Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης  στο ρ/σ «ΣΚΑΪ 100,3» (8-11-2022)

Σημεία συνέντευξης  στο ρ/σ «ΣΚΑΪ 100,3» (8-11-2022)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

Για τις παρακολουθήσεις με τα κακόβουλα λογισμικά

Δεν προκύπτει από πουθενά, από κανένα στοιχείο, από κανένα τεκμήριο που να αποδεικνύει ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργούς της Κυβέρνησης, ανθρώπους με τους οποίους συμπορεύεται 15-20 χρόνια και τις συζύγους τους, επιχειρηματίες και όλους τους υπόλοιπους.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποδίδουμε στις λέξεις το σωστό νόημά τους. Σκόπιμα δημιουργείται στην κοινή γνώμη μια σύγχυση. Τα Predator, Pegasus και τα κακόβουλα λογισμικά, όπως παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη, έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούνται από διαφόρους, προκειμένου να παρακολουθούν πρόσωπα δημόσια σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό κανείς για τη χώρα μας.

Η Κυβέρνηση υποχρεούται να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διαλευκανθεί και να αποσαφηνιστεί αυτή η υπόθεση. Πρώτοι εμείς το θέλουμε, όταν υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι παρακολουθούνταν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δηλαδή άνθρωποι με τους οποίους ξεκινά και τελειώνει τη μέρα μαζί τους. Προσπερνώ το φαιδρό του πράγματος,  ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε αυτούς που πριν από πέντε λεπτά ήταν μαζί τους και θα ξαναείναι μέσα στη μέρα άλλες δέκα φορές μαζί τους. Είναι γελοία και φαιδρή κατηγορία. Όμως, δικαιούμαστε κατά τη λογική -νομίζω ότι ο κ. Σπίρτζης την είχε αναπτύξει πρώτος, ισχυριζόμενος ότι παρακολουθείτο το τηλέφωνό του- να λέμε ότι όποιος παρακολουθούσε αυτούς τους ανθρώπους, το έκανε για να παρακολουθεί ενδεχομένως και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα, η οποία έχει δώσει κατευθύνσεις και οδηγίες σε αρμόδιες Αρχές, κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, να ψάξουν να δουν τι γίνεται. Δεν είναι μια έρευνα που μπορεί εύκολα να καταλήξει κάπου. Η Κυβέρνηση αυτή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα σταματήσουν μέχρι να βρουν την άκρη του νήματος. Δεν θα κάτσουμε εμείς να παίξουμε με σκιές πάνω από τον ομαλό βίο και τη δημοκρατικότητα της χώρας ή με άθλιες και γελοίες κατηγορίες. Όμως, ας αναλογιστούμε όλοι ότι αυτό το πρόβλημα με τα κακόβουλα λογισμικά δεν έχει παρατηρηθεί μόνο στην Ελλάδα. Παρά τις διαφωνίες μας που μπορεί να έχουμε με το ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Βαξεβάνη, νομίζω ότι συμφωνούμε ότι έχει παρατηρηθεί σε Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Βέλγιο. Ποιες Αρχές, ποιας χώρας έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να βρουν την άκρη του νήματος; Καμία.

Είναι άδικη και άτοπη η κριτική ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα. Ανοιχτή δικαστική έρευνα, Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, θεσμικές παρεμβάσεις. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί άκρη, όπως δεν έχει βρεθεί άκρη και πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία για το θέμα αυτό, που προφανώς πρέπει να εξετάσει και όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή και όλα όσα προαναγγέλλονται ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα. Η Κυβέρνηση απαντά με την αποστομωτική αυτοπεποίθηση που έχει, με τη θεσμικότητα, με την ψυχραιμία και με την ειλικρίνεια που απαιτείται. Από την πρώτη στιγμή, δεν αρνηθήκαμε ότι ο κίνδυνος ύπαρξης αυτών των κακόβουλων λογισμικών είναι εδώ. Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την προέλευση, τη σκοπιμότητα, την εργαλειοποίηση όλου αυτού του ζητήματος. Και πέρα από αυτά που είναι σε εξέλιξη, θεσμικά, όπως έκανε πάντοτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η Κυβέρνηση, ετοιμάζουμε και μεγαλύτερες άμυνες της Πολιτείας, της Δημοκρατίας απέναντι σε αυτού του είδους τα ζητήματα. Ο σκοπός είναι να φτάσουμε στην άκρη του νήματος μέχρι τέρμα.

Σαφής η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής και πολύ καθαρός και δεν επιδέχεται ούτε ερμηνείας, ούτε συμπληρώσεων. Όπως γνωρίζετε, η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο κατά καιρούς η επιχειρηματική κοινότητα, επιχειρηματίες, αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της πολιτικής, δεν είναι σημερινή, δεν είναι χθεσινή, είναι διαχρονική. Το ζήτημα δεν είναι τι κάνουν οι επιχειρηματίες. Το ζήτημα είναι πώς στέκεται απέναντι σε όλα αυτά μια Κυβέρνηση και συγκεκριμένα η δική μας Κυβέρνηση και αυτός ο Πρωθυπουργός. Εμείς ούτε δαιμονοποιούμε την επιχειρηματική δραστηριότητα και την επιχειρηματική στάση στα κοινωνικά και τα επιχειρηματικά δρώμενα, ούτε προσπαθούμε να πάμε σε «κυνήγι μαγισσών» και να ζωγραφίσουμε τον διάβολο στον τοίχο, ούτε εμφορούμαστε από αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών, περασμένων αιώνων. Η λαϊκή εντολή, η λαϊκή κυριαρχία, η λαϊκή ετυμηγορία αποτυπώνονται στην Κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη διαχείρισης της εντολής αυτής, για να ανταποκριθεί σε αυτά που έχει υποσχεθεί και στο σχέδιο, στο πλάνο διακυβέρνησης που έχει.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr