Τρέχων Άρθρο
Σημεία Συνέντευξης στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του τηλεοπτικού σταθμού OPEN

Σημεία Συνέντευξης στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του τηλεοπτικού σταθμού OPEN

Σημεία Συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη

 

Για τα Νοσοκομεία και το ΕΣΥ

Και χθες στη Μυτιλήνη που πήγαμε είδαμε αυτό το οποίο αποτυπώνεται  παντού στη δημόσια υγεία. Έχουν αρχίσει κα έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Δηλαδή, υπάρχουν προκηρύξεις για νέες προσλήψεις, κάποιες βελτιώσεις σε κλινικές, είδαμε για παράδειγμα ότι στο αιμοδυναμικό έγινε μια σημαντική παρέμβαση αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία πρώτος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας έχουν αναγνωρίσει.  Μιλήσαμε με τους διασώστες του ΕΚΑΒ για την ανάγκη ακόμη περισσότερου προσωπικού. Όλα αυτά δρομολογούνται, όλα αυτά τα οποία έχουν εξαγγελθεί και νομοθετούνται.  Παράδειγμα στη Μυτιλήνη θα γίνει ένα από τα 17 εξειδικευμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων και σημαντική παρέμβαση στο ΕΚΑΒ. Δηλαδή, βήματα τα οποία γίνονται πρέπει να γίνουν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και το τρέχει προσωπικά ο Υπουργός αυτό, όλες αυτές τις πρωτοβουλίες όπως η αποστολή φαρμάκων στο σπίτι κ.α. Όσον αφορά το Αγία Όλγα, υπάρχει μια σαφής εντολή από τον Υπουργό να στείλουν οι διοικητές όλα τα άμεσα προβλήματα των κτιριακών υποδομών- να πούμε ότι 1,5 δις ευρώ είναι δεσμευμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης για άμεσα έργα ανακαίνισης, αποκατάστασης νοσοκομείων, κλινικών, για καλύτερες συνθήκες στα χειρουργεία- αυτό δεν έγινε από το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Βγήκαν καταγγελίες και πραγματικά εικόνες ντροπής και δεν θα μπορούσε ο Υπουργός να μείνει άπραγος. Προέβη σε άμεση κίνηση παύσης της Διοίκησης.

Αυτός είναι ο λόγος που και από το 2022 έως το 2023 και από το 2023 έως το 2024 έχουμε 15% αύξηση της χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία. Η Υγεία είναι το μεγάλο ζητούμενο μαζί με την ακρίβεια, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια.  Και κάποιοι μάλιστα που δεν έχουν τόσο εύκολη πρόσβαση σε κάποιες υπηρεσίες, ακόμα μεγαλύτερο. Το είπαμε προεκλογικά για αυτό και αν δείτε δύο στις τρεις μπορεί και τρεις στις τέσσερις ανακοινώσεις αφορούν την Υγεία και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Άρα από τη στιγμή που συμβαίνει αυτό  προφανώς και είναι μεγάλο το πρόβλημα και είναι και πολύ σημαντικές οι λύσεις. Χρειάζονται και άμεσες λύσεις όπως για παράδειγμα οι άμεσες εργασίες αποκατάστασης σε μια κλινική που είναι υπό κατάρρευση. Είναι αδιανόητο αυτό να συμβαίνει προφανώς και βαραίνει και την ευθύνη που έχει εκεί η διοίκηση. Αλλά είναι και  μεγάλες κινήσεις που θα γίνουν όπως το 1 δις που θα δοθεί συνολικά για όλα αυτά.

Για την ακρίβεια και τους ελέγχους στην αγορά

Φαίνεται ότι δεν θα πάμε στην τετραετία έτσι. Φαίνεται από τις εκτιμήσεις, τις αναλύσεις και τους δείκτες. Δηλαδή είναι ένα πρόβλημα εισαγόμενο και επίμονο αλλά φαίνεται ότι οι εκτιμήσεις για τη χώρα μας και για τον πληθωρισμό είναι καλύτερες από ότι ήταν αλλά παραμένει ο πληθωρισμός. Δεν έχουμε αποπληθωρισμό. Αυξάνονται οι τιμές με μικρότερη ένταση απ’ ότι αυξάνονταν δηλαδή 2,4% έναντι 4,3% στην Ευρώπη. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο πληθωρισμός τροφίμων. Μειώνεται με τις πρώτες εκτιμήσεις και αυτός αλλά παραμένει θετικός, δηλαδή παραμένει πάνω από ένα όριο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες κινήσεις αύξησης εισοδήματος, όπως αυτές που ήδη έχουν ψηφιστεί. Έχουμε δύο πράγματα. Τις τιμές και το εισόδημα. Από τη στιγμή που οι τιμές αυξάνονται με καλύτερο ρυθμό, πιο μικρό δηλαδή για τη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και είμαστε η 3η χώρα με χαμηλότερο πληθωρισμό, αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Το δεύτερο δεδομένο είναι το εισόδημα. Τι κάνει η Κυβέρνηση; Είναι ήδη νομοθετημένο, αυξάνει ετησίως κατά 1474 ευρώ κατά μέσο όρο τους μισθούς του Δημοσίου, άρα 10,5%, αυξάνει το εισόδημα εμμέσως με την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά, αυξάνει τις συντάξεις, αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η χώρα μας ήταν η 18η σε αγοραστική δύναμη και τώρα είναι η 13η. Είναι να πανηγυρίζουμε για αυτό; Όχι, γιατί πρέπει να ανεβούμε κι άλλο και τα προβλήματα είναι εδώ. Αλλά αυτό που περιγράφει η Αντιπολίτευση για μια χώρα υπό κατάρρευση, η οποία είναι πρώτη σε ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο στην Ευρωζώνη, πρώτη σε μείωση ως προς τον ρυθμό της ανεργίας, γιατί έχει πάει από το 17,5% στο 10,5% καλύτερα από τις εκτιμήσεις. Έχει πέσει επτά μονάδες. Πρώτη σε μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ, σε ρυθμό. Έχουμε φτάσει σε επίπεδα πλέον πολύ καλύτερα από πολύ μεγάλες οικονομίες.  Αυτοί είναι δείκτες που προφανώς οι πολίτες πρέπει να τους δουν στην καθημερινότητά τους. Είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνουν όλα όσα περιγράφουμε. Δηλαδή για να έχουμε τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, για να έχουμε την αύξηση του αφορολόγητου, των συντάξεων, για να έχουμε την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για να έχουμε το ξεπάγωμα των τριετιών, για να έχουμε τον Απρίλιο μία ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να πηγαίνει καλά.

Από την αρχή του χρόνου, έχουν επιβληθεί και έχουν εισπραχθεί πάνω από 5 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα. 5,5 εκατ. ευρώ είναι περίπου το συνολικό ποσό. Αν δεν τους είχαν πτοήσει οι έλεγχοι δεν θα είχαν αναγνωρίσει τα πρόστιμα και δεν θα τα είχαν πληρώσει και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπως η εταιρεία BΙC, που το πρόστιμο ήταν πολλαπλάσιο των εσόδων που είχαν από την παραβίαση του νόμου για τα αδικαιολόγητα κέρδη. Δηλαδή την παραβίαση του μέγιστου περιθωρίου κέρδους. Αν δεν απέδιδε καθόλου αυτή η πολιτική δεν θα είχαμε αποκλιμάκωση. Αν δεν απέδιδαν αυτές οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης θα είχαμε περαιτέρω κλιμάκωση ενδεχομένως. Κανείς δεν είπε ότι κάποια από όλες αυτές τις παρεμβάσεις από μόνη της θα λύσει το πρόβλημα. Κάποιοι το λένε αλλά κρίνονται αναλόγως και από τους πολίτες και ευτυχώς, λέμε εμείς, δεν κυβερνάνε τον τόπο, και δε νομίζω περιμένει κανείς να σώσουν τη χώρα. Όμως όλες αυτές οι κινήσεις έχουν κρατήσει όρθια την ελληνική οικονομία για να μπορεί να στηρίζει τους πολίτες. Είναι μια παγκόσμια δύσκολη κατάσταση.

Ως προς τις τιμές γίνονται έλεγχοι και έχουν αναληφθεί και άλλες πρωτοβουλίες σε συνέχεια των ήδη υπαρχόντων πρωτοβουλιών: Δηλαδή, το Καλάθι συνεχίζεται. Το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους συνεχίζει να υφίσταται. Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Κι έχουμε ακόμη τρεις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου είναι η χαμηλή τιμή στο ράφι σε βάθος έξι μηνών, η οποία θα παρακολουθείται από το Υπουργείο. Ξεκινάει τώρα να υλοποιείται. Η ανακοίνωση των τιμών λιανικής, δηλαδή των τιμών που αγοράζουν στην χονδρική τα σούπερ-μάρκετ. Και, βέβαια, η επέκταση της μεθόδου καταγγελιών με μία εφαρμογή. Αυτές είναι τρεις ακόμη κινήσεις, που -το ξαναλέω- μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Είναι σημαντικές κινήσεις που φαίνεται ότι αποδίδουν.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο στόχος είναι να κερδίσουμε και τις 13 Περιφέρειες και μακάρι να τα καταφέρουμε. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν. Δεν υπάρχουν άλλοι που θα επιθυμούσαμε ή δεν θα είχαμε πρόβλημα από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες, επειδή κάποτε μπορεί να ήταν, ακόμα και μέχρι πριν από λίγους μήνες, στον χώρο μας. Είναι ξεκάθαρη, η στήριξη του Πρωθυπουργού, ως Πρόεδρος της Ν.Δ. και της Ν.Δ. σε 13 άξιους υποψήφιους.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καμία Περιφέρεια, δεν είναι μία ευκαιρία για να βαφτεί μπλε ο χάρτης, όπως λένε. Και το λένε έτσι και με κομματικά κριτήρια και είναι και λογικό. Ο χάρτης βάφτηκε μπλε, αυτό δεν είναι το σημαντικό. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο πώς θα είναι ο χάρτης. Έδωσε ο κόσμος μια πολύ τιμητική νίκη στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια μεγάλη ευθύνη. Ο στόχος είναι να επιλεγούν άξιοι άνθρωποι, οι οποίοι για τις μεγάλες κινήσεις και τις μεγάλες αλλαγές να είναι σύμμαχοι στην Κυβέρνηση. Φανταστείτε, για παράδειγμα, να θες να κάνεις μεγάλες κινήσεις στο Μεταναστευτικό, οι οποίες έχουν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια στην Κυβέρνηση και να έχεις έναν Περιφερειάρχη που να λαϊκίζει και να είναι απέναντι. Ή φανταστείτε να θες να κάνεις ακόμη περισσότερα στην Πολιτική Προστασία και να έχεις ανθρώπους από πολιτικούς χώρους, οι οποίοι είχαν μια διαλυμένη Γραμματεία ή να θες να επιβάλλεις το νόμο, το αυτονόητο για όλους τους πολίτες, και να έχεις Περιφερειάρχες από πολιτικούς χώρους που αυτό δεν το ασπάζονται.

Συνεργαζόμαστε με όλους τους αυτοδιοικητικούς είτε είναι από το δικό μας χώρο είτε όχι και το είδαμε και τώρα στις φυσικές καταστροφές. Και, μάλιστα, κατηγορηθήκαμε γιατί ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνεργάστηκε με δημάρχους, που ενώ είναι δηλωμένο ότι δεν έχει δώσει στήριξη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Μπέο. Και στον δήμαρχο Λάρισας αναφέρομαι. Ο δήμαρχος Λάρισας είναι από άλλον πολιτικό χώρο, όμως αλίμονο αν η Κυβέρνηση δεν συνεργαζόταν με το σύνολο των αυτοδιοικητικών, οι οποίοι έχουν την εντολή των πολιτών. Εμείς θέλουμε άξιους αυτοδιοικητικούς.

Για τις υποθέσεις του Κ. Βελόπουλου με την ΑΑΔΕ

Κατ’ αρχάς η σύνδεση για ευθείες συναλλαγές δεν έχει καμία βάση. Είναι, ας πούμε, στην καλύτερη περίπτωση fake news, άλλη μια φορά. Στη χειρότερη περίπτωση είναι μια σκόπιμη προσπάθεια δημιουργίας μιας θεωρίας συνομωσίας. Διαλέγουμε και παίρνουμε. Κατ’ αρχάς δεν μπορούμε, ούτε μπορούσαμε να ξέρουμε, ούτε θα μπορούσαμε να ξέρουμε για μια φορολογική υπόθεση του οποιουδήποτε. Οποιαδήποτε φορολογική υπόθεση. Υπάρχει το φορολογικό απόρρητο.

Ούτε ξέρω, ούτε θα μπορούσα να ξέρω, ούτε θα έπρεπε να ξέρω. Δεν υπάρχει, όμως, καμία σχέση. Και, βέβαια, προσπαθεί να γίνει μια σύνδεση για κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με στοιχεία – γιατί είναι το φορολογικό απόρρητο – με μια νόμιμη διαδικασία αντικατάστασης μελών άλλης Ανεξάρτητης Αρχής, της ΑΔΑΕ, που η θητεία τους έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο. Κι εδώ είναι αυτό που συζητούσαμε πριν κ. Στάθη. Δεν υπάρχει καμία αντιπρόταση. Ποια είναι η αντιπρόταση; Να μείνουν τα μέλη αυτά χωρίς να αντικατασταθούν; Τι μας προτείνει η Αντιπολίτευση; Τίποτα. Απλά καταγγέλλει. Έχουν βρει, εν το μεταξύ, σχοινί – κορδόνι, λένε, πετάνε λέξεις «χούντα, πραξικόπημα, καθεστώς». Έχουν υπόψιν τους τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις, που χρησιμοποιούν;

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr