Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στην «ΕΡΤ 1» (16/4/2022)

Σημεία συνέντευξης στην «ΕΡΤ 1» (16/4/2022)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην «ΕΡΤ 1» και τους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Καϋμένου και Κώστα Λασκαράτο

Για τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις συνέπειες των ανατιμήσεων

Είμαστε αντιμέτωποι με μία συγκυρία εκρηκτική, που  όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην αρχή η πανδημία και τα προβλήματα που προκάλεσε στην οικονομία και μετά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επιδείνωσε τα πράγματα περισσότερο. Ο Απρίλης είναι ένας μήνας, που η Κυβέρνηση εφαρμόζει πολλά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε το διπλασιασμό στη στήριξη σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, στην πολιτική για τα καύσιμα, και στην ενίσχυση στους πιο ευάλωτους οικονομικά, τα 200 ευρώ, που θα δοθούν  λίγο πριν το Πάσχα, για την ανακούφιση από τις ανατιμήσεις ώστε να δώσουν μία διέξοδο, για ν’ ανταποκριθεί ο κόσμος σε ανάγκες, που τις γιορτινές μέρες είναι πιο έντονες. Σε ό,τι αφορά στην ενεργοποποίηση της πλατφόρμας για τα καύσιμα, υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει.

Ταυτόχρονα,  η Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συνδιαμορφώσει μια στρατηγική και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  έχει πάρει οδηγία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε τέλος Μαΐου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, για μια σημαντική στήριξη των ευρωπαίων πολιτών, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στο σύνολό του  το πρόβλημα. Παράλληλα, επειδή οι δυσκολίες των πολιτών είναι μεγάλες, επειδή οι δυσκολίες εντείνονται, η χώρα επεξεργάζεται και το δικό της σχέδιο, για να έρθει να προσθέσει στη στήριξη που έχουμε δώσει μέχρι τώρα.

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα από το Σεπτέμβριο. Καταλαβαίνω την ανάγκη και την αγωνία του κόσμου, να νοιώθει συνεχώς το Κράτος δίπλα του.  Έχουμε δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι, όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα είμαστε στο πλευρό των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των αγροτών, όσων πλήττονται ιδιαίτερα. Παράλληλα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν και αυτοί τη δουλειά τους, για να μην αποκτήσει η ακρίβεια μόνιμα χαρακτηριστικά, σε όλο το εύρος της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε, όταν αυτή μετρηθεί σωστά και συγκεκριμενοποιηθεί, θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς. Δεν είναι λογικό να υπάρχουν  δεξιά και αριστερά φήμες, για μέτρα όταν αυτά δεν έχουν μετρηθεί, δεν έχουν αποφασιστεί, δεν έχουν μπει στο τραπέζι, για να ζυγιστεί η αποτελεσματικότητά τους και η αντοχή της δημοσιονομικής κατάστασης της οικονομίας.

Η στήριξη που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση θα είναι μια αποφασιστική παρέμβαση εκεί που κυρίως είναι το πρόβλημα, στη ρίζα των ανατιμήσεων. Όταν αυτή συγκεκριμενοποιηθεί και έχουμε κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο να πούμε στον κόσμο, θα το πούμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια, όπως έχουμε κάνει και τώρα, για όσα μέτρα εφαρμόζονται. Είμαστε στο μήνα εφαρμογής μέτρων που ανακοινώσαμε τον Μάρτιο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσουμε να εξαντλούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν και να δημιουργούμε νέες δυνατότητες, είτε αυτό αφορά στην εθνική μας στρατηγική, είτε αφορά στην ευρωπαϊκή στρατηγική, για να σταθούμε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, η οποία προφανώς δοκιμάζεται. Έχουμε πόλεμο, δοκιμάζονται οι αντοχές όλων των ευρωπαϊκών λαών, υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στους Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχει πολίτης και κοινωνία που να μη δοκιμάζεται, δεν υπάρχουν κατηγορίες εισοδηματικές που να μην έχουν προβλήματα. Όλη αυτή η κατάσταση  βρήκε την ελληνική κοινωνία, προφανώς, με τις αντοχές της -λόγω και της κρίσης των μνημονίων, λόγω και της κρίσης της πανδημίας- τις οικονομικές και τις ψυχολογικές, μειωμένες. Την βρήκε, όμως, και με την εφαρμογή μιας πολιτικής τα δύο τελευταία χρόνια που, άμεσα ή έμμεσα, βοήθησε έτσι ώστε το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών να έχει ενισχυθεί. Πληρώνουμε λιγότερους και μικρότερους φόρους, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Έχουμε μόνιμες μειώσεις φόρων. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα βάλει ούτε ένα καινούργιο ευρώ φόρων, σε αντίθεση με το παρελθόν. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε, μόλις τελειώσει κρίση ή βρεθεί μια καινούργια  ισορροπία, μετά από αυτό που έχει προκύψει στον κόσμο, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να έχουμε τις προϋποθέσεις να πάμε δυναμικά μπροστά. Η πολική που εφαρμόζουμε, έχει ως χαρακτηριστικά τη σύνεση και τη σωφροσύνη, έτσι ώστε, να μην τινάξουμε τα δημοσιονομικά στον αέρα.

Η στρατηγική μας είναι να πηγαίνουμε βήμα βήμα. Λαμβάνουμε απολύτως υπόψη μας ότι έχουμε μια κρίση μπροστά μας, που ο ορίζοντας της δεν φαίνεται. Έχουμε αχαρτογράφητα νερά μπροστά μας. Οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες, να σταθμίζουμε συνεχώς τα δεδομένα.  Ο κόσμος θέλει στήριξη. Μια υπεύθυνη και σοβαρή Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε αυτή την πραγματικότητα, ούτε την ανάγκη η οικονομία να μην τιναχθεί στον αέρα και να μην ξαναζήσουμε περιπέτειες άλλες.

Για τον κατώτατο μισθό

Η υπεραπόδοση της οικονομίας το προηγούμενο διάστημα, οι ρυθμοί ανάπτυξης που είχαμε, ο ρυθμός προόδου των εσόδων είναι αυτά που πάντοτε δημιουργούν τα περιθώρια και καθορίζουν και τα όρια, μέσα στα οποία κινείται η πολιτική στήριξης. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να τινάξουμε την οικονομία στον αέρα, ούτε να αφήσουμε τον κόσμο μόνο του. Για αυτό και δεν ακολουθούμε τη λογική των «λεφτόδεντρων». Για αυτό και η κοινωνία που γνωρίζει κλείνει τα αυτιά της στους μάγους που υποστηρίζουν ότι θα βγάλουν «λαγούς από τα καπέλα». Σε ό,τι αφορά τώρα στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μια σημαντική ενίσχυση του εισοδήματος. Το επόμενο διάστημα, καθώς προχωράμε προς την 1η Μαΐου θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις που θα προσδιορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού. Θα είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Για τη στήριξη της νέας γενιάς 

Η Κυβέρνηση πολιτικά δεν μένει μόνο στις διαπιστώσεις ή στις παροτρύνσεις.  Οι μισθοί στη χώρα είναι χαμηλοί, αυτό δημιουργεί δυσκολίες όχι μόνο λόγω της συγκυρίας τώρα, αλλά δημιουργεί δυσκολίες στην εξέλιξη της ζωής των ανθρώπων, στα νέα ζευγάρια, που θέλουν να παντρευτούν, που θέλουν να κάνουν οικογένεια, που θέλουν να ζήσουν καλύτερα. Χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη στη ζωή τους. Χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη για να βρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη στη στέγαση. Και αυτά αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής μας για το επόμενο διάστημα.  Θα συνεχίζουμε τη  πολιτική μας που δημιούργησε θέσεις εργασίας, που αντιλαμβάνεται τα βασικά προβλήματα της νέας γενιάς, σε ότι αφορά για παράδειγμα τη στέγαση. Ήδη, με το  νόμο που ψηφίστηκε για τον ΟΑΕΔ γίνονται τα πρώτα βήματα. Το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλώσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης της πολιτικής στέγης για τη νέα γενιά.

Για την πανδημία

Έχουμε μια πορεία της πανδημίας που μετά από δύο σχεδόν χρόνια ο βαθμός ανοσίας στην ελληνική κοινωνία και σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Έχουμε τα εμβόλια  και τα φάρμακα που δεν είχαμε πριν. Έχουμε δει ότι οι καινούργιες μεταλλάξεις προφανώς και φέρνουν νοσήσεις, όχι όμως στο επίπεδο που ήταν το προηγούμενο διάστημα με βαριές νοσήσεις. Όλα αυτά τα σταθμίζουν οι ειδικοί. Αυτοί είναι που εισηγούνται στην Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις τους παίρνει τις αποφάσεις για το πώς θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού που είχαμε το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν από τον Σεπτέμβριο.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Η Αθήνα πάντοτε στις προκλήσεις, είτε αυτές ήταν σε επίπεδο ρητορικής, είτε ήταν σε επίπεδο επί του πεδίου, απαντούσε όπως έπρεπε να απαντήσει. Με αποφασιστικότητα και άμεσα. Τα αντανακλαστικά μας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, είτε αυτό αφορά την αποτροπή είτε αφορά την ενεργοποίηση της διπλωματίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στις διμερείς σχέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις. Η χώρα έχει ενισχύσει πολύ το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα μέσα στην κρίση. Και αυτό είναι κάτι ακόμα που πρέπει κανείς να αναλογιστεί ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήσαμε και αυτό δεν έχει γυρισμό. Η Ελλάδα έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια σε ό,τι αφορά τον γεωπολιτικό της ρόλο και την επιρροή της, όχι μόνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και διεθνώς.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr