγή σε Μ.Ε.Θ., υπέρ της αποτελεσματικότητάς τους στη μείωση της διασποράς του ιού. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να γίνουν και αναμεταδότες. Άρα ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο θέμα προστασίας της δικής τους ζωής, είναι και θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, θέμα κοινωνικής ευθύνης.

Βρισκόμαστε σε μία νέα φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, που πρέπει να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους, αυτούς που ενδεχομένως περίμεναν τόσο καιρό να δουν τ’ αποτελέσματα των εμβολιασμών, να σπεύσουν. Και αυτό έρχεται σε μια συγκυρία που έχουμε και τον κίνδυνο της μετάλλαξης Δέλτα, που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική. Είχαμε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 75% την τελευταία εβδομάδα. Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι πολλά από τα κρούσματα, τα περισσότερα, είναι σε νεότερες ηλικίες. Περισσότερο από το 60% αυτών των κρουσμάτων έχουν διαγνωστεί με self test.

Για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Γίνεται μία κολοσσιαία προσπάθεια με την επιχείρηση «Ελευθερία», από τα τέλη Δεκεμβρίου. Έχει εξελιχθεί υποδειγματικά, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία για τον πολίτη. Αυτή τη στιγμή 5 εκατομμύρια συμπολιτών μας  έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και 4 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 45% του ενήλικου πληθυσμού. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα καλό σημείο. Μπορούμε και πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, ακριβώς επειδή έχουμε και τις μεταλλάξεις. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε το Καλοκαίρι να περάσει. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια όλοι, Κυβέρνηση, κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά σε υγειονομικό κίνδυνο, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πανδημίας και προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα και πολύ περισσότερο η μη εμβολιασμένοι. Ο υγειονομικός κίνδυνος διαφέρει ανάμεσα στον εμβολιασμένο και στον μη εμβολιασμένο. Είναι τόσο απλό.

Για τα περί «διχασμού»

Στη Δημοκρατία όλοι έχουν δικαιώματα. Έχουν όμως και υποχρεώσεις. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός. Τη στιγμή, όμως, που το εμβόλιο είναι δωρεάν, διαθέσιμο και εύκολα προσβάσιμο σε όλους είναι αδιανόητο να μην κάνει κάποιος χρήση αυτού του όπλου για τη θωράκιση του ιδίου και των αγαπημένων του απέναντι στον ιό. Κάθε άνθρωπος έχει και ένα περιβάλλον. Αν δεν σκεφτεί τον εαυτό του, πρέπει να σκεφτεί το περιβάλλον του. Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας, είναι ζήτημα, όμως, και κοινωνικής ευθύνης.

Έχουμε ανοιχτές κοινωνίες, ανοιχτές οικονομίες. Δεν μπορούμε να μένουμε κλειστοί για πάντα. Είναι ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι. Και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν συχνούς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Να μην έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς τους, με τους γονείς τους, με τους παππούδες τους, αν δεν είναι εμβολιασμένοι.

Γίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ δωρεάν Rapid Test σε περισσότερα από 130 σημεία σε όλη την επικράτεια. Μπορεί κάθε απόγευμα κάθε πολίτης να δει το πρόγραμμα στην περιοχή του, στη γειτονιά του και να κάνει δωρεάν, ενώ υπάρχει πάντα και το self test για την αυτοδιάγνωση.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Έχει δικαίωμα η Αντιπολίτευση να κάνει την κριτική της. Ωστόσο, έχω συχνά την αίσθηση ότι δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Ο κ. Τσίπρας όταν έρχονταν τα εμβόλια, μιλούσε για εμπόριο ελπίδας. Έλεγε ότι δεν υπήρχαν εμβόλια. Και πολλά στελέχη του κόμματός του, κατά καιρούς, έχουν εκφράσει αντιεμβολιαστικές απόψεις, με κορυφαίο τον κ. Πολάκη, που έχει δώσει και ο ίδιος το παράδειγμα, δηλώνοντας ότι δεν θα εμβολιαστεί μέχρι νεωτέρας.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει  την Κυβέρνηση για διχασμό. Δεν διχάζουμε τους πολίτες, καλούμε σε εμβολιασμό. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα και να ενθαρρύνουμε όσους έχουν δυσπιστία. Βρισκόμαστε σε μία συνθήκη πανδημίας, όποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα υφίσταται περισσότερους περιορισμούς.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr