Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΑΝΤ1» (29/3/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «ΑΝΤ1» (29/3/2021)

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»

Για τα self test

Στον διαγωνισμό υπέβαλαν  προσφορές 31 εταιρείες. Σήμερα το πρωί κατατίθεται ο φάκελος με τις προσφορές στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με διαφάνεια και διασφάλιση της νομιμότητας. 31 εταιρείες προφανώς δεν συνιστούν φωτογραφικό διαγωνισμό. Και το λέω αυτό, διότι δεν βλέπω καμία αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε -ανήμερα 25ης Μαρτίου- να πετάξει λάσπη και ψέματα στον ανεμιστήρα, μιλώντας για φωτογραφικό διαγωνισμό και απευθείας ανάθεση στη Siemens, σε μια εταιρεία που, όπως προκύπτει, δεν υπέβαλε καν προσφορά, γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί σ’ αυτό τον διαγωνισμό. Θα ήθελα μία αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σιωπή.

Εντέλει, δεν ορρωδεί προ ουδενός στην προσπάθειά του να πλήξει τη διαχείριση της πανδημίας, να καταστροφολογήσει και δεν τοποθετείται για το βασικό. Μιλάει συνέχεια για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Δεν λέει εάν συμφωνεί ή διαφωνεί τελικά με αυτό το πρόσθετο συμπληρωματικό εργαλείο που μας δίνει πλέον η επιστήμη, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενη επανεκκίνηση με ασφάλεια. Σ’ αυτό δεν απαντά.

Τα test  αυτά είναι σχεδιασμένα για να γίνονται στο σπίτι, για να μπορεί ο καθένας μόνος του  να τα κάνει.  Είναι μία στρατηγική, την οποία  έχουν προσθέσει ήδη η Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία.  Οι χώρες αυτές βέβαια, έχουν εμπορική χρήση στο self test, δεν το χορηγούν μαζικά δωρεάν. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα το κάνει και δίνουμε αυτή τη στιγμή μία μάχη με το χρόνο και τις διαδικασίες.

Το test  είναι δωρεάν για όλους με ΑΜΚΑ και ο κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα test την εβδομάδα. Είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο σε αυτά που έχουμε ήδη, στους πυλώνες της στρατηγικής μας.

Δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο αυτή τη στιγμή να γίνουν μοριακά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Δεν υπάρχουν καν τα αντιδραστήρια. Καμία χώρα δεν το εφαρμόζει αυτό. Ξεκινήσαμε πέρυσι τον Μάρτιο από 800 τεστ την ημέρα και είμαστε σήμερα σε περίπου 65 με 68.000 τεστ την ημέρα. Τα self-test πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έρχονται να προστεθούν στη στρατηγική μας.

Για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων 

Όλοι είναι πιεσμένοι και όλοι αναζητούν ανάσες ελευθερίας. Γι’ αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή. Και με το συμπληρωματικό εργαλείο των self test θα εξετάσει η Επιτροπή τα δεδομένα.

Το λιανεμπόριο και η επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης, κυρίως στα λύκεια και στα γυμνάσια, αποτελούν προτεραιότητα. Τα μεγαλύτερα παιδιά, και δη του Λυκείου, έχουν μείνει πάρα πολύ καιρό εκτός της σχολικής τάξης. Είναι  ομάδες μεγαλύτερων παιδιών, που θα μπορούν και πιο εύκολα να ελεγχθούν  και είναι και τάξεις για τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει παράταση του σχολικού έτους.

Δεν πάμε σε μία άνευ όρων επανεκκίνηση. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στόχος είναι να πάμε σε προσαρμογές και για την καλύτερη τήρηση των μέτρων και προφανώς για να δοθούν ανάσες και στην κοινωνία και στην οικονομία, με ελεγχόμενες δραστηριότητες  και μεταφορά όσων περισσότερων δραστηριοτήτων μπορούμε σε  εξωτερικούς χώρους. Έχει μεγαλώσει η ημέρα, βελτιώνεται ο καιρός. Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε. Ωστόσο, εφόσον το προκρίνει και η Επιτροπή, οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να απλωθεί ο  κόσμος σε εξωτερικούς χώρους, σε μεγαλύτερους χώρους.

Ό,τι γίνει, πρέπει να είναι σταδιακό, να είναι ελεγχόμενο. Στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα και της εστίασης. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πρώτα. Να δούμε πώς μπορούν να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Θα έλεγα μετά τα μέσα Απριλίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα είναι καλή περίοδος, μένει να το δούμε.

Υπάρχει φως στο τούνελ. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πέρυσι. Κάθε εβδομάδα που περνά προστίθενται τουλάχιστον 200.000 εμβολιασμοί και χτίζεται σιγά-σιγά το τείχος ανοσίας, που θα μας επιτρέψει, ειδικά από τον Μάιο και μετά, να πάμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων.

Για την κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.

Υπάρχει ακόμα η πίεση στο Ε.Σ.Υ. το οποίο, ωστόσο, αντέχει. Υπάρχει ένα ενθαρρυντικό σημάδι τις τελευταίες ημέρες. Έχουμε μείωση των εισαγωγών, των νοσηλειών για covid στα νοσοκομεία. Οι διασωληνωμένοι είναι εικόνα της πανδημίας των προηγούμενων εβδομάδων. Οι εισαγωγές είναι η εικόνα της στιγμής. Οπότε, αυτός ο δείκτης έχει σημασία.

Για τον εμβολιασμό

Είναι μια υποδειγματική διαδικασία χωρίς ουρές, χωρίς καμία ταλαιπωρία για τον πολίτη. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Τον Απρίλιο θα γίνουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Έχουμε παραδόσεις τον Μάιο και πιο αυξημένες τον Ιούνιο. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού και για την επόμενη ηλικιακή ομάδα. Εμβολιάζονται οι ευπαθείς συμπολίτες μας πολύ αυξημένου κινδύνου, ενώ άνοιξε και η διαδικασία για την ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών.

Προφανώς, όσα περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερο θα επιταχύνεται η διαδικασία. Το Σύστημα είναι έτοιμο. Έχουμε 1.078 γραμμές. Από την 1η Απριλίου θα λειτουργήσουν και τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στο Ελληνικό και στο Περιστέρι, ανάλογα και με τις ροές των εμβολίων που φθάνουν. Σε κάθε περίπτωση, αρχές Μαΐου, όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς αυξημένου κινδύνου θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr